Organik Trafik Nedir? | Organik Trafik Arttırma Yöntemleri
Bu makalemizde müşteri kazanma stratejilerinde birçok şirketin ana hedefi olan, SEO Ajansları ve SEO uzmanlarından da destek alarak çalıştıkları, reklamlara para harcamadan bir web sitesine düzenli ziyaretler oluşturabilmeyi, yani arama motorlarında organik trafik konusunu ele alacağız.
İpucu
SEO kapsamındaki yaklaşımımızı, danışmanlık sürecimizin detayları ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı SEO Ajansı sayfamız ilginizi çekecektir.
Bildiğiniz gibi, dijital pazarlama stratejisi insanları ürün ve hizmet sayfalarınıza çekmekle başlıyor. Doğru hedef kitleyi web sitenize getirmezseniz sonuç alamazsınız.
SEO konusuna yeni başlayanlar için organik trafik, ücretli trafik, doğrudan trafik terimleri kafa karıştırıcı olabiliyor.
İşte organik trafik hakkında detaylar...
Organik Trafik Nedir?
Trafik bir web sitesinin almış olduğu reklamlı veya reklamsız tüm ziyaretlerdir. Organik trafikse web sitenize ücretsiz kaynaklardan gelen ziyaretçilerdir, yani ücretsiz trafiktir.
Her zaman kullandığımız Google, Yahoo ve Bing gibi arama motorları trafik kaynaklarıdır.
Tüm bu SEO çalışmaları yapmamızın sebebi organik trafiği iyileştirmektir. İçerik stratejisini, kullanıcı sitemizde daha çok kalsın, yani organik trafikten bizi bulsun diye yapıyoruz. Site veya sayfa hızına organikten daha çok tıklama almak için yapıyoruz. Organik trafiği, arama motoru sayfaları üzerinden web sitenize ücretsiz olarak gelen ziyaretçileri ifade etmek için kullanıyoruz.
Organik trafik ücretsiz olduğu için dijital mecradaki tüm şirketlerin en çok istediği trafik türleri arasındadır. Ancak ücretsiz olması bazen yanlış anlaşılabiliyor. Organik trafiği almak için içerik vs. üretmeniz gerekir. Bunun için içerik yazarı, görsel tasarımcı gibi kişilerle çalışmanız gerekir ve bunların hepsi ücret gerektiren çalışmalardır. Ücretsiz olması, reklamdan farkını anlatmak için kullandığımız bir durumdur.
Organik trafik, zaman geçtikten sonra sürekli olarak bizlere sonuç üreten bir faktördür. Bu nedenle, organik trafik aynı zaman Google arama motorunda yapılan aramalardan sitenize kaç ziyaretçi geldiğini görmemizi sağlayan bir ölçüm kaynağıdır.
Organik trafik verileriyle web sitenizin veya pazarlama çalışmalarınızın tansiyonunu ölçmüş oluyorsunuz. Organik tıklama oranı (TO/OCR); bir arama motoru sonucuna tıklayan arama yapanların yüzdesini ifade ediyor. Örneğin, her ay 100 kişinin aradığı bir anahtar kelime için web siteniz ikinci sıradaysa ve diyelim ki yüz kişiden onu sizin sayfanıza tıklarsa tıklanma oranımız %10 olacaktır.
Organik Trafiğin Önemi
Organik trafik sitenizin popülaritesini arttırır yani markanızın bilinirliğini artırırsınız. Eğer satış yapan bir e-ticaret sitesiyseniz organik trafik daha fazla satış yapmanıza da yardımcı olur.
Organik trafik SERP (arama motoru sonuç sayfalarında) daha kalıcı trafik sağlar. Ücretli reklam trafiğinde bütçe veya reklamda bir değişiklik olursa organik trafik değişebilir.
