Call To Action (CTA) Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Dijital pazarlamanın temel unsurlarından biri "CTA" yani "Harekete Geçirici Mesaj"lardır.

Bunu çok duymuş ama ne olduğu veya nasıl kullanılacağı hakkında hiçbir fikriniz olmayabilir.

Merak etmeyin, bunun anlatmak için buradayız. Harekete geçirici mesajın ne olduğunu, ne için kullanıldığını, nasıl etkili bir şekilde kullanılacağını ve örnekleri öğrenin…

Explore!

call to action

Content Marketing, içerik pazarlama ajansı, kullanıcı deneyimi, içerik pazarlama ve benzeri konulardaki tüm yaklaşımlarımızı, danışmanlık sürecimizin detayları ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı Digital Marketing Agency our page will be interesting to you.

Call To Action Nedir?

"Call to action" olarak bilinen "harekete geçirici mesaj" terimi, doğrudan pazarlama materyali alıcısını istenen eylemi hemen yapmaya teşvik eden bir ifadeye atıfta bulunur. Kısaltması “CTA” şeklindedir.

Medya tabanlı reklamcılıkta hedef kitleye bir ürüne belirli bir şekilde yaklaşması veya "dokunması" tavsiyesi, "harekete geçirici mesaj" olarak adlandırılır. Bir call to action’ın amacı her zaman bir satın alma yaptırmak değildir. Örneğin, bir CTA, okuyucuların içeriği okuması için harcadıkları zamanı uzatmak için daha fazla makaleye veya medyaya tıklamaya teşvik edebilir.

Bir web sitesi ziyaretçisinin bir şeye kaydolarak, satın alarak veya başka bir işlem yaparak harekete geçmesini isteyen bir düğme, bağlantı veya kelime öbeğidir. İnternet sitenizin ve çevrimiçi işinizin başarılı olması için teknik bilgisi olmayan kişiler için bile bir harekete geçirici mesaj düğmesine veya takip edilmesi kolay bir bağlantıya ihtiyacınız olacak.

Web sitenizin kullanım kolaylığı ve müşterileriniz üzerindeki etkisi online mağazanızın dönüşüm oranını belirleyecektir. Sonunda, trafiği satışa dönüştürmek istiyorsunuz ve bir harekete geçirici mesaj düğmesi veya bağlantısına ek olarak, ziyaretçileri çekecek türden içeriği çekmek için birinci sınıf bir web sitesine ihtiyacınız olacak.

Call to action’lar pek çok internet sayfasında bulunmasa da, aslında hemen hemen her web sayfasının, özellikle de bir e-ticaret sitesindeki önemli bir bileşenidir. Özünde, harekete geçirici mesaj, kullanıcıya daha sonra ne yapacağını söyler. Kullanıcı, bir haber bültenine abone olmak yerine sayfayı terk edebilir veya üzerinde açık bir harekete geçirici mesaj yoksa bir satın alma işlemi gerçekleştirebilir. Call to action’lar şu şekilde olabilir; “Hemen bizimle iletişime geçin.”, “Randevu almak için arayın.”, “Diğer bloglarımıza da göz atın.”…

Call To Action’lar Nelerden Oluşur?

Genelde bir call to action üç bileşen içerir;

Neden: Neden tıklamalılar?

Nasıl: Nasıl yapmalılar?

Tetikleyici: Tıklanması gereken buton, link veya başka bir dosya

Neden

Bu kısımda göreviniz çok basittir. Hedef kitlenize neden harekete geçmeleri gerektiğini hatırlatın. Temel amacınızı bir veya iki cümleyle yeniden ifade edin.  Örneğin, bir kişisel gelişim bloğunuz var diyelim. İnsanların hayatlarını ve başkalarıyla ilişkilerini iyileştirmelerine yardımcı olmak için eğitim yarattınız. Harika bir satış sayfası yazdınız. Bu kapsamda CTA’iniz şu şekilde olabilir;

“Başkalarıyla daha iyi ilişkiler kurmak ister misiniz?

Öyleyse vakit geldi.”

Nasıl

Burada mümkün olabildiğince doğrudan olmalısınız. Diyelim bir blog yazarısınız. Kişisel gelişim bloğunuzu okuyan kişinin çevrimiçi eğitim satın almak ile alakalı hiçbir fikri olmayabilir. Bu nedenle izlenecek prosedür konusunda son derece kesin olmalısınız.

Bu sebeple şöyle CTA ekleyebilirsiniz:

“Sipariş vermek için turuncu düğmeye tıklayın 2 dakika içinde eğitiminiz posta kutunuzda olsun.”

