Google Ads Reklamlarında Anahtar Kelime Kullanmanın Önemi ve Stratejiler
Google Ads, dünyadaki en popüler ve yaygın olarak kullanılan arama motorlarından biri ve neredeyse çeyrek asırdır hayatımızda. Peki, Google reklam stratejisi için nokta atışı bir anahtar kelime araştırması nasıl yapacağınızı ve anahtar kelime analizini en iyi nasıl kullanacağınızı biliyor musunuz?
İşin püf noktası, belirli ürün veya hizmetiniz için alakalı anahtar kelimeleri bulmaktır. Bu blog yazımızda, Google’da reklam verme stratejisi için anahtar kelime analizinin önemini, anahtar kelimelerin reklamlar açısından işlevlerini ele alırken ayrıca Google Anahtar Kelime Planlayıcısını google anahtar kelime planlayıcıbir reklamveren olarak kullanırken dikkat edilmesi gereken teknik konulara da kısaca değineceğiz.
Google Adwords için anahtar kelime kullanmanın detaylarını merak ediyorsanız bu makalemiz tam size göre. Haydi başlayalım!
Explore!
Google Ads reklamlarınızın SERP sonuçlarında daha yukarıda çıkmasını istiyorsanız, danışmanlık sürecimizin detaylarının ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı Google Ads Management sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!
Google Ads için Anahtar Kelime Araştırması Yapmanın Önemi
Google reklamlarında kullanmak için seçtiğiniz anahtar kelimeler, reklamlarınızı arama motoru sonuçları SERP (Search Engine Page Results) arasında potansiyel müşterilerinize en iyi biçimde göstermek ve listelemek için kullanılır. Google Ads’in kendi uzmanları konuya dair yayınladıkları kapsamlı makalede bizzat kendileri şu ifadeleri kullanıyor:
“Bir kullanıcının Google'da arama yaparken kullandığı kelimelerin sizin reklam kampanyanız için seçtiğiniz anahtar kelimelerle olan benzerliğine göre reklamınız o kullanıcıya gösterilmeye uygun olabilir. Bu yüzden yüksek kaliteli ve alakalı anahtar kelimeler seçmeniz, yalnızca ürün ve hizmetlerinize en çok ilgiyi gösteren ve dolayısıyla müşteriniz olma olasılığı daha yüksek olan kişilere ulaşmanıza yardım eder. Bu sayede yüksek maliyetlerden de kaçınabilirsiniz.”
Bu bağlamda dikkat edilmesi gereken öncelikli konu yine anahtar kelime seçimi olarak karşımıza çıkıyor. Anahtar kelimelerinizin ürünleriniz veya hizmetleriniz ile alaka düzeyi reklam kampanyanızın başarısına giden yolun da taşlarını döşeyecek.
Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı Nedir?
Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcısı, Google Ads hizmeti içerisinde ücretsiz olarak sunulan, çok fonksiyonel bir anahtar kelime keşif aracıdır.
Google Kelime Planlayıcısı’nı kullanarak Google Ads üzerinden vereceğiniz reklamlara yönelik ortalama kullanıcı hacmini ve potansiyel ziyaretçi trafiğini görebilirsiniz. Ayrıca 3 aylık değişimleri ve verdiğiniz tarih aralığındaki arama hacimlerini de detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Elbette bu listede gerek pazar gerek rakip araştırması yaptığınızda, sektörünüze göre değişmekle birlikte, onlarca, yüzlerce yeni anahtar kelime alternatifi ile karşılaşabilirsiniz. Google Anahtar Kelime Planlayıcı, ihtiyacınız olan kapsamlı bir anahtar kelime araştırması temelinde, esasen arama ağı kampanyaları oluşturmak için kullanılabilecek alternatifler de sunar.
Google Anahtar Kelime Planlayıcı Kullanmanın Avantajları
Google Ads’in içinde yer alan ve her gün on binlerce dijital pazarlama profesyoneli tarafından kullanılan anahtar kelime planlayıcının reklam verenler açısından pek çok avantajı bulunur.
Sektörünüze yönelik en yeni ve güncel anahtar kelimeler keşfetme: Anahtar kelime planlayıcı Google arama motorunun haiz olduğu devasa datanın analiz edilip, anlamlı kılındığı araçlardan biridir. Yani tüketicilere sunduğunuz ürünler veya hizmetlerle alakalı anahtar kelimeler ve kelime öbeklerinin kullanıcı nezdindeki tansiyonunu anahtar kelime planlayıcı üzerinden ölçebilirsiniz. Örneğin “bebek bakıcısı iş ilanları” anahtar kelime öbeğine yönelik bir reklam kampanyası düzenlemek istiyorsunuz. Anahtar Kelime Planlayıcı’da yaptığınız araştırmada “kendi evimde bebek bakıyorum” anahtar kelime öbeğine yönelik şaşırtıcı sonuçlarla karşılaşabilir ve planlarınız dahilinde hiç yokken bu kelime öbeğini stratejinize dahil edip, rakiplerinizin önüne geçme şansını yakalayabilirsiniz.
