ChatGPT Google Ads’te Nasıl Kullanılır? - 2023
Dijital dünya ile bir şekilde ilişkisi olan herkesin son birkaç aydır oldukça heyecanlandıran yapay zeka yazılımı ChatGPT ile yapılabilecekler şakacı tweet içeriklerinden elbette ki çok daha fazlası. Open AI şirketinin üretimi olan ve son versiyonu tüm internet kullanıcılarının deneyimine sunulan ChatGPT canlıya alındığı Kasım 2022’den bu yana yüzbinlerce içerik üretimine imza atmakla kalmadı. Kendisinin ürettikleri bir yana hemen hemen her dilde ChatGPT üzerine de onlarca makale, video, twitter akışı ve prompt (komut) listesi üretildiğini de eklemek gerek.
Bir yapay zeka deneyimi olarak henüz her şeyin çok başında olsa da ChatGPT’yi oyun değiştirici hatta oyun kurucu olarak görmek mümkün. Albert Solino editörleri olarak bu yeni geliştirilen teknolojiyi dijital pazarlama dünyasında nasıl etkili ve işe yarar yöntemlerle kullanabileceğimize dair sorulara tek tek yanıt aramaya çalışacağız. O halde “ChatGPT ve Google Ads” konu başlığımız ile yola koyulalım!
Explore!
“Google Ads Nedir?” , "Google Ads nasıl kullanılır?" ya da "Google'da Nasıl Etkili reklam oluşturulur?" sorularından yola çıkarak Google reklam kampanyalarına dair yaklaşımımızı ve danışmanlık sürecimizi detaylı biçimde açıkladığımız Google Ads Management hizmetimize hemen göz atın!
ChatGPT Nedir?
Bir email adresine sahip olan her internet kullanıcısının kayıt olup kullanabileceği ChatGPT yazılımın kendi ifade ile “OpenAI tarafından eğitilen büyük bir dil modelidir.”
“Bu model, yazılı metin üretebilme, anlama ve özetleme gibi dil işleme görevleri için kullanılır. Örneğin, sorduğunuz sorulara yanıt verebilir veya yazılı metinleri özetleyebilir. Bu model, dil öğrenimi ve dil işleme alanlarında araştırmalar için kullanılır ve aynı zamanda chatbot, asistan veya sohbetbot gibi uygulamalar için de kullanılabilir.”
Dijital dünya ve içerik üretmek ile ilgili herkesi ChatGPT biraz bu yüzden heyecanlandırıyor olabilir.
ChatGPT’nin Avantajları ve Farkı
Bu uygulamanın en göze çarpan avantajlarından biri, yukarıda bahsettiğimiz üzere bir dil modeli olduğundan her dilde kullanıcıya bir noktaya kadar işe yarar cevaplar verebiliyor olması. Piyasadaki ücretli, yapay zeka yazılımı olduğunu iddia eden pek çok uygulamanın ağırlıklı olarak İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça, Japonca, Danca gibi belli başlı dünya dillerde servis verdiğini hesaba katınca, ChatGPT’nin kullanım alanı bir anda piyasanın çok daha üzerine çıkıyor.
ChatGPT’nin ikinci bir avantajı ise kullanıcıyı dinliyor olması. Yani bu uygulamayı komutlarınızla yönlendirebiliyor, olumlu ya da olumsuz yorum ve geri bildirimleriniz ile eğitebiliyorsunuz. Zaten bir yapay zekadan beklediğimiz de, iyi kötü bu yönde geliştirilebiliyor olması. İçerik üretimine destek olan benzer yapay zeka uygulamalarında, destek ekibine geri dönüşler (feedback’ler) verdiğinizde ne kadarının değerlendirilip, ne kadarının ne yönde kullanıldığını bilemiyorsunuz. ChatGPT ise kullanıcıyı dinliyor, şimdilik can kulağı ile değil belki ama dinlediğini ve anlamak için çaba gösterdiğini ve en işe yarar, en anlamlı cevaplara varmak istediğini varsaymak istiyoruz. Özetle, ChatGPT iletişim kurulabilen bir araç olması en önemli özelliği olarak önümüze çıkıyor.
