SEO Stratejisi İçin Anahtar Kelime Nasıl Kullanılır?

Herhangi bir sürdürülebilir SEO stratejisinde, profesyonel faaliyetinizi veya sitenizi en iyi tanımlayan anahtar kelimeler üzerine kurgulanan bir keyword çalışması bulunur. Tüm arama motorları, Google, Yandex veya Bing olabilir, bir sayfanın kendi sonuçlarında görünmesini sağlamak için içerdiği anahtar kelimelere güvenir. Tabii sitenizi ilgili ya da daha ilgili olduğunu düşündüğünüz anahtar kelimelerle tıka basa doldurmak iyi bir hamle değildir. Bu noktada doğru anahtar kelimelerin seçimi ve nokta atışı biçimde kullanılması oldukça önemlidir. 

Doğru çalışan bir SEO stratejisi için doğru anahtar kelimeleri nasıl bulacağınıza ve nasıl kullanacağınıza dair detaylara ulaşmak için makalemizi okumaya devam edin! 

 

İpucu

Web sitenizin Google’da en üst sırada çıkmasını istiyorsanız, SEO Ajansı kapsamında verdiğimiz hizmetlerin detaylarını ve püf noktalarını inceleyebilirsiniz!

Anahtar Kelime Nedir?

SEO stratejisinin birincil bel kemiğini oluşturan “Anahtar Kelime” genel olarak web sitenizin ya da web sayfanızın hangi konuya özellikle odaklandığını belirten, öncelikle Google olmak üzere, arama motorlarına web sitenizin ne hakkında olduğunu belirten araçlardır. Bu sayede sizin konunuzla doğrudan ilgilenen internet kullanıcılarını doğru yönlendirmek adına anahtar kelimeniz ile Google sorguları eşleştirilir.  Sayfanızın ilgili arama kriterleri açısından önceliği ve doğruluğu botlar tarafından teyit edildikten sonra SERP arasında listelenir. Doğru stratejilerle gerçekleştirilen anahtar kelime çalışmaları, web sitenizin ilgili aramalarda kullanıcıların önüne daha çok ve daha üst sıralarda çıkmasını destekler. 

Anahtar kelime veya anahtar kelime öbeği, herhangi bir seo optimizasyonunun temelini oluşturur ve bu sebeple içerik üretiminde, ya da on-page ve off-page SEO stratejiniz de oldukça önemlidir.

SEO anahtar kelimeleri, arama motoru sıralamalarını iyileştirmek için web sayfalarınızın içerisine eklenen belirli terimlerdir. Google aramalarını web sitenize yönlendirir ve platformunuza gelen trafiği iyileştirir.

İnternette her gün milyonlarca sayfa yayınlanıyor ve güncelleniyor. Haliyle “anahtar sözcük nedir?” sorusu ve cevabı da web sitesi sahipleri için gittikçe önem kazanıyor. Günün sonunda milyarlarca sayfa arasında kendi spesifik konunuz için öne çıkmak adına birtakım düzenlemeler yapmanız gerekiyor. Kullanıcılar arasında popüler olan arama motorlarından herhangi birinde bir kelime veya cümle arattığımızda karşımıza çıkan sonuçlarda kaliteli editoryal içerikler bulunur. Bu arama motorlarının görevi kullanıcının karşısına en alakalı içeriği çıkarmaktır.

İnternet sayfanıza anahtar kelimeler eklemek, arama motorlarında görünürlük elde etmek için oldukça önemlidir. Platformunuzda işinizle, sektörünüzle ilgili önemli anahtar kelimeler yer almazsa bulunmazsa, hiçbir arama motoru sorgusu sayfanızı sonuçlarda çıkarmaz. İnternet kullanıcıları yalnızca SEO stratejisi iyi kurgulanmış rakiplerinizi sonuçlar arasında bulursa, onlarla iş birliklerine gitmeyi tercih edebilirler ve birçok potansiyel müşterinizi bu şekilde kaybedebilirsiniz. Bu sebeple, hizmet veya ürününüz ile ilgili arama yapan kullanıcıları yakalamak için nokta atışı, doğru anahtar kelime seçimi organik SEO’nuz açısından hayati önemdedir. Doğru anahtar kelimeleri bulmak için kullanıcılarının alışkanlıklarını iyi öğrenmek ve içinde bulunduğunuz pazarda rakiplerinizi de analiz edebilmek esastır.

