Facebook Reklam Verme: 2022 İçin Eksiksiz Bir Kılavuz

Facebook, reklam dünyasını başka hiçbir dijital platformda olmadığı kadar değiştirdi. Aylık 2 milyardan fazla kullanıcısı olan bu sosyal ağ, dünyanın en yaygın kullanılan web sitelerinden biridir. Aynı zamanda, platformda günde yaklaşık bir saat harcayan ortalama kullanıcı ile dünyanın en çok ziyaret edilen üçüncü web sitesi haline gelmiştir. 

Facebook viral reklamları ve viral içeriği ile tanınır. Site, işletmelerinin hedef kitlelerine ulaşabilecekleri ve bağlantı kurabilecekleri bir kanal haline geldi.

Bu yazıda, Facebook reklamcılığının temellerini ve işletmeniz üzerindeki etkilerini ele alacağız. Reklam türleri, fiyatlandırma, hedefleme seçenekleri ve daha fazlasını öğreneceksiniz.

Explore!

Facebook reklamcılığı kapsamındaki yaklaşımımızı, danışmanlık sürecimizin detayları ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı Facebook Reklamcılığı our page will be interesting to you.

Facebook’ta Reklam Verme

Facebook Reklamları, dünyanın en büyük sosyal ağında hedef kitlenizle etkileşim kurmanıza  olanak tanır. Reklamlar, işletmeler için Facebook'un büyük bir parçasıdır. İşletmeler dijital reklamcılık için yılda yaklaşık 100 milyar dolar harcamaktadır. Bu, dünyadaki dijital reklam harcamalarının yaklaşık üçte birini oluşturur. Sosyal medyanın büyümesiyle birlikte, reklamlar özellikle sektörünüzle ilgilenen kişileri hedef alır. 

facebookFacebook, son birkaç yılda dijital pazarlama endüstrisinde önemli bir oyuncu haline geldi. Aylık 1,32 milyar kullanıcıya sahip ve dünyanın en büyük sosyal ağıdır. Reklam verenlere hedef kitlelerine ulaşmak için çeşitli yollar sunar.

Facebook'ta reklam verdiğinizde, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi Facebook'ta insanlara tanıtmak için ödeme yaparsınız. Kullanıcıların ilgi alanına göre reklamlar çıkarak iyi dönüşümler elde edebilirsiniz.

Facebook Marketplace Reklam Verme

Facebook'un Marketplace’inde reklam vermeyi hiç duydunuz mu?

Marketplace, eBay ve Craigslist'e eşdeğerdir. Rekabette sahip olduğu en büyük avantaj, mevcut Facebook kullanıcı tabanıdır. Marketplace'in şu anda 800 milyondan fazla aylık kullanıcısı vardır.

Marketplace’i kullanarak reklam verdiğinizde, Marketplace aracılığıyla satmak istediğiniz bir ürünün tanıtımını yapmıyorsunuzdur. Aslında, haber akışında veya diğer yerleşim seçeneklerinde yaptığınız gibi reklam veriyor olursunuz.

Marketplace'te listelenen ürünlerin çoğu yerel olarak alınıp satılmaktadır. Marketplace reklamı konusunda başarılı olmak isteyen firmalar için yerel odaklanma büyük olasılıkla anahtar olacaktır.

Neden Facebook'ta Reklam Vermelisiniz?

Reklamverenler Facebook'u ucuz ve kolay olduğu için sever. Facebook'ta reklam vermek için bir servet harcamanıza gerek olmadığı doğru olsa da, bunu nasıl karlı bir şekilde yapacağınızı iyi bilmeniz gerekir. Bu makalede, Facebook'ta nasıl karlı bir şekilde reklam vereceğinizi göstererek, reklam harcamalarınızdan en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğinizi anlatıyoruz. 

