Google Analytics Nedir, Ne İşe Yarar?
Web sitenizi ziyaret eden kişiler hakkında daha fazla bilgi edinmenin en iyi yöntemlerinden biri Google Analytics'i nasıl kullanacağınızı öğrenmektir. Web sitenizdeki bilgileri sosyal medyadaki bilgilerle birleştirerek çevrimiçi kaynaklarınıza gelen trafiği artırmak için bir araç oluşturabilirsiniz.
Google Analytics'i nasıl kullanacağınızı bilmek, hedef kitleniz için tercih edilen sosyal ağları ve içerik türlerini belirlemenize büyük ölçüde yardımcı olabilir. Bu bilgiyle, sosyal medya yatırım getirisini kanıtlarken web sitesi trafiğini ve olası satış yaratmayı artırabileceksiniz.
Birkaç kolay adımda, önemli sosyal medya göstergelerini izlemek için Google Analytics'i de kullanabilirsiniz.
İşte tüm detaylar.
Explore!
Google Analytics ve Google Search Console üzerindeki yaklaşımımızı, danışmanlık sürecimizin detayları ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı Google Ads Management our page will be interesting to you.
İşte detaylar...
Google Analytics Nedir?
Google Analytics, web sitenizdeki etkinliklerle alakalı birçok veriyi görmenize ve analiz etmenizi mümkün kılan çok kullanışlı bir araçtır. Google, bu hizmeti ücretsiz olarak verir.
Trafiklerini incelemek isteyen çoğu web sitesi sahibi Google Analytics kullanarak bunu yapar. Günümüzde dijital pazarlama faaliyetlerinizi yakından takip etmek istiyorsanız Google Analytics kullanmak kaçınılmazdır.
Online varlığınızın en önemli parçası web sitenizdir. Sonuç olarak Google Analytics, internet kullanıcılarının davranışları hakkında toplayabildiği kadar çok veri toplamak için ideal konumdadır ve ürünlerinizin veya hizmetlerinizin çevrimiçi reklamını yapmak için yürüttüğünüz kampanyaların başarısını değerlendirmenize olanak tanır.
Google tarafından sağlanan istatistik aracı Google Analytics, herhangi bir web sitesi yöneticisinin hedef kitlesini incelemesine olanak tanır. Kullanımı ve anlaşılması çok basit olduğu ve sunulan çok sayıda ilgili istatistik olduğu için, şu anda küresel pazarın 34'ünden fazlası tarafından kullanılmaktadır. Google Analytics'ten alınan veriler, aslında, bir web sitesinin hedef kitlesinin grafik ve sayısal ilerlemesini ve ayrıca ziyaretçilerin sitede nasıl hareket ettiğini, orada ne yaptıklarını ve oraya nasıl geldiklerini gösterir.
Ücretsiz bir web sitesi analiz panosuna Google Analytics denir. Web siteniz ve aldığı ziyaretçiler hakkında çok çeşitli ayrıntılara erişmenizi sağlar.
Bir stetoskop gibi çalışan Google Analytics, web sitenizin genel durumunu değerlendirir ve potansiyel iyileştirme alanlarını size gösterir.
Aşağıda, Google Analytics aracıyla inceleyebileceğiniz bazı gösterge ve öngörü örnekleri verilmiştir:
- Web sitenizin genel trafiği
- Ziyaretçiler tarafından kullanılan cihazın türü (mobil, masaüstü veya tablet)
- Dönüştürülen müşteri adaylarının sayısı (ROI)
- Düzenli ziyaretçilerinizin geldiği web siteleri
- Potansiyel müşterilerinizin geldiği web siteleri
- Ziyaretçi demografik verileri (nerede yaşadıkları ve yaşları gibi);
Hangi makalelerinizin okuyucularınızda yankı uyandırdığını görmek için Google Analytics'i kullanın ve ardından bu satırlar boyunca daha fazla materyal oluşturun.
Google Analytics'i ne kadar iyi anlarsanız, hangi içeriğin etkili olacağını o kadar iyi tahmin edebilirsiniz.
