E-Ticaret Nedir? Tanım, Faydalar, Örnekler

E-ticaret, elektronik ticaret, çevrimiçi ve çevrimiçi ticaretin tümü, elektronik bilgi teknolojisi kullanılarak mal veya hizmetlerin satın alınması ve satılmasına atıfta bulunan terimlerdir. İnternet temel teknolojidir. Ancak, bu alanda mobil telefon, elektronik müşteri veri tabanları ve muhasebe yazılımı gibi diğer dijital veri iletimi ve işleme biçimleri kullanılmaktadır. Peki, e-ticaret tam olarak nedir, faydaları ve sakıncaları nelerdir ve mevcut trendler nelerdir?

Let's dive deeper...

Explore!

As Albert Solino, the details and tricks of our SEO Consulting Service are explained SEO Consulting our page will be interesting to you.

What is E-Commerce?

E-ticaret, satın alma süreçlerine ek olarak, bir satın alma işleminin başlatılmasını ve işlenmesini sağlayan tüm süreçleri kapsar. Bir çevrimiçi mağaza, potansiyel alıcıların yalnızca ürün yelpazesine göz atabileceği değil, aynı zamanda özel bir dijital sistem kullanarak sipariş verebileceği ve ödeme yapabileceği merkezi bir satış platformu olarak hizmet eder. Bir elektronik ürün yönetim sistemi, satışları kaydeder ve envanteri günceller. Nakliye rotası bir RFID çipi tarafından izlenir. Son olarak, CRM sistemleri, müşteri ilişkilerinizi etkin bir şekilde yönetmenizi sağlar.

Sonuç olarak, elektronik ticaret e-ticaret'in bir bileşenidir. Bu, elektronik bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanan tüm otomatikleştirilmiş iş süreçlerini içerir. Bu büyük ölçüde otomatikleştirilmiş iş süreçlerini kullanmanın amacı, üretkenliği ve geliri artırmaktır.

İnternet üzerinden mal veya hizmet satın alma ve satma eylemi e-ticaret olarak bilinir. "E-ticaret" terimi, fiziksel ürünlerin çevrimiçi alım ve satımını ifade etmek için sıklıkla kullanılır, ancak çevrimiçi olarak satın alınan ve satılan hizmetler ve maddi olmayan varlıklara da atıfta bulunabilir.

Düşük genel giderler, düşük çalışan ihtiyacı ve elektronik ödemelerin popülaritesi nedeniyle, e-ticaret son derece karlı bir ticari girişim olabilir. Ancak başarılı e-ticaret, ürünleri sosyal medya, e-posta, internet arama motorları ve diğer kanallar aracılığıyla tanıtmak için önemli miktarda zaman ve çaba gerektirir.

E-Ticaretin Doğuşu ve Gelişimi

Elektronik ticaret, tarih boyunca meydana gelen mal ve hizmet alışverişi olarak tanımlanan ticaretin evrimindeki en son aşamadır.

İlk bilgisayarlar, ilk ticari ilişkilerle birlikte 1970'lerde ortaya çıktı. Bu ilk işlemler, satın alma siparişleri veya faturalar gibi çok sınırlı hizmetler sağlar. Bununla birlikte, bilginin küresel iletimini destekleyen bir sistem olan www (World Wide Web) 1989 yılına kadar yaratılamadı. 

Bugün bildiğimiz şekliyle e-ticaretin yükselişi 1990'larda başladı. O zamanlar Amazon ve Ebay endüstrileri şekilleniyordu.

G7 ve G8, bu sektörde elektronik ticareti teşvik etmek ve onlara yeni pazarlara girme fırsatı sağlamak amacıyla 1995 yılında KOBİ'ler için bir dünya pazarı kurmuştur.

E-ticaret, yirmi birinci yüzyılda dünya çapında tüketiciler arasında entegre bir alışveriş yöntemidir. Çeşitli mobil cihazlardan oluşur ve web 2.0 ve sosyal ağlar, yayılmasına ve genişlemesine yardımcı olur.

Bir e-ticaret işine başlamak

Squarespace ve WordPress, mağazanızı hızlı bir şekilde kurup çalıştırmanıza yardımcı olmak için kullanıma hazır, mobil uyumlu e-ticaret şablonları sağlar. Bir mağaza sahibi olarak, müşterilerden çevrimiçi olarak kredi kartı ödemelerini kabul etmek için bir yönteme ihtiyacınız olacak. PayPal, Square ve Google Cüzdan, tüm popüler çevrimiçi ödeme işleme hizmetleridir.Ürünlerinizi Amazon gibi çevrimiçi perakendeciler aracılığıyla da satabilirsiniz.

