Google’da Reklam Vermek için Nereden Başlanmalıdır?
Büyük ölçekli bir kurum, küçük bir işletme ya da oluşturduğunuz bir web sitesinin bilinirliğini artırmak ve yeni satışlar elde etmek amacıyla dijital dünyada yer edinmek isteyebilirsiniz. Hâlihazırda bir web sitesi sahibiyseniz ve hedef kitlenize kolayca ulaşmak istiyorsanız; yapılması gereken en önemli şey arama motorlarına ve hedef kitlenize uygun SEO uyumlu içerikler oluşturarak pazarlama faaliyetlerini gerçekleştirmek olacaktır. Peki, Google’da reklam vermek için nereden başlanmalıdır? Dijital dünyanın dinamiklerini ne derece yerine getirebiliyoruz, biraz bahsetmek faydalı olacak.
Bu yazımızda “Google Ads Nedir?”, "Google’da Reklam Vermek İçin Gereken 6 Temel Başlık Nelerdir?" ve “Google’da Reklam Vermek için Nereden Başlanmalıdır?” sorularınıza yanıt vermeyi amaçlıyoruz.
Explore!
Google Ads ve Google Adwords kapsamındaki tüm yaklaşımlarımızı, danışmanlık sürecimizin detayları ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı Google Ads Management our page will be interesting to you.
Google’da Reklam Vermek İçin Gereken 6 Temel Başlık
Yazımızın detaylarına girmeden önce, Google’da reklam vermek için gerekli olan 6 temel başlığı aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Web Sitesi
- Google Ads Konumlandırma
- Reklam Bütçesi
- Competitor Analysis
- Doğru Reklam Stratejisi
- Kampanya Takip ve Güncellemeleri
Bu başlıkların detaylarını ve Google’da reklam vermek için merak ettiğiniz diğer konuları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Google’da Ücretsiz Reklam Verme Mümkün Mü?
Arama motorlarının en önemli görevi kullanıcılara ve potansiyel müşterilere aradıkları sonuçları göstermektir. Bu işi tesadüfen yapmaz, belirli bir algoritma ve reklamlara dayanır. Google’da ücretsiz reklam verme mümkün mü gibi soruların yanıtını aşağıda bir örnek ile açıklayalım:
Diyelim ki yıllardır geleneksel yollarla pazarlama faaliyetlerini yürüttüğünüz mobilya firmanız var. Dönemsel olarak sektörel fuarlara katılarak büyük bir bütçe ayırıyor, dekorasyon dergilerine reklamlar veriyorsunuz. Belirli bir müşteri portföyüne sahipsiniz fakat dijital dünyaya adım atarak global bir firma olmak, daha fazla müşteriye ulaşmak ve hatta bazı ürünlerinizin satışını da internette satmak istiyorsunuz.
Arama motoru optimizasyonu yani sıklıkla kısaltmasını duyduğunuz SEO; sunduğunuz ürünleri arama motorlarının daha iyi anlamasına yardımcı olur. SEO çalışmalarınız sayesinde markanız ve ürünleriniz potansiyel müşterilerinizin ilgilendiği ürünlere göre daha fazla görüntülenmeye başlar.
Mesela, SEO çalışmalarınız sayesinde ve kullanıcılar Google’da yada farklı arama motorlarında “oturma grubu” olarak arama yaptığında; işletmenizin web sitesi sonuçlarda daha üst sıralarda görüntülenir. Dolayısıyla “Google bedava reklam nasıl verilir” sorusunun cevabı, stratejileri doğru kurulmuş SEO çalışmaları ile mümkündür. Herhangi bir reklam ücreti ödemeden organik sonuçlar arasında üst sıralarda yer edinebilirsiniz. Yazımızın devamında bahsedeceğimiz “Google Ads Nedir?” konusunda ele alacağımız organik sonuçlar ve Google reklamları arasındaki farkı anlamış olacaksınız.
