Meta Açıklama Nedir?

Meta açıklama, bir web sayfasının içeriğini tanımlamak için kullanılan bir HTML etiketi olarak tanımlanabilir ve arama motoru sonuçlarında web sitenizin, sayfanızın başlığının ve URL'nin altında görünür. Meta description, meta açıklama bir anlamda o sayfadaki içeriğin 2-3 satırlık özeti gibidir; Google'daki görünürlük açısından meta açıklamasının 130-160 karakter bandı arasında olması tavsiye edilir. Daha uzun meta açıklamaların tamamı Google tarafından gösterilmez, cümlenin gerisi “…” (üç nokta) ile ifade edilir. Her ne kadar arama motoru firmalarının yetkilileri meta etiketler için “Sıralama faktörüne doğrudan etkisi kalmadı” dese de, meta açıklama web sitesi SEO’su açısından ve on-page SEO çatısı altında atlanmaması gereken bir detaydır. Her ne kadar sıralamayı doğrudan etkilemediği belirtilse de web sitelerindeki geçmişi oldukça eskiye dayanan meta etiketler, önemini günümüzde de halen korumaktadır. Makalemizde meta açıklamaların organik trafik ve sosyal medya açısından önemine değinerek, doğru meta açıklaması yazarken dikkat edilmesi gereken noktaları da ele alacağız. Meta Description / Meta Açıklama konusuna dair kapsamlı bir rehber ile karşınızdayız.

meta açıklama nedirİpucu

Teknik SEO Hizmetleri ve benzeri konulardaki tüm yaklaşımlarımızı, danışmanlık sürecimizin detayları ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı SEO Hizmeti sayfamız ilginizi çekecektir.

Meta Açıklamalar Organik Trafik İçin Neden Önemlidir?

Web sayfanızın “manşet altı özeti” olan Meta açıklamaları web sitenizin toplam tıklanma oranını (TO) etkileyebilir. Tıklama oranı, arama sonucunuzu görüntüleyen toplam kullanıcı sayısı içerisinden, sizin arama sonucunuzu tıklayan kullanıcıların yüzdesini temsil eder. Tıklama Oranı için meta başlık etiketi en önemli kriter olarak görülse de bu noktada meta açıklama da önem kazanır. Arama motoru sonuçları (SERP) arasında sayfa başlığı ve URL ile birlikte meta açıklamalar beraber  göründüğünden, iyi yazılmış meta açıklamalar, sonuçların tıklanma oranlarını artırıcı özellikte olurlar. 

meta açıklamaArama sonuçları (SERP) açısından incelendiğinde, meta açıklama bölümü kullanıcılara sayfanızı doğru ifade etmeniz ve tanıtmanız için en fazla karakter sayısına sahip olan alandır. Meta title olarak ifade edilen başlık bölümüne ve URL’e kıyasla sitenizi doğru ifade etmek için %50’lik bir dilime sahipsiniz. Bu açıdan bakıldığında web sitenizi arama sonuçları açısından daha üst ve kaliteli bir noktaya taşıma yani organik trafiği doğrudan ve ücretsiz bir biçimde arttırma fırsatına da sahip olursunuz. Pek çok SEO hizmeti veren uzman tıklanma oranının (TO) Google açısından bir sıralama faktörü olduğu konusunda fikir birliğine varmıştır. 

Ayrıca Google, meta açıklamadaki göze çarpan önemli ifadeleri, aslında kullanıcının sorguladığı anahtar kelimeler açısından kalınlaştırır. Hatta bazı spesifik aramalarda meta açıklamada sorgu birebir olmasa da yakın ifadeleri dahi koyulaştırarak kullanıcının arama tecrübesini iyileştirmeye çalışır. Bu sayede sorguyu yapan kullanıcı kalın yazılan ifadeleri anlamlandırmak için cümlenin ya da açıklamanın tamamını okumaya meyilli olur. Bu eylem web sayfanızın kısa özeti olan açıklamayı kullanıcıya daha net göstererek, dikkatini çeker ve sayfanın tıklanma olasılığını da yükseltir. 