Anahtar Kelime Nasıl Bulunur?

Web sitenizin SEO'sunu mümkün olduğunca optimize etmek için anahtar kelime araştırması yapmak öncelikli bir adımdır. Bu analiz, çok yüksek bir rekabet puanına sahip olmayan ama en çok arama hacmine sahip olan terimleri bulmanızı sağlayacaktır.

Anahtar kelime aramasına başlamak için, internet kullanıcılarının ürün ve hizmetlerinizi bulmak için kullandıkları kelimeleri analiz edin. İnternet sayfasında gösterdiğiniz faaliyet, sattığınız ürün veya hizmet nelerdir? Bu noktada anahtar kelime analiz araçlarını kullanarak, gerçekten yüksek arama hacmi oluşturup oluşturmadıklarını veya sorgular için daha çok eş anlamlı kelimelerin kullanılıp kullanılmadığını tespit edebilirsiniz.

Google’ın reklam verme aracı olan Google Ads platformuna entegre biçimde ve ücretsiz olarak sunulan Google Keyword Planner ile anahtar kelimeler ile alakalı araştırmalar yapabilirsiniz. Önemli olan, talebe daha iyi cevap verebilmek için müşterilerinizin ihtiyaçlarını tam olarak anlamaktır. Başka bir strateji, etkili olup olmadıklarını görmek için rekabetin kullandığı anahtar kelimeleri analiz etmek olabilir. 

Anahtar kelimeler veya İngilizce'deki "keywords", herhangi bir iyi SEO stratejisinin geliştirilmesi için esastır. Ama en alakalı olanları nasıl buluruz? Bu kelimelerin hangi kriterleri karşılamaları gerekir?

Anahtar kelimelerin karşılaması gereken bazı kriterler aşağıdaki gibidir;

  • maksimum aylık hacme sahip olmak
  • mümkün olduğunca az rekabete sahip olmak
  • şirketin faaliyetini veya sitenin temasını en iyi şekilde tanımlamak
  • internet kullanıcısının isteklerini hedeflemek
  • nitelikli trafik oluşturmak,
  • dönemsel çalışmalarda son 3 ay içerisinde yükselen bir grafiğe sahip olmak

İyi bir anahtar kelime, size nitelikli trafik getiren anahtar kelimedir. Yalnız, iyi bir anahtar kelime yüksek rekabete sahip olabilir ve böylece Google'da organik SEO ile iyi bir konumda görünme şansınız oldukça sınırlı olabilir. Bir anahtar kelimenin rekabeti ve popülaritesi, anahtar sözcükler arasından

seçim yaparken dikkate alınması gereken kriterlerden biridir.

URL'deki Anahtar Kelimeler Önemli Midir?

2010’da Google, bir URL'ye anahtar kelimelerin eklenmesinin SEO açısından ilgi görebileceğini belirtti. Öte yandan Google bu stratejiyi bu şekilde ilan ettiği diye URL’i anahtar kelimelerle doldurmamanız gerekir. Eğer konu başlığından bağımsız bir anahtar sözcük yüklemesi yaparsanız Google sayfanızı spam olarak algılayabilir.

Anahtar Kelimeleri Nereye Eklemeliyim?

