Özgeçmiş Nasıl Yazılır?
Son dönemlerde iş başvurularının artmasıyla özgeçmiş nedir and özgeçmiş nasıl hazırlanır soruları da önem kazanmıştır. Bu belgeler işe başvuran bir kişi hakkında gerekli bilgileri içeren ve işe başvuran kişi tarafından hazırlanarak sunulan evraklardır.
Bu evraklar çeşitli niteliklere sahip olmalıdır ve ayrıca gerekli ölçütlerde doldurulmalıdır. Elde doldurulabilen evraklar olsalar da son dönemde teknolojinin gösterdiği gelişimle dijital ortamlarda doldurulabilmeleri daha kolay bir hal almıştır.
İster dijital ortamlardan gönderim sağlayabilir, ister çıktısını alarak envanter bir dosya oluşturabilirsiniz. Ayrıca hazır şablonları indirerek doğrudan onları da doldurabilirsiniz. Ya da tasarım sitelerinden yeni tasarımlar yaparak kendinize özgü ve belge oluşturabilirsiniz.
Özgeçmiş Ne İşe Yarar?
Özgeçmiş başvurulan şirketlerin işçiyi tanımasını, hakkında bilgi sahibi olabilmesini sağlar. Ayrıca şirketlerin bir pozisyon için başvuran birçok farklı aday arasından eleme yapabilmesini gerçekleştirir.
Özgeçmişler sayesinde doğru personel doğru iş kolu ile buluşur ve ayrıca işler daha resmi bir şekilde yürütülür. Ayrıca özgeçmişi saklamak ve oluşturmak yaptığınız işleri kendi kendinize değerlendirebilmeniz için de bir fırsattır. Özgeçmiş her zaman güncel tutulmalı ve dijital ortamlarda da saklanmalıdır.
Özgeçmiş Olmadan İş Başvurusu Yapılır Mı?
Bir diğer adıyla cv olarak bilinen bu evraklar olmadan da iş başvurusu yapılabilir. Ancak şirketler genel olarak bu belgeleri isterler ve böylece sistem daha profesyonel bir şekilde yürütülür. Bu sebeple özgeçmişler iş başvurularında önemlidir. Ancak eğer basit bir görev alınacaksa özgeçmişin varlığı çok önemli olmaktan çıkar ve özgeçmişiniz olmadan da bir işe başvurabilirsiniz ve hatta alınabilirsiniz.
Özgeçmiş İşe Alınmayı Kolaylaştırır Mı?
Hazırlanan evraklar başvurulan şirketin insan kaynakları departmanı tarafından detaylı bir şekilde incelenir. Bu inceleme sonucu kriterleri karşılayan aday işe alınır. Doğru ve özenle hazırlanmış bir özgeçmişin işe alımı kolaylaştırdığı da bir gerçektir. Bu sebeple özgeçmiş nasıl hazırlanmalıdır sorusunun cevabı çok önemlidir.
Explore!
İşe Alım ve İnsan Kaynakları kapsamındaki yaklaşımımızı, danışmanlık sürecimizin detayları ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı İşe Alım Danışmanlığı sayfamız ilginizi çekecektir. Makalemizi okuduktan sonra iş ilanları sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.
Özgeçmiş İçerisinde Hangi Bölümler Bulunur?
Bu süreçte en çok merak edilen şey cv nasıl yazılır sorusudur. Bir özgeçmişin içerisinde birbirine bağlı açıklayıcı bölümler bulunur. Standart bölümlerin varlığı gibi kişinin kendine özel olarak oluşturduğu bölümlerden de söz edebilmek mümkündür. Özgeçmişlerin içerisindeki bölümleri sıralamak gerekirse:
- Eğitim Bölümü
- Referans Bölümü
- Kişisel Bilgiler Bölümü
- Yetenekler Bölümü
- Hobiler Bölümü
- Bilgisayar Kullanımı Bölümü
- Deneyimler Bölümü
Gibi bölümleri söylemek mümkündür. Ancak bu bölümlere ek olarak ya da alternatif olarak da birçok bölüm oluşturulabilir.
