Stratejik Yönetim Nedir ve Neden Önemlidir?

Bir stratejik planı yönetmek basit bir iş değildir. Sürekli olarak izlenmesi gereken birçok süreç bulunur. Bu süreçlerin her birine, ihtiyaç duydukları kaynaklara ve bunların hepsinin şirketinizin misyon ve vizyonuna yönelik nasıl çalıştığına dair içgörü sahibi olmak, sorumlular için stresli olabilecek yaratabilecek zorlu bir görevdir.

Peki, stratejik yönetim nedir?

İşte tüm detaylar...

Stratejik Yönetim Nedir?

Stratejik yönetim, şirketin amaç ve hedeflerine ulaşmak için bir işletmenin kaynaklarının planlı kullanımıdır. Stratejik yönetim, bir organizasyon içindeki süreç ve prosedürlerin ve şirketin işleyişini etkileyebilecek dış faktörlerin sürekli olarak değerlendirilmesini gerektirir. Performans hedeflerine ulaşıldığından emin olmak için hazırlanan bir eylem planıdır. Hedeflere ulaşmak için tasarlanmış planlar ve politikalar geliştirir.

stratejik yönetimStratejik yönetim, hem öngörülebilir hem de mümkün olmayan beklenmedik durumlar için planlama yapmaktan başka bir şey değildir. Stratejik yönetim söz konusu olduğunda, bir organizasyonun küçük veya büyük olması önemli değildir. En küçük şirketlerin bile kendi sektörlerinde ne kadar etkili olduklarını bilmeleri ve gelecek için arzu ettikleri sonuca ulaşmak için uygun önlemleri almaları gerekir.

Stratejik Yönetim Neden Önemlidir?

Bir strateji planlamak, önemli bir amaca ulaşmaya çalışırken çok sayıda risk ve kaynak değerlendirmesini, risklere karşı koyma yollarını ve kaynakların etkin kullanımını içerir. Bir organizasyon genellikle bir amaç düşünülerek kurulur ve bu amaç, varlığının amacını tanımlar. İç kaynaklarını ve dış ortamını, hedefe rasyonel olarak beklenen zamanda ulaşılacak şekilde hizalamak zorundadır.

Bir kuruluş, muhtemelen altında büyük bir yatırıma sahip bir varlık olduğundan, strateji oluşturma, dahili olarak başarılı bir şekilde çalışmak ve harcanan paradan makul getiriler elde etmek için gerekli bir faktör haline gelir. Kurumsal düzeyde stratejik yönetim, gelecekteki fırsatlar, riskler ve piyasa eğilimleri için hazırlık içerir. Bu, firmaların belirlenen hedeflere ulaşma olasılığı en yüksek olan bir şekilde yönetimi analiz etmelerini, incelemelerini ve yürütmelerini sağlar. Bu nedenle, strateji belirleme veya planlama, karar verici yönetim faktörü olarak ele alınmalıdır.

stratejik yönetim nedirGittikçe daha fazla kuruluş, stratejik planlamanın, dahili veya harici herhangi bir ani beklenmedik durum karşısında onlara başarılı bir şekilde yardımcı olmanın temel yönü olduğunu anlamaya başladıkça, en temel yönetim düzeylerinden başlayarak strateji yönetimini özümsemeye başladılar. Gerçekte, strateji yönetimi, mutlak bir yönetim planının özüdür. Karmaşık bir organizasyon yapısı ve aşırı düzenlemeye sahip büyük kuruluşlar için, strateji oluşturma her kademede yerleşiktir. Daha hızlı ve etkili karar verme, fırsatları takip etme ve işi yönlendirmenin yanı sıra, stratejik yönetim, maliyetleri, çalışan motivasyonunu ve memnuniyetini, tehditlere karşı veya daha iyisine karşı koymaya, bu tehditleri fırsatlara dönüştürmeye, olası pazar eğilimlerini tahmin etmeye ve genel performansı iyileştirmeye yardımcı olur.