Kullanıcının yorumlarını takip edip, öğrenebilen bu dil modelinin karşısına geçip cevap vermesini beklemektense komutlarla eğitip yönlendirerek ondan faydalanmanın yöntemlerini araştırmanız gerekiyor. Bu noktadan sonra ChatGPT’yi farklı uzmanlık alanlarında, ne yönde kullanabileceğinizi deneyimlemek araştırma yapmaya ve birden çok deneme yanılma aşamasına dayanıyor.
ChatGPT’nin Google Ads İçin Kullanımı
Henüz canlıya alınalı sadece 3 ay oldu ama dijital pazarlama uzmanları şimdiye kadar ChatGPT’nin üretebileceği içeriklere dair girilmedik alan bırakmadı desek, yalan olmaz. Reklamcılık alanında sosyal medyada kullanılabilecek Facebook, Instagram reklam metni içeriklerinin yanı sıra Google Ads reklam metni içeriklerini de üretmeye uygun bir platform olarak görülebilir. Tabii bazı kriterleri mutlaka göz önüne alarak.
Öncelikle ChatGPT’ye asla gözünüz kapalı, %100 güvenmeyin! Verdiği her türlü bilgiyi bir ya da daha fazla kaynaktan çapraz sorgulama ile kontrol ederek, doğruluğundan ya da işe yarar olduğuna emin olarak kullanıma alın. Her ne kadar başarılı sonuçlar veriyor gibi görünse de unutmayın ki yapay zeka yazılımlar ve üretimleri her daim bir insani bir editörlük dokunuşuna muhtaçlar. ChatGPT’nin de komutlarınıza ve sorularınıza cevaben verdiği yanıtları şimdilik bir “fikir edinme” aracı olarak değerlendirmeniz gerekiyor. Sorulara verdiği hemen hemen her cevapta yazılım, kullanıcıyı olası yasal prosedürlere yönelik olarak hali hazırda uyarıyor.
Örneğin bizzat kendisine “Googla Ads için ChatGpt'yi nasıl kullanabilirim?” sorusunu yönelttiğimizde aldığımız cevap şaşırtıcı değil:
“Google Ads için ChatGPT kullanmak için, öncelikle ChatGPT modelini eğitmeniz veya bir API aracılığıyla erişmeniz gerekir. Daha sonra, Google Ads için gerekli olan anahtar kelimeler ve metinleri modelinize vermeniz ve ürettiği metinleri reklam metinleri olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca, ChatGPT kullanarak otomatik reklam yazarlığı veya anahtar kelime önerileri de yapabilirsiniz. Ancak, Google Ads'in kullanım koşullarına ve reklam yazarlığı kurallarına dikkat etmeniz gerekir.”
Google ADs’e yönelik yüksek kaliteli reklam metni ve başlıklar oluşturmak için ChatGPT’yi kullanabilirsiniz ama kampanya içine bu metinleri entegre ederken, tabii ki bir Google Ads uzman gözüne ihtiyaç var. ChatGPT kullandığı dil modeli mantığı itibariyle, hedef kitlede yankı uyandıracak reklam dili ve ifadeyi öğrenmek için geçmiş başarılı reklam kampanyalarının bir veri kümesi üzerinde inceleyerek sonuç verebilir. Model, komutlarla eğitildikten sonra, iyi performans göstermesi muhtemel yeni reklam metinleri ve başlıklar oluşturarak varyasyonlar sunabilir. Ayrıca ChatGPT, aynı yöntemle reklam açıklamaları, reklam grupları ve açılış sayfaları oluşturmak için de kullanılabilir. Fakat bu yetkinliğin şimdilik en iyi İngilizce dilinde kullanılabildiğini de açıkça ifade etmek gerek.