Fiziksel ürünler satıyorsanız, bunları nasıl göndereceğinizi düşünmeniz gerekir. PayPal ve diğer ödeme işlemcileri, tek noktadan posta işleme sağlamak için USPS ve UPS gibi nakliye şirketleriyle işbirliği yaptı. Ayrıca, çevrimiçi satış lisansı almanız veya eyalet veya yerel satış vergisi toplamanız gerekip gerekmediğini öğrenmek için eyalet yasalarınızı da araştırmalısınız.

Dropshipping, envanter ve nakliye için dış kaynak sağlama yöntemidir. Dropshipping hizmetleri, tüccar olarak sattığınız ürünleri toptan satış fiyatlarında birkaç kez depolar ve gönderir. Bu işletmeler markanızı ve ambalajınızı kullanarak sizin adınıza hareket eder. Bu hizmetlerin en etkilisi Amazon, Shopify ve diğer e-ticaret platformlarıyla entegre olur.

Şirketiniz büyüdükçe, satıcı hesabı ve hizmet gibi daha gelişmiş ödeme işleme yöntemlerini düşünmek isteyebilirsiniz. PayPal gibi işlemcilerle karşılaştırıldığında, bankanızla daha iyi entegre olan hizmetler genellikle daha düşük işlem maliyetleri sunar.

E-Ticaret Nasıl Çalışır?

Alıcılar, çevrimiçi olarak istedikleri ürün veya hizmeti bulmak için e-ticareti kullanabilirler. İnternette gezinirken, bazı alıcılar tam olarak ne istediklerini bilir ve örneğin Google'a veya pazar yerlerine gider, bazıları ise ilham arar ve sosyal platformları tercih eder. Örneğin Instagram veya Pinterest gibi bir alıcı aradığını bulduğunda, siparişini verebilir, sipariş daha sonra sevk edilip evine veya teslim alma yerine teslim edilir.

E-Ticaretin Türleri

Başlıca e-ticaret iş modelleri şunlardır:

  • B2B: Şirketler arası satış
  • B2C: Ticari mal ve hizmetlerin tüketici satışları Standart çevrimiçi mağaza. Çevrimdışı bir mağazanın çevrimiçi bir kanalı olabilir veya yalnızca İnternet'i kullanabilir.
  • B2G: Ürün ve hizmetlerini devlet kurumlarına satan şirketler.
  • C2B: İşletmelere mal ve hizmetlerini satan bireyler. Örneğin, kurumsal reklamlar için alan sunan bireysel bloglar.
  • C2C: İşbirlikçi ekonomi, tüketiciler arasında mal ve hizmetlerin alım satımını ifade eder.

Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi çevrimiçi satmaya karar verdiğinizde, bireylere (BtoC) veya profesyonellere (BtoP) (BtoB) satış yapabilirsiniz. BtoC (İşletmeden Tüketiciye) e-ticaret, dünya çapında en yaygın e-ticaret türüdür. BtoB (Business-to-Business) e-ticaret ise, işlerini büyütmek isteyen tüccarlar için ivme kazanan ve yeni gelir kaynakları sağlayan bir uygulamadır.

E-ticaret, hem mal hem de hizmetlerin satışını ifade eder ve markaların veya şirketlerin sahip olduğu çevrimiçi mağazaların yanı sıra pazar yerleri veya Etsy gibi pazaryerlerini içerir.

Son olarak, e-ticaret ayrı bir ekonomik sektör olduğu için yasalara tabidir ve yasal düzenlemelere tabidir. Bu nedenle, müşterileri sipariş süreci, teslimat süreleri ve ürün iade politikaları ile müşteri verilerinin korunması hakkında bilgilendirmek için e-ticaret sitenize eklemeniz gereken zorunlu bildirimler vardır.

E-Ticaretin Avantajları ve Dezavantajları

Alıcılar ve satıcılar açısından avantajları ve dezavantajları inceleyeceğiz:

Tüketici Avantajları

  • Esneklik, çünkü internetten ayrılmadan dünyanın her yerinden istediğiniz zaman ve istediğiniz yerden alışveriş yapmanızı sağlar.
  • Ürünleri kişiselleştirme ve daha geniş bir ürün yelpazesine erişme yeteneği.
  • Ürün bilgilerine, fiyat karşılaştırmasına ve diğer tüketicilerin görüşlerine daha iyi erişim.

Satıcı Avantajları

  • Dağıtım, iletişim ve nihai fiyatlandırma maliyetleri azalır.
  • Herkesin küçük bir işletmeye başlamasını sağlar. Açılış ve işletme giderleri, geleneksel çevrimdışı ticaretten daha düşüktür.
  • Küresel pazar: Dünyanın her yerinden tüketicilere yaklaşmanıza ve yeni pazarlara daha kolay açılmanıza olanak tanır.

