Uluslararası SEO Nedir? Uluslararası SEO Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
SEO küresel bir uygulamadır ve şirketlerin içeriklerini uluslararası izleyiciler için optimize etmesi önemlidir. Bu yazıda, uluslararası SEO'nun temellerini ve nasıl yapılacağını tartışacağız.
Explore!
Uluslararası SEO ile ilgili verdiğimiz hizmetlerle alakalı tüm bilgilere sahip olmak istiyorsanız "Uluslarası SEO Hizmeti" page will be interesting for you.
What is International SEO?
Uluslararası SEO, şirketin hedeflediği ülkelerin her birinde o şirketin arama motoru varlığını optimize etmeyi gerektirir. Ünlü SEO üçlüsü, yani teknik seo, içerik ve backlink çalışmasının uygulanması, uluslararası arama motorlarında görünürlüğünü optimize etmek için çok önemlidir.
İki önemli kavramı ayırt etmek gerekir: çok bölgeli ve çok dilli. Çok dilli bir site, örneğin sitenin Türkçe sürümünden İngilizce sürümüne geçiş yapmak için bir filtreyle birden çok dilde kullanılabilen bir sitedir. Çok bölgeli site, dili değiştirmeden kullanıcının coğrafi konumuna uyum sağlayan içerikle birlikte coğrafi hedeflemeye sahip olan bir sitedir. Örneğin, hem İspanya'yı hem de dilediğiniz Latin Amerika ülkelerini hedefleyen İspanyolca bir web sitesi oluşturabilirsiniz.
Bu iki yönü birden çok dile ve birden çok farklı coğrafi hedefe sahip olarak birleştirmek, etkili bir uluslararası SEO stratejisi için kritik öneme sahiptir.
Uluslararası SEO, site optimizasyon eylemlerini birden fazla ülke ve dilde arama motorlarında görünür kılmak için birleştirir. Her şeyden önce, internet kullanıcılarını nasıl hedeflemeyi planladığınızı belirlemek gerekir. Başka bir deyişle, kendinizi çok dilli ve/veya çok bölgeli bir web sitesiyle donatmanız gerekip gerekmediğini anlamalısınız. İşte bu iki kavramı birbirinden ayıran şey aşağıdaki gibidir;
- Çok dilli web sitesi: Bu coğrafi olarak hedefleme yapmadan yalnızca farklı dillerde (İngilizce, Korece, İtalyanca, İspanyolca, vb.) içerik sunmak demektir.
- Çok bölgeli web sitesi: Bu, aynı dil için çeşitli coğrafi alanları hedefleyen bir web sitesi oluşturmak demektir. (Örneğin, Fransızca bir sitenin Belçika, İsviçre, Quebec ve hatta Fransızca konuşulan Afrika'da bulunan bir kitlesi olabilir).
Şüphesiz ki, bu iki boyut arasındaki tamamlayıcılık, uluslararası düzeyde organik trafiği geliştirmek için kilit bir stratejidir.
Ayrıca, sitenizi yurt dışında referans almanın, piyasadaki tüm arama motorlarını göz önünde bulundurmayı içerdiğine de dikkat edilmelidir. Dünya genelinde pazar payı %90'ı aşan (kaynak: StatCounter.com – Aralık 2020) Google'ın önerilerinin yanı sıra Bing'in sunduğu önerileri de dikkate almak gerekir. Çin'de Baidu ve Rusya'da Yandex kullanılır.
Uluslararası SEO için URL Yapısı Seçimi
İşinizi uluslararası alanda genişletmek söz konusu olduğunda alınacak ilk ve en önemli kararlardan biri URL yapısı seçimidir. Url yapısı seçimi kapsamında dört adet seçeneğiniz bulunur: ccTLD, alt etki alanı, alt dizin ve dil ayarlı gTLD. Gelin bu farklı seçeneklere bir göz atalım:
URL'de dil parametresine sahip gTLD: Genel üst düzey alan adı. Bu çözümle, her dil için bir URL parametresi eklediğiniz uluslararası bir uzantınız olur.
GTLD'li alt alan: Bu senaryoda, farklı ülkeleri hedefleyen içerik, hedeflenen her ülke veya bölge için belirli bir alt alana yerleştirilir. Örnek: tr.sitem.com, fr.sitem.com.
gTLD'li alt dizin: Burada, uluslararası içerikler, sitem.com/iletişim/'de olduğu gibi klasörlere, alt dizinlere yerleştirilir. Örnek: sitem.com/fr/, sitem.com/uk/.
Neden Uluslararası SEO Yapmalıyız?