Kuruluşlara uzun vadeli faydaları akılda tutarak, stratejik planlama, çalışanları teşvik ederek ve zorluklar belirleyerek, kişisel ve kurumsal hedeflere ulaşmalarına yardımcı olarak onları iç çevreye odaklanmaya yönlendirir. Aynı zamanda dış zorluklarla ilgilenilmesi, olumsuz durumların ele alınması ve tehditlerin analiz edilerek olası fırsatlara dönüştürülmesi sağlanmaktadır.

 

Stratejik Yönetimin Özellikleri

Stratejik yönetim şirketin yönetimiyle ilgilidir. Gerçekten de, yalnızca yöneticiler stratejik yönetimle ilgili kararları alma yetkisine sahiptir. Bu kararların uzun vadeli sonuçları olacaktır ve bu nedenle söz konusu yönetimin birkaç yıl boyunca işleyişini belirleyecektir. Tüm bunların, yalnızca bir endüstri veya bir departman için değil, tüm iş için önemli sonuçları vardır. Genellikle geri döndürülemezler, bu nedenle dikkatli olmamız gerekir.

Stratejik Yönetimin Özellikleri

Bu yönetim biçimi, üç madde etrafında gerçekleştirilebilir;

Harekete geçirme: Aslında bu mekanizma, insan, finansal ve maddi kaynakların bir havuzda toplanmasını optimize etmeyi olanak kılar
Liderlik: İşletmenin çeşitli hedeflerini belirlemeyi ve bunlara ulaşılmasını sağlayacak teknikleri belirlemeyi mümkün kılar;
Kontrol et: Amaçlara ulaşılabilmesi için kontrolün sağlanması ve gerekirse düzeltici önlemler alınmasını sağlar

Stratejik Yönetim Sürecinin Aşamaları

Değerlendirme

Sürecin başlangıç noktası firmanın ilk değerlendirmesidir. Bu aşamada yöneticiler, şirketin vizyon ve misyon beyanlarını açıkça belirlemelidir. Değerlendirme aşaması, bir strateji geliştirmenin en önemli adımıdır. Hedef pazarınızı belirlerken güçlü ve zayıf yönlerinizi değerlendirmeniz ve rekabette nasıl ayakta kalabileceğinize bakmanız gerekir. Bir şey çalışmıyorsa, daha iyi performans göstermek için geliştirilmiş çerçeveler oluşturabilirsiniz. Stratejik yönetime duyulan ihtiyaç, misyon ve vizyonunuza odaklanmak ve ne yapılması gerektiğini değerlendirmektir.

stratejik yönetimin aşamalarıŞirketin vizyonu “Bir organizasyon ne olmak ister?” sorusuna yanıt verir. Şirketin geleceğini görselleştirmeden yöneticiler hangi yönde gitmek istediklerini ve neleri başarmaları gerektiğini bilemezler. Vizyon, firma için nihai hedef ve çalışanları için yöndür.

Misyon, şirketin işini tanımlar. Kuruluşun paydaşlarını kuruluşun ürünleri, müşterileri, pazarları, değerleri, kamu imajına yönelik endişeleri ve çalışanları hakkında bilgilendirir. Kapsamlı misyon beyanı, yöneticilere uygun günlük kararlar vermede rehberlik eder.

Şirket, vizyon ve misyonunu belirlediğinde, pazardaki mevcut durumunu değerlendirmelidir. Bu, bir kuruluşun dış ve iç ortamlarını değerlendirmeyi ve rakiplerini analiz etmeyi içerir.

Dahili analiz, şirketin kaynaklarının, temel yetkinliklerinin ve faaliyetlerinin değerlendirilmesini içerir. Bir şirketin temel yetkinlikleri, müşteri ilişkilerinde veya verimli tedarik zinciri yönetiminde üstün beceriler olabilir. Yöneticiler, şirketin faaliyetlerini analiz ederken, değer zincirine ve tüm üretim sürecine bakarlar. Sonuç olarak durum analizi, kuruluş için güçlü ve zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri belirler ve şirketin pazardaki durumunun net bir resmini ortaya çıkarır.

Formülasyon

Değerlendirme aşamasından sonra, tüm organizasyon tarafından takip edilmesi gereken kapsamlı bir strateji formüle edilir. Herkesin paylaşılan hedefe aşina olması için eylem planını departmanlar arasında iletilir. Stratejik yönetimin önemi, bir şirketin hedeflerine odaklanmasına yardımcı olmaktır.