Google'da ürün veya hizmet almak isteyen bir müşterinin yapmış olduğu aramada organik trafik sayesinde müşteri kazanabiliyorsunuz. Kullanıcının “nedir?” sorgusunu cevapladığınız blogdan trafik elde edebiliyorsunuz. Paylaşımlarla sosyal medyada takipçi kazanabiliyorsunuz. Özgün içeriklerle trafik alma ihtimaliniz artıyor, arama sıralamanız da iyileşiyor.. Bu da organik trafiğinize yansıyor ve bu organik trafiğinize yansıması da marka bilinirliğine katkı sağlıyor.
Tabi sadece organik trafik değil, organik trafikteki organik tıklama oranı da bizler için önemlidir.
Peki neden?
Daha yüksek tıklama oranı daha fazla trafik demektir. Organik tıklama oranınızı %5’ten %10’a çıkarmanız mükemmel bir trafik artışı demektir.
Diğer önemli bir faktörse arama motoru sıralama sinyalidir. Bu sinyaller Google için gerçekten çok önemlidir. Google yetkilileri kullanıcıların ne tür sonuçlar görmek istediğini tıklama oranını kullanarak baktıklarını söyler.
Web Trafiği Çeşitleri
Organik trafik
Doğrudan trafik
Bir web sitesinin yerine doğrudan tarayıcıların arama çubuğuna yazılan, kullanıcıların yapmış olduğu ziyaretler olarak nitelendirilir. Bir tarayıcıda yeni eklenmiş bir bağlantıdan gelen herkes doğrudan trafik kategorisine girmektedir. Bunun yanında, şirket içinde birçok çalışanınız varsa kendi nefsinizede girebiliyorlar. Çerezlerde kayıtlı olabiliyorlar. Sürekli girilen bir sayfa çerezlerde önerilebiliyor. Bu trafik verilerini dikkatli seçmeliyiz çünkü sürekli girilen kayıtlı veriler doğrudan trafiğin mevcut kullanıcılarını içinde barındırıyor.
Yeni ziyaretçiler kazanmak önemlidir ancak mevcutta bir blog sitesiyseniz veya e-ticaretteyseniz bu gelen kullanıcıları elde tutmak da eşit derecede önemlidir. Bu kapsamda doğrudan trafik verilerini görebiliyorsunuz.
Organik trafik ve doğrudan trafik kaynaklarının ortak amacı trafik çekmektir. Çok sayıda hedef ziyaretçi, şirket için çok sayıda potansiyel müşteri anlamına gelmektedir. Gelir de bu şekilde artmış olur. Bir web sitesinin ölçüm birimi hatta para biriminin de organik trafik olduğunu lütfen unutmayınız.
Markalı Arama Trafiği
Bir kullanıcı arama motorunda sitenizin adını yazıp aramasına markalı arama trafiği diyoruz. Kullanıcılar sitenize doğrudan erişim sağlar. Arama motorlarını kullanmadan doğrudan sitenize erişirler. Doğrudan trafikle organik trafik arasındaki en büyük fark kullanıcının amacıyla doğru orantılı olmasıyla alakalıdır.
Diyelim ki dizüstü bilgisayar arıyorsunuz. Hangi marka alacağınıza daha önceden karar verdiyseniz veyahut daha önce kullandığınız bilgisayardan uzun yıllardır memnun kaldıysanız ve o markaya bağlıysanız tarayıcınızda xmarket.com şeklinde aratıp satın almanız markaları arama trafiğidir. Kullanıcı ne istediğini biliyor. Hangi bilgisayarın sizin için doğru seçim olduğundan emin değilsiniz ya da kullanmış olduğumuz markadan memnun kalmazsanız Google aramasında neler yapabilirsiniz? “En iyi oyun bilgisayarları”, “en iyi tasarımcı bilgisayarları” gibi aramalar yapabilirsiniz. Bu da organik trafik sonuçlarını karşımıza çıkarır.
Ücretli arama trafiği
Ücretli arama trafiği Google'da veya herhangi bir arama motorunda başlattığımız ücretli arama kampanyasından gelen trafiklerdir.