İçerik üreticileri ve dijital dünya uzmanları açısından da bir diğer tartışmalı konu ChatGPT’nin ürettiği reklam metinlerinin ve başlıklarının Google ADs filtresine takılıp takılmadığı, yapay zeka ile oluşturulan içeriğin platformlardan tarafından tespit edilip edilmediği ya da negatif yönde değerlendirilip değerlendirilmediği. Bu tartışmaların özellikle İngilizce dilinde üretilen içerikler için daha yoğun olarak yapıldığını ifade edelim. Araştırmalarını incelediğimiz uzmanalara göre şu an böyle bir olumsuz yönde filtreleme ya da reklam kampanyaları açısından negatif bir uygulama görünüşte yok. Öte yandan, hangi dilde üretilirse üretilsin - Google Ads metinlerinden bağımsız olarak- ChatGPT’nin size sunduğu içeriklerin internette daha önce birebir yayınlanmış kopyaları olabilir. Soru ve komutlara karşılık elde ettiğiniz cevap ve çıktıları kopya içerik olmaması adına mutlaka ilgili araçlar üzerinden kontrol etmeli ve insan gözü editörlüğünüzü asla rafa kaldırmamalısınız. Bu ek uyarıdan sonra şimdi ChatGPT ve Google ADs kullanımına geri dönebiliriz.
ChatGPT’nin Google Ads için Örnek ile Pratikte Kullanımı
Teorik anlatımlardan sonra gelelim bu uygulamanın pratikteki kullanımına. Yazılıma “Elektronik ve Televizyon tamiri için İstanbul şehri için Google Ads reklamı vermek istiyorum. Bana Nasıl yardımcı olabilirsin?” sorusunu yönelttik.
Aldığımız cevap hem bilgilendirici hem de yönlendirici oldu :
Görüldüğü üzere ChatGPT öncelikle bir seri işe yarayabilecek anahtar kelime örneği verdi ve sonrasında bu anahtar kelimelerle oluşturulabilecek bir reklam metni örneği sundu. Nihayetinde de reklam metninin örnek bir içerik olduğunu vurgulayarak belli başlı Google Ads kriterlerinin doğru kullanılması gerektiğini belirtti.
Bu ilk verdiği metni kullanılabilir bir içerik olarak varsayarak, reklam metnine bu sefer başlık üretmesini istedik :
Görüldüğü üzere ChatGPT’nin verdiği başlıklar her şeyden önce Türkçe dilbilgisi açısından direkt kopyala/yapıştır yaparak kullanmak açısından dahi sıkıntılı. Çünkü ‘Uygun Fiyatlarla Her Türlü Cihazlar’ gibi bir kullanım dilbilgisi kuralları açısından yanlış. Üretilen içeriklerin mutlaka bir insan denetimine ihtiyaç duyduğunu henüz bu noktadan başlayarak bile görebiliyoruz. Öte yandan henüz bu anahtar kelimelerin ve başlıkların Google Ads performans kriterlerine ve reklam bütçeleri açısından maliyetlerine değinmedik bile.
Ayrıca ChatGPT Türkçe konuştuğumuzu bir anda ‘unutarak’ finalde bizi bu sefer İngilizce olarak bir kez daha aynı şekilde uyarıyor. These headlines are just examples and you can edit them as per your requirement and also you can use them as a starting point and come up with more options. (Bu sadece bir örnek olup, reklam metninizi kişiselleştirerek ve kullanacağınız platformların özelliklerine göre düzenleyebilirsiniz.)
Uyarısını dikkate alıp, komutlarımızı yöneltmeye devam ediyoruz. Uygulamanın kendi sunduğu anahtar kelimeler için yeni reklam metni varyasyonları yazdırmak istedik :
Görüldüğü üzere, ikinci öneride yine dilbilgisi hatası ile karşılaşıyoruz. Öte yandan reklam metni oluşturmak için yazınsal olarak sorun yaşıyorsanız, uygulamanın verdiği fikirleri göz önüne alabilirsiniz.
İşi bir adım daha ileri götürerek bu sefer reklam ve bütçe stratejisi açısından sorumuzu yöneltiyoruz:
"İstanbul'da Güvenilir Elektronik ve Televizyon Tamir Hizmeti - Uygun Fiyatlar" başlıklı bir reklam kampanyasının 1 hafta süresince Google Ad 'te ne kadara mal olacağını hesaplayabilir misin?