Uluslararası SEO, içeriği uluslararası bir kitle için optimize etmeye odaklanan bir SEO alt kümesidir. Şunları içerir: anahtar kelime araştırması, sayfa içi optimizasyon, sayfa dışı optimizasyon, çeviri ve yerelleştirme. Amaç, dünyanın diğer ülkelerinde veya bölgelerinde arama motorlarında üst sıralarda yer almaktır.
Uluslararası SEO'nun üç ana türü vardır: coğrafi hedefli optimizasyon, çok dilli optimizasyon ve kültürler arası optimizasyon. Coğrafi hedefli optimizasyon, biri dünyanın belirli bir ülkesinden veya bölgesinden arama yaptığında arama sonuçlarında görünmesi için sitenizi veya uygulamanızı yerelleştirmeye odaklanır.
Peki, neden uluslararası SEO yapmalıyız? Çünkü;
Uluslararası SEO, birçok çok dilli web sitesi için birincil trafik kaynağıdır.
Hedeflediğiniz pazarlardaki müşterilerinizin ve potansiyel müşterilerinizin beklentilerini karşılayan iyi bir uluslararası içerik stratejisi uygulamak, size ürünleriniz veya hizmetleriniz, markanız ile ilgilenen nitelikli trafiği sağlar ve bunu aşırı bir reklam bütçesi olmadan getirecektir.
Çok dilli SEO, SEA ve uluslararası sosyal medya gibi diğer satın alma kanallarıyla birlikte çalışır.
Uluslararası dijital strateji sadece SEO ile sınırlı olmak zorunda değildir. Aksine, bütçeniz uygunsa, yeni kitlenize birden çok kanaldan ulaşmak her zaman daha iyidir. Bu şekilde, kitlenizin etkileşim potansiyelini en üst düzeye çıkarabilirsiniz.
Sınırsız trafik elde etmek için uzun vadeli bir stratejidir.
Bazı dijital pazarlama kanalları çok kısa sürede sonuç üretir. Örneğin, Google'da görünürlük için ödeme yapmayı gerektiren SEA (Arama Motoru Reklamcılığı) için bu geçerlidir. Bir kampanya başlattığınız anda nitelikli trafik oluşturmaya başlarsınız. Ancak bütçe tükendiğinde trafik durma noktasına gelir. Uluslararası SEO, uzun vadeli etkiler ürettiği için SEA'dan çok farklıdır ve sürekli para ödemenize gerek kalmaz.
Uluslararası SEO, ihracat pazarlarında görünürlüğünüzü artırmak için oldukça karlı bir pazarlama kanalıdır.
Çok sayıda araştırma, birçok şirket için uluslararası SEO’nun direkt pazarlamalara göre en yüksek yatırım getirisini sağladığını göstermiştir.
Uluslararası SEO, hedef ülkelerdeki müşterileri daha iyi anlamanızı sağlar.
İnsanların ürünlerinizi internette nasıl bulduklarını anlayarak ve hangi ürünlerin en iyi performansı gösterdiğini analiz ederek onları neyin ödeme yapan müşterilere dönüştürdüğünü öğrenebilirsiniz.
Yüksek kaliteli uluslararası trafiği hedefler.
Çok dilli siteniz, kitlenizin bilgiye ihtiyaç duyduğunda sizi ne kadar kolay bulabileceğine odaklanan bir pazarlama yöntemidir ve ücretli pazarlama uygulamalarından daha fazla potansiyel müşteri getirir .
Çok dilli SEO, herhangi bir şirket, B2C veya B2B için en iyi stratejidir.
Coğrafi bölge ve müşteri türü (işletme veya birey) ne olursa olsun, biri sunduğunuz ürün veya hizmet hakkında bilgi almak isterse, sunduğunuz teklifleri yerel rakiplerle karşılaştırmak isterse ve size yardımcı olacak her türlü bilgiyi edinmeyi planlarsa önce internette arama yapacaklardır. Bu noktada, her ülkede görünürlük elde etmek çok önemlidir.
Uluslararası Google sıralaması, her ülkedeki yerel rekabeti daha iyi anlamanızı mümkün kılar.
Yerel rekabet ortamını ve yerel kitlenizin arama sonuçlarını analiz ederek rakiplerinizin ürünlerini nasıl aradığını ve bulduğunu öğrenebilirsiniz. Sonuç olarak, bu pazarda kendi stratejinizi geliştirirken onların stratejilerinden de ilham alabilirsiniz.
Uluslararası SEO Optimize Ederken Yapılan Hatalar
Uluslararası SEO stratejisinde hatalardan kaçının.