Facebook’da reklam vermek için birkaç sebep aşağıdaki gibidir;

  • Dünya çapında 2 milyar aylık aktif kullanıcı
  • Facebook'ta 65 milyon işletme sayfası
  • %75'i Amerika Birleşik Devletleri dışında olmak üzere 5 milyon reklam
  • Mobil reklamcılık, reklam gelirinin %84'ünü oluşturuyor
  • Ortalama tıklama oranı: e-ticaret için %1,66 ve %1,92

Facebook’ta Nasıl Reklam Verilir?

Facebook'ta reklam vermenin iki temel yolu vardır:

facebook reklam Facebook Reklamları (Facebook Ads): 

Şirketler, reklamlarını Facebook platformuna koymak için ödeme yapar. Bu reklamların nasıl göründüğü, reklamın sayfa sahibine bağlıdır. Bazı sayfa sahipleri, reklamların şirketinizin tarzında yerleştirilmesine izin verir. Diğerleri, reklamı şirketinizin kendi hikayelerinin içine yerleştiren ve hikayeyi yayınlayan sayfanın o sayfa olmadığını söylemeyi zorlaştıran "Sponsorlu Hikayeler" biçimini kullanır.

Facebook Ağları: 

Facebook ağ kapsamında bir takım ağlara katılıyorsunuz ve ardından markanızı ağınızdaki insanlara tanıtıyorsunuz. Örneğin, köpek sahipleri için bir ağa katılabilir ve ardından içeriğinizi ağınızda köpek sahibi olan kişilerle paylaşabilirsiniz.

Facebook Reklam Verme Önerileri

Pazarlama hedefinizi tanımlayın

Facebook reklamlarınızın efektif olması için öncelikli internet pazarlama hedefinizi belirleyin. Daha fazla trafiğe, daha fazla dönüşüme veya daha fazla etkileşime mi sahip olmak istiyorsunuz? Pazarlama hedefiniz, reklamcılık hedefinizi tanımlayacaktır. 

Doğru insanları hedefleyin

Facebook reklamınızı doğru bir şekilde hazırlamak için kime ulaşmak istediğinizi ve ürün veya hizmetinizden ne istediklerini düşünmelisiniz. Bunu yapmak için, potansiyel müşterilerinizi yani müşteri adaylarınızı segmentlere ayırmanız ve her şeyden önce onların satın alma yolculuğunu anlamalısınız.

İçeriğinizi iyi seçin

Metinlerinizi dikkat çekici şekilde yazın.

İlk aşama, iletmek istediğiniz mesajı düşünmektir. Bir promosyonu, bir ürünü, bir yeniliği mi öne çıkarmak istiyorsunuz...?

Ardından, kelime dağarcığını hedefinize uyarlayarak metin içeriğinizi yazmaya başlayın. Kullanılan kelimelerin seçimi çok önemlidir çünkü kelimeler ne kadar etkili olurlarsa, reklamınız Facebook kullanıcılarının dikkatini o kadar fazla çekecektir ve onları tıklayarak harekete geçirmeye ikna edecektir. Ortalama olarak, metniniz 90 karakter, başlığınız 25 ve url'niz 30'u içermelidir. Bunları reklamınızın oluşturma aşamasında değiştirebilirsiniz.

Albert Solino Dijital Pazarlama Ajansı ve Sosyal Medya Ajansı olarak size tavsiyemiz aşağıdaki gibidir;:

  • Kesin olun
  • Güvenilir olun
  • Güven verin: "15 yıllık deneyim", "X milyon hayranımıza katılın" "ISO 9001 sertifikalı"
  • "Kılavuzumuzu ücretsiz indirin", "teklif yalnızca yarına kadar geçerlidir..." gibi metin eylem çağrısı düğmeleri (call-to-action) ekleyin.
facebookta nasıl reklam verilirGörsellerinizle ilgi çekin.

