Sosyal Medya Yöneticisi Nedir ve Ne İş Yapar?

Sosyal ağlar, markalar için birçok fırsatı temsil etmektedir. Ancak bir işletme için sosyal medya yönetimi yapmak ve bir sosyal medya stratejisi geliştirmek ve hatta içerik üretmek çok zordur çünkü vakit, emek ve deneyim ister.

Şirketiniz birkaç sosyal ağ uygulamasında bulunuyorsa, bunların yönetimi daha da fazla dikkat gerektirir. İster bir ajansta olun, ister reklam verenle birlikte olun, bir sosyal medya yöneticisinin size nasıl değerli zaman kazandırabileceğini ve hayatınızı nasıl kolaylaştırabileceğini bu makalede anlayacaksınız. Bu yazıda, bir sosyal medya yöneticilerinin ne yaptığından bahsediyoruz. 

Explore!

Sosyal Medya kapsamındaki yaklaşımımızı, danışmanlık sürecimizin detayları ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı Social Media Management our page will be interesting to you.

Sosyal Medya Yöneticisi Nedir?

Tanım olarak, sosyal medya yöneticisi, bir şirketin sosyal ağlarını günlük olarak canlandırmak ve geliştirmekten sorumlu çalışandır. Sosyal medya yöneticisinin eylemleri, bir sosyal medya denetimi sonrasında tanımlanan bir sosyal medya stratejisi tarafından belirlenir.

Çeşitli sosyal ağların sonuçlarını analiz etmek ve ölçmek için en iyi kişi olan sosyal medya yöneticisi, sosyal medya stratejinizi izleme ve ayarlamada da önemli bir rol oynar.

Müşterilerimizin sosyal medyasını yönetirken, sosyal medya yöneticiniz aşağıdaki soruları yanıtlamanıza yardımcı olur:

  • Kendi işimi sosyal ağlarımı nasıl canlandırabilirim?
  • İşletmem için hangi sosyal ağı seçmeliyim?
  • Aynı anda birkaç ağ nasıl beslenir?
  • İşletmem sosyal medyada hangi içeriği ne zaman yayınlamalı?
  • Şirketimin sosyal ağlardaki varlığı nasıl olmalıdır?
  • Sosyal medyada nasıl bir kişiliğe sahip olmalıyım?

Sosyal medya yönetimi, uzun vadede devam eden bir zaman yatırımını içerir. Genelde, büyüyen KOBİ'ler zamanlarını öncelikle operasyonlarını yönetmeye yatırmayı tercih edebiliyor. Birden fazla sosyal ağı aynı anda yönetmek için zaman ayırmak zor olabilir çünkü çok zaman ve emek gerektirir ve halihazırda zaten görevleriniz olduğundan dolayı sosyal medyaya yetişemeyebilirsiniz.

Sosyal medya yöneticiniz, sosyal ağlardaki varlığınız için size tam destek sunarak bu sorunu ortadan kaldırır. Sosyal ağlarla ilişkinizi basitleştirmek için stratejinizin uygulanmasında tek irtibat noktanız olur. Sosyal medya yöneticisi günlük partnerinizdir. Sosyal ağlarınızın yönetiminde ve takibinde firmanıza destek olur.

Bir sosyal medya yöneticisi, sosyal medyadaki gelişmeleri ve rakiplerinizin eylemlerini sürekli olarak izler. Proaktifliği, şirketinizin her zaman hedef kitlenizin mevcut ihtiyaçları ile uyumlu, stratejik olarak alakalı içerik üretmesini sağlayan önemli bir varlıktır. Uzun vadede, bağlı ve sadık bir topluluk, işinize önemli ölçüde değer katan bir rekabet avantajıdır. Sosyal medyanızdaki reklamlarla desteklenen sosyal medya yönetimi, işletmeniz için yeni, sürdürülebilir ve karlı müşteri kazanım kanalları geliştirmenizi mümkün kılar.

Sosyal Medya Yöneticisi (SMM), bir şirketin site, blog, sosyal medya, reklam yönetim platformları ve çok daha fazlası gibi sosyal medya stratejilerinin yürütülmesini planlayan ve koordine eden uzmandır.

