Mülakat Soruları

Makalenin asıl konusu iş görüşmesi, tanımı ile başlamak doğru olur. İş görüşmesi bir bireyin kendisine uygun bir işe başvuru yapması sonucu görüşme daveti üzerine görüşmeye gitmesidir. İş görüşmeleri insanlar ve işe alım yapacak olan firmalar için önemli görüşmelerdir. Bireylerin kendilerine uygun işi bulmaları, hayatlarında daha sağlıklı ve iyi vakit geçirebilmeleri açısından önem arz eder.

İnsanın sevdiği işi yapması çok değerlidir. Kişileri fiziken ve ruhen zinde tutar. İnsanların kendilerine uygun işi bulmaları yeterli değildir. Bu işe fiziksel veya ruhsal açılardan uygun olup olmamaları, işin altından kalkabilecek kabiliyete sahip olup olmamaları, verilen işin yerine getirilmesi gereken şartları sağlayıp sağlayamamaları ve bu gibi daha birçok konuda uygunluğun anlaşılması amacı ile iş görüşmeleri yani kısaca mülakatlar düzenlenir.

İş görüşmeleri yani mülakatlar sonucunda iş insan kaynakları tarafından işe girme adayının incelenip taranması üzerine bireye verilir veya uygun görülmediği için birey işe alınmaz. İş görüşmeleri / mülakat önemli ve ciddi bir meseledir.

Makalede iş görüşmesi soruları, iş görüşmesi önemi, iş görüşmesinin amacı, iş görüşmelerinin çeşitleri, iş mülakatında sorulan sorular ve mülakat soruları cevapları konularına değinilecektir.

İş görüşmesi diğer adıyla mülakat, iş veren kurum veya kişi ile çalışan adayı arasında yapılır. İş hakkında ve işe alınma adayı olan kişinin iş ile ilgili yetkinliğini, iş ile alakasını ölçüp adayı tanımaya ve işe uygunluğunu ölçmeye yönelik yapılan toplantıya iş görüşmesi adı verilir. Kurumsal firma ve şirketler, iş görüşmelerini daha ciddi ve resmi şekilde gerçekleştirirler.

şte detaylar...

Explore!

İşe Alım süreçleri, mülakat türleri ve mülakat soruları ile ilgili bilgileri edinmenin yanısıra Albert Solino İş İlanlarına göz gezdirmek isteyebilir, yeni başvurular yaparak kariyerinize yön verebilirsiniz.

Mülakatlar, iş alımı yapan firma ve şirketlere göre farklılık gösterdiği gibi farklı mülakatlar da vardır. Mülakat çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Birebir Mülakat
  • Panel mülakatı
  • Grup Mülakatı
  • Tarama Mülakatı
  • Yemekli Mülakat
  • Telefon Mülakatı
  • Video Konferans Mülakatı
  • Genel Grup Bilgilendirme Seansları
  • Sıralı Mülakatlar
  • Davranışsal Mülakat
  • Vaka Mülakatı
  • Yapılandırılmış Mülakat
  • Yarı Yapılandırılmış Mülakat
  • Durumsal Mülakat
  • Stres Mülakatı
  • Yapılandırılmamış Mülakat

Mülakat çeşitleri yukarıda belirtildiği gibi farklı yöntemlerde gerçekleşiyor.

İşte detaylar...

Explore!

İnsan Kaynakları ve Recruitment Consulting yaklaşımımızı, danışmanlık sürecimizin detayları ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı İnsan Kaynakları Danışmanlığı sayfamız ilginizi çekecektir.

İş Görüşmesinde Sorulan Sorular

Bu bölümde örnek mülakat (iş görüşmesi) soru ve cevaplarına yer verilecektir. Örnek mülakat soruları ve cevapları kısaca şu şekildedir:

  • Bize kendinizden bahseder misiniz?