Sosyal medya trafiği
LinkedIn, Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal hesaplardan nefsimize gelen herhangi bir trafiktir.
E-posta trafiği
E posta veya email kampanyanızdan sitenize gelen tüm trafik e-posta trafiği olarak adlandırılmaktadır.
Yönlendirme trafiği
Başka bir blogtaki bağlantıya tıklayarak sitenize gelen trafiğe yönlendirme trafiği diyoruz.
Organik Trafiğin Faydaları
Dijital pazarlama stratejisini uygulamaya karar veren birçok şirket için ana odak noktasının organik trafik olduğunu ve SEO çalışmalarının da bu amaçla gerçekleşir.
- Maliyet açısından bakıldığındaysa organik trafik, reklamlı trafiğe kıyasla dijital pazarlama maliyetlerinin düşmesine katkıda bulunabilir. Şirketin amacına göre bu değişiklik gösterebilir.
- Potansiyel müşterilerden gelen satışlarla yüksek dönüşüm sağlayabilirsiniz. Bu nedenle, organik trafiğin maliyet-fayda oranı gerçekten çok yüksek olur.
- Sürdürülebilirlik açısından baktığımızdaysa binlerce TL harcama yapmayı bıraktığınız yani reklamı durduğunuz andan itibaren trafiğiniz bitecektir. Organik trafikteyse zaten sıralamada belli bir konuma gelmiş olursunuz. Ne kadar çok ziyaret alırsanız reklama ayırdığınız maliyetler o kadar düşecektir. Tabi bu durum maliyet odaklı çalışan şirketler için geçerlidir.
- Bizler müşterilerimize hem reklam hem de organik trafikte var olmalarını öneriyoruz. Zaman açısından baktığımızda organik trafiğin son kullanma tarihi yoktur. Sürekli iyileştirme yaparsanız trafiğin daha fazlasını bile alabilirsiniz. Doğru kanalize edilmiş bir blog yazısıyla bile satışlar yapılabilir.
- Ücretli veya sosyal medyadan gelen trafik daha çok değerlidir. Yüksek satış potansiyeli olan potansiyel müşterileri size kazandırır. Uzun vadede sürdürülebilir bir trafik modelidir. Rekabette avantaj sağlar. Siteniz yüksek sıralarda yer alıyorsa müşterinize güven sağlayabilir ve marka bilinirliğini artırabilirsiniz.
- Daha yüksek dönüşüm oranı elde edebilirsiniz.
Organik Trafik Arttırma Yöntemleri
Hepimiz yönettiğimiz sitelerde daha fazla organik trafik almak istiyoruz. Bunun için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Biz aslında organik trafiği artırmak istiyoruz. Potansiyel müşteriler bir ürün veya hizmet aradığında rakibimizi değil bizi bulmalarını sağlamak istiyoruz.
- Organik trafiği arttırmanın en etkili yolu arama motoru optimizasyonu (SEO)’dur. Doğru SEO çalışması iyi seçilmiş anahtar kelimelerden ve diğer dijital pazarlama tekniklerini uygulamaktan daha fazlasıdır. Doğru SEO, organik arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olacak, işletmeniz için faydalı ve uzun vadede sürdürülebilir bir döngü yaratacak çalışmalardır. Dijital pazarlama mecrasında SEO mükemmel bir satıcıdır ancak zaman alır ve disiplin gerektirir. Sitenizin bugün nasıl göründüğüne bağlı olarak birçok şeyin değiştirilmesi ve iyileştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. SEO’nun en büyük avantajı bize kalıcı sonuçlar sunmasıdır. Arama motorları organik olarak büyümemize yardımcı olur. Çok aranan ve rekabeti düşük anahtar kelimeler arasında bir denge sağlayarak doğru çalışmaları yapmalı ve disiplinli çalışmalısınız. Google açısından baktığımızda sürekli içerik üreten bir site organik trafik oluşturmak için güçlü bir adaydır. Üst başlık (meta title) da çok önemlidir.