Bu sebeple, bir sosyal medya yöneticisinin yerine getirmesi gereken ana görevler arasında şunlar vardır:

  • İşletmenin müşterilerinin ihtiyaçlarını, zorluklarını, ilgilerini ve şirketin onlara nasıl yardımcı olabileceğini anlamak için pazar ve izleyici araştırması yapmak,
  • İçerik üretimi, SEO teknikleri ve reklam kampanyalarının geliştirilmesi gibi dijital pazarlama eylemleriyle ilgili her şeyin yönetimini yapmak;
  • Başta reklam giderleri olmak üzere pazarlama yatırımlarını yönetmek;
  • Müşterinin hedeflerine ve hedef kitlenin bulunduğu kanallara göre seçilmesi gereken sosyal ağlarda markanın varlığını planlamak,
  • Projenin beklenti ve hedeflerine göre seçilmesi gereken ana göstergelerin ve KPI'ların sonuçlarını izlemek,
  • Topluluk yöneticisi (CM) tarafından yürütülecek görevlerin planlamasını hazırlamak, stratejilerin uygulanmasını ve bunlardan elde edilen getirinin kontrolünü gerçekleştirmek…

Maalesef, birçok kişi sosyal medya yöneticisi ve topluluk yöneticisinin görevlerini karıştırabiliyor. Bu iki mesleğin birlikte çalışsalar da farklı olduklarını vurgulamak oldukça önemlidir.

Sosyal Medya Yöneticiliği Nedir?

Sosyal medya yöneticisi, iletişim departmanına, pazarlama departmanına veya bölüm müdürüne bağlı olarak çalışabilir.

İnternet ve özellikle sosyal medya, sosyal ağlar konusunda uzmandır. Bu nedenle hedef kitleyi ve beklentilerini tam olarak bilmelidir. Bunun için profesyonel piyasa araştırmaları ve anketler gerçekleştirir. Bu çalışmaların neticesine göre markanın e-itibarını değerlendirir ve sosyal ağlara yönelik bir iletişim planı geliştirir ve uygular.

Sosyal medya yöneticisi, rekabeti ve web trendlerini izlemekten de sorumludur. Markanın internette genel editoryal stratejisini tanımlar, sosyal ağları canlandırır ve markanın bilinirliğini sağlar. Sosyal medya yöneticisi, analiz araçları kullanarak gerçekleştirilen eylemlerin sonuçlarını takip etmelidir. Ayrıca, bu uzman, belirlenen hedeflere ulaşmak için yeni araçlar tavsiye etmekten veya bir hedefe daha uygun olan diğer yeni göstergeleri izlemekten sorumludur. Son olarak, bütçeyi yönetmekten ve izlemekten sorumludur.

Bir sosyal medya yöneticisinin becerileri aşağıdaki gibi olmalıdır;

  • Sosyal medya yöneticisi internete mükemmel bir şekilde hakim olmalıdır.
  • Yaratıcı olmalı ve internet kullanıcılarını şaşırtıp dikkatlerini çekmelidir.
  • Farklı araçları nasıl kullanacağını ve yeni gelişmelere nasıl uyum sağlayacağını iyi bilmelidir.
  • Sosyo-kültürel becerilere sahip olmalıdır.
  • Mükemmel iletişim becerilerine sahip olmalıdır.
  • Şirketinizin imajını geliştirmek için analiz ve yaratıcılık kapasitesine sahip olmalıdır.
  • Yönetim ve topluluk yöneticisi ile temas halinde olmalıdır.
  • Olumlu ya da olumsuz tüm durumlara duyarlı olması gereken bir lider olmalıdır.
  • Uluslararası alanda çalışıyorsa, üst düzey bir İngilizce bilgisine sahip olmalıdır.

Sosyal medya yöneticisi, topluluk yöneticisi ile karıştırılmaması için şirketin e-itibarını sosyal ağlar üzerinden yönetir. İkisi birbirini tamamlayıcı olsa da, sosyal medya yöneticisi dijital iletişim stratejisinde karar vericidir. 

Bir iletişimci olarak, sosyal medya yöneticisi, iletişim ajanslarını ararken içerik de oluşturabilir. Örneğin, Fransa’daki en ünlü telefon hattı Orange, “Birlikte çalıştığımız ajans, konuya hakim olmadığımızda içerik yazmamızda bize destek olabilir. Aksi takdirde içeriği biz yazarız” diye açıklamıştır.

Şirketin dijital kitlesini ölçmek ve itibarını değerlendirmek için sosyal medya yöneticisi ayrıca takip yapar ve internet kullanıcılarının bağlılığı hakkında raporlar hazırlar. Amandine Dalmasso (Orange’ın sosyal medya yöneticisi); “Tweetlere, beğeni sayısına, kimin paylaştığına, linklerimize kimin tıkladığına bakıyoruz. Bunlar KPI'lardır [Anahtar Performans Göstergeleri]. Ardından, sonuçlarımızı değerlendirmek için Google Analytics gibi araçları kullanırız.” demiştir. 

Sosyal Medya Yöneticisi Ne İş Yapar?

Sosyal medya yöneticisinin temel işlevi, temsil ettiği markanın genel olarak internette ve özellikle sosyal ağlarda (Instagram, Twitter, Facebook, Snapchat, LinkedIn, TikTok vb.) imajını sağlamaktır. 