Aylık arama sonuçlarını listeleme: Bir anahtar kelimenin ya da kelime öbeğinin aylık bazda kullanıcılar tarafından ne hacimle arandığını görüntüleyebilir ilgili diğer anahtar kelime sonuçlarını da hacimlerine göre listeleyebilirsiniz. Dahası Google size sadece geçmişin verilerini sunmaz. Reklam kampanyanızın geleceği ilgili tahminleri de bu konsolda görebilir, arzu ederseniz rapor olarak da dökümünü alabilirsiniz.
Maliyet Belirleme ve Bütçe Kurgusu: Google Ads’i ister bireysel iş girişiminiz ya da KOBİ’niz için kullanıyor olun, ister bir Google Adwords uzmanı olup bu alanda kendi müşterilerinize hizmet verin. Günün sonunda akıllarda yegane bir soru olacaktır “Biz şimdi bu reklam kampanyaları için ne kadar para harcadık ya da harcayacağız?” Anahtar kelime planlayıcı kelimelerle oynama aracı gibi görünse de nihayetinde Google Ads belirli bir reklam bütçesinin günlük, aylık ya da kampanya bazında harcandığı bir dijital pazarlama aracıdır. Ve hiçbir reklam kampanyasının bütçesi sonsuz ya da sınırsız değildir. Anahtar kelime planlayıcısını Google Ads özelinde kullandığınızda reklamınız bir anahtar kelime için yapılan aramalarda gösterildiğinde bütçenize yansıyacak ortalama maliyeti görebilirsiniz. Bu sayede PPC ayarlamalarınızı da daha efektif hale getirebilirsiniz.
Anahtar kelimeleri düzenleme: Listelediğiniz anahtar kelimelerinizin markanız ya da ürününüzle ilgili farklı kategorilere ne kadar uygun olduğunu ya da olmadığını görüntüleyebilirsiniz. Bu sayede kullanımanın daha az avantajlı olacağı kelime öbekleri varsa, bunları ayıklayarak stratejinizi oluşturabilirsiniz.
Yeni kampanyalar oluşturma: Google Ads’de kullanılan anahtar kelimelerin geri dönüşümlerini takip etmenin önemine yukarıda değinmiştik. Kapsamlı bir anahtar kelime araştırmasını ve önceki kampanyalarda yer alan kelimelerin işlevselliğini ölçümleyerek farklı stratejilerle yeni kampanyalar oluşturabilirsiniz.
Öte yandan Google’ın sunduğu anahtar kelime planlayıcı aracının size ancak anahtar kelime hedefleme ile ilgili analizler sunulabileceğini de unutmayın. Bu çok işe yarayan stratejik bir araç olmakla başlı başına da bir sihirli değnek değildir. Çünkü reklam kampanyasının performansı teklif, bütçe ve ürününüzün yanı sıra, sektördeki müşteri davranışı gibi çeşitli ve farklı (ve bazen sizin müdahaleniz dışında yer alan) faktörlere de bağlıdır.
Google Ads İçin Anahtar Kelime Seçerken Dikkat Edilecek Püf Noktaları
Bu noktada esas cevap verilmesi gereken sorumuz Google Ads kampanyanız için anahtar kelimeleri seçerken nasıl bir strateji izleyeceğiniz olmalıdır. Ads kampanyanızı nasıl arama motoru dostu biçimde kurgulayabilirsiniz?
- Stratejik anahtar kelimeleri araştırmak ve bir kelime öbeği havuzu oluşturmak için yeterli zaman ayırın.
- Kampanyanızla en ilgili olduğunu düşündüğünüz anahtar kelimelerin geri dönüş potansiyellerini günlük olarak – ya da en geç 2 günde bir- mutlaka takip edin.
- Bütçenizde anahtar kelimeleriniz için günlük bir limiti belirleyin. Nihayetinde finansal boyutu olan bir harcama stratejisinden söz ediyoruz; bütçenizi genel olarak tutarlı kullanmaya gayret gösterin.
- Kullanıcıları sayfanıza getiren ve yayınladığınız reklamlarınız içerisinde en iyi performansı gösteren anahtar kelimeleri tespit etmek için zaman ayırın. Bu, ilgili anahtar kelime öbeklerini nokta atışıyla bulmak için en iyi şansınız.