Diğer bir adım ise Facebook kullanıcılarının dikkatini çekmek için ilgi çekici bir görsel seçmektir. Renk seçimi, reklamınızın görünürlüğü açısından çok önemlidir. Gösterişli renkleri tercih edin ve Facebook'un grafik tüzüğüne çok benzeyen maviyi kullanmaktan kaçının. Facebook’un zaten marka rengi mavi olduğu için siz de mavi kullanırsanız reklamınız sayfada kaybolabilir. 

Görselinizin kaliteli olduğundan emin olun. Boyutun 8 MB'dan küçük olması veya 15 saniyeden kısa videolar olması koşuluyla GIF biçimini de seçebilirsiniz.

Dilerseniz resminize metin ekleyebilirsiniz ancak belirli bir kotaya uymaya dikkat edin.  Gerçekten de Facebook, görseldeki metnin %20'sinden daha azını içeren reklamları tercih ediyor. Aksine metin miktarı çok fazla ise (kitap kapakları ve ürün görselleri hariç) reklamınız gösterilmeyebilir. Görselinizin çok fazla metin içerip içermediğini görmek için Facebook araçlarını kullanabilirsiniz.

Artık Facebook reklamcılığının ne olduğunu anladığınıza göre, etkili sonuçlar almak için yapmanız gerekenlerden bahsedelim. Facebook kullanıcıları Facebook'ta bir şeyler arıyorlar, bu yüzden ne aradıklarını, ne isteyebileceklerini bulmanız ve onlara vermeniz gerekiyor.

İlk Facebook reklam stratejisi, hedef kitlenizi anlamaktır. Bu, ne tür şeyleri tanıtmanız gerektiğini ve gönderileriniz için ne tür içerik kullanmanız gerektiğini bilmenize yardımcı olacaktır.

İkinci Facebook reklam stratejisi, rekabetinizi anlamaktır. Facebook kullanıcıları rakiplerinizi çok iyi tanır. Satın almak için bir ürün veya hizmet ararken önce bu şirketleri kontrol ederler. Rekabetinizin neyi teşvik ettiğini biliyorsanız, bu bilgileri kendi içeriğinizi bilgilendirmek için kullanabilirsiniz.

Facebook Ads Manager Nedir?

Sosyal medyanın yükselişi ve sosyal kanalların patlaması ile işletmeler artık müşterilere ulaşmak ve marka sadakatini geliştirmek için her zamankinden daha fazla yola sahip. Bu iyi bir şey çünkü bu yeni platformlar aynı zamanda pazarlamacılara önceden gizlenmiş bir müşteri grubuna erişim sağlar.

Artık, reklamverenlerin reklamlarını tüm kanallarda, seçtikleri kanallarda ve cihazlarda kolayca yönetebilmeleri gerekiyor. Facebook Reklam Yöneticisi (Yeni adıyla Meta Ads Manager) işte burada devreye giriyor.

facebook reklam vermeFacebook Business Manager bir diğer adıyla Meta Reklam Yöneticisi, Facebook'un çok sayfalı ve çok hesaplı yönetim aracıdır. Sayfalarınıza ve reklam hesaplarınıza erişmenize, performanslarına ilişkin bir genel bakışa sahip olmanıza, bu bilgileri paylaşmanıza ve başkalarının hesaplara müdahale etme yetkisine sahip olmanıza imkan tanır. Bu kişilerin izinlerini yönetebilir ve böylece Meta Reklam Yöneticisi reklamlarınızın yönetimini optimize edebilirsiniz.

Neden Ads Manager'ı kullanmalısınız?

Meta Ads Manager'ı kullanarak çeşitli avantajlardan yararlanabilirsiniz:

  • Ücretsiz ve kullanışlı bir araçtır.
  • İşletme sayfanız kişisel profilinizden tamamen ayrıdır.
  • Birden fazla Facebook sayfasını ve/veya reklam kampanyasını tek bir yerden yönetebilirsiniz.
  • Profesyonel Facebook sayfanızdaki reklamlara eksiksiz ve hızlı bir şekilde göz atabilirsiniz.
  • Çalışanlarınız ve ortaklarınız profesyonel sayfanıza güvenli bir şekilde erişebilir. Ayrıca çalışanlarınızın erişim seviyesini tanımlayabilirsiniz.
  • Reklam kampanyalarınızın performansını yakından izlemek, birkaç profesyonel sayfayı yönetmek vb. için çok çeşitli seçenekler hizmetinizdedir.