Cevap: Bu soruda kendinizle alakalı fazla detaya girmeden, işe neden seçilmeniz gerektiğini işverene yansıtacak cevaplar vermelisiniz. Kariye geçmişiniz ve eğitim durumunuzdan bahsederek başlayabilirsiniz. İş ile doğrudan doğruya ilgili olacak şekilde değil de dolaylı yoldan ilgili olarak kendinizle alakalı hobileriniz, boş zamanlarınızda yaptığınız ve sizi motive eden şeylerden bahsedebilirsiniz.

  • Bize iş ile ilgili geçmiş deneyimlerinizden bahseder misiniz?

Cevap: Bu bölümde daha önce çalıştığınız iş ile ilgili edindiğiniz deneyimleri anlatmanız gerekir. Aldığınız işlerin üstesinden gelme yöntemlerinizden, aldığınız sorumlulukları yerine getirdiğiniz işlerden ve kazandığınız başarılardan bahsedebilirsiniz. İş hakkında tecrübe sahibi olmanız sizi tercih etmeleri açısından önem taşır. Çünkü iş hakkında bilgi sahibi olmak daha çabuk adapte olmanız ve nitelikli olmanız demektir.

  • Şirket ile alakalı ne kadar bilginiz var? Neler biliyorsunuz? Şirket hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?

Cevap: Bu sorunun cevabını verirken sizin işe girmek istediğiniz şirket hakkında yaptığınız araştırma önemlidir. İş görüşmesinden önce mutlaka şirket hakkında araştırma yapmalısınız. Cevabınız yaptığınız araştırma sonucu öğrendiklerinizle etkili bir cevap sayılabilir. Görüştüğünüz şirketin değerleri, amacı, misyon ve vizyonunu bilmeli ve buna uygun yanıtlar vermelisiniz.

  • Neden bu şirket için çalışmak istiyorsunuz?

Cevap: Şirketin ihtiyacı olan iş hakkında yorumlar yapmalı ve işe oldukça motive olduğunuzu hissettirmelisiniz. Bir önceki sorunun yanıtında olduğu gibi şirket hakkında edindiğiniz bilgiler burada işinize yarayacaktır. Bu bilgileri kullanmalısınız.

  • Şirkete ne katacağınızı düşünüyorsunuz?

Cevap: Şirketin bu iş için alacağı elemanda ne gibi özellikler beklediğini bilmelisiniz. Hangi özelliklere sahip olursam beni işe alırlar sorusunu kendinize sorun ve verdiğiniz cevapları kendinizle karşılaştırın. İş için yeterli yeteneğiniz var ise bunları kendinize güvenerek izah edin. Bu hususta, çalışma yönteminizden bahsetmek de iyi bir fikir olacaktır.

  • Zayıf olduğunuzu düşündüğünüz durumlar neler? Zayıf olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Cevap: Bu soruyla ulaşılmak istenen bilgi, çalışma adayının baskı altında da işlerini sürdürüp sürdüremediğini anlamaktır. İkinci anlaşılmak istenen ise çalışanın kendi zayıflıklarını bilip kontrol altına alabiliyor olması sınanır. Hatalarınızı düşünün ve nasıl kontrol ettiğinizi hatırlayın. Bu şekilde en uygun cevabı vermiş olursunuz.

  • Sizi neden bu işe almalıyız?

Cevap: Burada daha önceki başarılarınızı örnek vererek kendinizden bahsedebilirsiniz. İş ile alakalı aldığınız sertifikalardan, eğitimlerden ve ödüllersen bahsetmeniz doğru olacaktır.

  • Hayalinizdeki iş nedir?

Cevap: İşe sadık mı kalacaksınız, yoksa kısa süreliğine mi işe girmek istiyorsunuz? Bu soru sizin kariyerinizin planlamanızı yansıtır. Soruyu cevaplarken kariyer planınızdan bahsetmelisiniz. Görüşme yaptığınız işin kariyer planınızda önemli bir basamak olduğunu belirtmeniz aleyhinize olacaktır.

  • Sizi gururlandıran bir başarı hikayenizi anlatınız.