- Sektörünüze ya da internet aramalarına dair trendleri her zaman takip ettiğinizden emin olun. Google Reklamı Anahtar Kelimelerle Nasıl Daha Üst Sıralarda Çıkar?
Bu soruya verilebilecek çok kapsamlı cevaplar olmakla birlikte, makalemizin ana ekseni olan anahtar kelime stratejisi açısından inceleyebiliriz.
Anahtar Kelime ve Kampanya Optimizasyonu:
Reklamlarınızda yer alan anahtar kelimelerinizi optimize ederken, otomatik olarak reklamlarınızı da optimize etmiş olursunuz. Google'ın algoritmaları, reklamlarınızı arama sonuçları arasında listelerken kampanyanızı daha yukarıda sıralamak için şu iki faktörü kullanır: anahtar kelime yoğunluğunu ve anahtar kelimenin popülerliği. Anahtar kelimelerinizi optimize etmenin kilit faktörü, kampanya planınızdır. Planınız, reklamlarınızın pazardaki etkisini en üst düzeye çıkarmak için attığınız adımları içermelidir. Bu hem kendini stratejinizi hem de mevcut pazarın analizinizi gerektirir. Her bir kampanya türü için optimizasyonu da ayrı ayrı kurgulamalısınız.
Başlı başına başka bir makalenin konusu olabilecek kadar kapsamlı olan bu adımları şu şekilde özetleyebiliriz:
- Doğru anahtar kelime araştırması
- Dönüşüm izleme
- Inventory management
- Optimizasyon (Hem anahtar kelime hem de reklam optimizasyonu)
Kaçınılmaz Gerçek: SEO Desteği
Öte yandan yukarıdaki maddeler sadece reklam kampanyanızı ilgilendiren kriterlerdir. Reklamınızın ziyaretçileri götürdüğü link ya da web sitenizin SEO açısından optimizasyonu da ayrıca reklamlarınızın görünürlüğünü arttırmaya ve daha yukarılarda listelenmesine yardımcı olur. Çünkü unutulmaması gerekir ki aslında Google organik trafiğin adresidir. Arama motoru devi kullanıcılara onların sorgularına istinaden en doğru ya da doğruya en yakın cevabı vermek ve listelemek üzerine stratejisini oluşturur. Google Ads reklamları ise organik aramaların krem şantisi gibidir.
Bir arama sorgusu sonrası Google ilk 10’da listelediği sonuçların başında ve sonunda kullanıcıya şu mesajı verir: “Senin yaptığın aramaya göre en olası ve doğru sonuçlar işte bu şekilde; bir de ilgilenirsen aynı konuya dair şu reklamverenlerin hizmetleri de var; bunlara da bakmak isteyebilirsin.” SERP kısaltmasıyla bilinen “Search Engine Page Results” yani “arama motoru sonuç sayfası”nın genel mantığı budur ve Google Ads, SERP’in bu anlamda bir parçasıdır; tıpkı SEO gibi. Reklam verdiğiniz web sitenizin SEO’su Google algoritmasının gözünde ne kadar güçlüyse reklamlarınızın daha yukarıda listelenme şansı da o ölçüde artar.
Konuya dair yetkinliklerinizi arttırmak için Albert Solino blogları arasında yer alan oldukça kapsamlı “SEO Nedir?” makalemizin yanı sıra, “SEO için anahtar kelime nasıl kullanılır?”, “Google Algoritması Nedir?” gibi detaylı konu başlıklarına dair de içerikler bulabilirsiniz.
Anahtar Kelime Planlayıcısı Google Ads İçin Nasıl Kullanılır?
Makalemiz boyunca Google Anahtar Kelime Planlayıcı veya orijinal adıyla Google Keyword Planner aracının Google Ads açısından önemine ve detaylarına değindik. Yazımızın geri kalanında işin birkaç teknik boyutunu daha ele alarak, anahtar kelime planlayıcısının detaylarını paylaşacağız.
En yaygın olarak kullanılan anahtar kelime belirleme araçlarından biri olan Google Anahtar Kelime Planlayıcı, dijital pazarlama stratejilerinde anahtar kelimeler kullanmak isteyen tüm işletmeler için paha biçilmez bir araçtır. Vurguladığımız gibi doğru kullanıldığında oldukça güvenilir bir kaynak olabilir ve bir işletmenin SERP’taki görünürlüğünü arttırabilir.