Başarılı durum analizini uzun vadeli hedeflerin oluşturulması takip eder. Uzun vadeli hedefler, uzun vadede şirketin rekabetçi konumunu iyileştirebilecek hedefleri gösterir. Spesifik strateji seçimi için yönergeler olarak hareket ederler. Bir organizasyonda stratejiler 3 farklı seviyede seçilir:

  • Şirket Düzeyinde Strateji
  • İş Düzeyinde Strateji
  • Uluslararası Stratejiler

Yöneticiler birçok stratejik alternatif arasından seçim yapabilir. Bu, bir şirketin hedeflerine, durum analizinin sonuçlarına ve stratejinin seçildiği seviyeye bağlıdır.

İmplementasyon

stratejik yönetimin aşamaları nedirTakım çalışmasının önemli bir rol oynadığı yer burasıdır. Bir önceki aşamada geliştirilen eylem planı, organizasyonun tüm üyeleri arasında paylaşılmalıdır. Şeffaflık, iletişim, geri bildirim ve yönlendirme çatışmaları, bir ekip içinde çalışırken üstesinden gelinmesi gereken bazı temel kavramlardır. Ayrıca stratejik yönetimin önemini anlamamıza yardımcı olurlar. Toplu çabaya ve kuruluşunuzun eylem planının uygun şekilde yürütülmesine odaklanın. Ekibin güçlü yönlerinden yararlanmak ve daha büyük ekip hedeflerine ulaşmak için paydaşlarla işbirliği yapmak önemlidir.

En iyi stratejik planların bile uygulanması gerekir ve sadece iyi yürütülen stratejiler bir şirket için rekabet avantajı yaratır.

Bu aşamada yönetim becerileri, analiz kullanmaktan daha önemlidir. Etkili uygulama için yeni stratejilerin tüm kuruluşta destek alması gerektiğinden, strateji uygulamasında iletişim esastır. Aşağıdaki 6 adımdan oluşur:

  • Yıllık hedeflerin belirlenmesi;
  • Hedeflere ulaşmak için politikaların gözden geçirilmesi;
  • Kaynakları stratejik olarak önemli alanlara tahsis etmek;
  • Yeni stratejiyi karşılamak için organizasyon yapısını değiştirmek;
  • Değişime karşı direnci yönetmek;
  • Gerekirse performans sonuçları için yeni ödül sisteminin tanıtılması.

Strateji uygulamasındaki ilk nokta, şirketin işlevsel alanları için yıllık hedefler belirlemektir. Bu daha küçük hedefler, özellikle finans, pazarlama, operasyonlar, insan kaynakları ve diğer işlevsel hedeflere ulaşmak için tasarlanmıştır. Bu hedeflere ulaşmak için yöneticiler mevcut politikaları gözden geçirir ve başarılı hedeflerin uygulanması için yönergeler olarak hareket eden yenilerini sunar.

Strateji uygulamasının diğer çok önemli kısmı, organizasyon şemasını değiştirmektir. Örneğin, bir ürün çeşitlendirme stratejisi, mevcut organizasyon şemasına yeni bir direktörün dahil edilmesini gerektirebilir. Veya pazar geliştirme stratejisi, şirkete yeni bir bölümün eklenmesini gerektirebilir. Her yeni strateji, organizasyon yapısını değiştirir ve kaynakların yeniden tahsis edilmesini gerektirir. Ayrıca yöneticiler arasında sorumluluk ve yetkileri yeniden dağıtır. Yöneticiler bir işlevsel alandan diğerine taşınabilir veya yeni bir ekibi yönetmeleri istenebilir. Bu, uygun bir şekilde yönetilmesi gereken değişime direnç yaratır veya mükemmel strateji uygulamasını mahvedebilir.

İzleme

Stratejiniz başarılı oldu mu? Kurumsal hedeflerinize ulaştınız mı? İzleme, stratejik yönetim sürecindeki son adımdır. Her organizasyonun başarısızlığı önlemek için stratejik yönetime ihtiyacı vardır. Bunun sürekli ve döngüsel bir süreç olduğuna dikkat etmek önemlidir.