Anahtar kelimeleri internet sitenize ekleyebileceğiniz bazı yerler

  • Başlıklar

H1, H2, H3 vb. başlıklar içeriğinizi yapılandırmak için çok önemlidir. En önemli başlıklar ilk iki seviyedir. Öte yandan, H1 etiketi benzersiz olmalıdır, tek bir H1 olmalıdır ve içeriğinizin konusunu belirtmelidir. Ürettiğiniz içeriğin ana odak noktası mutlaka H1 şeklinde yazının başlığı olarak da kullanılmalıdır. H2 ve H3’ler odak anahtar kelimeden ziyade benzer anahtar kelimelerle kurgulanabilir. Bu sayede, eş anlamlı arama terimlerinden de arama motoru botlarının sizin içeriğinizi dolayısıyla da sitenizi yakalama şansı artar. 

  • Meta Açıklamalar

SERP'lerde yani Google arama sonuçlarında başlık etiketi ile sayfanızın url'si arasında gözüken bu özet, tıklama oranını ve konumlandırmanızı etkiler. İki seferden birinde Google, meta açıklamanızın metnini kullanmayabilir, onun yerine sayfanızın içeriğinin daha alakalı veya sayfanızdan, kullanıcının isteğine daha uygun olduğunu düşündüğü bir alıntıyı kullanarak başka bir tane görüntüleyecektir.

Google, sorgunun boyutuna ve ortama bağlı olarak, ortalama 160 karakterden ve maksimum 230 karakterden oluşan bir açıklama görüntüler. Nihayetinde Google, Meta açıklamanızı otomatik olarak çekecek bile olsa, meta description’ı boş geçmemeli, mutlaka o sayfanın içeriğini en iyi özetleyen 1-2 cümlelik bir metni kullanmanızı tavsiye ederiz. 

Esasında meta açıklama, gazete manşetlerinin hemen altında yer alan 2 cümlenin alt açıklamaya tekabül eder. Bu açıdan baktığımızda SERP sonuçları aslında aşinası olduğumuz bir başlık (manşet), alt başlık ve hedef (landing page) sayfa bütünlüğünü kullanıcılar için özet şeklinde oluşturur. 

  • Resimlerinizin Alternatif Metinleri

Kullandığınız görsellerin ismi ve alternatif metin anlamına gelen <alt> özniteliği anahtar kelimeyi içermelidir. Kullanıcı deneyimini geliştirmek için fareyle üzerine gelindiğinde bu metni görüntülemeleri <title> özniteliğini de ekleyebilirsiniz.

URL'leriniz ve resimleriniz için, onları kısa çizgi ile ayırarak iki veya üç anahtar kelime (küçük harf, aksansız, boşluksuz ve özel karaktersiz) kullanın.

  • URL

Sayfalarınızın her birinin url’si yani internet adresi benzersiz, kolay anlaşılır olmalı ve kullanıcın niyetine uygun bir şekilde tasarlanmalıdır. Bir hizmet ya da blog sayfasında kullandığınız ve ‘h1’de de yer alan odak anahtar kelime, sayfa URL’inizde de yer alırsa, arama motorlarının sayfanızı düzgün ve kullanıcılar açısından faydalı olarak listeleme şansı artar. 

  • Sayfa İçerikleri

Yukarıda sayılan ve Teknik SEO’ya dahil edebileceğimiz konu başlıklarının yanı sıra Google ve diğer arama motorları en çok sayfalarınızın içeriğini birebir tarayarak bir indeksleme gerçekleştirir. Bu bağlamda web sitenizin ana sayfasını nasıl oluşturduğunuz, yazınsal ve görsel içerikleri nasıl kurguladığınız oldukça önemlidir. Ana sayfaya bağlanan diğer alt sayfalar, kategori ve blog içerikleri gibi alt bölümler anasayfayla ilgilileri bazında doğru indekslenirler.