Google’da reklam vermek için bir takım kavramların anlaşılmış olmasını öneririz. Dolayısıyla arama motorları içerisindeki rekabette elinizi güçlendirmek için hemen reklam vermek istiyorum diyerek harekete geçmemeniz sağlıklı olacaktır. Arama motorlarının, özellikle Google’ın kendi geliştirmiş olduğu araçları bilmek ve kullanmak bu anlamda kritik önem kazanmıştır.
SEO çalışmalarımızı planlamış ve içeriklerimizi üretmeye başlamışsak, şimdi “Google Ads Nedir?” ve “Google Adwords Nasıl Kullanılır” bilinmezlerini konuşabiliriz.
Google İşletme Reklamı Nasıl Yapılır?
Yeni kurduğunuz ya da uzun yıllardır var olan işletmeniz için oluşturduğunuz web sitenizi arama motorlarının gözünde cazip kılmak için ne yapacağınızı merak mı ediyorsunuz?
Arama motorlarının sizi üst sıralara taşıması için en çok önem verdiği şey; özgün, merak ve ilgi uyandıran ve alakalı içeriktir. Çünkü onların işi en faydalı şeyi bulup kullanıcıya göstermektir.
Örnek olarak aldığımız mobilya firmanızı daha fazla potansiyel müşteriye duyurmak istiyorsanız, atacağınız ilk adımınız anahtar kelime araştırması olmalıdır. Anahtar kelimeler özetle; potansiyel müşterilerinizin aradığını bulmak için kullandığı sözcük ya da sözcük öbekleridir. Yukarıda bahsettiğimizi gibi iyi bir strateji ve SEO çalışması için anahtar kelime belirleme işimi SEO planınızın bir parçası olarak yılda en az 1 defa yapmalısınız.
SEM (Arama Motoru Pazarlamacılığı)
Google’da reklam vermek gibi dijital alanda pazarlama faaliyetlerinizi yürütmenin SEO’dan başka hatta SEO ile kardeş diyebileceğimiz farklı bir alanı daha vardır. SEM!
SEM, yani Arama Motoru Pazarlamacılığı; işletmenizle alakalı sözcük ve sözcük öbeklerini arayan potansiyel müşterilerinize, arama motoru alanlarında reklam verme imkanı tanır.
Yukarıda bahsettiğimiz mobilya firmanız için geleneksel yöntemlerle verdiğiniz fuar masrafları, dergi reklamları ve televizyon gibi mecralardaki reklamlarınız için ürününüz ile ilgilenen ve ilgilenmeyen tüm kişiler için para ödersiniz. Kitle iletişim araçları bu anlamda alaka düzeyini seçmeksizin reklamlarınızı yayınlar. Kullanıcıların kimisi kanalı değiştirir, kimisi izler ama aksiyon alma ihtiyacı duymaz.
Fakat SEM de durum böyle değildir. Verdiğiniz reklama ulaşan kişiler potansiyel müşterilerinizdir. Çünkü arama motorunda karşılarına çıktığınız için büyük ölçüde bu anahtar kelimeler ile ilgileniyorlardır.
Özetlemek gerekirse; geleneksel pazarlama faaliyetlerinin aksine Arama Motoru Pazarlamacılığı (SEM)’de yoğun ve isabetli olarak ürün ve hizmet ile ilgilenen kullanıcılar hedeflenmektedir.
Geleneksel pazarlama metotları ile SEM’in en önemli farkı da potansiyel müşterilerinizin aramaları sonucunda, yaptıkları tıklama başına ücret ödemeniz olarak söylenebilir. Google Ads işe yarıyor mu sorularınızın cevabı için tabi ki okumaya devam edin.
Explore!
SEM kapsamındaki tüm yaklaşımlarımızı, danışmanlık sürecimizin detayları ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı SEM Consulting our page will be interesting to you.
Google Ads Nedir? Google Ads Ücretsiz mi?
Yazımızın başında da ayrımını iyi bilmeniz gereken bir konuyu tekrarlamak isteriz. Bir arama motorunda sonuçlar görüntülendiğinde bunlardan bazıları firmaların Google Ads kullanarak oluşturdukları ücretli reklamlardır. Diğer sonuçlar ise arama motorlarının yazılan kelime ile en alakalı olduğuna inandığı para ödenmemiş sonuçlardır. Bunlara da organik sonuçlar demekteyiz.
