Marka Tescil Ücreti

Marka tescil ücretleri başvuru türüne ve sınıfına göre değişkenlik göstermektedir. Bu ücretler kurumun sınıf başına aldığı harç fiyatı, vekillik firmanın hizmet bedeli ve başvuru fiyatlarının toplamından oluşur.

Bir markanın sınıf sayısı faaliyete sunacağı ürünlerin veya hizmetlerin bulunduğu sınıf sayısına göre belirlenir. Marka tescil ücreti de sınıf sayısına göre artar. Çünkü Türk Patent ve Marka Kurumu bulunulan sınıf sayısına göre harç ücreti alır.

Markalar tescil başvurusu yaptıklarında ödeyecekleri ücretleri başvuru tamamlandığında öğrenirler. Bu ücretlerin içerisine vekillik yapan firmanın hizmet bedeli de dahildir. Başvuru sonunda ortaya çıkan ücrete ek bedellerde eklenebilir. Bu ek bedellerin başında da tescil belgesi geliyor. Eğer başvuru olumlu sonuçlanırsa kurum marka tescil belgesi için ücret ödemenizi talep eder. Belgenin hazırlanışı sırasında bu ücret ödenmelidir.

Tescil belgesi için başvuru sırasında bir ücret ödemeniz gerekmektedir. Aksi halde başvuru yapamazsınız. Bu ücret farklı işlemler için ayrı ayrı ödenmektedir. Marka tescil ücreti ödeme için Türkiye Patent ve Marka Kurumu’nun belirlediği hesap kodlarına ücretler yatırılmalıdır. 

Peki, bu marka tescil ücreti ne kadar? Marka tescil işlemleri için yatırılması gereken ücretler ve işlemler şunlardır:

Hizmetin Türü 2022 İşlem Ücretleri (TL)
Tek Sınıflı Marka Başvuru Ücreti 380
Marka Başvurusu Ek Sınıf Ücreti 380
Marka Tescil Ücreti 1.020
Marka Tescil Belgesi Sureti Düzenleme Ücreti 390
Marka Sicil Sureti Düzenleme Ücreti 390
Devir-Kısmi Devir İşlemi Kayıt Ücreti 905
Birleşme, Bölünme veya Ayni Sermaye Koyma Borcu Gibi Yapısal Değişikliklere İlişkin İşlem Ücreti 930
Miras Yoluyla İntikal İşlemi Kayıt Ücreti 905
Lisans Kayıt ve Lisans Yenileme Ücreti 1.330
Rehin İşlemi Kayıt Ücreti 905
Rüçhan Hakkı Kayıt Ücreti 420
Sınıflandırma Listesi Düzenleme Ücreti 265
Rüçhan Hakkı Belgesi Düzenleme Ücreti 420
Yayımlanan Marka Başvurularına İtiraz Ücreti 250
Marka Bilgilerine İlişkin Resmi Yazı Düzenleme Ücreti 60
Madrid Protokolü Uyarınca Uluslararası Marka Başvurusunun WIPO'ya Bildirilmesi Ücreti 600
Madrid Protokolü Uyarınca Sonraki Belirleme ve Diğer Taleplerin WIPO ya Bildirilmesi Ücreti 350
Madrid Protokolü Uyarınca Yer Değiştirme ve Dönüştürme Ücreti 350
Marka Başvurusu Bölünme Ücreti 890
Marka Yenileme Ücreti 1.280
Koruma Süresi Sona Eren Marka Yenileme Ücreti 2.505
Marka Kısmi Yenileme Ücreti 1.280
Koruma Süresi Sona Eren Markanın Kısmi Yenileme Ücreti 2.505
Tanınmışlık Tespiti Talebi İnceleme Ücreti 7.520

 

Bu ücretler 2022 yılına aittir. Her işlem için farklı hesap kodları bulunmaktadır. Kurumun hesabına yatırılması gereken bu ücretler ödenmediği sürece tescil belgesi alınamaz. 

Marka yenileme ücreti 10 yıllık süre sonunda marka tescil belgenizi yenilemek için ödenir. Marka tescil ücreti yeni bir marka tescil belgesi alındığında ödenir. Sınıf ücretleri markanızın belirlendiği tek sınıf ücretidir.

 

Marka Tescil Ücreti Ne Zaman Ödenir?

Markanın başvuru süreci, şekli inceleme, başvurunun mutlak ret nedenleri çerçevesinde değerlendirilmesi, karara ve yayıma itiraz, üçüncü kişilerin görüş ve itirazlarının değerlendirilmesi ile başvurunun tescil edilmesi aşamalarından oluşmaktadır.

Eksiksiz yapılan veya eksiklikleri giderilen marka başvurusuna yasal süreler içinde itiraz edilmemesi veya yapılan itirazların kesin olarak reddedilmesi ve gerekli ücretin ödenmesi halinde başvuru tescil edilerek, sicile kaydedilir ve Bültende yayımlanır.

Marka başvurunuzun durumunu, http://online.turkpatent.gov.tr/trademark-search/pub/ trademark_search _detail  adresinden İngilizce ve Türkçe dil seçeneği ile takip edebilirsiniz. 

Marka tescili için yapılan başvurular ve işlemler için ayrı ücretler ödenmesi gerekir. Türk patent tescil ücreti ödeme için başvuru yapmanız gereken yere öncelikle başvuru ücreti ödenir. 

Ardından yatırıldığına dair belge elde edilerek başvuru işlemi tamamlanır. Marka tescil ücreti ödeme süresi ise kurumun başvurunuza olumlu yanıt vermesi durumunda belirlenir. Bu ücreti de Marka tescil belgesinin hazırlanma aşamasında ödersiniz. Ödemelerinizi gerçekleştirdikten sonra alacağınız belge ile beraber markalarınızı tescillemiş olursunuz.

Marka tescil ücretleri sadece ilk marka tescillenmesinde ödenmez. Eğer var olan tescil belgeniz 10 yılını tamamlamış ise yenilemek için de ücret ödemelisiniz. Bu yenileme ücretinin süresi ise 6 aydır. 6 ay içerisinde tescil yenileme ücretinizi yatırmadığınız takdirde markanız otomatik olarak tescilli olmaktan çıkar.

 

 

Marka Tescilinin Sağladığı Haklar

Marka tescilinden doğan haklar münhasıran marka sahibine aittir. Marka tescili, sahibine, markanın tescil kapsamına giren aynı veya benzer mal veya hizmetlerle ilgili olarak karıştırılma ihtimali olan, tescilli markanın itibarından dolayı haksız avantaj elde edecek veya tescilli markanın ayırt edici karakterine zarar verecek nitelikteki herhangi bir işaretin izinsiz kullanımını önleme hakkını vermektedir.

Explore!

Marka Tescili Nedir? Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?  Com.tr Alan Adı veya Marka Türleri Nedir? gibi konular hakkında bilgi almak istiyorsanız  danışmanlık sürecimizin detayları ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı Trademark Application & Trademark Registration our page will be interesting to you.