Özgeçmiş Doluluk Oranı Ne Kadar Olmalıdır?
Bölümler net ve açıklayıcı bir şekilde belirtilmiş olsa da özgeçmişe ne yazılır sorusu hala büyük bir merak konusudur. Özgeçmişin belirli bir doluluk oranı kuralı yoktur. Ancak kişiler hazırladıkları evrakları ne kadar net ve doğru bilgiler ile doldururlarsa şansları o kadar artar. Özgeçmişlerde 0 gerçek bilgiler yer almalıdır.
Gereksiz Bilgilerden Kaçının!
Bu evraklar hazırlanırken özgeçmiş nasıl yazılır örnek formatlar incelenebilir. Ancak en çok dikkat edilmesi gereken nokta özgeçmişin hazırlanırken gereksiz bilgiler barındırmamasıdır. Gereksiz bilgiler dosyayı sıkıcı bir hale getirdiği gibi gerçek bilgilerin de önüne geçebilir.
Özgeçmiş Kişisel Bilgiler Bölümü Nedir? Nasıl Yazılır?
Özgeçmiş yazımı örnekleri arasında en dikkat çeken bölümlerden bir tanesi kişisel bilgiler bölümüdür. Kişisel bilgiler belgeyi öne çıkartan ve gerekli bilgilerin tek bir paragrafta karşılandığı bölümlerdir. Kişisel bilgiler bölümü oluşturulurken mutlaka isim, soy isim, yaş, cinsiyet, doğum tarihi gibi açık bilgilere yer verilmelidir.
Özgeçmiş Deneyimler Bölümü Nedir? Nasıl Yazılır?
Bu belgenin çıkmasına zemin hazırlayan bölüm ise deneyimler bölümüdür. Önemi herkesçe bilinen bu bölüm için cv'de iş deneyimi nasıl yazılır sorusu sıklıkla sorulur. Deneyimler bölümü hazırlanırken dikkat edilmesi gerekilen üç büyük nokta vardır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Eski şirket adı
- Çalışılan yıllar, çalışılan toplam süre
- Çalışılan pozisyon
Bu bilgiler, deneyimler bölümünü doldurmak için yeterlidir. Öncelikli olarak çalışılan pozisyon öne çıkarılmalıdır. Sonrasında bu işin hangi şirkette yapıldığı ve son olarak da kaç yıl boyunca bu pozisyonda görev alındığı eklenmelidir. Ana vurdu çalışılan pozisyonda olmalıdır.
Eski Tecrübeleri Yazarken Çalışılan Süre Yazılmalı Mıdır?
İşe alım aşamalarında dikkat edilen bir diğer unsur önceki iş yerlerinde ne kadar süre boyunca çalışıldığıdır. Bu sebeple deneyimler bölümü doldurulurken her bir deneyim için süre belirtmek oldukça önemlidir. Böylece işverenler iş istikrarını görebilir ve buna uygun bir karar verirler.
Özgeçmiş Yetenekler Bölümü Nedir? Nasıl Yazılır?
Gün geçtikçe daha çok araştırılan bir konu halini alan cv nasıl yazılır örnek belgeleri içerisinde öne çıkan bir diğer bölüm yetenekler bölümüdür. Yetenekler bölümü işverenlerin potansiyel çalışanlarını daha yakından tanıyabilmeleri, onlar adına belirli haklar oluşturabilmeleri için oldukça önemlidir.
Yetenekler Bölümüne Yalnızca Mesleki Yetenekler Mi Yazılır?
Yetenekler bölümü doldurulurken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunur. Bu bölümde yer alan yetenekler sosyal hayatta faaliyete geçirilen özel yetenekler değildir. Burada ekip çalışması ve iş hayatı ile ilgili yetenekler yazılır. Örneğin iş bitirici olmak, soğukkanlı olmak ve sabırlı olmak ekip çalışmaları içerisinde öne çıkan yeteneklerdendir.
