Headhunter Firmalar Nedir? Bir Yetenek Avcısı ile Çalışmanın Faydaları

Bir işletmedeki üst pozisyonların eylemleri ve kararları belirleyici bir rol oynadığından dolayı şirketin sorunsuz çalışması için kilit rakamlardır.

Davranışları diğer personeli etkilediğinden, işe alınırken özel bir seçim süreci gerekir. Bu, bir şirketin yöneticilerine veya orta düzey yöneticilere yönelik bir personel seçim süreci olan kafa avcılığı olarak bilinir.

Explore!

Headhunter danışmanlık sürecimiz ve işe alım danışmanlığı kavramı detayları ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı Recruitment Consulting our page will be interesting to you.

Headhunter Ne Demek?

Türkçe’de tam karşılığını bulamamış olan bir insan kaynakları yönetimi terimidir. İngilizceden birebir çevirisi “kelle avcısı” olarak yapılır. Biz bu kelle avcılarına yetenek avcısı demeyi tercih ediyoruz. Bu yetenek Avcıları firmalar da olabilir kişiler de olabilir. Headhunterlık için belli bir kıdeme gelmiş işe alım uzmanlarını kullanabiliriz. Kendi sektörel portföyleri olan ve daha niş alanlarda çalışan işe alım uzmanları yetenek avcıları olabilir.

Headhunter Firmalar Ne İş Yapar?

Headhunterlar; bir organizasyon, kurum veya şirket içinde, belirli bir alanda açık avantajlara sahip olağanüstü profesyonelleri bulmaya ve işe almaya kendini adamış kişilerdir. Headhunter firmalar niş alanlarda yetenek avı yapar. Genel anlamda işe alım değil, orta ve üst düzey yönetici iş alımlarında rol oynarlar. Bordro ve özlük süreçleri, yıllık izinler gibi birçok çeldirici vardır.Bu sebeple sabit bir noktaya odaklanmak çok fazla mümkün olmaz. Gözden kaçan işe alım süreçlerini headhunter firmalar yürütür.

Headhunter firmaları belirli bir alanda, belirli bir meslekte veya belirli bir uzmanlık alanında istisnai profesyonel profillerin araştırılmasının yanı sıra işe alım ve eğitimden sorumludur. 

Bir yetenek avcısına ihtiyacı olan kuruluşlar için bu hizmeti dışarıdan gerçekleştiren birçok şirket vardır ama şirket headhunter’lığa ayrılmış bir departmana da sahip olabilir.

 

Headhunter Firmalar Nasıl Çalışır?

Herhangi bir kariyer portalından ilan çıktığınız zaman ilginç ve çok alakasız CV’lerle karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Yani, ben bir saha satış personeli arıyorken bir torna tasfiye ustasının özgeçmişiyle de karşılaşabiliyoruz. Dikkat çekmek kaygısıyla bu tür bir yaklaşıma gidilebiliyor.

Evet, kariyer portallarının düşen adayları uygun aday diye ayırdığı ayrı bir algoritması vardır fakat bu algoritma her zaman doğru çalışmayabilir. Bu da bize biraz daha yük bindirmiş olur. Headhunterlar istediğimiz noktada kendisini geliştirmiş insanlara doğrudan dokunmamıza vesile olur.

Adından da anlaşılacağı gibi, bir kelle avcısı tarafından gerçekleştirilen görevlerin temelinde bir şirket için yetenek aramak vardır. Ancak, headhunter’ların tek görevi bu değildir.

Yetenek avcıların gerçekleştirdiği görevleri aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:

  • Bir şirket için insan sermayesi ihtiyaçlarının araştırılması
  • Şirketin farklı sektörlerini çok iyi bilmek
  • Profilleri filtrelemek için insan kaynakları yönetimi departmanına destek
  • Şirketin bulması gereken alanlarda öne çıkan adayların araştırılması ve bulunması
  • Seçilen adaylarla görüşme
  • Seçilen adayları değerlendirmeye almak
  • Farklı adayları ve onların sahip olduğu becerilerini analiz etmek
  • Eşsiz ve dikkat çekici özelliklere sahip adayları bulmak
  • İşgücü piyasasını bir bütün olarak bilmek

Headhunter Firmalarla Çalışmanın Avantajları

En iyi ve en uygun adayları işe almak

Bir headhunter’ın tüm katma değeri, çalıştığı sektörleri ne olursa olsun en iyi profilleri belirlemek ve onları ikna etmektir. En çok hedeflenen işlevler yöneticiler, orta yönetim ve yöneticilerdir.

Son yıllarda, bu hedef genişledi, şirketler ayrıca daha düşük hiyerarşik işlevler (örn. teknik satış, özel bilgiye sahip teknisyen) için bile bir kelle avcısının hizmetlerine ulaşıyor..

Çok Hassas Hedefleme

Kafa avcılığının ilgi alanı, araştırmadır ve bu nedenle, aktif olarak bu alanda çalıştıkları için potansiyel adayların çok kesin bir şekilde hedeflenmesini sağlar. Geleneksel işe alım buna izin vermez. Aslında, doğrudan yaklaşım , aramayan (ve dolayısıyla geleneksel iş tekliflerine yanıt vermeyen) çalışanlarla proaktif bir yaklaşıma izin verir.

Takdir ve Anonimlik

Kafa avcılığının bir diğer stratejik avantajı da gizli olmasıdır. Headhunter’lar, tüm süreç boyunca müşterisinin adını asla açıklamaz. Şirket tarafından şirket adına konuşmak, onu temsil etmek ve dolayısıyla onu korumakla görevlendirilmiştir.

Headhunter ve İşe Alım Danışmanlığının Farkı Nedir?

Headhunter ve işe alım uzmanı arasında yapılabilecek bir ayrım varsa, kelle avcısının işinin merkezinde yer alan “aday” arayışında uzmanlaşma sürecidir. İşverenler ise çok sayıda işe alım ihtiyacını karşılamayı önemser. “Kitlesel” bir işe alım süreci gerçekleştirirler.

Tersine, randstad.ca (2016) tarafından yazılan bir makalede de anlatıldığı üzere, kelle avcısı genellikle bir işveren tarafından eşsiz profilleri takip etmesi için talep edilir: "Kelle avcıları genellikle müşterileriyle bire bir ilişki kurarlar. İşveren, belirli bir pozisyon için bir kişiyi işe alması gerektiğinde hizmetlerini kullanır. Kafa avcıları genellikle çok özel profiller ve özellikle yüksek seviye çalışan deneyimli profiller arar. Kelle avcıları ayrıca sınırlı sayıda boş pozisyona odaklanabilirken, işe alım görevlileri veya personel firmalarının aynı anda binlerce işi - veya daha fazlasını - doldurması gerekebilir.

Özetle; headhunter, oldukça nadir veya eşsiz profilleri takip etmekten sorumludur, işe alımcılar ise daha geniş bir kaynak bulma mantığında çeşitli profilleri tercih etme eğilimindedir. Kelle avcısı yaklaşımı daha doğrudandır ve daha az “klasik”tir. İşverenle olan ilişkisi işe alım ajanslarının müşterileriyle olan ilişkisi gibi olmayabilir.