Önceden Google AdWords olarak adlandırılan, şimdi Google Ads olarak bilinen ve kullanılan Google’ın kendi geliştirmiş olduğu reklam kampanyaları aracıdır. Aynı zamanda anahtar kelimeleri analiz edebildiğimiz oldukça faydalı bir araç olarak söyleyebiliriz.
Google’da reklam vermek için yapmanız gereken ilk adım bir Google Adwords hesabı açmak ve gerekli düzenlemelerden sonra Google Ads’i web sitenize konumlandırmak olacaktır. Bunun için küçük kod parçacıklarını sitenizin ilgili kısımlarına yapıştırmanız yeterlidir. Google Ads site konumlandırma işlemini kendiniz yada yazılımcınız yapabileceği gibi dijital pazarlama hizmeti aldığınız danışman yada dijital pazarlama ajansı ile kolayca sonuçlandırabilirsiniz. Google'a reklam nasıl verilir sorusuna cevap bulmak için aşağıdaki adımları takip edebilir ya da Google ads danışmanlık hizmeti alarak bu işlemleri sizin için yapmalarını talep edebilirsiniz.
Google'da Reklam Nasıl Verilir?
- Bir Google Ads reklam hesabı yaratın.
- Önce hedef kitlenizi, sonrasında anahtar kelimelerinizi iyi belirleyin.
- Kampanya ayarlarınızı öğrenin ve yapılandırın.
- Müşterilerinizi yakalayacak reklam metninizi yazın.
- Reklam uzantılarını tanımlayın.
- Dönüşüm kodlarını web sitenize yerleştirin.
- Faturalandırmayı düzenleyin.
Google’da Reklam Vermek Nasıl Bir Dinamiğe Sahip?
Arama motoru pazarlamacılığı (SEM) açık artırma sistemine dayalıdır.
“Oturma Grubu” olarak arama yaptığınızda görüntülenen sayfanın orta kısmında organik arama sonuçlarını görürsünüz. En üst ve sağ kısmında ise ücretli reklamlar konumlandırılmaktadır. Ekranınızdaki ücretli reklam bölümlerinde kaç adet reklamın ve hangi anahtar kelimeler ile oluşturulan reklamların görüntüleneceğini arama motorları karar verir. Bu kararı etkilemek ve görüntülenmek amacıyla reklam verenler alakalı kelime yada kelime öbekleri seçerek açık artırma pazarına girerler.
Peki bu açık artırma pazarına nasıl gireriz?
Anahtar kelimeniz ile oluşturduğunuz reklamınızın yayınlanması için ödeyeceğiniz bedelin yanı sıra reklamınızda kullandığınız anahtar kelimelerin alaka düzeyi de çok önemlidir.
Örneğin tıklama başına 3 TL ödemeniz gereken bir kelime eğer ürün yada hizmetiniz ile alakalı değil ise 5 TL ödeseniz de üst sıralarda yer almayabilirsiniz. Google’da buna “kalite puanı” denir ve 1 ile 10 arasında puanlanmaktadır.
Bu örneği yazımızda kullandığımız mobilya firması örneğimizle somut hale getirelim. Elektrikli bisiklet arayan ve bağlantılı anahtar kelimeler kullanan bir müşteri grubuna, tıklama başına ücreti 3 TL olan “oturma grubu” kelime öbeği için 50 TL ödediniz. Bu durumda vereceğiniz reklamda elektrikli bisiklet ile alaka olmadığından yayınlanmayacaktır. Google’da reklam vermek aslında tamamen alaka düzeyini gözeterek uygulanacak bir pazarlama adımıdır.
Google Ads kampanyalarının temel bileşenleri teklif ve kalitedir.
Teklif, reklam vermek istiyorum diyen işletmenin, reklama bir tıklama için ödeyebileceği maksimum bedeldir. Bir kişi reklama tıklarsa, reklam verenden bu tutar yada bazen bu tutardan daha az miktarda bedel tahsil edilir.