Başarılı olmak için uygulamanın izlenmesi gerekir. Yeni koşullar şirketi etkiliyorsa, yöneticiler mümkün olan en kısa sürede düzeltici önlemler almalıdır. Firmalar ciddi dış değişikliklerle karşı karşıya kalmadıkça, yeni koşulları karşılamak için stratejilerden ziyade taktikler değiştirilir.

Performansın ölçülmesi, strateji izlemede bir diğer önemli faaliyettir. Performans ölçülebilir ve karşılaştırılabilir olmalıdır. Yöneticiler, gerçek sonuçlarını tahmin edilen sonuçlarla karşılaştırmalı ve hedeflerine ulaşmada başarılı olup olmadıklarını görmelidir.

 

Stratejik Yönetim Unsurları

Stratejik yönetim, bir kuruluşun uzun vadeli yönelimleriyle ilgilidir. Stratejik kararlar, bir kuruluşun faaliyetinin kapsamıyla ilgilidir.
Stratejik yönetimin amacı genellikle bir rekabet avantajı elde etmektir: rekabet avantajının sürdürülebilirliği iki temel koşula bağlıdır. Birincisi, müşteriler için ek değer yaratmak, ikincisi, bu değer yaratma sisteminin rakipler tarafından taklit edilmesinin zor olmasını sağlamaktır. Aksi takdirde kalıcı bir avantaj sağlayamazsınız.

Stratejik yönetim ikili bir yaklaşıma dayanır:

  • Güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek için şirketin kaynak ve becerilerinin analizi
  • Ele geçirilecek fırsatları ve kaçınılması gereken tehditleri vurgulamak için şirketin çevresinin analizi

Stratejik Yönetim Unsurları

Stratejinin, işletmenin faaliyet gösterdiği rekabet ortamından çıkarıldığını düşünebiliriz. Stratejik yönetim yaparken yeni teknolojilere hakimiyet, yeni bir ortaklar ağının inşası, üretim kapasitesinin yeniden tahsisinin yapılması gerekebilir.
Stratejinin organizasyonun kaynakları ve becerileri üzerine kurulduğunu da düşünebiliriz. Bu açıdan strateji, pazara olduğu gibi uyum sağlamak değil, tam tersine başarı için yeni koşullar oluşturmak ve hatta yeni pazarlar geliştirmek için organizasyonun stratejik kapasitesini kullanmaktır.

Stratejik Yönetim Uygulamaları

Stratejik yönetim, uzun vadeli bir vizyonla kararlar almanın amaçlandığı belirli bir yönetim türüdür. Oldukça kısa vadeli bir vizyona sahip olan operasyonel yönetimden farklıdır.

Stratejik yönetime örnek olarak aşağıdakileri sıralayabiliriz;

  • Piyasaya yeni bir ürün veya hizmet sunmak
  • Yeni bir pazar segmenti fethetmek
  • Satın almak veya başka bir şirketle birleşmek
  • Hedef pazarda kurulmuş bir şirketin satın alınmasıyla çeşitlendirme
  • Doğrudan kuruluş yoluyla uluslararasılaşma

Stratejik Yönetim uygulamalarıStratejik yönetim yoluyla alınan kararlar genellikle önemli etkiye sahip kararlardır. Örneğin, yeni bir yan işletmenin açılması, yurt dışında kuruluş, dış büyüme vb. olabilir. Bu kararların uygulanması için, yönetim fonksiyonları tarafından somutlaştırılan stratejik yönetim, operasyonel yönetim ve onun temsilcileri olan yerel yöneticiler olmadan yapamaz. Bu nedenle stratejik yönetim, yalnızca etkili sosyal ilişkiler bağlamının bir parçası olabilir. Stratejik yönetim tarafından tanımlanan hedeflere ulaşmak için yöneticilerin, organizasyonun çalışanlarını proje etrafında birleştirmesi ve ayrıca stratejik yönetim kararları çok geri döndürülebilir olmadığı için onların desteğini alması gerekir.