- Organik trafiği arttırmanın en iyi yollarından biri de ürün ve hizmet sayfalarınız için kullanıcıların okumak isteyeceği içerikleri yayınlamaktır. Web sitenizin organik trafiğini artırmanın en kolay yolu düzenli, kaliteli ve alakalı içerikleri yayınlamaktır. Ancak bu yöntem yeni ziyaretçileri elde etmek için kullanılan yöntemlerden yalnızca biridir. Blog yazma, hedef kitleyi çekmenin ve daha fazla trafik almanın dolayısıyla da işletmeniz için daha fazla satış oluşturmanın etkili yollarından biridir. Kaliteli bir SEO uyumlu blog makalesi ziyaretleri çeken ve etkileşim şansını artıran yazılardan olmalıdır. Faaliyet alanına da özel yani şirketinizin aktif olarak yer aldığı sektöre özel belirli sorunlara yönelik içerikleri oluşturmanız gerçekten çok önemlidir. Hedef pazarı çok iyi tanımamız, onların merak ettiklerini, istediklerini sunabilmek için müşterilerin ihtiyaçlarını gerçekten anlamanız gerekir. Ürün ve hizmetinizin müşterilere neler sağladığı hakkında ayrıntılı, somut ve onlara dokunacak bilgiler vermelisiniz. Organik trafik için optimize edilmiş ve doğru konuda içerik oluşturmanız ziyaretçiler sizler için potansiyel müşteriye dönüştürecektir. Bunu yapmak için anahtar kelime araştırması yapmalı ve içeriğinizde hangi anahtar kelimeleri doğru bir şekilde konumlandırmalısınız. Anahtar kelimeler yanında hedef kitlenizin ne istediğini anlatan içerik pazarlama sırasını da doğru bir şekilde kurgulamak gerekir. Hedef kitlenizin ne istediğini ve neye ihtiyaç duyduğu düşünün ve cevapları nasıl aradıklarını öğrenin. Tüm içerik planlamasını da buna göre yapabilirsiniz. İçerik pazarlaması dijital pazarın en temel taşlarından biridir. Günümüzde mevcut kitleniz yoksa kişiyi ilgilendiren bir içerik olmadan organik trafik oluşturmak pek mümkün değildir. Ücretli kaynaklara başvurmadan nitelikli ziyaretçiler çekmek istiyorsanız içerik pazarlaması gerçekten çok önemlidir. Eğer anahtar kelime hedeflerine göre içerik oluşturursanız bu sizin sitenize daha fazla trafik kazandıracaktır. Mantık çok basit; rekabetçi anahtar kelimelerde üst sıralarda yer almayı başarırsanız organik trafiğinizde net bir şekilde artış olucaktır. Sürekli olarak içerik oluşturan web siteleri, organik arama trafiğinde sürekli bir artış ve arama sonuçlarında iyileştirilmiş bir konuma sahip olur.
- Başlık ve meta açıklamaları doğru bir şekilde oluşturmalısınız. Başlık ve açıklamanız kullanıcıların arama motorlarında ilk gördüğü unsurdur. Sayfanızın arama motoru sayfalarında nasıl görüneceği, kullanıcının başlığa tıkladıktan sonra hangi sayfa ulaşacağını açıklayan durumu doğru bir şekilde oluşturmaya çalışıyoruz. Başlıkta ve açıklamada anahtar kelimelere yer vermeniz kullanıcının sitenize girmesine teşvik eder. Bir kullanıcıyı bağlantınıza tıklamaya ikna ettiğimiz nokta başlık ve açıklamadır. Üstteki rakip yerine bizi tercih ediyorsa dolaylı yoldan başarılıyız demektir. Bu noktada, alakalı anahtar kelimeleri ve arama terimlerini eklemeyi unutmayalım. Sayfa başlığı önemli risk faktörlerinden biridir. Başlık, arama motorları tarafından bir sayfanın ne hakkında olduğunu söyler. Kaliteli ve iyi bir sayfa başlığı, kullanıcıların tanıyabileceği arama terimlerini mutlaka içermelidir. Buradaki temel amacımız kullanıcıları sitemizi ziyaret etmeye teşvik etmektir. Anahtar kelimelerin doğru bir şekilde kurgulanması gerekiyor. Özetle, tıklama oranını artırmak için metin yazarlığı teknikleriyle içeriğimizi optimize etmeliyiz.
