Teknik SEO Nedir? | Detaylı Kılavuz
Herkes gibi siz de web sitenizin olabildiğince geniş bir kitleye ulaşmasını istiyorsunuz, değil mi?
İçerik optimizasyonu çabalarınızın sitenizi "kullanıcı dostu" hale getirdiğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak gerekli teknik SEO'yu yapmazsanız hedef kitlenizin büyük bir bölümünü kaçırabilirsiniz.
Öyleyse, teknik SEO’nun neyle ilgili olduğuna gelin birlikte göz atalım.
İpucu
Yerel SEO ile ilgili verdiğimiz hizmetlerle alakalı tüm bilgilere sahip olmak istiyorsanız "Teknik SEO Hizmeti" sayfamız ilginizi çekecektir.
Teknik SEO Nedir?
Teknik SEO, web sitenizi kapsamlı bir şekilde analiz etme ve denetimlerden geçmeyen sorunlu alanları optimize etme sürecidir.
Sayfa içi SEO, bir teknik SEO türüdür. Teknik SEO çalışması kapsamında yaptığınız her şey doğrudan sayfa ile ilgilidir:
- Sayfanın yüklenme süresi
- Site planı
- Web adresi
- HTTPS'nin varlığı
- Yinelenen (duplicated) içeriğin varlığı…
Peki, site içi SEO ile teknik SEO arasındaki fark nedir? Teknik SEO, yalnızca teknik site optimizasyonları gerektiren bir SEO alt kategorisidir.
SEO uzmanları, arama motorlarının nasıl çalıştığını bilir. Arama motorlarının, arama sonuçlarında sıralamadan önce sitenizi taramak için robotları nasıl kullandığını ve ayrıca oluşturma sırasında neler olduğunu ve indekslemenin engellenebileceği durum türlerini anlarlar. Uzmanlar, sitenizin kaynak kodundan arama motorlarını sitenize yönlendiren diğer komutlara kadar her ayrıntıyı, her arama motorunun gereksinimlerine ve davranış kalıplarına göre değerlendirir.
Kısaca, Teknik SEO, arama motorlarının web sitenize kolayca erişmesini, analiz etmesini, yorumlamasını ve dizine eklemesini sağlar.
Teknik SEO, optimizasyon çalışmasının tamamen teknik olması ve içerikle ilgisi olmaması bakımından sayfa içi SEO'dan farklıdır. Ancak pratikte, teknik SEO'nun nerede bittiğini ve sayfa içi SEO'nun nerede başladığını söylemek genellikle zordur. Örneğin, anlamsal veri işaretlemesini sayfalar içinde nerede sınıflandıracağınızı merak edebilirsiniz. İki alan, daha geniş site içi SEO konsepti altında gruplandırılabilir.
Teknik SEO’nun Faydaları
Teknik SEO'nun nihai sonucu, tamamen optimize edilmiş bir sitenin daha fazla organik trafik oluşturmasıdır, ancak teknik SEO'yu uygulamanın sayısız faydası vardır.
Bu avantajların tümü, arama motorlarının size daha fazla ziyaretçi gönderebilmesi için web sitenizi taramayı, dizine eklemeyi ve gezinmeyi daha kolay hale getirmekle ilgilidir.
Teknik SEO’nun faydalarından birkaçı aşağıdaki şekilde listelenmiştir;
- Mobil uyumlu ve herhangi bir cihazdan erişilebilen bir web sitesine sahip olmak
- Google'ın en iyi web sitesi optimizasyon uygulamalarının takibinde kalmak
- Kullanıcı deneyimini engelleyen pop-up'lardan ve diğer müdahaleci öğelerden kurtulmak
- Arama motoru dostu bir URL yapısı oluşturma
- Web sitenizin tüm kullanıcılar için hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlamak
- Arama motorlarının web sitenizi taramasını, dizine eklemesini ve sıralamasını basitleştirmek
- Kullanıcıların sitenizde gezinmesini ve ihtiyaç duydukları bilgileri bulmasını kolaylaştırmak
- Web sitenizin güvenliğini sağlamak
- Arama motorlarına neyi arayacaklarını söylemek için bir robots.txt dosyası ekleyerek gösterebilmek
- Web sitenizdeki kırık linklerden ve 404 sayfadan kurtulmak
- Sayfalarınızın arama sonuçlarında nasıl göründüğünü iyileştirmek için yapılandırılmış veriler kullanmak
- Dizine eklemeyi iyileştirmek için web siteniz için bir "yol haritası" olarak bir site haritası çıkartılması
Özetle, teknik SEO, arama motorlarının web sitenizi taramasına ve dizine eklemesine yardımcı olarak daha fazla trafik çekmenizi mümkün kılar.