ChatGPT’nin bize sunduğu cevap, stratejik kullanımlar açısından halen gerçek bir uzman görüşüne ihtiyaç duyduğumuzu kanıtlar nitelikte:
“Google Ads kampanyasının maliyeti, reklam gösterimlerinin sayısı, reklam metninizin performansı, hedefleme seçenekleriniz ve rekabet ortamına göre değişebilir. Özellikle, reklam gösterimlerinin sayısı, hedefleme seçenekleriniz ve rekabet ortamının ne kadar yoğun olduğu, maliyeti etkileyebilir. Bu nedenle, İstanbul'da "güvenilir elektronik ve televizyon tamir hizmeti" için bir Google Ads kampanyasının maliyetini tahmin etmek için daha fazla bilgiye ihtiyacım var. Örneğin: hedeflenen anahtar kelimeler, hedeflenen dil, hedeflenen coğrafi bölge, reklam bütçeniz, reklam gösterimlerinin sayısı ve diğer faktörler. Size daha doğru bir tahmin yapabilmem için lütfen bu bilgileri verin. “
Yani yetkin biçimde Google Ads uzmanlığına sahip değilseniz, en çok kullanılan Google ADs terimlerine hakim değilseniz ya da Google’da hiç reklam vermediyseniz ChatGPT’yi sıfırdan mucizeler yaratmak için kullanmak şuan için biraz uzak bir ihtimal.
Nihayetinde ChatGPT tarafından oluşturulan herhangi bir içeriğin bir başlangıç noktası olarak kullanılabileceğini ve pratiğe uyarlanırken öncelikle bir ‘gerçek bir insan’ metin yazarı tarafından gözden geçirilmesi ve düzenlenmesi gerektiğini belirtmekte fayda var. Ayrıca tekrar belirtmek gerekir ki, ChatGPT’nin cevapları ve metin çıktıları yönlendirme komutları ve diğer ince ayarlara göre değişkenlik gösterebiliyor.
Sonuç olarak ChatGPT, herhangi bir şirket, ürün ve hizmet uzmanlığına yönelik reklam verirken fikir almak amacıyla kullanabileceğiniz, Türkçe dili açısından yüksek kaliteli reklam kopyası oluşturma yeteneği şimdilik sınırlı olan bir araç. Öte yandan yazdırdığınız metinlere de yüzde yüz güvenmeden daima kontrol etmeli ya da ettirmelisiniz.
Bir dil öğrenme modeli olduğundan ürettiği içeriği kendisine geri vererek
“Her türlü cihazlar için hizmetinizdeyiz!” yerine uygulamaya doğrusunu yani “Her türlü cihaz için hizmetinizdeyiz!” kalıbını bizzat siz öğretebilirsiniz. ChatGPT’nin İngilizce dışındaki bir dilde örneğin Türkçe dilinde hedefli ve daha doğru içerikler üretebilmesi biraz da bu öğretme ve öğrenme süreciyle gerçekleşecekmiş gibi görünüyor. Bu öğrenme süreci, ChatGPT’nin iyi performans göstermesi muhtemel reklam metni ve başlıklar oluşturmak için daha etkili bir araç haline gelmesine destek olacaktır.
Unutmayın ki ChatGPT’nin size sunduklarını ve verilerini yorumlamak ve pratikte etkili biçimde kullanmak için teknik uzmanlık ve bilgi birikimi gerekmektedir. Metinsel çıktısı ne olursa olsun ChatGPT şuan için en yüksek dönüşümlü reklam kampanyasını sizin yerinize oluşturamaz. Albert Solino Google Ads uzmanları firmalara, dönüşümleri ve yatırım getirisini artıracak yüksek kaliteli reklam metni ve reklam kampanyalar ile oluşturmak için tüm teknik uzmanlıkları, bilgileri ve deneyimleri ile hizmetinizde!