Rahatlatarak bitirin

Bu bireylerin harekete geçmesini sağlayacaktır. Satış sayfasında bulunan bir butondur. Bunları koyu ve canlandırıcı bir yazı tipinde "Bugün sipariş edin" kelimeleriyle yeşil veya turuncu yapmayı veya istediğiniz herhangi bir renkte yapmayı tercih edebilirsiniz.

Call To Action’ı Nerede Kullanabilirim?

Açılış sayfaları (Landing Page): Geleneksel açılış sayfaları, dönüşüm üretmek için CTA ile birlikte çalışır.

Emailler: Newsletter marketing veya e-posta pazarlaması bağlamında, eylem çağrısı, kullanıcıların haber bültenine veya newsletter’a yanıt vermesini sağlamada çok önemli bir rol oynar.

Web Siteleri: Ziyaretçileri müşteriye dönüştürmek için e-ticaret siteleri sürekli olarak CTA'yı kullanır.

Televizyon reklamları: Tipik olarak, her reklam, izleyici eylem talimatlarını içerir.

Radyofonik reklamcılık: Radyofonik reklamları dinlerken, izleyici genellikle harekete geçmeye teşvik edilir.

Broşür: Diğer endüstrilere benzer şekilde, matbaacılık endüstrisindeki reklamlar da tüketicileri harekete geçmeye davet ediyor.

Kamu hizmeti duyuruları: Kamu hizmeti duyuru afişleri genellikle CTA ile çalışır.

Çevrimiçi metin reklamlar: Google AdWords gibi hizmetler aracılığıyla gönderilen metin reklamlar, belirli bir alanda harekete geçirici mesaj içerir. Bu bileşenler, Google'ın kendileri tarafından metin tabanlı reklamlar için önerilir. 

Meta description (meta açıklama): Tıklama oranlarını artırmak için SERP snippet'lerinde kullanılan meta açıklamalara bir harekete geçirici mesaj eklenmelidir.

Call To Action ile Gerçekleştirilebilecekler

  • Özel bir mağazada danışma talebinde bulunmak
  • Daha fazla bilgi sahibi olmak için belirli bir internet sayfasına erişmek
  • Alışveriş sepetine bir ürün eklemek
  • Bilgi talep etmek
  • Bir internet sitesine kaydolma
  • Bir otomobil bayisinde sürüş testi için başvurmak
  • İndirme başlatmak
  • Daha fazla okumak için ilham vermek
  • Daha fazla ürün, makale veya web sayfası önerisi yapmak

Araştırmalar bunu yapmanın yanıt oranlarını ve dönüşüm oranlarını artırdığını gösterdiğinden, her pazarlama kampanyası bir harekete geçirici mesaj içermelidir. Harekete geçirici mesajların kullanımı basılı ve çevrimiçi reklamcılıkla sınırlı değildir; televizyon ve radyo reklamlarında da yer alır.

Call To Action (Harekete Geçirici Mesaj) Nasıl Hazırlanır?

Bir sprint olarak değil, bir maraton olarak bir harekete geçirici mesaj geliştirmeyi düşünün. İlk denemenizde, hatta onuncu denemenizde başarılı olmayabilirsiniz ama sonunda başarılı olacaksınız.

ctaDönüşümler için en iyi harekete geçirici mesajı oluşturmak için belirli aşamaların izlenmesi gerekir. Aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz;

  • Harekete geçirici mesajda kesin bir çözüm sunun

Bir harekete geçirici mesajda birden fazla ifade kullanmak yapabileceğiniz en kötü şeydir. Harekete geçirici mesajınızda kullanıcıdan yalnızca belirli bir işlem yapmasını istemeniz gerekir.

Kullanıcılardan posta listenize abone olmaları ve en son blog gönderinizi okumalarını tek bir harekete geçirici mesajda istenemez. Her iki görev de tek bir tuşla tamamlanamaz ve bunu yapmak sadece ziyaretçilerinizin kafasını karıştırabilir.

İnternet sitenizin sayfalarını CTA'larla aşırı doldurma arzusuna meydan okuyun. Tek bir sayfada birkaç harekete geçirici mesajınız olabilir, ancak bunları birbirleriyle rekabet etmemelisiniz.

  • Eylemi kolaylaştırın.

Ürününüze veya teklifinize erişmeden önce insanların bir form doldurmasına gerek yoktur. CTA'nız bir başvuru formundaysa, yalnızca kullanıcının e-posta adresini veya yalnızca adını ve e-posta adresini sormayı deneyin. Bu ilk iletişim hattı oluşturulduktan sonra, ek bilgiler elde edilebilir.