Uluslararası veya çok dilli bir SEO stratejisi geliştirirken kaçınılması gereken birkaç hata vardır. Kullanıcıları asla göz atma konumlarına göre yönlendirmemelisiniz. Aslında, kullanıcıların tercih ettiği dili anlamıyorsunuz. Seçmelerine izin vermek en iyi seçenektir. Örneğin, bir İngilizce konuşan, Türkiye'ye resmi bir ziyaretteyken web sitenizi ziyaret ederse ve sitenizi, Türkiye'de sitenizi gezen tüm ziyaretçileri sitenizin İngilizce sürümüne yönlendirecek şekilde ayarladıysanız, hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.
Otomatik çevirileri kullanmaktan uzak durun.
İçeriği birinin tercih ettiği dilde görüntülemek için makine çevirilerinin kullanılması önerilmez çünkü makine çevirileri/yapay zeka çevirileri her zaman doğru değildir ve güvenilirliğinizin zedelenmesine neden olabilir.
Hatalı çeviriler, kullanıcı deneyimini bozar ve içerik çoğaltma sorunlarına yol açabilir. Uluslararası web varlığınızı geliştirmek için bu SEO ipuçlarını kullanın. Birden fazla ülkede arama motoru sıralamanızı iyileştirmek için çaylak hatalarından kaçının. Yeni kitlelerden ve dönüşüm kaynaklarından yararlanın.
Uluslararası SEO'nun Avantajları
Uluslararası SEO, şirketinizin büyüyebilmesi için kritik bir öneme sahiptir. İşte uluslararası SEO optimizasyonu yapmanız için birkaç sebep;
Sizi bir dünya markası yapar.
Saygın bir uluslararası marka geliştirmek çok kolay değildir hatta önemli bir zorluktur. Küresel bir marka birden fazla ülkede satış yapar ve farklı kültürlere uyum sağlamalıdır. Uluslararası SEO, web sitenizin kullanılabilirliğini iyileştirmeyi amaçlar, birden çok dilde içerik pazarlamasına odaklanır ve müşterileri kazanmak, elde tutmak ve dönüştürmek için dönüşüm oranı optimizasyon stratejilerini kullanır.
Küresel bir kitleye ulaşmanıza yardımcı olur.
Uluslararası SEO, şirketinizin aynı anda birden fazla ülkeye ulaşarak küresel kitlesini genişletmesine olanak tanır.
Organik trafiğinizi artırır.
Çoğu web sitesi genellikle sadece kendi ülkelerindeki kitleleri hedefleyerek maksimum trafiklerini sağlar. Aslında, şirketinizin kapsamına bağlı olarak, markanız için yoğun organik trafik oluşturmak için mümkün olduğunca çok ülke hedefleyebilirsiniz. İyi planlanmış bir uluslararası SEO stratejisi, web sitenize gelen organik trafiği artırmanın en etkili yollarından biridir.
Dönüşümleri artırır.
Artan trafik, artan dönüşümleri getirir. Bu, web sitenizin yüksek satın alma niyetiyle seçilen hedef anahtar kelimelerde küresel olarak görünmesini gerektirir.
Uluslararası SEO'yu seçmek, şirketinizin rekabetin daha düşük olduğu ve dönüşümlerin daha olası olduğu diğer ülkelerde kolayca tanımlanabilir anahtar kelimelerden dönüşüm sayısını artırmasını sağlar.
Uluslararası SEO Nasıl Yapılır?
Uluslararası SEO, yerel SEO'dan birçok yönden farklıdır.
Dillerdeki farklılıklar nedeniyle, içerik yazarları farklı hedef kitleler için farklı aksanlarla yazmalıdır ve bu nedenle uluslararası SEO olarak adlandırılır.
Bu, sıralamak istediğiniz her bir konum için benzersiz URL'ler, meta açıklamalar ve başlıklar oluşturmanız gerekeceği anlamına gelir; bu, hızla çok fazla iş haline gelebilir.
Neyse ki, örneğin Google translate veya Bing Translator veya hatta Hubspot's Gemini veya Bing Ads's International Configurator gibi bazı ısmarlama uluslararası SEO araçları gibi bu süreci çok daha kolay hale getiren çevrimiçi araçlar vardır.
Uluslararası SEO, birisinin şirketin ürünlerini veya hizmetlerini aradığında arama motorlarında daha üst sıralarda yer almak için bir web sitesini optimize etme sürecidir. Buradaki fikir, daha fazla gelir elde edecek olan uluslararası trafiği artırmaktır.
Uluslararası SEO, yalnızca küresel kitleyi hedeflemekle ilgili değildir. Belirli bir ülkeyi veya bölgeyi hedefleyen arama motoru optimizasyonu süreciyle ilgilidir.