Nitekim internetle birlikte tüketiciler, bir hizmet, bir ürün, bir marka, bir şirket hakkında mesaj, görüş, takdirlerini belirtilecekleri bir ifade alanı bulmuşlardır. Bu değişiklikle karşı karşıya kalan işletmeler, profesyonelleri pozitif risklere değer vermeye ve negatif riskleri azaltmaya çalışmaya davet eder. 

Sosyal medya yöneticisinin hiyerarşik üstü, iletişim direktörü veya şirketlerin organizasyonuna bağlı olarak pazarlama direktörüdür.

Sosyal medya yöneticileri, şirket ve taşıdığı marka(lar) hakkında söylenenleri internette keşfedecektir. Forumları, blogları ve tabii ki sosyal ağları tarar.

Bu kapsamda bir pazarlama iletişimi stratejisi belirler. Daha sonra influencer pazarlamasından söz edebiliriz. Bu strateji, kitlesi önemli olan influencer ortaklıklar kurabilir. Ayrıca, çeşitli dağıtım kanallarında yazılacak ve dağıtılacak içeriği belirleyecek bir editoryal satır oluşturabilir.

Bu müdahalelerin etkisini ölçmek için değerlendirme kriterleri oluşturur. Düzeltici faaliyetlerin tanımlanmasını ve uygulanmasını gerektirecek olumlu ve olumsuz katkıların analiz edilmesi muhtemel hale gelecektir.

Bu profesyonel, markanın e-itibarının kontrolünü daha iyi kontrol edilmesini sağlayan tüm teknolojik gelişmelerden haberdardır.

Bir sosyal medya yöneticisinin görevinde desteklenebilmesi için, ağırlıklı olarak web editörlerinden ve her şeyden önce topluluk yöneticilerinden oluşan bir ekibi yönetmesi gerekir. 

Sosyal medya yöneticisi aşağıdaki görevleri yerine getirir:

İçerik Yaratımı

Bir SEO stratejisinin parçası olarak içerik oluşturmak gibi, sosyal medya için içerik oluşturmak da işinizin kalbidir. Sosyal medya sayfalarınızın oluşturduğu ilgi ve katılım, esas olarak şirketinizin tanıttığı içeriğin kalitesine bağlıdır. Sosyal medya yöneticisi, her platforma uyarlanmış içerik oluşturma ve yönetme uzmanlığına sahiptir.

Yarışmalar

Yarışmalar, topluluğunuzu kendinize dahil etmek ve genişletmek hedefiyle sosyal medya yöneticiniz tarafından oluşturulan tanıtım operasyonlarıdır. Hedeflerinize bağlı olarak, çeşitli yarışma türleri yapmak mümkündür. Hedef kitlenize özel avantajlar sunmak, en etkili sadakat yöntemlerinden sadece bir tanesidir. 

Topluluk Yönetimi 

Sayfanızdaki tüm içerikleri planlamak ve yayınlamaktan topluluk yöneticiniz sorumludur. Ayrıca, çeşitli soru ve şikayetlere yanıt vermek için hedef kitleniz tarafından tamamen erişilebilir durumdadır. Şirketinizi hedeflerinizin gözünde erişilebilir ve açık hale getirmek, imajınız ve itibarınız için oldukça faydalıdır.

Video Paylaşımları

Giderek daha popüler hale gelen videolar, sosyal medyadaki en dikkat çekici ve dönüştürücü medya biçimidir. Video içeriği, diğer içerik türlerinden çok daha etkili bir şekilde hedef kitlenizin dikkatini çeker ve paylaşımlarınızın erişimini artırmanıza olanak tanır.

Bu farklı görevleri yerine getirebilmek için sosyal medya yöneticileri aşağıdaki niteliklere sahiptir:

  • Tüm sosyal medya ve özellikleri hakkında derinlemesine bilgi
  • Sosyal medyanızın, pazarınızın ve rekabetinizin proaktif yönetimi
  • İşletmenize değer veren benzersiz içerikler üretmek için yaratıcılık ve çok yönlülük

Sosyal Medya Yöneticisinde Olması Gereken 5 Temel Beceri

Sosyal medya yöneticisi, dijitalde geliştirilen stratejilere ilişkin bir genel bakışa sahip olmalıdır. Bu nedenle ekibi yönetmek ve en iyi sonuçları üretmek için farklı becerilere de sahip olması gerekir. İşte en önemli beş beceri!

  1. Temel Sosyal Medya Stratejilerini Bilmek

Dijital pazarlama dünyasının çok hızlı ilerlediğini ve değiştiğini ve bir gün iyi olabilecek bir stratejinin ertesi gün çok da önemli olmayabileceğini biliyoruz. Bu sebeple, işletme için en iyi sonuçları kesin bir hale getirebilmek için sosyal medya yöneticisinin sürekli olarak kendini geliştirmesi ve çalışması önemlidir.