Yani, reklam veren “yemek masası” gibi bir anahtar kelime için 3 TL teklif ederse, bu kelime için çıkan reklam tıklamalarında her tıklama için en fazla 3 TL ödeyecektir.
Fakat reklam ana sayfada görünür ve kimse reklama tıklamaz ise reklam verene Google tarafından herhangi bir ücret yansıtılmaz. Dolayısıyla merak edilen “Google Bedava Reklam Nasıl Verilir” sorusunun cevabı ancak organik sonuçlarda çıkmak ile gerçekleşecektir.
Google Reklam Ücreti Ne Kadardır?
Google Ads’te oluşturacağınız reklam kampanyaları yani Arama motoru pazarlamacılığı (SEM)’in açık artırma sistemine dayalı olduğunu söylemiştik.
Teklifler, işletmenin anahtar kelimelerinin değerine karşılık gelmektedir. Bir reklam veren anahtar kelimesi için 5 TL öderken, diğeri 10 TL ödemek isteyebilir. Teklif ortalamaları sektöre ve anahtar kelimelere göre farklılık gösterir. Dolayısıyla Google Reklam Ücreti ne kadar anahtar kelimelere bağlı olsa da değişkenlik göstermektedir.
Google Reklamlarında tekliflerin önemli olduğu kadar kalite de önemlidir.
Girilecek reklam ihalesini kazanmak her zaman en yüksek teklifi vermekle olmaz. Arama motorları anahtar kelime ile yakından alakalı kelimeleri ve özgün içerikleri ödüllendirirler. Hatta düşünülenin aksine daha düşük teklifli fakat alakalı reklamların üst sıralarda görüntülenmesi de mümkündür. Teklif ne kadar yüksek olursa olsun içerik alakasız ve faydasız ise arama motoru onu göstermez. Google reklamlarında parayı verenin düdüğü uzun süre çalması mümkün görünmemektedir.
Dolayısıyla SEM’de başarılı olmak yüksek alaka düzeyi ve güçlü bir teklifle mümkündür. Bu iki bileşende doğru dengeyi bulduğunuzda başarı kaçınılmaz olacaktır.
Google Ads kampanyalarının performansını iyileştirmenin en iyi yollarından biri alaka düzeyini artırmanın yollarını bulmak için kampanyaları sürekli gözden geçirmektir. Reklamların potansiyel müşterilerinizin aradığı sözcüklerle uyumlu olduğundan emin olmak, sizi üst sıraya taşıyacak en önemli faktördür. Bu sayede daha fazla para ödemeden arama motoru sayfalarında daha iyi konumlarda reklam yayınlamış olacaksınız.
İyi bir Google Ads Kampanyası için Reklam Ayarları Nasıl Yapılır?
SEM reklamlarının alaka düzeyini artırmak amacıyla çok önemli gördüğümüz anahtar kelimeleri seçerken dikkat etmeniz gereken 3 önemli faktörden bahsedeceğim.
- Relevancy
- Trafik
- Rekabet
Google Ads: Alaka Düzeyi
Öncelikle seçtiğiniz anahtar kelimelerinizin işletmeniz için ne kadar değerli olduğunu anlamanız gerekmektedir. Örneğin; seçtiğiniz “köşe koltuk” anahtar kelimesinin tıklama değeri 30 TL, diğer kelimeniz “koltuk” için 5 TL olarak düşünüyorsanız “köşe koltuk” kelimesinin iyi bir anahtar kelime olduğunu söyleyebiliriz. Bu iki anahtar kelimeyi kıyasladığımızda öne çıkan konu alaka düzeyidir.
Aslında oturma odasına yönelik sattığınız köşe koltuklarınızın ofis koltuğu arayan kullanıcılara gözükmesini istemiyorsanız anahtar kelimelerinizi buna göre seçmeli, negatif anahtar kelime belirlemelerini yapabilirsiniz.
Anahtar kelimelerinizin ne kadar değer ürettiğini kampanyalarınızı kontrol ederek ve güncelleyerek takip edebilirsiniz. Bu alanda bireysel olarak çalışmalarınızı yapabileceğiniz gibi uzman kişilerden yada dijital pazarlama ajanslarından faydalanmanızı öneririz.