Cevap: Kibirli ve kendini beğenmiş bir tutum sergilememek önemlidir. Çok fazla mütevazı olmak da doğru olmaz. Bu sebeple iki uç davranış şeklinden uzak durarak doğru bir üslupla başarınızı anlatmalısınız. Başarılarınız işvereninizin sizin hakkınızda daha fazla bilgi sahibi olmasını sağlar.

  • Başarısızlık hikayenizi anlatınız.

Cevap: Öncelikle görüşme yaptığınız iş ile ilgili bir başarısızlık örneği seçmemelisiniz. Anlatacağınız örnek halledilebilecek ufak çapta başarısızlıklar olabilir. Başarısızlığınız yok ise bunu belirtebilirsiniz.

  • Hayatta yaşadığınız / karşılaştığınız zorluklar ve sorunlar neler?

Cevap: Yaşadığınız zor zamanlar sizin zorluklarla nasıl mücadele ettiğinizi, bu zorluklar sonucunda nasıl ayağa kalktığınızı gösterir. Bu sorunun net bir doğru cevabı olmaz çünkü bireysel bir sorudur. Kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Zorluklarla mücadeleniz sizin çalışırken vereceğiniz mücadeleye benzer ve bu sebeple sorulan bir sorudur.

  • Gelecek adına kendinize koyduğunuz hedefler nelerdir?

Cevap: Gelecek plan ve hedeflerinizden bahsetmelisiniz. Gelecek planlarınız arasında görüşme yaptığınız işin de olmasına özen göstermeniz tavsiye ediliyor çünkü bu sizin görüştüğünüz işte kalıcılığınızı işverenlere gösterecektir.

  • Patron ve iş arkadaşlarınızın sizin için tanımı nedir?

Cevap: Bu konuda dürüst olmanız gereklidir. Mülakatın önceki bölümlerinde dile getirmediğiniz olumlu özelliklerinizden bahsedebilirsiniz.

  • Stres ve krizi nasıl yönetirsiniz?

Cevap: Soruya cevap olarak, stresli bir anınızda bunun üstesinden nasıl geldiğinizden bahsedebilirsiniz. Bu soru sizin stres ve kriz yönetiminizi ölçmek için sorulur. Stresli ortamlarda streslerini kontrol edebilen kişiler daha çok tercih ediliyor. Bu sebeple stres yönetimine dikkat etmelisiniz.

  • 5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?

Cevap: Bu soru ile şirket, sizin burada ne kadar çalışacağınızı, kariyer planınızdaki yerlerini, bu işin sizin için önemini ölçmek ister. Gelecek planınız konusunda samimi ve doğru cevaplar vermelisiniz. Planlarınızdan bahsederken iş ile alakalı şeyler söylemeniz yararınıza olur.

  • Neden bu işi istiyorsunuz?

Cevap: Şirketin misyonunu göz önünde bulundurmak bu soruyu yanıtlamada etkili bir yol olacaktır. Şirketin amaçlarını kendinize uygun gördüğünüzü ve sizin kariyer planınızdaki olumlu yönlerini anlatmanız yararınıza olacaktır.

  • Maaş beklentiniz ne kadardır?

Cevap: Maaş sorusu düşündürücü bir sorudur. Ne kadar maaş almanız gerektiğini önceden planlamalı, hesaplamalısınız. Bu soruya rastgele bir maaş söylemek oldukça yanlış olacaktır. Emeğiniz kadar maaş almanız ve emeğinizin karşılığının ne kadar olduğunu araştırarak bu soruya hazırlıklı gitmeniz doğru bir tavır olacaktır. Mülakat soruları ve cevapları yukarıda belirtilen maddelerde detaylı bir şekilde anlatılmıştır.

Explore!

Albert Solino firması girişimi olan www.kariyermentoru.com da profilinizi oluşturup veri tabanımıza kaydınızı yapabilirsiniz.

İşe alım danışmanlığını yaptığımız birçok firmanın açık pozisyonları içerisinde özgeçmişinize uygun eşleşme için değerlendirmelerimizi yapabiliriz.