Özgeçmiş İletişim Bölümü Nedir? Nasıl Yazılır?
İşe alım danışmanlığı belgeleri inceledikten sonra bir sonraki adım için özgeçmişin sahibiyle iletişim kurmak isteyebilir. Bu durumda özgeçmişlerde bir de iletişim bölümleri yer almalıdır. İletişim bölümlerine yazılan bilgiler güncel olmalıdır. Bu bölüme yazılabilecek bilgiler arasında şunlar bulunur:
- Güncel cep telefonu numarası
- Hali hazırda kullanılan e-mail adresi
- Ev adresi
- Gerek duyulursa sosyal medya hesapları
Firmanın isteği doğrultusunda değişebilecek bu bilgiler daha kolay iletişim kurabilmeyi ve gelişmelerden daha kısa sürede haber alabilmeyi sağlar.
Özgeçmişte Fotoğraf Bulunur Mu?
Cv iş deneyimi nasıl yazılır sorusu kadar ‘’Özgeçmişte fotoğraf bulunur mu?’’ sorusu da büyük bir öneme sahiptir. Kişi hazırladığı belgede isteğine bağlı olarak fotoğraf kullanabilir. Ancak bu zorunlu bir durum değildir. Bunun haricinde işveren de fotoğraflı bir belge görmek isteyebilir. Bu durumlarda fotoğraf kullanılması gerekir.
Fotoğraflı Özgeçmişte Nasıl Bir Fotoğraf Kullanılmalıdır?
Eğer özgeçmişinizi fotoğraflı bir şekilde kullanmaya karar verdiyseniz kullandığınız fotoğrafın nitelikleri de oldukça önemlidir. Fotoğraf vesikalık, biyometrik veya portre bir fotoğraf olmalıdır. Bu sayede işverenlerin gözünde daha profesyonel bir imaj çizebilirsiniz.
Özgeçmişte Referans Bölümü Nasıl Oluşturulmalıdır?
Cv’de referanslar nereye yazılır diye soracak olursanız; referanslar deneyimler bölümünün devamında ya da içerisinde yer alabileceği gibi özgeçmişin en sonunda farklı bir bölümde de yer alabilir. Bunun için referans gösterdiğiniz şirketlerden izin almanız gerekir.
Referans gösterilen yerler yeni potansiyel işverenleriniz tarafından aranız ve sizlerin çalışma düzeni hakkında bilgi alınır.
Özgeçmişte Neden ‘’Hobiler’’ Bölümü Bulunur?
Cv referans nasıl yazılır aşamasından sonra yine yazmakta kararsız kalınan ve ne olduğu anlaşılmayan bir bölüm vardır. Hobiler bölümü olarak adlandırılan bu bölüm yine işverenin çalışanını tanıması amacıyla istenen bir bölümdür.
Bu bölümde tatil günlerinizi nasıl değerlendirdiğinizi ve nelerden hoşlandığınızı yazabilirsiniz. Böylece şirketler çalışanlarının hobilerine göre belirli etkinlikler düzenleyebilirler. Ayrıca isteğe bağlı olarak farklı pozisyonlar arası geçiş de sağlayabilirsiniz.
Özgeçmişlerde Eğitim Bölümü Nasıl Oluşturulur?
Cv iş deneyimi nasıl yazılır bölümünden sonra eğitim bölümü yazılmalıdır. Eğitim bölümü sizin bahsedilen pozisyon için nitelikli olup olmadığınızı ölçen bir bölümdür. Burada işverenin umduğu eğitimleri almış olmanız ve gerekli okulları bitirmiş olmanız beklenir.
Eğitim Bölümünde Yalnızca Mesleğe Dayalı Akademik Eğitimden Mi Bahsedilir?
Eğitim bölümü hazırlanırken ilkokul eğitiminden başlanır ve üniversite eğitimine kadar devam eder. Her zaman mezun olunan okullar esas alınarak yazılmalıdır.