Facebook Reklam Verme Fiyatları

Facebook reklam fiyatları bütçenize göre değişkenlik gösterebilir. Facebook reklamlarını birkaç faktör etkileyebilir:

1) Teklif

Reklam verdiğinizde, aşağıdakiler arasında seçim yapabilirsiniz:

  • Otomatik teklif verme (Facebook'un "en düşük maliyet" dediği)
  • Manuel teklif verme (iki tür manuel teklif vardır: hedef maliyet ve teklif sınırı)

Vakaların %95'inde, Facebook'un sizin için açık artırmayı seçtiği otomatik seçeneği, size en iyi sonuçları garanti edecek olanı seçmeniz önerilir. Facebook, Facebook reklamlarında başarılı olmanızı gerçekten ister.

2) Reklamınızın kalitesi ve alaka düzeyi

Reklamınızın kalitesi ve alaka düzeyi hakkında size bir fikir vermek için Facebook, reklamınıza 1 ile 10 arasında bir alaka düzeyi indeksi atar. Alaka düzeyi puanı, reklamınızın hedeflediğiniz hedef kitle (bir grup insan) ile ne kadar alakalı olduğunu gösterir. 

Facebook reklam uzmanları, olumlu geri bildirimlerin (tepkiler, yorumlar,  paylaşımlar, tıklamalar, dönüşümler, tıklama sonrası deneyim) alaka endeksini artırmaya yardımcı olurken, olumsuz geri bildirimlerin (reklamı atlama veya gizleme, açılış sayfasında yüksek hemen çıkma oranı vb.) azaltma eğilimindedir.

3) Kitle

Hedef kitlenizi belirlemek, diğer çevrimiçi reklam platformlarına kıyasla Facebook'un en büyük gücüdür. Bir yıl önce, Facebook'ta bu kadar çok reklam olduğunu hatırlayamıyoruz. Bugün, Facebook ve Instagram'da her dört gönderiden biri sponsorlu oluyor. Mobil reklamlar, Facebook reklam hacminin çoğunluğunu oluşturuyor. Facebook'un avantajı, yeniden pazarlama hedef kitleleri gibi aşırı spesifik kitleler için reklamlar oluşturabilmeniz veya yalnızca rakiplerinizin Sayfalarını hedefleyerek daha geniş hedefleme yapabilmenizdir.

4) Yerleşimler:

Reklamlarınız nerede görünecek? 

Facebook'ta reklam vermek sadece bunu Facebook'ta yapmak değildir. Tüm ekosistemde yapmak demektir. Bugün Facebook, reklamlarınızın yerleşiminde size aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok seçenek sunuyor:

  • Masaüstünde Facebook Haber Kaynağı
  • Mobil cihazlarda Facebook haber akışı
  • Sağ sütun
  • Instagram Haber Kaynağı
  • Facebook ve Instagram Hikayeleri
  • Kitle Ağı
  • News

En çok Facebook reklamını bulabileceğiniz en popüler yer şüphesiz ki Facebook Haber Kaynağıdır.

5) Hedef seçimi ve difüzyonun optimizasyonu

Reklamlarınızın yayınlanma maliyeti (BGBM) ve tıklama başına maliyet (TBM), seçtiğiniz kampanya hedefine ve reklamınızın dağıtım optimizasyonlarına bağlı olarak da değişir.

TBM'yi ölçersek, kampanya hedefine bağlı olarak değişeceğini biliyoruz.

Facebook, reklamınızı tıklama olasılığı en yüksek kullanıcıları bulmak için sizi aradığından, "trafik" hedefi olan bir kampanya için mantıksal olarak daha düşük olacaktır.