Mülakatta Sorulan Sorular

Güncel mülakat soruları ve cevapları yukarıdaki maddelerde detaylı olarak açıklanmıştır. İş görüşmesinde kendini tanıtma çok önemli bir konudur. İnsan kaynakları uzmanları bu soruların cevaplanma tarzını, kişinin anlatım tarzından kişinin yaşam tarzına değin bir çok anlamda fikir sahibi oluyorlar. Bu fikirler de insan kaynaklarının olumlu veya olumsuz olarak dönüş aldığı bir konudur. Makalenin bu bölümünde kısa kısa iş mülakat soruları verilecektir. Mülakat örnekleri incelenerek seçilmiş güncel ve sık sık sorulan sorular seçilmiştir. Mülakatta sorulan sorular şu şekildedir:

  • Bize kendinizi tanıtır mısınız?
  • Zayıf ve güçlü yönleriniz nelerdir?
  • Kendinizi önünüzdeki 5 yılda nerede görüyorsunuz?
  • Neden sizi seçelim? Diğer çalışma adayları arasından neden sizi tercih edelim?
  • Neden bu işi seçtiniz? Bu işi neden istiyorsunuz?
  • Uzmanlık alanınız nedir?
  • Yeteneğinizden bahseder misiniz?
  • Geçtiğimiz 6 ay içerisinde aldığınız en zor karar nedir? Bu süreci anlatır mısınız?
  • Hayalinizdeki iş nedir?
  • Ekip arkadaşların ve çevrendeki insanlar seni nasıl tanımlar?
  • İşe alınırsan bu iş yerine ne katacağını düşünüyorsun?
  • Önceki işinden hangi sebeple ayrıldın?
  • Takım çalışmasını mı, ekip çalışmasını mı tercih edersin?
  • Hangi pozisyonlarda çalıştın?
  • Önceki işinde ekip arkadaşların veya işverenlerinle ne tür problemler yaşadın?

İş görüşmelerinde sorulan sorular yukarıdaki maddelerde kısaca belirtilmiştir.

Yetkinlik Bazlı Mülakat Soruları

Yetkinlik bazlı mülakat, işe alınacak adayın geçmiş tecrübelerinin göz önüne alındığı mülakat türüdür. Yetkinlik bazlı mülakatta adaya geçmişte yaşadığı sorunlar ve geçmişteki iş performansı hakkında sorular sorulur. Öncelik verilen durum adayın önceki iş tecrübeleridir. Yetkinlik bazlı mülakat türünde amaç, adayın önceki iş tecrübelerinden yola çıkılarak gelecekte sergileyeceği çalışma tutumu hakkında fikir sahibi olmaktır.

Ayrıca bu mülakat türünde adayın sorumluluk bilinci, zaman yönetimi, liderlik edebilme özelliği, problem çözebilme kapasitesi ve ekip çalışmalarındaki başarı seviyesi de ölçülüyor. Bu tür de diğer mülakat türleri gibi işin çeşidine, işin seviyesine ve iş pozisyonuna göre adaya insan kaynakları tarafından farklı sorular sorularak yapılır. Mülakat sorularına verilecek cevaplar makalenin önceki paragraflarınsa detaylı olarak verilmiştir.

Yetkinlik bazlı mülakat sorularına verilecek cevaplar ise adayın önceden çalıştığı iş deneyimlerini somut delillerle kanıtlayarak anlatmaya özen göstermesi adayın inandırıcı olması açısından önem taşır.

Adaylar yetkinlik bazlı mülakat sorularıyla karşılaştıkları zaman genellikle kendi başarısızlık hikayelerinden ve yaşadıkları sorunlardan bahsetmeye çekinebilirler. Fakat insan kaynakları uzmanları bu tarz sorulara adayların verdikleri cevaplarla adayların iş dışında nasıl bir imaj çizdiğini anlamak isterler. Sordukları sorularla amaçladıkları şey, adayların iş dışındaki hayatında işi veya iş arkadaşları hakkında nasıl yorumlar yaptığını anlamaktır. Yetkinlik bazlı mülakatlar bu şekilde yapılmaktadır. Bu mülakat türüne örnek sorular aşağıdaki gibidir:

  • Daha önceki iş yerinizde takım arkadaşlarınızdan herhangi biriyle sorun yaşadınız mı? Çözüme ulaştırmak için nasıl bir yol izlediniz?
  • Ekip arkadaşınız veya patronunuz ile iletişim kopukluğu yaşadığınız durumlarla karşılaştınız mı? Karşılaştıysanız nasıl bir çözüm buldunuz?
  • Acil ve çok önemli olan bir işi teslim etmeye çalışırken nasıl bir yol izlediniz? Nasıl bir planlama yaptınız? İşi zamanında teslim edebilmek adına neler yaptınız?
  • Sabırlı olmanız gereken bir işin içerisinde iken nasıl bir tutum sergilediniz?
  • Sonuç odaklı çalıştığınız bir işinizi anlatır mısınız? Nasıl bir neticeyle karşılaştınız?
  • Risk aldığınız oldu mu? Eğer risk aldıysanız, bu riskin sonucunda ne oldu?

Yetkinlik bazlı mülakat soruları yukarıda da verildiği gibi adayın geçmiş işlerine yönelik araştırma ve görüşmelerdir. Yetkinlik bazlı mülakat türü maddelerde de detaylı olarak belirtilmiş ve örneklendirilmiştir.

Online Mülakat Soruları ve Cevapları

Online mülakat soruları ve cevapları aşağıda detaylı olarak verilmiştir. Detaylar şu şekildedir:

  • Kendinizden bahseder misiniz?

Cevap: Bu kısımda kısaca kendinizden, yaptığınız işlerden, hobilerinizden ve eğitim durumunuzdan bahsedilirsiniz.

  • Bu pozisyon hakkında neler biliyorsunuz?

Cevap: Görüşme yaptığınız iş hakkında yaptığınız araştırmalar bu kısımda işinize yarayacaktır. Araştırmalarınızı anlatmalısınız. İş hakkındaki fikirlerinizi belirtebilirsiniz.

  • Neden bizim şirketimizi tercih ettiniz?

Cevap: Başvuru yaptığınız şirketin misyonundan bahsetmeniz doğru bir adım olacaktır. Şirket hakkında açıklamalar yapabilirsiniz. İşin ve şirketin sizinle uyumu hakkında yorumlar katabilirsiniz.

  • Kariyer hedefleriniz nelerdir?

Cevap: kariyeriniz hakkında yaptığınız planları anlatabilirsiniz. Bu bölüm sizin gelecek planlarınızı içeren bölümdür. İş verenler sizin gelecekte de bu şirket ile devam edip etmeyeceğinizi ölçmek isterler. Bu sebeple de bu soruyu yöneltirler.

  • Gelecek için planlarınız nelerdir?

Cevap: Gelecek hakkındaki planlarınızın iş ile alakalı olan kısmını anlatmanız doğru olur. İş yerinde kalıp kalmayacağınız, ne kadar süre bu şirkette çalışacağınız gibi konuları açığa çıkaran bu soru önemli bir sorudur.

  • Güçlü yönleriniz nelerdir?

Cevap: Güçlü yönleriniz sizin aldığınız işlerdeki performansınızı gösterir. İşleri yürütme yeteneklerinizi iş verenlere gösteren önemli adımlardandır. Güçlü ve başarılı yönleriniz işlerin üstesinde gelebilme gücünüzü yansıtır.

  • Zayıf yönleriniz nelerdir?

Cevap: Zayıf yönlerinizin sorulmasının nedeni bireylerin kendilerini tanıyıp tanımamalarını anlamak içindir. Zayıf yönlerinizi bilmeniz sizin bu zayıflıkları törpüleyip olumlu anlamda kendinizi geliştirmeniz anlamına gelir ve bu da iş hayatında önemli bir unsurdur. Zayıflıklarınıza dikkat ederseniz iş hayatında daha az hata yaparsınız. İş vereninize bu soruda samimi yanıtlar vermeniz önemlidir.