Örneğin 4 yıllık bir lise öğreniminin ikisi başka bir okulda ikisi de nakil almak kaydıyla başka bir okulda tamamlandıysa burada mezun olarak belirtilecek okul ikinci gidilen okuldur. Bu durum ilkokul, ortaokul ve üniversite için de geçerlidir.
Ancak kişi üniversiteden mezun olduysa ve ikinci bir üniversite okuyup ondan da mezun olduysa iki okulunu da yazabilir. Eğitim bölümünde bunun dışında alınan diğer kurslar, eğitimler ve sertifikalar da yer alabilir. Bu eğitimler belirtilirken hangi yıl aralığında alındığını yazmakta da fayda vardır.
Kısa Ön Yazıda Nelerden Bahsedilmelidir?
Özgeçmişin kişisel bilgilerden sonra en çok öne çıkan bölümü ön yazı kısmıdır. Ön yazı bölümü kişinin kendi ağzından pozisyon için, aradığı iş için ve kendisi için görüşlerini net bir şekilde ifade eden bölümdür.
Özgeçmiş ön yazı örnekleri incelenerek burada doğru ve sade bir yazı oluşturulabilir. Bu sayede şirketlerin dikkatini daha fazla çekebilirsiniz.
Kısa yazılarda tekrardan isminiz ve soy isminizden başlayarak kısaca deneyiminizi aktarabilirsiniz. Bu yazılar potansiyel personelin yazı dilini de görmek için bir araç niteliğindedir. Kısa yazıları önemsemek ve özenli bir şekilde doldurmak gerekir.
Özgeçmişte Renk Yoğunluğu ve Renk Kullanımı
Cv özgeçmiş nasıl yazılır konusu araştırılırken merak edilen bir diğer konu da özgeçmişin renkli olup olamayacağı ile ilgilidir. Özgeçmişler kişinin tercihine bağlı olarak renkli ya da siyah beyaz olabilir.
Ancak eğer renkli bir özgeçmiş kullanmayı tercih ederseniz, renkleri çok yoğun bir şekilde değil, daha az kullanmalısınız. Bu durum özgeçmişin göz yorucu bir hal almasının önüne geçer. Aralarda ve sayfa geçişlerinde tek renk kullanım idealdir.
Ancak özellikle yazıları okunamayacak derecede renkli olan özgeçmişler ilk izlenimde olumlu etkiler uyandırmazlar. Bu sebeple özgeçmişin şablonu, şablon rengi, yazı rengi, renkli fotoğrafı büyük önem arz eder.
Bu yüzden genellikle siyah beyaz özgeçmişler tercih edilir. Ama sade kaldığı sürece göz yormayan renkler ile birleşen özgeçmişler de profesyonel bir hava oluşturur. Burada ön planda tutulması gereken unsur tasarımdır.
Bilgisayar Bilgisi ya da Kullanılan Programlar Bölümü Nasıl Yazılır?
Teknolojinin gelişmesi ve günümüzdeki en güncel halini almasıyla çoğu sektör çeşitli bilgisayar programlarını kullanıyor. Bu sebeple cv iş tecrübeleri nasıl yazılır sorusu gibi kullanılan bilgisayar programlarının nasıl yazılacağı da araştırılıyor.
Eğer başvurduğunuz pozisyonla ilgili olarak kullanmayı bildiğiniz bilgisayar programları varsa bunları özgeçmişinizde bilgisayar kullanımı alanında belirtebilirsiniz. Böylece bu pozisyon için ne kadar nitelikli bir eleman olacağınızı da belirtmiş olursunuz.
Bu durum yeni yeni hayatımıza giren hibrit çalışma sistemi için de uygun olup olmadığınızı anlamaya yarar. Sadece iş yerinde değil evde çalıştığınız durumlarda da gerekli programları kullanabilen nitelikli elemanlar aranır. Bu sebeple işverenler ve işe alma yetkilileri de bilgisayar programlarının kullanılabilme durumuna büyük ölçüde önem gösterirler.