Google Adwords hesabı içerisinde yer alan anahtar kelime planlayıcısına ulaşmak oldukça kolaydır. Google Adwords Öncelikle hesabınıza giriş yapın ve yukarıdaki gri bantta yer alan menüde sırasıyla "Araçlar ve Ayarlar" > Planlama > "Anahtar Kelime Planlayıcı" adımlarını takip edin.
Bu noktada karşınıza iki seçenek çıkıyor; burada yeni anahtar kelimeler keşfedebilir ya da arama hacmi ve tahminleri alabilirsiniz. Panel kullanıcı ara yüzünde aşağıdaki biçimde görünür:
Bu noktada her iki seçeneğin sunacağı sonuçlardan yararlanabilir, kampanya stratejinizde kullanabilirsiniz.
Tercihiniz yeni anahtar kelimeler keşfetmek ise bu menüde de karşınıza iki farklı seçenek çıkacaktır;
“Anahtar kelimelerle başlama” ve “bir web sitesiyle başlama” seçeneklerini göreceksiniz. Eğer anahtar kelimelerle başlarsanız bir kelime aratabilir ve o kelimeye benzer birçok farklı ve ilgili kelimenin verilerine erişebilirsiniz.
Bir kelime arattığınızda temel olarak karşınıza o anahtar kelimenin ortalama aylık arama sayısı, üç aylık değişimi, yıldan yıla değişimi, rekabeti, reklam gösterim payı ve buna benzer birçok detay çıkar.
Bir web sitesiyle başladığımızda ise seçtiğimiz bir sitenin kullandığı anahtar kelimeleri görüntüleyebilirsiniz:
Şayet elinizde bir anahtar kelime dökümü varsa ve bunların kampanyanız açısından potansiyelini öğrenmek istiyorsanız “Arama Hacmi ve Tahminleri Alın” seçeneği oldukça işinize yarayacaktır. Örneğin böyle bir dokümü Google Analytics altında yer alan Search Console’dan alacağınız raporlardan hareket ederek oluşturabilirsiniz.
Bu seçenekte sistem sizin verdiğiniz anahtar kelimelerin oluşturacağınız kampanya açısından hacimleri, rekabet düzeyi hatta bütçeniz açısından ortalama maliyet hesaplamalarını da görüntüleyebilirsiniz.
Verdiğiniz örnek kelimeler:
Bu kelime gruplarına göre Anahtar Kelime Planlaycısı'nın sunduğu örnek tahminler:
Google Ads Anahtar Kelime Eşleme Türleri Nelerdir?
Anahtar kelime planlayıcısını Google Ads reklamlarına yönelik kullanırken SEO’dan çok daha farklı stratejiler gözetilir. Listelenen anahtar kelimeleri reklam kampanyasına dahil ederken göz önüne alınan terim ve tabirler vardır. Bunların başlıcaları ‘geniş eşlemeli anahtar kelime’, ‘sıralı eşlemeli anahtar kelime’, ‘tam eşlemeli anahtar kelime’ ve ‘negatif anahtar kelime’ olarak sıralanabilir. Bu teknik detayları da şu şekilde özetleyebiliriz.
Geniş Eşlemeli Anahtar Kelime
Geniş eşleme, adından da anlaşılacağı gibi, mümkün olan en geniş kitleye ulaşmanızı sağlayan anahtar kelime eşleme türüdür. Anahtar kelimeniz geniş eşlemeli olduğunda, bir kullanıcı anahtar kelime öbeğinizdeki bir kelimeyi herhangi bir sırayla aradığında reklamlarınız gösterilebilir. Başka herhangi bir kelime, seçtiğiniz anahtar kelimeden önce veya sonra gelebilir. Benzer sonuçlar da gösterebilir. Ayrıca, reklamlarınızda yazım yanlışlarını ve eş anlamlılarını tetikler. Örneğin, "erkek şapkaları" anahtar kelimesini geniş eşlerseniz, bir kullanıcı "kadın şapkaları", "erkek bere" veya "erkek şapkaları" için arama yaptığında reklamınız görünebilir.
Evet, geniş eşlemeli anahtar kelimelerin geniş erişimi, reklamlarınızda gördüğünüz tıklamaların sayısını artıracaktır, ancak bu tıklamalar alakasız trafik yaratabilir. Varsayılan geniş eşlemeli anahtar kelimelere bağlı kalmaya karar verirseniz, anahtar kelime trafiğine para harcamadığınızdan emin olmak için arama terimleri raporunu kontrol etmeniz önemlidir. Alakasız ve dönüştürülmemiş anahtarlar kullanmamalısınız. Yukarıda da değindiğimiz üzere bu maliyetlerinizi ve nihayetinde bütçenizi olumsuz yönde etkileyecektir.