  • Maaş beklentiniz nedir?

Cevap: Alacağınız maaşı önceden araştırmanız tavsiye edilir. Çalışacağınız pozisyona göre alacağınız ücretin ne kadar olacağını aşağı yukarı belirlerseniz bu tarz bir soruda garipsemeden rahat bir şekilde cevap verebilirsiniz.

  • Sizi neden işe almalıyız? Sizi diğer adaylardan farklı kılan nedir?

Cevap: İş hakkında kendinizde artı olarak gördüğünüz yönleri söyleyebilirsiniz. Yaptığınız önceki işlerde kazandığınız başarılar, aldığınız ödüller, referanslarınız, eğitim ve sertifikalarınız bu bölümde önemli birer husus olur.

Online mülakat soru ve cevapları yukarıda verildiği şekildedir.

Online Mülakatta Dikkat Edilmesi Gerekenler

Online mülakat yüz yüze yapılmaz. İletişim araçları vasıtasıyla uzaktan gerçekleştirilir. Video yoluyla sağlanır. Rahat bir ortamda yapılması önemlidir. Mülakatın yapılacağı tarih ve saatte ekran başında bulunulmalıdır. Tıpkı yüz yüze iş görüşmelerinde olduğu gibi geç kalınmamalı ve ciddiye alınmalıdır. Online mülakatta kameranın açısına, arka plana ve tıpkı gerçek bir iş görüşmesi yapıyor gibi dikkatli, özenli giyilmeye önem verilmelidir. Biriyle yüz yüze konuşuyormuş gibi kameraya bakın ve gülümsemeniz samimi olacaktır.

Karşınızda canlı biri varmış gibi samimi olmaya özen gösterilmesi önemlidir. Online mülakat da tıpkı yüz yüze gerçekleşen iş görüşmeleri gibi klasik mülakat soruları sorularak yapılır. İş mülakatında sorulan sorular ne ise online mülakat da aynısıdır. Tek farklı videolu mülakat soruları olmasıdır. Mülakatlar ile istihdam oranları artmakta ve birçok insan iş sahibi olmaktadır. Online mülakat da yaşanan pandemi sürecinde istihdamın geride kalmasını önlemiştir. Online mülakat yüz yüze yapılan mülakat kadar önemli ve ciddi bir iş görüşmesidir.

İngilizce Mülakat Soruları

İngilizce mülakat soruları örnekleri şu şekildedir:

  • Tell me about yourself?
  • Tell me about your education?
  • What are your strenghts?
  • What are some of your weaknesses?
  • What can you do for this company?
  • Why do you want to leave your job?

Yukarıda sorulabilecek İngilizce sorular verilmiştir.

İngilizce Mülakat Soruları ve Cevapları

Makalenin bu bölümünde mülakatlarda sorulan İngilizce sorular, İngilizce iş mülakat soruları verilecektir. İngilizce mülakatta sorulan sorular sizin İngilizce seviyenizi ölçen sorulardır.

Mülakatta İngilizce sorular CV’nize İngiliz dilini eklemenizle sorulan sorulardır. Bu bölümde karşınıza çıkabilecek İngilizce mülakat soruları ve cevapları verilecektir. Soru ve cevaplar şu şekildedir:

  • Tell me about your education?

Cevap: Bu soruda adaya eğitim durumu sorulmaktadır. Kişisel bir soru olması sebebiyle her aday kendine özgü bilgilerle bu soruya İngilizce cevap verir.

  • What are your strenghts?

Cevap: Aday bireye güçlü yönleri sorulur. Aday güçlü yönlerini İngilizce olarak ifade etmelidir.

  • What are some of your weaknesses?

Cevap: Zayıf yönleriniz nelerdir? Bu soru Türkçe ve İngilizce olarak sık sık sorulmaktadır. Makalenin diğer paragraflarında bu soruya verilebilecek yanıtlara daha detaylı bir şekilde değinmiştik.

  • What can you do for this company?