Teknik olarak sağlam kurulmuş bir sitede gezinmek kolaydır ve böyle siteler hızlı yüklenir, bu da kullanıcıları sitenizde daha uzun süre tutar.
Teknik SEO Neden Önemlidir?
İçeriğinizin mükemmel olduğunu ancak teknik SEO'nuz eksik olduğunu varsayalım. Web siteniz sıralama yapmayacaktır. Yani, kimse bulamazsa veya göremezse harika içerik oluşturmak anlamsızdır.
Tarama, indeksleme ve amacı anlamadaki gelişmelere rağmen, arama motorları hala mükemmel olmaktan uzaktır. Sonuç olarak, iyi web sitesi içeriği sağlam bir teknik SEO temeli ile desteklenmelidir.
Olası satış oluşturma, dönüşüm oranları ve satışların tümü teknik SEO'dan etkilenebilir.
Bu SEO türü çok önemlidir çünkü onsuz web siteniz yanlış bir şekilde dizine eklenecektir. Böyle bir durumda Google, Bing, Facebook ve diğer arama motorları, web sitenizin arama sonucu sayfalarında ne zaman görüntüleneceğini belirleyemez.
Web sitenizdeki teknik bir SEO denetimi, sitenizdeki tüm sıkı çalışmanızın dizine eklenmesini ve sıralanmasını sağlamak için uygun çerçeveye sahip olmanızı sağlayacaktır.
Teknik SEO Nasıl Yapılır?
Kullanmayı tercih ettiğiniz bir domain’i tercih edin.
Web sitenize, alan adınızın önündeki "www" ile ve "www" olmadan erişilebilir.
Örneğin, alan adınız benimsitem.com ise, herhangi bir internet kullanıcısı hem internet üzerinden hem de internet dışında web sitenize erişebilir. "http://www.benimsitem.com ve http://benimsitem.com" İnternet kullanıcıları bunu tamamen kabul edilebilir bulacaktır. Google, bu iki URL'yi ayrı web siteleri olarak kabul eder. Tercih ettiğiniz etki alanını seçmezseniz, sıralamanıza zarar verecek indeksleme ve yinelenen içerik sorunlarıyla karşılaşacaksınız.
Teknik SEO'daki bu yaygın sorunun üstesinden gelebilmek için tercih ettiğiniz etki alanını seçin ve ardından arama motorlarına bildirin. Peki, arama motorlarına tercih ettiğiniz alan adını nasıl bildirirsiniz? Yinelemeyle (kopyalama) ilgili endişeleri önlemek için Google, arama için bir URL'yi "standart" olarak seçer. Ancak, aşağıda listelenen dört seçenekten en az birini seçerek tercihinizi belirtebilirsiniz:
- HTML sayfalarında rel="canonical" bağlantı etiketini kullanın.
- HTTP başlığını kullanın rel="canonical"
- Uygun etki alanını kullanarak site haritasını gönderin.
- İstenmeyen URL'ler için 301 yönlendirmelerini kullanın.
Ardından, Google Arama Konsolunuzda oturum açın ve seçtiğiniz alan değişkenini bildirin. Sonra, içerik yönetim sisteminize tercih ettiğiniz alan adı (CMS) hakkında bilgi verin.
Robots.txt dosyanızı geliştirin.
Tercih ettiğiniz etki alanını seçip beyan ettikten sonraki adım, robots.txt dosyanızı gözden geçirmek ve optimize etmektir. robots.txt dosyası, web sitenizin kök dizininde bulunan bir metin dosyasıdır. Robots.txt, arama motoru tarayıcılarına web sitenizin hangi sayfaları tarayabileceklerini ve ardından dizinlerine ekleyebileceklerinini söyler. Ancak, web sitenizi indeksleyen arama motorlarına herhangi bir engel olmadığından emin olun.
URL’lerinizin yapısını düzenleyin.