Oluşturduğunuz anasayfa (home page) sonrası işinizin, markanızın detaylarına indiğiniz ve bir menüde topladığınız alt hizmet sayfaları, kategori ve ürün sayfalarını, blog bölümünü, gerekiyorsa form ve nihayetinde iletişim sayfanızı oluşturabilirsiniz. Tüm bu sayfalarda göz ardı edilmemesi gereken nokta ‘h1’ başlıklarını alt sayfalarınızın genel içeriği ile bağlantılı olarak ve anahtar kelimeler çevresinde kurgulanmasıdır. Hem metinde hem ana ara başlıklarda dengeli biçimde anahtar kelime kullanmak, web sitenizin kısa süre içerisinde arama motorları tarafından fark edilmesini destekleyecektir. 

Unutmayın ki her bir sayfa tekil olmalıdır ve özgün, duru bir dile sahip metinlerle beslenmelidir. Alt sayfa içerikleri ne anasayfayı, ne sitedeki başka sayfaları ne de başka bir web sitesinin içeriğini kopyalamamalıdır. Varsayalım ki anahtar kelimeler konusunda deneyiminiz yok, web sitesine sadece işinizin özünü anlattığınız metinler girdiniz. SEO bağlamında zayıf bir hamle gibi görünse de başka bir web sitesinden kopyala/yapıştır web sitenize ekleyeceğiniz metinler katbekat daha iyi bir çözümdür. Arama motorları arasında Google kopyala/yapıştır içeriğe dair en hassas tutumlardan birine sahiptir; ve bize inanın botlar kimin hangi içeriği önce yazdığını kimin intihal yaptığını herkesten daha iyi bilir! 

Öte yandan, pek çok web sitesinde anasayfa oluşturulur ve statik biçimde kalır. Siz güncel olarak sürekli blog yazıyor olsanız da, Google botları anasayfanızda yeni bir içerikle karşılaştığınızda bu indeksler ve kullanıcıların önüne çıkartmak için analiz eder. Web sitenizin hizmet, haber ve blog sayfalarının yanı sıra dönem dönem ana sayfanızı da güncellediğinizden, hatta güncel anahtar kelime analizi yaparak içeriklerinizi aktif tuttuğunuzdan emin olun. Google takliti cezalandırır ama dürüst ve aktif içeriği de yukarıda çıkartarak ödüllendirir. 

En Alakalı Anahtar Kelimeler Nasıl Seçilir?

Alakalı tüm anahtar kelimelerinizi listeledikten sonra, en az rekabetçi olan ama en çok trafik oluşturacak olan kelimeleri seçmeliyiz. Bunun için, her bir talebin ilgisinin parametrelerini ve kendinizi buna göre konumlandırmanın fizibilitesini incelemeniz gerekir.

İlk olarak, her bir anahtar kelimenin aylık arama hacmini rapor ederiz. Çok aranılan anahtar kelimeler elbette en ilgi çekici olanlardır ancak rekabetleri daha güçlü olabilir. Öte yandan, arama hacminin düşük olması onu ihmal etmeniz gerektiği anlamına gelmez, bu sözler long-tail-keyword’lerinizi besleyebilir.

Ardından, sizi mümkün olan en kısa sürede konumlandırmanın mümkün olup olmadığını bilmek için kelimenin rekabeti incelenir. 

Her bir sorguda sıralamaya girmeye çalışan sitelerin sayısını öğrenmek için bazı araçları kullanabilir veya Google'a tırnak işaretli ve tırnaksız yazabilirsiniz.

Anahtar kelimenin geniş eşleşme olarak Google'daki sonuçların sayısına bakalım: online eğitim

anahtar kelime

Anahtar kelimenin tam ifadesiyle Google'daki sonuçların sayısına bakalım:

 

Google Anahtar Kelime Planlayıcısı SEO İçin Nasıl Kullanılır?

Google Anahtar Kelime Planlayıcı veya Google Keyword Planner, Google tarafından sağlanan ve reklamverenlerin ve çevrimiçi içerik oluşturucuların anahtar kelimeleri araştırmalarına ve hedef kitlelerinin aradığı şey hakkında değerli bilgiler edinmelerine yardım eden ücretsiz bir araçtır.