Cevap: Bu şirket için ne yapılabileceği sorusu sorulabilir. Aday görüşme yaptığı şirketin misyonunu da göz önüne alarak yapabileceklerini kendi yetenekleriyle anlatmalıdır.

İngilizce mülakat soruları ve cevapları yukarıda kısaca verilmiştir. Eğer İngilizce bilmiyorsanız CV’nize eklemeniz tavsiye edilmez. Çünkü cevapları ezberleyerek gitmek mülakatlarda sizi zor durumda bırakabilir.

Staj Mülakat Soruları

Staj, meslek sahibi olacak kişinin iş hayatından önce yapacağı iş ile ilgili kurum veya kuruluşlarda işi uygulamalı olarak öğrendiği döneme verilen isimdir. Staj sonrası işe girme aşamasında, iş görüşmeleri önem arz eder. Makalenin bu kısmında ise staj sonrası iş mülakatlarında sorulan sorular ve mülakatta sorulabilecek sorular yer almaktadır. Mülakatlarda daha önce sorulan ve daha sonra da sorulabilecek sorular şu şekildedir:

  • Kendinizden bahseder misiniz?
  • Neden bu şirkette staj yapmak istiyorsunuz?
  • Mezun olunca ne yapmayı planlıyorsunuz?
  • Neden sizi seçmeliyiz?
  • Nasıl bir öğrencisiniz? Ortalamanız neden bu oranda?
  • Hocalarınız sizi nasıl tanımlar?
  • Arkadaşlarınız sizi nasıl tanımlar?
  • Zayıf ve güçlü yanlarınız neler?
  • Okul dışında neler yapıyorsunuz?
  • Stajdan öğrenmek istediklerin neler?
  • Daha önce staj yaptın mı? Deneyimin var mı?
  • Bize sormak istediğiniz sorular var mı? Varsa nedir?

Staj mülakat soruları yukarıdaki maddelerde detaylı olarak belirtilmiştir. Staj mülakat soruları bir bakıma büyük iş görüşmeleri gibidir. Benzer sorular yer alır ve adaylarla şirket arasındaki ciddi süreçtir.

Yönetici Adayı Mülakat Soruları ve Cevapları

Yönetici adayı, yöneticiliğini yaptığı takımın liderliğini yapan kimseye denir. Makalede yönetici adayı iş mülakatı, örnek mülakat soruları, yönetici adayı işe alım süreci, üst dizey yönetici ile iş görüşmesi ve iş görüşmesine giderken dikkat etmesi gereken önemli hususlara değinilmiştir. Yönetici adayı mülakat soruları ve cevapları şu şekildedir:

  • Yönetim için çalışmak nasıl bir tecrübe oldu?
  • Sorun çıkaran bir çalışanla nasıl başa çıktınız?
  • Şirkete ne katacağınızı düşünüyorsunuz?

Takım Lideri Mülakat Soruları ve Cevapları

Takım lideri, yöneticiliğini yaptığı gruba rehberlik yapar, takımı yönetir ve takıma liderlik eder. Aşağıdaki maddelerde takım lideri iş görüşmesi insan kaynakları tarafından yöneltilecek sorular, iş görüşmesi mülakat soruları ve cevapları verilecektir.

İş görüşmesinde kendinden bahsetmek gerekli durumlarda çok doğru bir tutum olur. Sizin hakkınızda sorulan sorulara cevap verirken samimi ve dürüst olmalısınız. Takım liderliği mülakatında da bireyi tanımaya yönelik sorular yer alabiliyor. Takım lideri soru ve cevapları örnekleri aşağıdaki gibidir:

  • Ekip (takım, grup) yönetirken yaşadığınız zorluklar nelerdir? Bu zorlukların üstesinden nasıl geldiniz?
  • Zor bir çalışanınız olduğunda onunla anlaşmak için nasıl bir yol izlersiniz?
  • Ekibi nasıl motive ediyorsunuz?
  • Çalışanlarınıza kariyerlerinde ilerlemeleri konusunda nasıl yardımcı oluyorsunuz? Ne gibi destekler sağladınız?
  • Sorunlara karşı ürettiğiniz çözüm yöntemleri nasıldır?
  • Liderliğinizi nasıl gösteriyorsunuz?