Özetle, Google Analytics, sitenin temeline yerleştirilmiş ücretsiz bir web aracıdır. Hem saha içi hem de saha dışı faaliyetler ve performansı hakkında kapsamlı istatistikler üretmek için kullanılır. İşletme ve web sitesi sahipleri tarafından toplanan ziyaretçi verilerinin anlaşılmasına ve analizinin yapılmasına yardımcı olur. Başka bir deyişle, hedef pazarınızın ve müşterilerinizin gereksinimlerini daha iyi bir şekilde anlamanıza yardım edecektir.
Google Analytics'ten gelen "birinci taraf çerezleri", her site ziyaretçisiyle ilgili anonim verileri toplamak ve depolamak için kullanılır. Güvenilir ve ücretsiz olduğu için bu hizmet oldukça beğenilmektedir.
Google Analytics Nasıl Çalışır?
Google Analytics, web sitenizin her sayfasına eklediğiniz özel bir izleme kodunu kullanarak tüm bu bilgileri takip eder. İnternet kullanıcıları bu sayfalara eriştiğinde, tarayıcılarında buna benzeyen küçük bir JavaScript kodu parçası çalışır.
Temelde, Google Analytics, doğrudan web sitenizin kaynak koduna birkaç satır izleme kodu ekler. Bu kod, web sitenizde gerçekleştirilen çeşitli eylemlerin yanı sıra yaş, cinsiyet ve ilgi alanları gibi kullanıcı özelliklerinin kaydını tutar. Kullanıcı web sitenizden ayrıldıktan sonra tüm bu verileri Google Analytics sunucusuna gönderir.
Web sitenizden toplanan bilgiler daha sonra Google Analytics tarafından başlıca dört düzeyde olmak üzere çeşitli şekillerde toplanır:
- Kullanıcı derecesi (her kullanıcının sitede gerçekleştirdiği eylemler ile ilgili)
- Süreklilik düzeyi (bir kullanıcının siteyi ne kadar sıklıkla ziyaret ettiği)
- Sayfa görüntüleme düzeyi (ziyaret edilen her bir sayfa)
- Etkinlik ölçeği (düğme tıklamaları, video görüntülemeleri vb.)
Bir ziyaretçi web sitesine her geldiğinde, kod verileri günlüğe kaydeder ve ayrıca bilgisayarında daha sonra kullanıcının kimliğini oluşturmak için anonim veriler sağlayan bir çerez ayarlar.
Web sitesi ziyaretçi davranışını değerlendirmek ve web pazarlama çabalarınızın etkinliğini ölçmek için Google Analytics araçlarını kullanabilirsiniz. Tüm bu verileri zaman içinde hem nitelik hem de nicelik olarak takip edebilirsiniz. Google Analytics ile gerçekleştirebileceğiniz eylemler aşağıdaki gibi sıralanmıştır;
Trafikteki düşüşü gösterir.
Ziyaretçilerdeki azalmanın nedenini anlamak çok önemlidir. Ek olarak, trafik kaynaklarınızın her zaman güncel olup olmadığını ve trafik kaldıraçınızın internet ziyaretçilerini kaybedip kaybetmediğini belirlemenizi sağlar.
Trafiğinizin kaynağını takip eder.
İnsanların web sitenizi nasıl bulduğunu bilmek ister misiniz? Google Analytics, insanların web sitenizi çoğunlukla sosyal ağlar, organik arama sonuçları veya bir çevrimiçi reklam stratejisi aracılığıyla bulup bulmadığını söyleyebilir.
En popüler sayfaları gösterir.
Kitlenizin ne aradığını ve içeriğinizin onlara uygun olup olmadığını öğrenmek Google Analytics ile mümkündür. Görüntülenen sayfaları anlamak, içerik sorunlarının nerede olduğunu belirlemeye yardım edebilir.
Kitlenizi tanıyın.
Hedef kitleniz hakkında spesifik bilgiler edinerek internet ziyaretçilerinizin niyetlerini ve sorgularını anlayabilirsiniz.
Sayfa yükleme hızını değerlendirin
Google Analytics, sayfalarınızın ortalama hızının yanı sıra sayfa yükleme hızınızı da artıracak bilgiler sağlar.
Web sitenizin gelişimini takip eder.