Öte yandan boş bırakılan ya da SEO odaklı olmaktan uzak meta açıklamalar da tersine bir etki yaratabilir. Her ne kadar Google algoritması gereği bazı koşullarda sizin girdiğiniz meta açıklama yerine web sayfası içerisinden bir cümleyi ya da web sitesi menüsünü açıklama olarak otomatik çekse de, SEO ayarlarında ya da web sitesi kodlarında meta açıklamayı boş geçmek asla tavsiye edilmez. İstatistikler Google’ın bir sayfaya ait meta açıklamayı o sayfanın listelenen sonuçları açısından %37.22 oranında gösterdiğini ve geri kalan dilimde sayfanın içeriğine göre kendi çektiği bir meta description’ı kullanıcıya gösterdiğini ifade etse de, iyi yazılmış SEO-odaklı meta açıklamaların organik trafiğe olumlu etkisi asla göz ardı edilmemelidir. Google’ın meta açıklamaları her sorguda HTML koduna girildiği gibi göstermemesinin nedenlerinden biri olarak, web sayfalarında ve web sitesi kodlamalarında yapılan ‘aldatmaya yönelik hileleri’ engellemek istemesi gösterilmektedir. Yani, meta açıklamasına anlamlı cümleler yazmak yerine bu alanı sadece arka arkaya girilmiş anahtar kelimelerle doldurduysanız, bu hileli açıklamayı her seferinde bu şekilde listelemek yerine, arama motoru kullanıcılarının daha çok işine yarayacak bir açıklamayı Google algoritması web sayfanızdan çekerek arama sonucunuz içerisinde gösterebilir. Fakat SEO çalışmalarınızı olması gerektiği biçimde, kurallara uygun olarak yaptıysanız endişe etmenize gerek yok. Google bot’u otomatik çektiği meta açıklamasında sorgudaki anahtar kelime öbeğine yönelik, yine site içeriğinizde yer alan, doğru ve işe yarar cümleleri gösterecektir. Beyaz Şapkalı bir SEO hizmeti veren uzman ya da içerik üreticisiyseniz Google’ın sizi arama motoru ziyaretçilerine ilk sayfalardaki sonuçlarda ve olması gerektiği biçimde listeleyecektir. 

 

Meta Açıklama Örneği 

meta açıklama meta description

Meta Açıklamaları Yazılırken Nelere Dikkat Edilir?

Arama motorları sonuç sayfalarındaki (SERP) tıklanma oranı potansiyel bir sıralama faktörü olarak görüldüğünden, meta açıklamaları daha yüksek tıklama alma amacıyla kurgulamanız gerekir. 

Arama sonuçlarınızı bir gazete veya dergideki geleneksel tarzdaki bir reklam gibi düşünebilirsiniz. Klasik basılı reklamcılık, bir mağazadan bir ürünün satın alınması için ya o dükkanın yerine gitmenizi ya da en azından telefonla aramanız için sizi ikna etmeye yönelik manşetler ve sloganları kullanırdı.

meta descriptionArama sonuçlarında sayfanın başlığı reklam başlığınız, meta açıklamanız sloganınız ve URL ise dükkanınızın adresidir. Bir meta açıklama aslında bir web sayfası için mikro bir ikna adımı olduğundan, bu alanı insanların sizin listelenen web sayfanızı tıklamasına yönlendirecek ve harekete geçirici bir dille tamamlamalısınız. 

Doğru Dil Kullanımına Dikkat Edin

Karışık cümlelerden yerine az ve öz bir anlatım tercih edin. 

Meta açıklamalar özellikle kurumsal sayfalar için ciddiyet arz eden bir dil içerse de web sitenizin ya da sayfanıza uyumlu olacak biçimde kullanıcıların empati kurabileceği bir tarz tercih edebilirsiniz. İnsani duygulara hitap eden reklamcılığın başarılı örnekleri çoktur. Aynı zamanda bir ürün ya da hizmet pazarlıyor ya da satıyorsanız kullanıcılara güven veren, harekete geçirici net mesajlar vermek de yerinde bir strateji olacaktır. Web sayfanızın ziyaretçilerine sunduğunuz faydaları belirtmekten çekinmeyin. 

Meta açıklamanız belirsiz ifadelerden oluşuyorsa, kullanıcılar sitenizi göz ardı edebilir. Çünkü sizin web sayfanızından başka tıklanacak pek çok sonuç daha vardır. 

Yayına almadan önce bir SERP önizleme aracı ile meta açıklamasının nasıl göründüğünü mutlaka kontrol edin. Bu araçlar sitenizin yönetim panelinde yer alan “SEO ayarları” uygulamaları ya da eklentilerinde bulunabilir. 

Özgün ve SEO-Dostu Olun

Tüm bu noktalara dikkat ederken metninizin SEO çalışmaları açısından da özenli olmasını da dikkat etmelisiniz. Web sitenizin ya da sayfanızın yoğun anahtar kelime hacimlerini göz önüne alarak oluşturacağınız meta açıklamalar, meta title ile uyumlu olduğunda Google’ın ilgili kullanıcılara sizi daha üst sıralarda gösterme ihtimali de o derece artacaktır. Öte yandan, tüm açıklamayı sadece anahtar kelimelerle doldurmamaya özen gösterin. 160 karakter içerisinde max. 3-4 anahtar kelime öbeği ile cümlelerinizi kurun. 

Bir sayfayı SEO odaklı olması açısından optimize ederken, hem içeriğin hem de meta etiketlerinin %100 özgün olmasını sağlamalısınız. Seo-odaklı özgün metin oluşturmak meta açıklamanız için de geçerlidir. Sizinle aynı konuyu ele alsa da asla başka bir sitenin meta açıklamasını ya da meta başlığını kopyala/yapıştır yaparak sitenizde kullanmayın. SERP içinde gezen kullanıcıların amacını en net biçimde sağlamak için sitenizin ya da sayfanızın hedef konularını ve özgün anahtar kelimelerinizi iyi belirleyin. 