Klasik Özgeçmiş
Nasıl bir özgeçmişi olması gerektiğine karar veremeyen kişiler klasik özgeçmiş nasıl yazılır sorusunu araştırmaya devam ederler. Klasik özgeçmişi yazabilmek için özgeçmişin temel bölümlerini bilmek ve doğru bilgiler ile doldurmak gerekir.
Çok sade ve düz bir belge için bu bölümler eğitim, deneyim, iletişim ve kişisel bilgilerden ibaret olabilir. Klasik özgeçmiş daha küt ve nettir. Kanıtsız hiçbir bilgi sunulmaz, amatör çalışmalar yer almaz. Hobilerden ve yeteneklerden bahsedilmez.
Klasik özgeçmiş genellikle iş verenlerin adaylar ile tekrardan iletişime geçerek farklı bilgiler istemesine sebebiyet verir. Bu yüzden ne çok yoğun ne de çok sade bir özgeçmiş türü tercih edilmelidir. Özgeçmiş sade olduğu kadar tecrübe dolu olmalı ve tecrübe dolu olduğu kadar da gereksiz ayrıntılardan uzak olmalıdır.
Detaylı Özgeçmiş
Özgeçmişinin düz ve standart olmasını istemeyenler ve daha yoğun bir içeriğe sahip olanlar detaylı özgeçmiş nasıl yazılır sorusunun cevabını merak ediyorlar. Detaylı bir özgeçmiş oluşturmak için öncelikle kısa özgeçmiş nasıl yazılır sorusunun cevabını da bilmek gerekir.
Çünkü detaylı bir özgeçmişin kısa bir özgeçmişten bilgi anlamında çok da farkı yoktur. Yalnızca daha detaylı ve profesyonel bir görüntü sunmak isteyenler detaylı içeriklerden yararlanabilirler.
Detaylı özgeçmiş her zaman için tüm bilgilerin bulunabileceği, her bir işlemin en ince detayları ile yazılan özgeçmiştir. Bu özgeçmiş hazırlanırken adaylar eğitim hayatları boyunca ve iş hayatları boyunca meslekleri ile ilgili edindikleri tecrübelerin hepsini yazarlar. Bu özgeçmişlerde amatör çalışmalar da yer alabilir.
Genellikle kanıt aranan bilgiler yoktur. Eğer bir çalışma yapıldıysa ve hali hazırda kayıpsa yine de özgeçmişe eklenebilir. Ayrıca kişisel bilgiler ve deneyimler de yine daha detaylı ölçekler ile yazılır.
Staj Deneyimi Özgeçmişe Yazılır Mı?
Eğitim alanından çalışma alanına geçerken eğitim hayatının sunduğu olanaklardan bir tanesi olan staj, akıllara staj deneyimi cv ye nasıl yazılır sorusunu getirir. Yapılan staj bilgisi çoğu zaman eğitim bölümünün içinde değerlendirilerek cv’ye eklenir.
Staj deneyimi de bir nevi iş deneyimi ile aynı nitelikte olduğu için özgeçmişe yazılması gereken bir maddedir. Staj durumu işi öğrenirken hangi şirketin hangi pozisyonundan yardım alındığını da belirtir ve kuvvetli referanslar arasında da bulunabilir.
Staj deneyimini cv'ye eklerken öncelikle daha kalın punto ile stajyer olarak çalışıldığı belirtilmelidir. Daha sonra bu stajı hangi okulda okurken alındığı yazılır. Bu stajın hangi şirkette gerçekleştirildiği ve ne kadar sürdüğü de yine eklenmesi gereken bilgiler arasında yer alır.
Özgeçmişte Askerlik Durumunu Belirtmek Gerekir Mi?