Google Analytics'in bir özelliği, seçtiğiniz parametreleri kullanarak iki dönemi karşılaştırmanıza olanak tanır. Sonuç olarak, web sitenizde yapılacak bir değişikliğin avantajlı olup olmadığını değerlendirebilirsiniz. Örneğin, web sitenizin trafiğini alın ve bir yenilemeden önce ve sonrası şeklinde karşılaştırma yapın.
Müşteri sadakatini analiz edin
İnternet sitenizi kaç kişinin ziyaret ettiğini, geri dönüp dönmediklerini ve hangi linklere tıkladıklarını öğrenebilirsiniz.
Google Analytics Ne İşe Yarar?
Google Analytics'i kullanmaya başladıktan sonra, ziyaretçilerinizin web sitenizle nasıl etkileşime girdiği hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Bu bilgileri kullanarak ziyaretçi katılımını artırmak için sayfalarınızda yenilikler yapabilir veya onları değiştirebilirsiniz.
İşte Google Analytics ile yapabileceğiniz birkaç örnek;
- Verilerimizden edindiğimiz ziyaretçi ilgi alanları bilgimize dayanarak, yeni içerik ekleyebilir, onların dikkatini çekebiliriz.
- Kullanıcıların en ilgi çekici bulduğu materyalleri öğrenmek için sitenizin en popüler sayfalarını görüntüleyebilirsiniz.
- İzleyicilerimiz video oyunlarıyla ilgileniyorsa, 2022’nin en sevilen oyunları hakkında bir makale oluşturabiliriz. Bu şekilde hem okuyucularımızı hem de kendimizi memnun edebiliriz.
- Belirli bir web sayfasının ziyaretçilerinin yalnızca 14 saniye kaldığını fark ederseniz, ek içerik veya ilgi çekici görseller ekleyerek daha iyi hale getirebilirsiniz.
- Birkaç saniye içinde birçok kişinin web sitenizden ayrıldığını görüyorsanız, bunun nedeni sayfanızda aradıklarını keşfetmemiş olmaları olabilir.
Google Analytics: Neden Kullanılır?
İnternet siteniz üzerinde gerçekleştirmiş olduğunuz eylemler arasında neyin işe yarayıp neyin yaramadığını keşfetmek için performansınızı Google Analytics ile değerlendirebilir ve sorunları nasıl düzelteceğinizi veya web sitenizi nasıl iyileştireceğinizi anlamak için performansınızı detaylı bir şekilde analiz edebilirsiniz.
Google Analytics İçin Kimler Uygundur?
Bu soru sık sık karşımıza çıkmatadır. Neyse ki, herkes, hatta çevrimiçi faaliyet gösteren kişiler ve şirketler bile kullanabilir. Google Analytics'i kullanmak için aktif bir Google hesabınızın olması yeterlidir.
Yardımcı program iki farklı sürümde sunulur: ücretsiz sürüm ve ücretli sürüm. Google hesabı olan ve interneti kullanan herkes ilkine erişebilir. Ancak ikincisi, üyelik satın alarak erişilebilen başka özellikler sağlar.
Google Analytics Ne Gibi Avantajlar Sunar?
- Birincil internet kitlesi ölçüm göstergeleri vardır... Google Analytics tarafından otomatik olarak toplanır: oturumlar, ortalama uzunluk, hemen çıkma oranı, dönüşümler, dönüşüm oranları, e-ticaret verileri vb.
- Google Analytics Premium üyeliği satın alırsanız, API aracılığıyla daha büyük veri kurtarma kotaları ve daha yüksek örnekleme eşikleri nedeniyle daha güvenilir verilere sahip olabilirsiniz.
Google Analytics, adından da anlaşılacağı gibi web sitenizin görüntülenmesini incelemenize olanak tanır. Daha sonra bu uygulama ile ziyaretçi bilgilerini hızlı bir şekilde toplayabilirsiniz. Coğrafi bilgiler, kullanılan dil, cihaz, tarayıcılar, demografi ve hatta ziyaretçi noktaları bu bilgilere dahildir. Ardından, web sitenize gelen ziyaretçilerin kökenini ve kullandıkları dilleri belirlemek kolay olacaktır. Daha sonra, insanların web sitenize erişmek için kullandıkları cihazlar hakkında raporlar almak için bu hizmeti kullanma seçeneğine sahip olacaksınız. Bu size web sitenizi optimize etmeye teşvik edebilecek bilgiler verecektir.