Teknik SEO denetim listemdeki üçüncü nokta, web sitenizin URL yapısını optimize etmektir.
Bir URL'nin yapısı basitçe biçimidir.
İşte URL yapısı için bazı en iyi uygulamalar;
- Küçük harfler kullanın.
- Ayırıcı olarak kısa çizgi (-) kullanın.
- Mümkün olduğunca kısa tutun.
- Yabancı karakterler veya kelimeler kullanmaktan kaçının.
- URL'ye anahtar kelimelerinizi ekleyin.
XML site haritanızı optimize edin.
Site haritası, web sitenizdeki tüm sayfaların listesini içeren XML formatında bir dosyadır.
URL, başlık, yayınlanma tarihi ve son güncelleme tarihi bu listeye dahil edilmiştir. İyi bir site haritası, arama motoru tarayıcıları için web sitenizi taramayı kolaylaştırır.
Breadcrumb ekleyin.
Breadcrumb, bir sayfanın üstünde veya altında bulunan ve iki amacı olan bir dizi bağlantıdır. İnternet kullanıcılarının, tarayıcılarının "Geri" düğmesini kullanmak zorunda kalmadan web sitenizde gezinmelerini kolaylaştırın. Böylece, arama motorlarına web sitenizin yapısı hakkında daha fazla bilgi verin.
Web sitenizin yapısında ince ayar yapın.
Web sitenizin yapısı Teknik SEO için çok önemli bir kriterdir. Ziyaretçileriniz, yalnızca birkaç tıklamayla tüm içeriğinize erişebiliyorlarsa web sitenizde daha uzun süre kalacaklardır.
Ayrıca, arama motorlarının sitenizin amacını daha iyi anlamasına ve içeriğini daha kolay dizine eklemesine yardımcı olursunuz.
Yapılandırılmış veri kullanın.
Google’ın arama sonuçlarındaki tıklama oranını artıran sayfalarınızın içeriğini anlaması için yapılandırılmış veri kullanır.
Bu nedenle, yalnızca Google sıralamanızı iyileştirmenin değil, aynı zamanda web sitenize gelen trafiği artırmanın da etkili bir yoludur.
Teknik SEO Kapsamında Dikkat Etmeniz Gerekenler
Yükleme süresine önem verin.
Google, 2010 yılında sayfa hızının web sitesi sıralamalarını etkileyeceğini duyurdu. Bu, bir ziyaretçinin sayfanızın tamamen yüklenmesi için beklemesi gereken süredir. Bir e-ticaret sitesinin sayfa yükleme süresi ortalama 7 saniye iken ideal yükleme süresi 3 saniye veya daha kısadır.
Yükleme hızının kullanıcı deneyimi üzerinde büyük bir etkisi vardır. Bir ziyaretçinin istediğini elde etmek için çok uzun süre beklemesi gerekiyorsa, zayıf bir UX var demektir ve gelir kaybına neden olabilir. Birçok kişi web sitenizden hemen çıkış yapabilir.
En önemlisi ise arama motorları yavaş sayfa yüklemelerini cezalandırır ve hem mobil hem de masaüstü cihazlarda sıralamanızı etkiler.
İyi bir site mimarisi oluşturun.
Web sitenizi bir şehir olarak düşünün. Karayollarının, ulaşım ağlarının ve yaşam alanlarının birbirine bağlanması bu şehirde düzeni getirir. Aksi takdirde hareketin imkansız olduğu kaotik bir şehre dönüşür. Bu, bir web sitesi için hem kullanıcı deneyimi hem de tarayıcıların sitenizi verimli bir şekilde tarayabilmesi için eşit derecede önemlidir.
404 sayfalarına sahip olmadığınızdan emin olun.
Şehir metaforuyla devam edersek, sürekli çıkmazlara giden bir yol hayal edelim. Kullanıcılarınız bunu takdir etmeyecek ve GPS rota bilgisi sağlayıp onları rotayı sürekli olarak yeniden hesaplamaya zorlamayacaktır. Sayfalarınız sık sık yüklenemiyor ve 404 hata mesajı veriyorsa, arama motorları sizi sıralamaların en üstüne yerleştirmekten kaçınacaktır.
XML site haritası oluşturun.