Teklifinizi alabilmeleri için insanlara yedi adıma ayrılmış bir talimat listesi vermeyin. Bunun yerine "Almak için burayı tıklayın" veya "Bir görüşme ayarlamak için şimdi arayın" gibi ifadeler kullanın.

  • İkna edecek ifadeler kullanarak ilgi çekici bir CTA yazın.

CTA'nızı görüntüledikten sonra, web sitenizin ziyaretçisinin yapmasını istediğiniz son şey durup düşünmektir. Kafa karıştırmak dönüşüm için çok zararlıdır.

Güçlü bir harekete geçirici mesaj, okuyucuya ne istediğinizi ve neden istediğinizi açıkça gösterir. Ne kadar çekici olursanız, dönüşüm oranınız o kadar yüksek olur. Bu iki harekete geçirici mesajı örnek alabilirsiniz:

  • "Kulübe katılın"
  • "Şimdi Kaydolun"

Birincisi idealdir ve çevrimiçi olarak yaygın olarak görülebilir. Ancak ikinci argüman daha güçlüdür. 

  • Emir kipi kullanın.

Call to action yazarken biraz otoriter olmak iyi bir fikirdir. Güçlü bir harekete geçirici mesaj, müşterilerinizi tıklamaya ve dönüştürmeye teşvik edecektir, bu nedenle çok pratik bir dil seçmek mantıklıdır. Bu, hedef kitlenizi istenen eylemi yapmaya hem teşvik edecek hem de zorlayacak fiillerle başlamanız gerektiği anlamına gelir. Bu amaçla “satın al”, “al”, “indir”, “kaydol”, “sipariş ver”, “satın al” veya “doldur” gibi kelimeler ideal seçimlerdir.

  • Olumsuz bir dil kullanmaktan kaçının.

Olumsuz kelimeler veya cümleler paha biçilmez fırsatları kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmanıza yol açabilir. "Sürtünme" kelimeleri, kullanıcının bir şeyden vazgeçmesi gerektiğini ima eder. Başka bir deyişle, CTA'nın gerçek çalışma gibi görünmesini sağlarlar. En popüler “sürtünme” sözcükleri “satın al”, “gönder”, “kaydol”, “tamamla” ve “yatırım yap”. Web sitesindeki her kelime, ziyaretçiye istenen sonuca ulaşmak için bir şeylerin feda edilmesi gerektiğini gösterir.

  • CTA kapsamında bir tasarım düzenleyin. 

Kullandığınız kelimelerin ve görsellerin CTA'nızın etrafına yerleştirilmesi, tıklama alma sıklığınızı etkileyecektir. 

Markanıza bağlanabilecek renkleri ve grafik öğeleri kullanın. İnsanları okumaya teşvik etmek için normalden biraz daha büyük bir yazı tipi kullanın ve okumayı kolaylaştırmak için metninizin etrafında boşluk bırakın.

  • Aciliyet yaratın.

Teklifleriniz zaman sınırlı değilse, bir hafta içinde tıklamaktan kaybedecek hiçbir şey yoktur.

"Şimdi buraya tıklayın" yerine sadece "buraya tıklayın" demekle yetinmeyin.

"Son teklif için 11:59'a kadar buraya tıklayın" gibi bir ifade bir aciliyet duygusu taşır. İnternet kullanıcıları, bilgilerini daha sonra doldurabileceklerinin farkındadır, ancak cazip bir teklifi kaybetme riskiyle karşı karşıyadırlar. Sadece yanlış bir aciliyet duygusu yaratmamaya çalışın.

Call To Action Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Renk: CTA'nız sayfada ön planda durmalıdır. Sayfanızdakilerle kontrast oluşturan bir renge boyamayı düşünebilirsiniz.

Orijinallik: Ziyaretçilerinize çok fazla seçenek sunmayın. Bu, bazen ikinci bir CTA ile birlikte her sayfada yalnızca bir CTA'ya sahip olmayı gerektirir.

Görünürlük: Harekete geçirici mesajınız, web sitesinde ilk saniyeden itibaren kolayca görülebilmelidir. Tercihen, sayfanın açılış kısmı bir harekete geçirici mesaj içermelidir. Gerekirse de sayfanın başka bir yerinde bu call to action’ı tekrar edebilirsiniz. 