Sıralı Eşlemeli Anahtar Kelime
Sıralı eşlemeli anahtar kelime, size reklamverene verdiği kontrol dengesi nedeniyle çekici olan Google Adwords eşleme türlerinin başka bir yoludur. Reklamınız yalnızca, bir kullanıcı tam anahtar kelimenizi tam sırayla, ancak belki de sorgunun başında ve sonunda ek kelimelerle aradığında görünür.
Eşleme ifadesi olarak "kadın şapkaları" anahtar kelimesini kullanırsanız, reklamlarınız "kırmızı kadın şapkaları", "kadın tatil şapkaları" için arama yapan kişilerin de karşısına çıkacaktır ancak "mavi kadın şapkaları" veya “erkek şapkaları” için arama yapan kullanıcılara gösterilmeyecektir.
Tam Eşlemeli Anahtar Kelime
Tam eşleme, önceden Adwords'teki en kısıtlayıcı eşleme türü seçeneğiydi ve Google reklamları kampanyası uzmanları için en ilginciydi. Eskiden “tiyatronun ilk perdesi” ve “tiyatro ilk perde” kelimeleri aynı kavramlar olarak algılanmazdı. Google, algoritmasında değişikliğe gitti ve 2017'de yakın değişken eşleştirmesi uygulamaya başladı. Google, reklamverenlerin yanlış yazım ve belirlenmiş anahtar kelimelerin varyasyonlarını kısaltma konusunda büyük fırsatları kaçırdığının farkına vardı ve bu durumu değiştirmek için adımlar attı. Daha sonra yazım hatalarını da dahil ederek sorunu çözdüler. Şu anda tam eşlemeli anahtar kelimelerde reklam verdiğinizde, örneği [kalem] şeklinde reklam verdiğinizde sadece “kalem” aratanların karşısına çıkarsınız. “Dolma kalem” yazanların karşısına çıkmazsınız. Tabii yazım hataları ve eklerin de kabul edildiği için “klem” veya “kalemi” yazıldığında da kullanıcının karşısına çıkarsınız.
Negatif Anahtar Kelime Nedir?
Neyi hedefleyeceğinizi seçmek, neyi hedefleMEyeceğinizi seçmek kadar önemlidir. Negatif anahtar kelimeler, reklamlarınızın markanızla ilgisi olmayan arama sorgularında gösterilmesini engeller.
Diyelim ki İstanbul’da bir hastanesiniz ve başka şehirde yoksunuz. Markanıza da X diyelim. “X Hastanesi Diyarbakır” gibi sonuçlarda görünmek istemeyeceksinizdir. Bu sebeple bu kelimeyi negatif anahtar kelime olarak girmeliyiz.
Üç tür negatif anahtar kelime vardır:
-
Negatif Geniş Eşleme
Sıraya bakılmaksızın tüm negatif anahtar kelimeler arandığında reklamınızın gösterilmesini engeller. Örneğin, “araba” negatif anahtar kelimesi ise, içinde “araba” geçen tüm sorgular engellenir.
-
Negatif Sıralı Eşleme
Arama tam olarak anahtar kelimelerinizi içeriyorsa, reklamlarınızın gösterilmesini engeller. Sıra önemli! Negatif anahtar kelime eşlemeli anahtar kelimeniz "jordan basketbol ayakkabıları" ise, "jordan basketbol ayakkabıları" için gösterebilirsiniz.
-
Negatif Tam Eşleme
Arama sorgusu, negatif anahtar kelimeniz ile tam olarak eşleşirse, reklamlarınızın gösterilmesini engeller. Bu, ek kelimeler veya kelime öbekleri eklenirse reklamlarınızın yine de gösterilmeye devam edeceği anlamına gelir. Tam olarak negatif anahtar kelime [jordan basketbol ayakkabıları] bu sorgunun yayınlanmasını engelleyecek ancak "jordan basketbol ayakkabıları" veya "jordan basketbol ayakkabıları satın al" ifadesini bırakacak.
Sonuç olarak;
Başarılı bir Google Ads kampanyası için anahtar kelime stratejisinin de doğru kurgulanması görüldüğü üzere oldukça hayatidir. Anahtar kelimelerin nasıl seçileceğinin yanı sıra kampanyalar dahilinde nasıl efektif olarak kullanılacağı da ayrı bir uzmanlık ve iş planı gerektirir. Google Ads Management için Albert Solino’nun dijital pazarlama uzmanlarından destek alarak işletmenizin reklam kampanyalarını ileriye taşıyabilir ve firmanıza en yüksek verimde geri dönüşleri sağlayabilirsiniz.