Bir site haritası dosyası, siteniz için bir taslak görevi görür ve arama motorlarının sayfalarınızda daha kolay gezinmesine yardımcı olabilir. XML site haritasıyla Google’a "bu sayfaları tarayıp dizininize eklemelerini" söylüyorsunuz. Bu, vurgulamak istediğiniz sayfaları işaretleyerek sitenizi düzenlemenize olanak tanır. Googlebots gibi çeşitli araçların tarama ve dizine ekleme davranışlarını yönlendirmek için oluşturduğunuz bu harita, robotlara sayfaların önemi ve işlevleri hakkında bilgi verirken, sitenizi hatasız veya eksik olmadan taramalarına olanak tanır.
Site haritaları, tarayıcıların tercih ettiği tarayıcı kaynaklarından biridir. Önce URL'ler, ardından köprüler ve son olarak da XML site haritaları gelir. Site haritası, robotları aşağıdakiler hakkında bilgi verir:
- Sayfaların önemi ve sırası
- Sayfalar son güncellenme tarihi
- Sayfaların değiştirilme sıklığı
- Sayfaların herhangi bir alternatif dil versiyonu
Site haritası oluşturmanın aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok avantajı vardır:
- İndeksleme kısa sürede yapılabilir.
- Derin sayfalarınız kolayca indeksleme sürecine dahil edilir.
- URL'ler, indeksleme sürecini takip etmeyi kolaylaştırır.
Sayfalarınızı koruyun.
Web siteniz, teknik olarak SEO için optimize edilmişse güvenlidir. Web sitesi güvenliği, teknik SEO'da önemli bir faktördür ve dikkate alınmalıdır. Bir sitenin protokolünü HTTPS olarak değiştirerek, kimsenin bir tarayıcı ile site arasında gönderilen verilere müdahale edememesini sağlarsınız. Bu nedenle, kullanıcılara bir güvenlik unsuru sağlamak gereklidir. Arama çubuğunun sol tarafında asma kilidin bulunması, bir web sitesinin HTTPS olup olmadığını belirlemeyi kolaylaştırır.
Teknik SEO Terimleri
- Crawler/Bot
- Sayfa Hızı ve Yükleme Süreleri
- Secure Socket Layer (SSL)
- Mobil Öncelikli Dizin Oluşturma
- Site Haritası
- Standart URL
- 404 Hatası
- 301 Redirect
- HTML Etiketleri
- Robots.txt
- Kopyalanmış İçerik
- Şema İşaretlemesi
- Domain Yetkisi
- Backlink’ler
- Anchor Text
- DoFollow ve Nofollow Linkleri
- Alt Metin
1) Crawler
Arama motorları, her bir web sitesindeki hangi sayfaların arama sonuçlarına dahil edilmesi gerektiğini anlayabilmelidir. Bunu yapabilmek için ve her bir web sitesini bağlantıdan bağlantıya taramak için "crawler" gönderirler. Crawler’lar, web sitelerini denetlemek ve olası sorunları teşhis etmek için de kullanılır.
2) Sayfa Hızı ve Yükleme Süreleri
Web sitenizin sayfa hızı ve yükleme süreleri, kullanıcı deneyimi için kritik bir öneme sahiptir. Arama motorları, kullanıcılarına herhangi bir anahtar kelime sorgusu için mümkün olan en iyi sonuçları sağlamak istediğinden, web sitenizin yüklenme hızı çok önemlidir.
3) Secure Socket Layer (SSL)
"HTTPS" içeren web siteleri bir SSL sertifikası kullanır. Web sitenizin güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlar.
SSL sertifikası, özellikle kredi kartlarını ve diğer ödeme şekillerini kabul eden web siteleri için önemlidir. Açık bir arama motoru sıralama faktörüdür.
4) Mobil Öncelikli Dizin Oluşturma
Bu, web sitenizin hangi sürümünün arama motoru botlarına hangi sayfaların önce taranacağını ve dizine ekleneceğini söylediğini ifade eder.
5) Site Haritası
Site haritası, web sitenizin tüm URL'lerini içeren bir XML dosyasıdır. Arama motoru botlarının web sitenizi taramasını kolaylaştırır ve yeni sayfaların daha hızlı dizine eklenmesini sağlar.
6) Standart URL
Kopyalanmış bir içeriğiniz varsa, web sitenize standart bir etiket eklemek yardımcı olabilir. Kurallı bir etiket, arama motorlarına hangi sayfanın tercih edilen web sitesi URL'sine sahip olduğunu söyler ve sitenizdeki yinelenen içeriğin miktarını azaltır.