A/B Test: CTA'larınızla farklı açılış sayfalarını test edebilirsiniz. Daha sonra bulduklarınızı karşılaştırılabilir ve hangi seçeneğin sizin için en iyi olduğuna karar verebilirsiniz. Formunuzun alanlarını, butonunuzun rengini veya metnini ve harekete geçirici mesajınızın konumunu test edin.

 

Call To Action Örnekleri

Call to action butonlarının görünümü ve metni farklılık gösterebilir. Örneğin, bir seyahat acentesinde çalışıyorsanız, işletmeniz size harika bir yaz tatili sunabilir. Ziyaretçileri tıklamaya ve promosyon hakkında daha fazla bilgi edinmeye teşvik etmek için promosyona bir "Şimdi Rezervasyon Yap" şeklinde harekete geçirici mesaj butonu ekleyebilirsiniz. Böylece müşteriyi o konuma seyahat düzenlemeleri yapmaya teşvik edersiniz. Bir alıcı, konumla ilgili bir makaleyi okuduktan sonra son bir baskıya ihtiyaç duyabileceğinden, CTA'ler oldukça başarılıdır.

call to action nedirBir harekete geçirici mesajın, bir müşteriyi bir mal veya hizmet satın almaya teşvik etmekten daha fazlasını kapsadığını unutmayın. Bir CTA için birkaç kullanım vardır. İşletmeniz kurslar satıyorsa, kaydolmak için ücretsiz bir kurs sağlayabilirsiniz. "Şimdi Abone Ol" eylem çağrısı butonu bir seçenektir. Bu, kullanıcıları abone olmaya teşvik etmek için yapılır, böylece siz de  ziyaretçilerinizin e-posta adreslerine erişebilirsiniz.

Call to action’a bazı örnekler:

- Şimdi al

- İletişime geç

- Kayıt ol

- ÜCRETSİZ deneme sürümünü başlat

- Yerinizi hemen ayırtın

- Bedavaya deneyin

- %20 indirim için kaydolun

- Bugün başlayın

En yaygın call to action çağrıları:

E-ticaret: Satın Al, Alışveriş Yap, Sipariş Et, Rezerve Et, Kaydet, Sepete Ekle, Seç, Görüntüle

SaaS Dönüşümü: Deneyin, Başlayın, Abone Olun, Kaydolun

Kâr Amacı Gütmeyen Dönüşüm: Etkileşime Geçin, Gönüllü Olun, Kabul Edin, Bağış Yapın, Destekleyin

Bülten veya Topluluk: Abone olun, Katılın, Kaydolun

Özel Teklif: İndir, Talep Et, Keyfini Çıkar

Genel: Daha Fazla Bilgi Edinin, Daha Fazlasını Görün, Başlayın, Keşfedin, Kontrol Edin, Burayı Tıklayın, Devam Et, Yukarı Kaydır

Call to action mesajınızı çevreleyen metni şu amaçlarla kullanın:

  • Dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın (örneğin, gereksiz bağlantıları, resimleri vb. kaldırın)
  • Endişeyi azaltın (örneğin, "kredi kartı gerekmez" sorumluluk reddi beyanı ekleyin)
  • Kendi fikrinizioluşturun.

Denenmiş ve gerçek örnekleri kullanmak zorunda değilsiniz. Hayal gücünüzü kullanarak kendi harekete geçirici mesajlarınızı oluşturun. Orijinallik her zaman en iyisidir. İlk olarak, işletmenizin müşterileri için ne yaptığını tanımlayın. Örneğin, müşterilerin yüz bakımı yaptırabileceği bir spa yönetiyoruz diyelim. 2-5 kelimelik bir harekete geçirici mesaj oluşturun. Gerekirse, "Bedava çamur maskesi alın" veya "Şimdi kendinizi şımartın!" gibi ilgili bilgileri ekleyin. 

Hiç kimse sürekli olarak etkili CTA'lar oluşturamaz. Harekete geçirici mesajınızın etkililiğini analiz edebilmek için, reklamınız üzerinde en az bir A/B testi (ancak tercihen birden fazla) yapın.

  • Bir duyguyu harekete geçirin 

Kullanıcılarınızdan duygusal bir tepki almak istiyorsanız daha uzun bir CTA düşünün. Bu durumda amaçlanan sonucu elde etmek için ekstra ayarlamalar gerekli olacaktır. İşte birkaç örnek:

-"Şimdi satın alın ve %50 tasarruf edin!" demek için sayılar ekleyin.

-"Hayalinizdeki evi bizimle bulun!" 

- “Sadece altı hafta içinde” kilo vermeyi taahhüt edin.