ChatGPT Google Ads’te Nasıl Kullanılır? - 2023
Dijital dünya ile bir şekilde ilişkisi olan herkesin son birkaç aydır oldukça heyecanlandıran yapay zeka yazılımı ChatGPT ile yapılabilecekler şakacı tweet içeriklerinden elbette ki çok daha fazlası. Open AI şirketinin üretimi olan ve son versiyonu tüm internet kullanıcılarının deneyimine sunulan ChatGPT canlıya alındığı Kasım 2022’den bu yana yüzbinlerce içerik üretimine imza atmakla kalmadı. Kendisinin ürettikleri bir yana hemen hemen her dilde ChatGPT üzerine de onlarca makale, video, twitter akışı ve prompt (komut) listesi üretildiğini de eklemek gerek.
Bir yapay zeka deneyimi olarak henüz her şeyin çok başında olsa da ChatGPT’yi oyun değiştirici hatta oyun kurucu olarak görmek mümkün. Albert Solino editörleri olarak bu yeni geliştirilen teknolojiyi dijital pazarlama dünyasında nasıl etkili ve işe yarar yöntemlerle kullanabileceğimize dair sorulara tek tek yanıt aramaya çalışacağız. O halde “ChatGPT ve Google Ads” konu başlığımız ile yola koyulalım!
Explore!
“Google Ads Nedir?” , "Google Ads nasıl kullanılır?" ya da "Google'da Nasıl Etkili reklam oluşturulur?" sorularından yola çıkarak Google reklam kampanyalarına dair yaklaşımımızı ve danışmanlık sürecimizi detaylı biçimde açıkladığımız Google Ads Management hizmetimize hemen göz atın!
ChatGPT Nedir?
Bir email adresine sahip olan her internet kullanıcısının kayıt olup kullanabileceği ChatGPT yazılımın kendi ifade ile “OpenAI tarafından eğitilen büyük bir dil modelidir.”
“Bu model, yazılı metin üretebilme, anlama ve özetleme gibi dil işleme görevleri için kullanılır. Örneğin, sorduğunuz sorulara yanıt verebilir veya yazılı metinleri özetleyebilir. Bu model, dil öğrenimi ve dil işleme alanlarında araştırmalar için kullanılır ve aynı zamanda chatbot, asistan veya sohbetbot gibi uygulamalar için de kullanılabilir.”
Dijital dünya ve içerik üretmek ile ilgili herkesi ChatGPT biraz bu yüzden heyecanlandırıyor olabilir.
ChatGPT’nin Avantajları ve Farkı
Bu uygulamanın en göze çarpan avantajlarından biri, yukarıda bahsettiğimiz üzere bir dil modeli olduğundan her dilde kullanıcıya bir noktaya kadar işe yarar cevaplar verebiliyor olması. Piyasadaki ücretli, yapay zeka yazılımı olduğunu iddia eden pek çok uygulamanın ağırlıklı olarak İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça, Japonca, Danca gibi belli başlı dünya dillerde servis verdiğini hesaba katınca, ChatGPT’nin kullanım alanı bir anda piyasanın çok daha üzerine çıkıyor.
ChatGPT’nin ikinci bir avantajı ise kullanıcıyı dinliyor olması. Yani bu uygulamayı komutlarınızla yönlendirebiliyor, olumlu ya da olumsuz yorum ve geri bildirimleriniz ile eğitebiliyorsunuz. Zaten bir yapay zekadan beklediğimiz de, iyi kötü bu yönde geliştirilebiliyor olması. İçerik üretimine destek olan benzer yapay zeka uygulamalarında, destek ekibine geri dönüşler (feedback’ler) verdiğinizde ne kadarının değerlendirilip, ne kadarının ne yönde kullanıldığını bilemiyorsunuz. ChatGPT ise kullanıcıyı dinliyor, şimdilik can kulağı ile değil belki ama dinlediğini ve anlamak için çaba gösterdiğini ve en işe yarar, en anlamlı cevaplara varmak istediğini varsaymak istiyoruz. Özetle, ChatGPT iletişim kurulabilen bir araç olması en önemli özelliği olarak önümüze çıkıyor.