Yeni Mezun Mülakat Soruları

Yeni mezun adaylar, iş başvurusunda bulundukları zaman insan kaynakları tarafından yeni mezunlara mülakat soruları yöneltilir. Bu kısımda yeni mezunlara mülakat soruları ve iş görüşmesi soruları ve cevapları verilecektir. Yeni mezun çalışan adayları için hazırlanan yeni mezun mülakat soruları şu şekildedir:

  • Üniversiteyi ne zaman bitirdiniz?
  • Üniversiteyi hangi derece ile bitirdiniz?
  • Üniversitede eğitim hayatınız nasıldı?
  • Neden bu bölümü tercih ettiniz?
  • İş hayatınızdaki gelecek planınız nedir?

Yukarıda verilen maddelerde yeni mezun olan çalışma adaylarına yöneltilecek soru örnekleri verilmiştir.

Mülakatta Şirkete Sorulacak Sorular

Mülakatlarda insan kaynakları, adaylardan iş verenlere soru sormalarını isteyebiliyor. Bu gibi durumlar için adaylar yaratıcı mülakat soruları araştırıyorlar. Makalenin bu bölümünde ik tarafından yöneltilen soruya ilişkin fikirlere değinilecektir. İş görüşmesinde işverene / şirkete sorulacak sorular aşağıdaki maddelerde detaylı olarak verilmiştir.

  • Şirkette sıradan bir gün nasıl geçer?
  • Şirketin değerleri hakkında bilgi verir misiniz? Bu değerler nelerdir?
  • Çalışanların şirket değerlerine katkıda bulunabilmesi adına neler yapması gereklidir?
  • Yaptığınız işin en zor yanı nedir?
  • Adaylarda aradığınız temel özellikler nelerdir?
  • Çalışma takımında eksik gördüğünüz beceriler nelerdir?
  • Verilecek bütçe nedir?
  • Kariyerimi geliştirme fırsatları var mı?
  • Benden önceki çalışan şu an ne iş yapıyor? İlerleme kaydedebildi mi?
  • Performans değerlendirme ne şekilde yapılır?
  • Şirketi büyütme planınız var mı?
  • Bana verilen görevin geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
  • Şirketin gelişme planlarını benimle paylaşır mısınız?
  • Çalışacağım ekip hakkında bilgi alabilir miyim?
  • Kimlerle hangi ortamlarda çalışacağım?
  • Çalışacağım iş ortamı nasıl olacak?
  • Bu işe uygunluk durumumla alakalı bir endişeniz var mı?
  • Son olarak bana soracağınız başka bir soru var mı?

Mülakatta şirkete sorulacak sorular yukarıdaki maddelerde detaylı olarak verilmiştir.

Kısaca iş görüşmeleri, işe alınacak olan her insana ve iş veren şirketin alım şartlarına göre değişebildiği gibi içerik yönünden de oldukça çeşitlidir. Ciddi bir durumdur ve günlük hayatta çalışma hayatına atılacak her insanın başına gelen bir olaydır denilebilir.

Makalede iş görüşmelerinin yani mülakatın tanımı, iş görüşmelerinin çeşitleri, mülakat çeşitleri, mülakatlarda dikkat edilmesi gereken hususlar, mülakatlarda adayların karşısına çıkacak / sorulacak sorular, iş görüşmesinde sorulan sorular, sorulan sorulara verilebilecek en nitelikli cevaplar, sorulara cevap verirken dikkat edilmesi gereken detaylar, İngilizce mülakat soruları ve kısaca iş görüşmeleri hakkındaki her şeye değinilmiştir.

İş görüşmesi yapacak olan aday kişi makalede verilen tüm maddelere dikkat etmeli, iş ve şirket hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmalıdır. Belirtilen maddelere dikkat edilmediği taktirde iş görüşmesi olumsuz sonuçlar