7) 404 Hatası
Bir sayfa bulunamadığında 404 hatası oluşur. 404 sayfalarına “ölü sayfa" denir.
Ölü sayfalar kullanıcı deneyimi için kötüdür ve 301 yönlendirmeleri veya diğer yöntemler kullanılarak ele alınmalıdır.
8) 301 Redirect
Bir URL kalıcı olarak diğerine yönlendirildiğinde, buna 301 yönlendirmesi denir.
Bu, arama motorlarına eskisi yerine yeni hedef URL'ye öncelik verme talimatı verir.
Az kullanıldığında, 301 yönlendirmeleri, "ölü sayfayı" kalıcı olarak canlı bir sayfaya yönlendirmenize izin verdiği için 404 hatalarıyla başa çıkmak için yararlı olabilir.
9) HTML Etiketleri
H1, H2, H3 ve H6 gibi HTML etiketleri, metninizi belirtmek için kullanılır. Bu başlıkları kullanmazsanız arama motoru en önemli detayın ne olduğunu anlayamaz.
Bu etiketler, web sayfalarınızı alt bölümlere ayırarak arama motorlarının sayfalarınızın her birinin mantıksal akışını anlamasını sağlar. Örneğin, H1'iniz "Teknik SEO Sözlüğü" olarak etiketlenmişse, H2'niz "Backlink’ler" ve H3'leriniz "DoFollow Bağlantıları" ve "NoFollow Bağlantıları" olabilir.
10) Robots.txt Dosyası
Robots.txt, sitenizin kök dizinindeki bir metin dosyasıdır. Bu dosya, arama motorlarına sitenizi nasıl tarayacağını ve hangi sayfaların arama sonuçlarına dahil edileceğini söyleyen kuralları içerir.
11) Kopyalanmış İçerik
Web sitenizdeki ayrı sayfalarda benzer miktarda içeriğe veya web sitenizdeki farklı bir web sitesiyle eşleşen içeriğe sahip olduğunuzda, kopyalanmış/yenilenen içeriğiniz var demektir.
Kopyalanan içerik, arama motorlarının hangi sayfanın diğerinden daha üst sıralarda yer alması gerektiğini belirlemesini zorlaştırır, bu da her iki sayfanın da hiç sıralanmamasına neden olabilir.
12) Şema İşaretlemesi
Şema işaretlemesi, arama motorlarına web sitenizdeki ek bilgiler hakkında bilgi veren bir tür yapılandırılmış veridir. Şema işaretlemesini kullanarak sitenizle ilgili belirli ayrıntıların iletişimini iyileştirebilirsiniz.
13) Domain Yetkisi
Domain yetkisi, bir web sitesinin arama motorlarında sıralama yeteneğini sıralayan logaritmik bir ölçektir. 100'lük bir skalaya dayanmaktadır, puanınız ne kadar yüksekse, arama motorlarında sıralama şansınız o kadar artar.
14) Backlink
Backlink, basitçe başka bir web sitesinden web sitenize verilen bir bağlantıdır. Web sitenizin alaka düzeyini ve yetkisini belirlemek için kullanılırlar.
15) Anchor Text
"Anchor text", bir web sitesi bağlantısını tıkladığınızda görünen metindir. Bir anchor text, kendi web sitenizdeki iki sayfa arasındaki bir geri bağlantının veya dahili bir bağlantının alaka düzeyini artırabilir.
16) DoFollow ve Nofollow Linkleri
Bir "nofollow" linki, arama motorlarına belirli bir web sitesi bağlantısını takip etmemelerini ve onu tamamen göz ardı etmelerini söyler.
Bir "dofollow" bağlantısı ise arama motorlarına web sitesi bağlantılarını takip etme talimatı verir.
17) Alt Metin
Görseller arama motorları tarafından okunamaz. Web sitenizdeki resimleri tanımlamak için kullanılan metin "alt metin" olarak bilinir. Arama motorlarına görselinizin ne hakkında olduğunu ve sayfanızla alakalı olup olmadığını söyler.
Ayrıca, alternatif metin, görme engelliler tarafından bir web sayfasındaki görüntüleri açıklamak için kullanılan ekran okuyucular için kullanışlıdır.