Kullanıcının yorumlarını takip edip, öğrenebilen bu dil modelinin karşısına geçip cevap vermesini beklemektense komutlarla eğitip yönlendirerek ondan faydalanmanın yöntemlerini araştırmanız gerekiyor. Bu noktadan sonra ChatGPT’yi farklı uzmanlık alanlarında, ne yönde kullanabileceğinizi deneyimlemek araştırma yapmaya ve birden çok deneme yanılma aşamasına dayanıyor.
ChatGPT’nin Google Ads İçin Kullanımı
Henüz canlıya alınalı sadece 3 ay oldu ama dijital pazarlama uzmanları şimdiye kadar ChatGPT’nin üretebileceği içeriklere dair girilmedik alan bırakmadı desek, yalan olmaz. Reklamcılık alanında sosyal medyada kullanılabilecek Facebook, Instagram reklam metni içeriklerinin yanı sıra Google Ads reklam metni içeriklerini de üretmeye uygun bir platform olarak görülebilir. Tabii bazı kriterleri mutlaka göz önüne alarak.
Öncelikle ChatGPT’ye asla gözünüz kapalı, %100 güvenmeyin! Verdiği her türlü bilgiyi bir ya da daha fazla kaynaktan çapraz sorgulama ile kontrol ederek, doğruluğundan ya da işe yarar olduğuna emin olarak kullanıma alın. Her ne kadar başarılı sonuçlar veriyor gibi görünse de unutmayın ki yapay zeka yazılımlar ve üretimleri her daim bir insani bir editörlük dokunuşuna muhtaçlar. ChatGPT’nin de komutlarınıza ve sorularınıza cevaben verdiği yanıtları şimdilik bir “fikir edinme” aracı olarak değerlendirmeniz gerekiyor. Sorulara verdiği hemen hemen her cevapta yazılım, kullanıcıyı olası yasal prosedürlere yönelik olarak hali hazırda uyarıyor.
Örneğin bizzat kendisine “Googla Ads için ChatGpt'yi nasıl kullanabilirim?” sorusunu yönelttiğimizde aldığımız cevap şaşırtıcı değil:
“Google Ads için ChatGPT kullanmak için, öncelikle ChatGPT modelini eğitmeniz veya bir API aracılığıyla erişmeniz gerekir. Daha sonra, Google Ads için gerekli olan anahtar kelimeler ve metinleri modelinize vermeniz ve ürettiği metinleri reklam metinleri olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca, ChatGPT kullanarak otomatik reklam yazarlığı veya anahtar kelime önerileri de yapabilirsiniz. Ancak, Google Ads'in kullanım koşullarına ve reklam yazarlığı kurallarına dikkat etmeniz gerekir.”
Google ADs’e yönelik yüksek kaliteli reklam metni ve başlıklar oluşturmak için ChatGPT’yi kullanabilirsiniz ama kampanya içine bu metinleri entegre ederken, tabii ki bir Google Ads uzman gözüne ihtiyaç var. ChatGPT kullandığı dil modeli mantığı itibariyle, hedef kitlede yankı uyandıracak reklam dili ve ifadeyi öğrenmek için geçmiş başarılı reklam kampanyalarının bir veri kümesi üzerinde inceleyerek sonuç verebilir. Model, komutlarla eğitildikten sonra, iyi performans göstermesi muhtemel yeni reklam metinleri ve başlıklar oluşturarak varyasyonlar sunabilir. Ayrıca ChatGPT, aynı yöntemle reklam açıklamaları, reklam grupları ve açılış sayfaları oluşturmak için de kullanılabilir. Fakat bu yetkinliğin şimdilik en iyi İngilizce dilinde kullanılabildiğini de açıkça ifade etmek gerek.