- Organik trafiği arttıracak bir diğer husus UX yani kullanıcı deneyimidir. Siteniz bir kitle kazanmak için gerçekten kullanışlı bir durumda mı? Eğer sitenizden ayrılan kişilerin hemen çıkma oranını yüksekse Google'da bunu görür ve trafiğinizi azaltır.
- Başlık etiketlerinde parantez kullanmak trafiği artırmada etkilidir. Peki neden? Parantez içi açıklamalar bir içeriği öne çıkan parametrelerden biridir. Kullanıcıların bu açıklamaları okuduklarında neyle karşılaşacaklarını bilmelerini sağlayarak tıklamayı arttırmış oluyoruz. “(Yeni Başlayanlar İçin Kılavuz)”, “(En Etkili 10 Teknik)” gibi başlıklarla içeriğimizi öne çıkarabiliriz.
- Açıklama veya başlıkta rakamsal ifadeler ekleyebilirsiniz Google'da arama yapan kullanıcılara tıklama tuzağı oluşturmadan içeriğinize tıklamalarını sağlamak için rakamsal ifadeler kullanmalısınız. “SEO 2021 Kılavuzu”, “Başarılı Olmanın 5 Adımı” veya “10 Adımda Dijital Pazarlama” gibi başlıklar kullanabilirsiniz.
Doğru trafiği yaratmak adına değer yaratan içerik üretmek araştırma ve disiplin gerektirir. Tutarlı, ölçülebilir ve sürdürülebilir sonuçlar getirdiği için tüm çabalarınıza değecektir. Google'da iyi sıralamaları bu şekilde sağlayabilirsiniz. Organik trafiği çekmek için SEO tekniklerini bilmek ve uygulamak da çok önemlidir.
Daha Fazla Bilgi İçin...
SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir? Güncel Google SEO Rehberi: SEO ile ilgili tüm ayrıntıların yer aldığı SEO kılavuzunda; SEO ile İşinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz? Google SEO Çalışması Nasıl Yapılır? Önemli SEO Kuralları ve Uygulamaları Nelerdir? SEO ile Performansınızı Nasıl Ölçebilirsiniz? Albert Solino SEO Danışmanlığı ve Hizmetleriyle ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Hizmetlerimizle ilgili daha fazla bilgi edinin...
Dijital Pazarlama Ajansı Hizmetlerimiz: SEO ve Web Sitesi Yönetimi, Marka Konumlandırma ve Marka Stratejisi, Kreatif Hizmetler, Sektör ve Rakip Analizi, Sosyal Medya ve Google Ads Yönetimi, İçerik Pazarlama ve E-mail Pazarlama.
SEO Ajansı Hizmetlerimiz: Anahtar Kelime Araştırma Stratejisi, Google Search Console Analizleri, Site İçi SEO, Site Dışı SEO, E-ticaret SEO, YouTube SEO, Semantik SEO, Vertical SEO, ve İçerik Planlama.
Dijital Pazarlama Danışmanlığı Hizmetlerimiz: İşinizi Google Ads ile Büyütüyoruz, SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) İle Arama Sonuçlarına Hakim Olmanızı Sağlıyoruz, Kişiye Özel E-Posta Pazarlama Çalışmalarını Uyguluyoruz, Sosyal Medya Yönetimi ve İçerik Pazarlama Çalışmalarını Gerçekleştiriyoruz.