Google Ads: Trafik
Anahtar kelimelerinize ait arama motorlarındaki trafik sürekli tekrarladığımız “alaka düzeyiniz” ile bağlantılı olarak değişir. Listenizdeki anahtar kelimelerin hangisinin daha çok trafik aldığı, SEM deneyiminizi geliştirmek için önemli kriterlerdendir.
Buna göre alaka düzeyi yüksek olan ve trafiği daha fazla anahtar kelimelerin seçilmesi önemlidir. Alaka düzeyi ve trafik ilişkisini planlamak ve kontrol etmek için anahtar kelime araçları size destek olacaktır fakat en gerçekçi tablo kampanyalarınızda yaptığınız deneme yanılma tecrübeleriniz olacaktır. Ama işleri karmaşık hale getirmemek için tavsiyemiz mutlaka bu işte deneyim sahibi kişi yada ajanslar ile çalışmanız olacaktır.
Google Ads: Rekabet
Bir anahtar kelime ürün ve hizmetlerinizle alakalı ve epey de trafik alıyorsa, yüksek ihtimalle rakipleriniz de bu anahtar kelimeleri kullanmaktadır.
Örneğin, “İstanbul’daki Mobilya Üreticileri” anahtar kelimesi, İstanbul’daki tüm mobilya üreticilerinin kampanyalarında kullandığı ve epeyce de trafik alan bir kelime olacaktır. Dolayısıyla rekabet değeri yüksek bir anahtar kelime olduğundan alaka düzeyi ne kadar yüksek olsa da üst sıralarda çıkma şansınız azalacaktır. Dolayısıyla sitenizin genel trafiğini gözeterek rekabet düzeyini belirlemek uygun olacaktır. Yeni başlayan bir web trafiğiniz varsa yüksek rekabetli kelimelerde çok şansınızın olmayacağını söyleyebiliriz.
Özetle; anahtar kelimelerinizi belirlerken alaka düzeyi, trafik ve rekabet düzeyi konularını göz ardı etmemeniz gerekmektedir. Bu üç faktörde dengeli ve doğru stratejiyi uygulayarak kampanyalarınızda doğru bir başlangıç yapabilirsiniz. Bu stratejileri kendiniz yada bizler gibi profesyonellerden destek alarak yapabilirsiniz.
Google’da Kaliteli Reklam Vermek için Bilmeniz Gereken 3 Yol Nedir?
Arama motorunda birbiri ile yarışan organik sonuçların yanı sıra reklam rekabeti vardır. Dolayısıyla reklamınızın diğer sonuçlardan daha farklı olmasını nasıl sağlayabilirsiniz biraz bunu konuşalım.
- Reklamınızın başlığında alakalı anahtar kelimelerinizi olabildiğince kullanmaya çalışın.
- Müşterilerinize kampanya ve rakiplerden farklı indirim kampanyası yada özel fırsat hizmeti sunun (ücretsiz teslimat, ömür boyu garanti gibi)
- Son olarak potansiyel müşterinize reklamınızda güçlü ve net bir harekete geçirici hamleyi belirtin. Sitenize ulaştıklarında kullanıcılara yapmalarını istediğiniz hamleyi söyleyin. (rezervasyon yapın, galeriyi inceleyin gibi)
Google’da Reklam Verme yönteminin en iyi özelliklerinden biri de kampanyalarınızdan elde ettiğiniz çıktıları ölçmenizdir. Bunun için arama motorlarının sağladığı araçlar ile dönüşümleri izleyebilirsiniz. Bu araçlar sizin yada web sitenizi yöneten kişiler tarafından sitenize belirli sayfalara yapıştırılacak kod parçacıkları ile mümkündür. Dönüşümler web sitesi ziyaretçilerinden beklediğiniz etkileşim hareketleridir.
Kendi işletmeniz için hangi dönüşümleri izlemeyi düşünmek ve belirlemek önemlidir. Satışa dönüştürmek, iletişim formu doldurtmak, dosya indirmek gibi birçok varyasyon olabilir. Size uygun olan etkileşimi belirleyerek bunu izlemeye alabilirsiniz.