Ayrıca web sitenizdeki her bir sayfa için ayrı açıklamalar girmeye özen gösterin. Farklı sayfa açıklamaları birbirinin kopyala/yapıştır taklidi olmamalı. 

Karakter sınırlamasına dikkat edin; meta açıklamaya yazdığınız metin çok uzun olursa arama sonuçlarında Google’ın kısalttığı haliyle listelenir ve kullanıcılar sitenize dair veriye net olarak ulaşamayabilir. Belli karakter sınırları (140-160 karakter) dahilinde kalmak SEO’yu da destekler. 

Bu noktada değinilmesi gereken bir diğer hususta son yıllarda gittikçe yaygınlaşan otomatik meta başlık, meta açıklama oluşturan uygulamaları olarak karşımıza çıkıyor. Yapay zekanın uyarlanmış bir versiyonunu kullanan bu online ya da mobil uygulamalar başlangıçta içerik oluşturanların işini kolaylaştırıyor gibi görünse de, nihayetinde karşımızda halen bir yazılım ürünü olduğundan, bu yazılımın hata yapma payı olduğunu da atlamamak gerekir. Sağladığınız anahtar kelime öbekleri ile size farklı meta açıklaması alternatifleri sunan otomatik programların, benzer cümleleri başka kullanıcılara da tavsiye edebileceğini akılda tutarak hareket edin. Birden fazla öneri almak her zaman faydalıdır ama bu önerileri olduğu gibi kullanmaktansa sitenizin ya da sayfanızın içeriğine yönelik özgün açıklamanızı 150-160 karaktere sığacak biçimde kendiniz düzenleyin. Kısaltmakta zorlanıyorsanız belki hangi kelimelerin atılacağına ya da cümlelerin nasıl kısaltılacağına dair, yeniden yazım tavsiyelerini deneyebilirsiniz. 

HTML’i Meta Etiketlerle Boğmayın

Aynı sayfada birden fazla Meta Tanımı kullanmayın. Google'ın uzman isimlerinden John Mueller Mayıs 2020'de bir seminerde gelen bir soru üzerine, birden fazla meta açıklama kullanmanın Google sonuçları açısından herhangi bir avantaj yaratmayacağını dile getirdi. Mueller'in Google'ın fazladan başlık ve meta açıklamaları işleyebileceğini, ancak yayıncıların sayfa başına tek bir meta açıklama ve tek bir başlık etiketi yazmaya bağlı kalmaları gerektiğini önemle belirtti. Birden çok meta title girerek Google’ın daha fazla dikkatini çekmeye çalışmak yerine tek bir meta açıklamasını doğru ve kullanıcı deneyimi hedefli olarak kurgulayın. 

Meta Etiketlerin Sosyal Medya Varlığını Göz Ardı Etmeyin! 

Şimdiye kadar sadece Google arama sonuçlarından ve SEO çalışmalarına etkisinden bahsetmiş olsak da meta etiketlerin ve bu etiketler özelinde meta açıklamaların farklı sosyal medya mecralarında websitenizin ya da sayfanızın nasıl göründüğünü etkileyeceğini de unutmayın. Kullanıcılar sayfa linkinizi sosyal medya mecralarında paylaşırken meta etiketleri, hem başlık hem de meta açıklama olarak sistem tarafından çekilir ve HTML kodları URL ile bir kutucuğa dönüşerek görünür olur. Bu kutucukta paylaşılan URL’de görsel de varsa meta etiketleri açısından kullanıcıya ilk bakışta kısa bir özet veren, tam bir bütünlük arz eder. Üstelik bu sadece Twitter, Facebook gibi içerik paylaşılan mecralarla sınırlı değildir; WhatsApp ya da Telegram gibi haberleşme temelli uygulamalarda da paylaşılan linklemelerde görselin, meta başlık ve meta açıklamaların uygulama tarafından çekildiğini ve tek bir kutucuk olarak paylaşıldığını görebilirsiniz. Bu veri bize meta etiketlerin her açıdan düzgün kurgulanması gerektiğini ve aslında kullanıcının deneyiminin ön plana alınması gerektiğini göstermektedir. 

En İyi Meta Açıklamayı Yazmanın İpuçları Nelerdir?

  • Kullanıcı deneyimini birinci plana alarak, bir arama motoru mantığı ile düşünün. 
  • Kopyala/yapıştır’dan uzak durup özgün olun. 
  • Optimum uzunluktan şaşmayın. 
  • Okuyucuyu aksiyona (yani web sitenizi tıklamaya) yönlendirin
  • Hedef anahtar kelimenizi dengeli biçimde kullanın.
  • Otomatik meta açıklama oluşturucularından mümkün mertebe uzak durun.