Erkek adaylar için özgeçmişe eklenmesi gereken önemli bir madde ise askerliktir. Bu durum cv askerlik durumu nasıl yazılır sorusunu ortaya çıkartmıştır. Askerlik durumu kişisel bilgiler içerisinde de belirtilebileceği gibi, özgeçmişin en sonunda da yer alabilir.
Yeri tamamen tercihe bağlı olsa da belirtilmesi işverenler için zorunluluktur. Çünkü askerliğini yapmamış bir çalışan bir zaman sonra askerliğini yapmak zorunda kalacağı için işverenin elemansız kalma ihtimali de bulunur.
İşveren bu ihtimalin ortadan kalkması ya da buna uygun bir plan oluşturulması için bu bilgiyi talep etme hakkına sahiptir. Askerliğini yapmış erkek adaylar her zaman daha öncelikli olduğundan askerliğini yapmış kişilerin özgeçmişlerinde bu bilginin yer alması onları bir adım öne çıkartmaktadır.
Bu sebeple askerlik bilgisi özgeçmişte yer alması gereken bir bilgidir. Ancak işveren bu bilgiyi özgeçmiş haricinde de personelden talep edebilir. En doğru olanı bu bilgiyi özgeçmişin kişisel bilgiler kısmına eklemektir. Eğer bu alanda belirtilmiyorsa özgeçmişin sonlarında ya da ön yazı kısmında da belirtilebilir.
Özgeçmişe Neden Adres ve Telefon Gibi Bilgiler Yazılır?
İletişim bilgilerinden sonra cv de adres nasıl yazılır sorusu da önem kazanmıştır. Adres yazmak zorunluluk değildir. Adres, iletişim bilgileri içerisinde yer alabilir. Ancak eğer bir telefon numarası yazıldıysa adrese gerek yoktur.
İletiler dijital olarak da ulaştırılabilir. Adres istenmesinin esas nedeni davet mektubu gibi oluşumların doğrudan ev adresine gönderilebilmesi ya da gerekli evrakların doğru adrese teslim edilebilmesi içindir.
Telefon ise işveren ve çalışan arasında işe alınma sürecinde net ve doğru bir iletişimi sağlayabilmek, doğru bilgi akışını oluşturabilmek içindir. Bu sebeple özgeçmişlerde telefonlar ve ev adresleri yer alabilir. Ancak telefon zorunluyken ev adresi isteğe bağlıdır. Eğer çok gerekli bir durum varsa bu işveren tarafından belirtilir ve adresin yazılı olduğu yeni özgeçmişler oluşturulabilir.
Özgeçmiş En Fazla Kaç Sayfadan Oluşur?
Özgeçmişin sayfa sayısı kişinin sahip olduğu deneyimlere ve bilgilere bağlı olarak değişebilir. Hatta cv de iş tecrübesi nasıl yazılır sorusu için verilebilecek bir başka cevap da bu bölüme özel bir sayfa ayrılması olabilir.
Çünkü iş deneyimi kalabalık olan bir kişi küçük bir bölümde tüm tecrübelerine yer veremeyebilir. Ancak yine de tavsiye edilen özgeçmişlerin fazla uzun tutulmaması ile ilgilidir.
Böylece okuyan yetkilileri yormaz ve gereksiz bilgilerden arınmış sade oluşumlar ortaya çıkar. Sade bir özgeçmiş tek sayfadan ya da iki sayfadan oluşabilir. Çok kalabalık özgeçmişlerin ise ortalama 5 ya da 6 sayfadan oluştuğu bilinmektedir. Ancak bu tamamen kişiye bağlı bir durumdur.
Yapılacak iş özgeçmişten ziyade bir portfolyo gerektiriyorsa özgeçmiş sade ve net tutularak portfolyoya ağırlık verilir.
Ancak yapılacak iş çok yoğun bir tecrübe ve bilgi birikimi gerektiriyorsa o zaman da özgeçmişe daha fazla ağırlık verilir. Özgeçmişin uygun sayfa sayısında hazırlanması için işverenin isteklerine kulak vermek gerekir.