İçerik üreticileri ve dijital dünya uzmanları açısından da bir diğer tartışmalı konu ChatGPT’nin ürettiği reklam metinlerinin ve başlıklarının Google ADs filtresine takılıp takılmadığı, yapay zeka ile oluşturulan içeriğin platformlardan tarafından tespit edilip edilmediği ya da negatif yönde değerlendirilip değerlendirilmediği. Bu tartışmaların özellikle İngilizce dilinde üretilen içerikler için daha yoğun olarak yapıldığını ifade edelim. Araştırmalarını incelediğimiz uzmanalara göre şu an böyle bir olumsuz yönde filtreleme ya da reklam kampanyaları açısından negatif bir uygulama görünüşte yok. Öte yandan, hangi dilde üretilirse üretilsin - Google Ads metinlerinden bağımsız olarak- ChatGPT’nin size sunduğu içeriklerin internette daha önce birebir yayınlanmış kopyaları olabilir. Soru ve komutlara karşılık elde ettiğiniz cevap ve çıktıları kopya içerik olmaması adına mutlaka ilgili araçlar üzerinden kontrol etmeli ve insan gözü editörlüğünüzü asla rafa kaldırmamalısınız. Bu ek uyarıdan sonra şimdi ChatGPT ve Google ADs kullanımına geri dönebiliriz.
ChatGPT’nin Google Ads için Örnek ile Pratikte Kullanımı
Teorik anlatımlardan sonra gelelim bu uygulamanın pratikteki kullanımına. Yazılıma “Elektronik ve Televizyon tamiri için İstanbul şehri için Google Ads reklamı vermek istiyorum. Bana Nasıl yardımcı olabilirsin?” sorusunu yönelttik.
Aldığımız cevap hem bilgilendirici hem de yönlendirici oldu :
Görüldüğü üzere ChatGPT öncelikle bir seri işe yarayabilecek anahtar kelime örneği verdi ve sonrasında bu anahtar kelimelerle oluşturulabilecek bir reklam metni örneği sundu. Nihayetinde de reklam metninin örnek bir içerik olduğunu vurgulayarak belli başlı Google Ads kriterlerinin doğru kullanılması gerektiğini belirtti.
Bu ilk verdiği metni kullanılabilir bir içerik olarak varsayarak, reklam metnine bu sefer başlık üretmesini istedik :
Görüldüğü üzere ChatGPT’nin verdiği başlıklar her şeyden önce Türkçe dilbilgisi açısından direkt kopyala/yapıştır yaparak kullanmak açısından dahi sıkıntılı. Çünkü ‘Uygun Fiyatlarla Her Türlü Cihazlar’ gibi bir kullanım dilbilgisi kuralları açısından yanlış. Üretilen içeriklerin mutlaka bir insan denetimine ihtiyaç duyduğunu henüz bu noktadan başlayarak bile görebiliyoruz. Öte yandan henüz bu anahtar kelimelerin ve başlıkların Google Ads performans kriterlerine ve reklam bütçeleri açısından maliyetlerine değinmedik bile.
Ayrıca ChatGPT Türkçe konuştuğumuzu bir anda ‘unutarak’ finalde bizi bu sefer İngilizce olarak bir kez daha aynı şekilde uyarıyor. These headlines are just examples and you can edit them as per your requirement and also you can use them as a starting point and come up with more options. (Bu sadece bir örnek olup, reklam metninizi kişiselleştirerek ve kullanacağınız platformların özelliklerine göre düzenleyebilirsiniz.)
Uyarısını dikkate alıp, komutlarımızı yöneltmeye devam ediyoruz. Uygulamanın kendi sunduğu anahtar kelimeler için yeni reklam metni varyasyonları yazdırmak istedik :
Görüldüğü üzere, ikinci öneride yine dilbilgisi hatası ile karşılaşıyoruz. Öte yandan reklam metni oluşturmak için yazınsal olarak sorun yaşıyorsanız, uygulamanın verdiği fikirleri göz önüne alabilirsiniz.
İşi bir adım daha ileri götürerek bu sefer reklam ve bütçe stratejisi açısından sorumuzu yöneltiyoruz:
"İstanbul'da Güvenilir Elektronik ve Televizyon Tamir Hizmeti - Uygun Fiyatlar" başlıklı bir reklam kampanyasının 1 hafta süresince Google Ad 'te ne kadara mal olacağını hesaplayabilir misin?