- DMP, etiket yönetimi, Google Analytics, veri görselleştirme yazılımı vb. dahil olmak üzere Google Analytics Premium paketi tarafından 7 adet son derece güçlü araca erişim sağlanır.
- Ücretsizdir.
- Web sitenizin trafiğini bilmenizi sağlar. Google Analytics'i kullanarak, site ziyaretçileri hakkında aşağıdakiler dahil olmak üzere birçok veri toplayabilirsiniz:
- Yaşları, cinsiyetleri ve diğer demografik ayrıntıları
- Yaşadığı şehir ve milletleri dahil olmak üzere coğrafi konumları
- Dil seçimi
- Kullanılan cihaz türleri: sitenizin kullanıcılarının göz atmak için kullandığı medya türleri (tablet, akıllı telefon veya bilgisayar)
- Araştırma tercihleri, ziyaret etmek için favori sayfaları ve ilgi alanlarıyla ilgili diğer bilgiler
- Trafiğin kaynağının analizini sağlar. Google Analytics ile trafiğinizin nereden geldiğini öğrenebilirsiniz. İnternet kullanıcılarının internet sitenize erişmek için kullandıkları kanallar da aynı şekilde sizin tarafınızdan bilinecektir. Tipik çevrimiçi trafik kaynakları aşağıdaki gibidir:
- Doğrudan trafik: İnternet ziyaretçileri, web sitenizin URL'sini arama motorunun adres çubuğuna yazmanız yeterlidir.
- Organik aramalar: Bir sorgunun ardından kullanıcılar, arama motoru sonuçlarında web sitenizin bağlantısını tıklayabilir. Yüksek bir organik arama oranı, yalnızca sitenizin optimize edildiğini ve iyi referans verildiğini gösterir.
- Ücretli aramalar: Google Ads hesabınızda oluşturulan sponsorlu bağlantılar aracılığıyla kullanıcılar web sitenize getirilir.
- Diğer web siteleri: ziyaretçileri yönlendiren başka bir web sitesine yerleştirilen web sitenizden bir bağlantı.
- Sosyal ağlar: Sosyal ağlardaki çevrimiçi kullanıcılar tarafından web sitenizin bir bağlantısı tıklandı.
- E-posta kampanyaları: E-posta kampanyalarınızdan biri onları web sitenizin bağlantısını tıklamaya yönlendirdi.
Google Analytics Ücretli Mi?
Google Analytics tarafından sağlanan ücretsiz araçları kullanarak müşteri yolculuğunu inceleyebilir ve pazarlama çalışmalarınızın yatırım getirisini (ROI) artırabilirsiniz. Google Analytics, hem ücretsiz hem de ücretli bir hizmet sağladığı anlamına gelen karma (hibrid) bir iş modeli kullanır. Güzel haber şu ki, küçük işletme sahipleri bu hizmetten herhangi bir para ya da aylık ücret harcamadan yararlanabilir!
Çoğu sitenin Google Analytics'i ücretsiz kullanabilmesi büyük bir avantajdır. Bu nedenle, büyüklüğü veya yıllık geliri ne olursa olsun her türlü işletme kullanabilir.
Gelişmiş özellikler, satın alınan bir sürüm olan Analytics 360'ta mevcuttur. Kapsamlı bir çözüm gerektiren büyük işletmeler için tasarlanmıştır.
Bununla birlikte, temel sürüm, yapıların çoğu için zaten yeterli olan bir dizi işlev sağlar.
Google Analytics, hangi göstergelerin izleneceğini ve programda dönüşüm hedeflerinin nasıl oluşturulacağını bilmeniz koşuluyla, web analitiği açısından işletmelerin ihtiyaçlarını mükemmel bir şekilde karşılar.
Site sahipleri, siteyi ziyaret etmeseler bile rutin olarak planlanmış raporlar veya bildirimler ile güncel kalabilirler.