Uluslararası SEO'nun birçok şekilde yapılabileceğini ve bunun her zaman içeriği farklı dillere çevirmekle ilgili olmadığını unutmamak önemlidir. Uluslararası SEO'nun amacı, web sitenizin belirli bir ülke veya bölgeden anahtar kelimeler için arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlamaktır.
Uluslararası SEO, web sitenizi belirli bir ülke veya bölge için optimize ederek, sosyal medya platformlarında reklam verirken coğrafi hedeflemeyi kullanarak, Google Adsense'i kullanarak ve daha fazlasını kullanarak yapılabilir.
Uluslararası SEO aşağıdaki dört adımı izleyerek yapılabilir:
1) Hedef pazarınızı ve nerede bulunduklarını belirleyin.
2) Sitenizi bu ülkelerde daha iyi sıralamak için optimize edin.
3) Sitenizi sosyal medyada ve diğer pazarlama kanallarında tanıtın.
4) İlerlemenizi takip edin ve herhangi bir değişiklik yapmanız gerekip gerekmediğini görün.
Uluslararası SEO Optimizasyonu Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Uluslararası SEO, bir web sitesini uluslararası internet kullanıcıları için arama motorlarında daha üst sıralarda yer alacak şekilde optimize etme sürecidir. Uluslararası SEO, işlerini küresel olarak genişletmek isteyen şirketler için oldukça önemlidir. Yeni müşterilere ulaşmalarına yardımcı olur ve nispeten düşük bir maliyetle yapılabilir. Şirketlerin uluslararası SEO'ya yatırım yapmaları önemlidir çünkü işlerini büyütmelerine ve daha fazla müşteriye ulaşmalarına yardımcı olabilir. Elbet bu kapsamda dikkat etmeniz gereken birçok nokta var;
1) Web sitenizin URL yapısı
Web sitenizi uluslararası hale getirmeye başlamadan önce, en iyi URL yapısını belirlemelisiniz. Bu, daha sonra düzeltemeyeceğiniz bir durumdur yani temelinin iyi atılması gerekir. Bu sebeple, sitenizin url'lerinin yapısı hakkında uluslararası bağlamda dikkatlice düşünmekten çekinmeyin
2) Hedeflenen ülkenin dilinde uygun anahtar kelimelerle içerik
Müşterilerinizin ve potansiyel müşterilerinizin dilinde iletişim kurmak çok önemlidir. Romanya pazarını hedeflemek ve kendinizi Google.ro arama sonuçlarında olabildiğince üst sıralarda görmek ve konumlandırmak istiyorsanız, Romanya internet kullanıcılarının beklentilerini karşılayan Rumence içerik oluşturmalısınız.
3) Hreflang etiketleri oluşturma
Uluslararası bir SEO stratejisi geliştirirken, arama motorlarına sayfanın hangi dili ve ülkeyi hedeflediğini belirtmek adına hreflang etiketlerini kullanmalısınız. İnternet kullanıcıları sayfanızı bulduğunda, doğru sürümü doğru dilde görüntülediklerinden emin olmadırlar. Bu, Google'a kullanıcı deneyimi hakkında çok olumlu bir sinyal verir ve daha düşük bir hemen çıkma oranını sağlar. Bu etiketler, arama motorlarına aynı sayfanın başka dillerde farklı versiyonlarının bulunduğunu bildirmek için çok önemlidir.
4) Hedef ülkede uluslararası bir backlink kampanyası
Web siteniz için kendi iç pazarınızda zaten bir otorite ve güvenilirlik sağlamışsanız, bu süper! Demek ki backlink'ler yoluyla otorite kazanmanın zaman aldığını çok iyi biliyorsunuz. SEO ile görünürlüğünüzü artırmak istediğiniz her ülkede yerel bir otorite kurmak için aynı çabayı göstermelisiniz. Bu, üçüncü taraf sitelerinde bulunan yerel sitenize gelen bağlantılar veya bağlantılar elde etmek amacıyla uluslararası ağ bağlantısı kampanyalarının başlatılmasını gerektirir. Ancak bu üçüncü taraf siteler yalnızca sizinkiyle aynı temada olmamalı, aynı zamanda hedeflediğiniz ülkede güçlü bir otoriteye sahip olmalıdır.
5) Google Arama Konsolunda uluslararası hedeflemeyi yapılandırma
Google'ın çok dilli sitenizin her sürümünü hedeflenen kitleyle ilişkilendirmesini sağlamak için Search Console'da coğrafi hedeflemeyi yapılandırmalısınız. Search Console'un en son sürümünde, bu özellik "Eski Araçlar ve Raporlar" sekmesi ve ardından "Uluslararası Hedefleme" altında bulunabilir. Sitenizin her sürümü için hedeflenen ülkeyi belirtebilirsiniz.