Gerçek bir altın madeni olan Google Anahtar Kelime Planlayıcı, her bir anahtar kelime için fizibilite indeksini bilmemize yardım eder. Arama hacmi aracı, en önemli ve yaygın olarak kullanılan SEO araçlarından sadece bir tanesidir. Hangi anahtar kelimelerin arandığını görebiliriz. 

Google Anahtar Kelime Planlayıcı, dijital pazarlama stratejilerinde anahtar kelimeler kullanmak isteyen tüm işletmeler için paha biçilmez bir araçtır. Doğru kullanılırsa güvenilir bir kaynak olabilir ve bir işletmenin görünürlüğünü garanti edebilir.

Google'ın Anahtar Kelime Planlayıcısını kullanmak için öncelikle bir Google Adwords hesabına ihtiyacınız vardır. Henüz bir Google Ads hesabına sahip değilseniz, buradan bir tane açabilirsiniz. Üye olmak tamamen ücretsizdir. Ardından, Google Adwords hesabınıza giriş yapın. Gri çubuktan "Araçlar ve Ayarlar"a tıklayın ve "Anahtar Kelime Planlayıcı"ya tıklayın.

 

keyword planner

Bu noktada karşınıza iki seçenek çıkıyor; burada yeni anahtar kelimeler keşfedebilir ya da arama hacmi ve tahminleri alabilirsiniz.

anahtar kelime nedir

Yeni anahtar kelimeler keşfetmek istediğimizde de karşınıza iki farklı seçenek çıkacaktır;

keyword planning

“Anahtar kelimelerle başlama” ve “bir web sitesiyle başlama” seçeneklerini göreceksiniz. Eğer anahtar kelimelerle başlarsanız bir kelime aratabilir ve o kelimeye benzer birçok kelimenin bilgilerine erişebilirsiniz.

anahtar kelime nasıl seçilir

Bir kelime arattığınızda karşınıza o anahtar kelimenin ortalama aylık arama sayısı, üç aylık değişimi, yıldan yıla değişimi, rekabeti, reklam gösterim payı ve buna benzer birçok detay çıkar.

Bir web sitesiyle başladığımızda ise seçtiğimiz bir sitenin kullandığı anahtar kelimeleri görebiliyoruz.

anahtar kelime seo

Baştaki arama hacmi ve tahminleri alma seçeneğine tıkladığımda ise yazdığımız kelimelerin direkt olarak hacmine ulaşabiliyoruz.

İşte keyword planner’ı kullanmak bu kadar basit! 

Bu yöntemler sayesinde kendi sektörünüzdeki diğer rakip firmaların web sitelerini inceleyebilir, sizin çekmek istediğiniz kullanıcıların hangi arama sorguları ile rakiplerinize yöneldiğini tespit edebilirsiniz. Anahtar kelime dökümlerini Google bir desteği olarak dilerseniz Google Sheet ile online olarak alabilir ya da bilgisayarınıza Excel formatında da indirebilirsiniz. Bu yöntemler panelden çıktıktan sonra da içeriklerinizi optimize ederken rahat çalışmanızı sağlar. 

Firmanızın ya da markanızın ait olduğu sektöre yönelik araştırma yaparken, sahadan farklı olarak hiç beklemediğiniz sonuçlarla da karşılaşabilirsiniz. Sizin herhangi bir şekilde rakip olarak tanımlamadığınız, küçük ölçekli firmaların internetteki güçlü varlığına şaşırabilirsiniz. Tüm bunlar dijital dünyanın dinamiklerini iyi analiz edilip edilmemesinden geçer. Bu yöntemlerin nasıl çalıştığına dair profesyonel anlamda destek alabilir, farklı parametrelerle güçlendirilmiş  anahtar kelime bazlı SEO stratejiniz için SEO danışmanlarımızdan destek alabilirsiniz!