ChatGPT’nin bize sunduğu cevap, stratejik kullanımlar açısından halen gerçek bir uzman görüşüne ihtiyaç duyduğumuzu kanıtlar nitelikte:
“Google Ads kampanyasının maliyeti, reklam gösterimlerinin sayısı, reklam metninizin performansı, hedefleme seçenekleriniz ve rekabet ortamına göre değişebilir. Özellikle, reklam gösterimlerinin sayısı, hedefleme seçenekleriniz ve rekabet ortamının ne kadar yoğun olduğu, maliyeti etkileyebilir. Bu nedenle, İstanbul'da "güvenilir elektronik ve televizyon tamir hizmeti" için bir Google Ads kampanyasının maliyetini tahmin etmek için daha fazla bilgiye ihtiyacım var. Örneğin: hedeflenen anahtar kelimeler, hedeflenen dil, hedeflenen coğrafi bölge, reklam bütçeniz, reklam gösterimlerinin sayısı ve diğer faktörler. Size daha doğru bir tahmin yapabilmem için lütfen bu bilgileri verin. “
Yani yetkin biçimde Google Ads uzmanlığına sahip değilseniz, en çok kullanılan Google ADs terimlerine hakim değilseniz ya da Google’da hiç reklam vermediyseniz ChatGPT’yi sıfırdan mucizeler yaratmak için kullanmak şuan için biraz uzak bir ihtimal.
Nihayetinde ChatGPT tarafından oluşturulan herhangi bir içeriğin bir başlangıç noktası olarak kullanılabileceğini ve pratiğe uyarlanırken öncelikle bir ‘gerçek bir insan’ metin yazarı tarafından gözden geçirilmesi ve düzenlenmesi gerektiğini belirtmekte fayda var. Ayrıca tekrar belirtmek gerekir ki, ChatGPT’nin cevapları ve metin çıktıları yönlendirme komutları ve diğer ince ayarlara göre değişkenlik gösterebiliyor.
Sonuç olarak ChatGPT, herhangi bir şirket, ürün ve hizmet uzmanlığına yönelik reklam verirken fikir almak amacıyla kullanabileceğiniz, Türkçe dili açısından yüksek kaliteli reklam kopyası oluşturma yeteneği şimdilik sınırlı olan bir araç. Öte yandan yazdırdığınız metinlere de yüzde yüz güvenmeden daima kontrol etmeli ya da ettirmelisiniz.
Bir dil öğrenme modeli olduğundan ürettiği içeriği kendisine geri vererek
“Her türlü cihazlar için hizmetinizdeyiz!” yerine uygulamaya doğrusunu yani “Her türlü cihaz için hizmetinizdeyiz!” kalıbını bizzat siz öğretebilirsiniz. ChatGPT’nin İngilizce dışındaki bir dilde örneğin Türkçe dilinde hedefli ve daha doğru içerikler üretebilmesi biraz da bu öğretme ve öğrenme süreciyle gerçekleşecekmiş gibi görünüyor. Bu öğrenme süreci, ChatGPT’nin iyi performans göstermesi muhtemel reklam metni ve başlıklar oluşturmak için daha etkili bir araç haline gelmesine destek olacaktır.
Unutmayın ki ChatGPT’nin size sunduklarını ve verilerini yorumlamak ve pratikte etkili biçimde kullanmak için teknik uzmanlık ve bilgi birikimi gerekmektedir. Metinsel çıktısı ne olursa olsun ChatGPT şuan için en yüksek dönüşümlü reklam kampanyasını sizin yerinize oluşturamaz. Albert Solino Google Ads uzmanları firmalara, dönüşümleri ve yatırım getirisini artıracak yüksek kaliteli reklam metni ve reklam kampanyalar ile oluşturmak için tüm teknik uzmanlıkları, bilgileri ve deneyimleri ile hizmetinizde!