Her iş türünün üzerinde farklı bir şekilde çalışılacak içeriğe ihtiyacı olacaktır. Aynısı, ulaşılması gereken hedefler ve markayı tanıtmak için kullanılan kanallar için de geçerlidir.

  1. Proje Yönetimini Anlamak

Topluluk yöneticisinin eylemlerini ve çalışmalarını yönetme görevine sahip olduğundan, SMM'nin tüm aşamaların zamanında gerçekleştirilmesi için proje yönetimini iyi anlaması gerekir.

Bu nedenle iyi bir yönetici, ekibin şirketin hedefleri doğrultusunda olmasını ve faaliyetleri doğru bir şekilde yürütmesini garanti eder ve çalışılan her sosyal medyada en iyi neticelerin alınmasına yardım eder.

Ayrıca, tüm strateji, yürütme ve hedef ilerlemesini takip etmek için doğru araçları kullanmak önemlidir.

  1. Sosyal Medya İçeriği Üretiminde Uzmanlaşmak

SMM'nin (sosyal medya yönetimi) nihai içeriği geliştirecek kişi olmasa bile her medya için en iyi planları yapmasını sağlayan metin yazarlığı ve tasarım kavramlarıdır.

Aynı zamanda yazma becerisine sahip olmak ve resim ve video düzenleme araçlarını kullanmayı profesyonel bir şekilde bilmek de uzmanlık gerektiren ve ekibin biraz daha eşlik etmesi gereken anlarda garanti altına alınmasını sağlıyor.

  1. SEO ve Reklam Kampanyaları Hakkında Bilgi Sahibi Olmak

Organik sonuçlarda ve ücretli reklamlardan gelenlerde ilerlemek için teknik bilgi çok önemlidir ve en iyi stratejileri planlamanıza ve arama motorlarında iyi konumlandırmayı garanti etmenizi mümkün kılar.

Bu, sitenize daha fazla ziyaretçi çekmenizi ve satış fırsatlarının yaratılmasına kadar dönüşüm hunisinin her aşamasında başarılı olma olasılığınızı da artıracaktır.

Reklam kampanyaları söz konusu olduğunda, sosyal medya yöneticisi, Google Ads ve Facebook Ads gibi hangi kanallara nasıl yatırım yapacağını bilmeli ve her biri için ideal harcamaları hesaplamalıdır. Ayrıca tabii ki gerektiğinde daha iyi bir performans elde etmek için gerekli optimizasyonları yapmak gereklidir.

  1. Ana Veri Analizi

Son olarak, sosyal medya yöneticisinin en mühim becerilerinden biri, benimsenen stratejilerin sonuçlarının analizi ve gelecekteki projeler için içgörülerin ortaya konmasıdır.

Göstergelerin izlenmesi; her kanalda ayrı ayrı, ancak genel vizyonu kaybetmeden gerçekleştirilmelidir. Böylece medyanın nasıl entegre olduğunu ve iş için nasıl fırsatlar yarattığı iyi bir şekilde anlaşılabilir.

İlk bakışta zor veya zahmetli görünebilir, ancak günümüzde sosyal medya raporlarının otomatik olarak oluşturulmasına yardımcı olan araçlar vardır, böylece stratejiye odaklanabilirsiniz.

Nasıl Sosyal Medya Yöneticisi Olunur?

Sosyal medya yöneticisi olmak için, kişiliğiniz ve önceki mesleki deneyimlerinizle de ilgili olabilecek birkaç soft skill ve yetkinliğe sahip olmak oldukça önemlidir. Bu sebeple, işverenler sizden mükemmel bir sözlü ve yazılı Türkçe bilgisi ve mümkünse diğer diller, özellikle de İngilizce bilgisi talep edeceklerdir. Açıkçası, bu internet işi, dijital araçlar ve kullanımlar için bir iştahın yanı sıra web pazarlaması ve viral pazarlamada belirli bir uzmanlık gerektirir. Sosyal medya, sosyal medya yöneticisinin merkezinde yer alır, ancak aynı zamanda arama motoru optimizasyonu(SEO) ve arama motoru pazarlamasının (SEM) zorluklarının da farkında olması gerekir. Grafik tasarım becerileri, iletişim malzemelerinin hazırlanmasını veya şirket içinde dijitale adanmış grafik tasarımcıların denetimini kolay hale getirecektir. Benzer şekilde, dijital iletişimle ilgili yasal kavramlar (telif hakkı vb.) gelecekteki işvereninize güven verecektir. Bu bilgi ve birikime sahip olmanın yanı sıra sosyal, meraklı ve yaratıcı biriyseniz ve farklı faaliyet sektörlerine uyum sağlayabiliyor ve bir ekip halinde çalışmayı seviyorsanız sosyal medya yöneticisi olmak için uygunsunuz demektir!