Belirli talepler doğrultusunda yoğun özgeçmişler sadeleştirilebilir ya da tekrardan daha sade olanları hazırlanabilir. Bu sayede hedef şirkete uygun olan belgeler ile başvurular yapılır ve beklentilerini karşılayabilme imkanı da daha yüksektir.
Özgeçmişte Ehliyet Bilgisi Yer Alır Mı? Nasıl Yazılır?
Cv’de staj deneyimi nasıl yazılır sorusu gibi gözlerden kaçan bir diğer soru da ehliyetin yazılması ile ilgilidir. Ehliyetin türü ve kullanılabilen araçlar özgeçmişte mutlaka belirtilmelidir. Şirketler bu bilgiyi öğrenmek isterler.
Ehliyet bilgisi kişisel bilgiler alanında yer alabilir. Bu alan dışında ehliyet için ve kullanılabilen araçlar için diğer ehliyet türleri için farklı bir bölüm de oluşturulabilir. Ehliyet her araç için farklı kriterlere sahip olsa da bunu özgeçmişte belirtmek oldukça önemlidir.
Çünkü potansiyel işvereniniz size bir araba tahsis etmek ya da işlerinizi herhangi bir araç ile halletmenizi istemek gibi haklara sahiptir.
Özellikle minibüs, otobüs, kamyon gibi büyük araç ehliyetiniz bulunuyorsa bunları mutlaka özgeçmişte belirtmelisiniz. Aynı şekilde motor gibi araçlar için de ehliyetiniz varsa özgeçmişte yer verebilirsiniz. Yapılacak iş aktif araç kullanmayı gerektirse de gerektirmese de ehliyetiniz olsa da olmasa da aktif araç kullanım durumunuzu da mutlaka bu bölümde yazmalısınız.
Mesleki İlgisi Olmasa Bile Katılım Sağlanan Faaliyetler Özgeçmişte Belirtilir Mi?
Cv’de referanslar nasıl yazılır sorusuna eklenebilecek bir başka soru da sosyal faaliyetlerdir. Sosyal faaliyetler özgeçmişe eklenmesi zorunlu olmayan ama şirketin talep etmesi durumuna göre eklenebilecek olan bölümlerdir.
Bu faaliyetler yine sizlerle ilgili bilgiler edinebilmeleri için önemli oluşumlardır. Sizi daha yakından tanımak, ilgi alanlarınızı öğrenmek, kültür seviyeniz hakkında tahminde yürütebilmek için katıldığınız faaliyetler hakkında bilgi almak isteyebilirler.
Ancak bu maddeler özgeçmişlerde yer almak zorunda değil. Tamamen isteğe bağlı olarak belgesel nitelik taşıyanları özgeçmişe eklenebilir. Özellikle sempozyumlar, hızlandırılmış eğitimler, kısa süreli eğitim kampları bu faaliyetler içerisine girer. Daha sonrasında bu küçük çaplı faaliyetler için bir katılım belgesi kazanırsınız. Bunun yanı sıra katılım belgesi ile birlikte eğer varsa derece aldığınız bir yarışmanın sonuç belgesini de özgeçmişinize ekleyebilirsiniz.
Konferansların Özgeçmişe Etkisi
Mesleğiniz ile ilgili olan ya da olmayan konferanslara katılım sağlamanız, işverenin gözünde sizi profesyonel ve ilgili bir personel yapar. Bu durum ilk izlenim için de oldukça önemlidir. Özellikle mesleğiniz ile ilgili konferanslara katılarak belgeler almanız işe alınma sürecinde sizlere katkı sağlar.
Sertifikaların türü ve niteliği de kolay iş bulabilme imkanlarına erişebilmek için oldukça önemlidir. Her sektörün ihtiyaç duyduğu sertifika türü farklıdır. Sertifikalar online platformlardan alınabildiği gibi aktif kurslardan da alınabilir.