Tüketici Dezavantajları

  • Ürünler satın alınmadan önce görülüp test edilemediği için memnuniyetsizlik riski daha yüksektir. İade politikaları ve garantiler, fiziksel mağazalardakinden daha az açıktır.
  • Ödeme yöntemi dolandırıcılığı daha olasıdır: Meydana gelebilecek çok sayıda aldatma nedeniyle, bankacılık ve kişisel verilerin İnternet üzerinden iletilmesi konusunda yaygın bir şüphe vardır.
  • Şikayet veya olay iletirken iletişim sorunları: İletişim formları unutulabilir veya bu işlemler için muhatap bulamayabilirsiniz.

İnternetten Nasıl Satış Yapılır?

Ürünlerinizi doğrudan bir pazar yerinden veya belirli sosyal ağlardan satabiliyorsanız, Shopify gibi bir e-ticaret platformuyla bir çevrimiçi mağaza oluşturmanız önemle tavsiye edilir. Kendi e-ticaret mağazanızı oluşturursanız, işiniz üzerinde daha fazla kontrole sahip olacaksınız ve gerçek bir marka kimliği oluşturabileceksiniz.

Başarılı E-ticaret İçin İpuçları

  • Pazarınızı inceleyin.
  • Finansal hesaplamalar yapın.
  • Bir içerik stratejisi oluşturun.
  • Markanızın kimliğinizi oluşturun.
  • Ücretsiz ürünler veya numuneler verin.
  • Gereksinimlerinizi karşılayan bir ajans seçin.
  • Gerekli şeylere konsantre olun.
  • Hedef pazarınızı anlayın.
  • Sağlam bir pazarlama stratejisi yapın.

Pazarınızı inceleyin.

Çevrimiçi mağazanızın fark edildiğinden emin olmak için kendinizi rekabette ayırt edebilmeniz gerekir. Rakiplerinizin faaliyetlerini daha iyi anlamak için bir rekabet analizi ve pazar araştırması yapmak için zaman ayırın.

Benzersiz olduğunuz için, birçok farklılaştırıcı faktör olabilir. Sizi neyin farklılaştırdığını düşünün: ürünlerinizin kalitesi, üretim yöntemleri, fiyatlarının çekiciliği, değerleriniz ve taahhütleriniz, geçmişiniz veya marka imajınız.

Ardından, yalnızca ürünlerinizle değil, içeriğinizle de öne çıkın: referanslar, sosyal medya yayınları, blog makaleleri, medya yayınları vb. Ardından, bazı arama motoru optimizasyonu (SEO) çabalarıyla organik trafiğinizi artırabilirsiniz.

Finansal hesaplamalar yapın.

Bir işe başlarken, kar elde etmek için finansal hesaplamalara çok dikkat etmek çok önemlidir.

E-ticaretinizin potansiyel karlılığı hakkında fikir edinmek için şu formülü kullanabilirsiniz: Kar = Talep x (Gelir – Gider).

Bir içerik stratejisi oluşturun.

Birçok marka içerik pazarlaması için yeterince çaba göstermez, bu da arama motorlarından ve sosyal medyadan organik trafik oluşturmalarını zorlaştırır.

Kendinizi konumlandırdığınız nişe bağlı olarak içeriği yazmak daha kolay veya daha zor olacaktır. Size yardımcı olması için, içerik pazarlamanızı ürünleriniz yerine müşterilerinize odaklayın. Sattığınız ürünler yerine hedef müşterinizi merkeze alan bir içerik pazarlama stratejisi geliştirirseniz, birçok konuyu ele alabilir ve hedef kitlenizle daha özgün iletişim kurabilirsiniz.

Markanızın kimliğinizi oluşturun.

Güçlü bir marka kimliği geliştirmek çok önemlidir çünkü şirketinizin değeri büyük ölçüde buna bağlıdır. Bu nedenle ilk başladığınızda sattığınız mal ve/veya hizmetlerin tutarlı olduğundan emin olun. Aksi takdirde, bu strateji müşteri tabanınızı hedeflemenizi zorlaştırabilir ve anahtar kelime araştırma çabalarınızı olumsuz etkileyebilir.

Ücretsiz ürünler veya numuneler verin.

Bazı girişimciler, ücretsiz ürünler sağlayarak çevrimiçi mağazalarını hızla büyütebilirler. Eşantiyonlar, yarışmalar ve promosyonlar bir ürünü tanıtmanın mükemmel yollarıdır, ancak tüm pazarlarda işe yaramazlar.

Güzellik veya yiyecek gibi bozulabilir veya tüketilebilir ürünler satıyorsanız, ücretsiz numuneler çok etkili olabilir.