Bu sertifikalar ayrı bir bölüme yazılabileceği gibi yetenekler bölümüne de yazılabilir. Ofis işleri için klavye kursları ve sertifikaları, medya sektörü için sanat ve tasarım sertifikaları önem arz eder. Ayrıca bunlar haricinde bir firma kendisi de sertifika talep edebilmektedir.
Ayrıca konferanslar sertifika almasanız bile bilgi verici ortamlar olduğu için alanınızda önemli bir şahıstan aldığınız bir anlatı olarak da değerlendirilebilir.
Bu hali ile bile özgeçmişiniz için oldukça önemli bir referans değerini görür. Konferansların tarihi, nerede gerçekleştiği, kim tarafından hangi konunun sunulduğu özgeçmişte belirtilebilir.
Özellikle hangi konu üzerine bir konferansta bulunduğunuz mesleki yeterliliğinizi gözler önüne seren önemli bir kriterdir. Ancak yine düz bir özgeçmişiniz olmasını istiyorsanız konferansları belirtmek zorunda değilsiniz. Eğer çok gerek görüldüğü bir durum olursa potansiyel iş veren şirket tarafından sizlere sorulacaktır.
Sivil Toplum Kuruluşlarının Özgeçmişe Etkisi
Sivil toplum kuruluşları karakteriniz, inandıklarınız ve sosyal hayat faaliyetleriniz açısından işvereninize detaylı bir done sunar. Bu durum gerekli izinleri alabilmeniz için, iş sonrası vaktinizin nasıl değerlendirildiğinin bilinmesi için önemlidir.
Böylelikle mesai durumlarında aldığınız görevi bildirerek izin alabilir ve ayrıca aktif bir sosyal hayatınız olduğunu da belirtebilirsiniz. Sivil toplum kuruluşları hem kamuoyunda hem de firmalar nazarında takdire şayan çalışmalar gerçekleştirdikleri için bu gibi alanlarda görev alıyor olmanız size artı kazandıracaktır.
Bunun haricinde katıldığınız çalışmalar iş yerinde yapılacak çalışmalara da ilham verebileceğinden özgeçmişinizde yer alması oldukça önemlidir. Ancak eğer sade bir özgeçmişiniz olmasını istiyorsanız bu çalışmalara ve katılımlara yer vermenize gerek yoktur.
Eğer işe girmek istediğiniz alan bu tür kuruluşlar ile ilgileniyorsa ya da doğrudan bu çalışmalar gibi faaliyetler gerçekleştiriyorsa özgeçmişinizde bu deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz. Bu faaliyetleri yazarken hangi yıllar aralığında gerçekleştirdiğinizi de yazmanızda fayda vardır. Bunun sebebi bilinen çalışmalarda aldığınız görevler doğrultusunda bilgilerin doğruluğunun ölçülebilir olup olmadığına bakılabilmesi içindir.
Dernek Üyeliğinin Özgeçmişe Etkisi
Herhangi bir dernekte üye ve sorumlu kişiyseniz özgeçmişinizde bu derneklerin yer alması ve burada yürüttüğünüz çalışmaların da bildirilmesi işe alım sürecinizde katkı sağlayabileceği gibi terfi durumlarında da etkili bir maddedir.
Sorumluluklarınız ve iş yükünüz hakkında işvereninize, insan kaynaklarından sorumlu görevli kişiye bilgi vermiş olursunuz ve böylelikle daha etkili bir özgeçmiş oluşturursunuz. Özellikle mesleğiniz ile ilgili bilinen bir dernekte görev aldıysanız bunu mutlaka özgeçmişinizde belirtmelisiniz.
Bu sizin deneyimleriniz ve gönüllü çalışmalarınız arasında yer alabilen ve aynı zamanda firmalar karşısında itibarınızı yükselten bir hamle olacaktır. Özellikle bilinen bir dernekte görev almak, derneğin referans olarak işe alınmanız konusundaki şansınızın artmasını da sağlayacaktır.