Amerika'da Marka Tescil Ettirmek
Yurtdışına açılmak ve markanızı genişletmek istiyorsanız markanızı hedef ülkenizde de tescil etmeniz gerekir. Her ülkenin marka tescil süreci farklıdır. Bazıları biraz daha karmaşıkken bazıları ise daha kolaydır.
Peki, Amerika’da marka tescil süreci nasıl ilerler? Hangi yolla marka tescil başvurusu yapmalıyız?
İşte detaylarıyla tüm cevaplar…
Explore!
Yurt dışı marka tescil nedir? Yurt dışı marka başvurusu nasıl yapılır? veya Yurt dışı marka belgesi nasıl alınır ? şekline merak ettiğiniz tüm sorularınıza karşı yaklaşımımızı, danışmanlık sürecimizin detayları ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı Yurt Dışı Marka Tescil Hizmeti our page will be interesting to you.
Marka Tescili Nedir?
Şahıs ya da şirket altında da olsa ticari faaliyetimizin en önemli dayanağı ve hepimizin kimliği markalardır. Ticari girişimimizin ve bu girişimlerdeki ayırt ediciliğimizi sağlayan kimliğimizdir. Bütün itibarımız bu birikim üzerinde ilerler. Marka tescilinin en temel fonksiyonları iki şekilde açıklanabilir.
1- Marka tescili ile ticari faaliyetimizi güvence altına almış oluyoruz ve bu sayede artık başkalarının markamıza karşı tecavüz iddiası iddiası ihtimalini ortadan kaldırıyoruz. Markamıza benzer başka bir faaliyetin, tüketici nezdinde bizim markamızdan faydalanmak isteyen kişilere de engel olmuş oluyoruz. Yani markamızı haksız bir şekilde kullanmalarını engellemiş oluyoruz.
2- Marka tescili güven yaratıyor. Tüketici, tescilli bir marka taşıyan bir ürün ya da hizmet ile karşılaştığında bunun kimin olduğunu biliyor, kiminle muhatap olduğunu biliyor dolayısıyla bir sorun yaşadığında ulaşacağı bir muhatabı olduğunu bilmenin rahatlığını taşıyor tüketici ve satın alma işlemini bu marka güvencesiyle yapıyor.
Tesciliniz olmadığı zaman yani markasız ya da sahipsiz bir bir marka olduğunuz zaman ise açıkçası çok güven yaratmıyor ve anonim bir ürün izlenimi taşıyor. Aşağıda sizin için detaylandıracağımız yazı Amerika'da marka tescil süreçlerini detaylandırmaktadır. Eğer siz markanızı Avrupa'da koruma altına almak istiyorsanız Avrupa Birliği Markası başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Bu başvuru türünde tek bir başvuru ile Avrupa Birliği çapında (27 AB üyesi ülkede) marka koruması sağlayan bir tescil sistemi içerir. Ayrıca marka tescil başvurusunda bulunurken nice sınıflarının değerlendirilerek başvuruların yapılması gerekir.
Marka Tescil Başvurusu Ne Zaman Yapmalıyız?
Marka tescil başvurusunun en sağlıklı, en çok önerdiğimiz, en ideal zamanı markayı tüketiciyle buluşturmadan önce yapılması yönündedir. “Markayı kullanmaya başlamadan önce başvuru yapmalıyız” şeklinde öneririz.
Her marka başvurusu tescille sonuçlanmıyor. Özellikle böyle konularda marka vekillerinden yardım almalarını mutlaka öneriyoruz. Marka vekillerinin profesyonelliklerinden ve deneyimlerinden gelen bir durum söz konusu olduğu için olumlu sonuç gelme olasılığı daha yüksek oluyor. Tescille sonuçlanmasını istediğiniz marka başvurularında mutlaka marka vekilleri ile çalışılmasını öneriyoruz. Eğer markayı kullanıyorsak ya da kullanmaya başladıysak da mümkünse ivedilikle bu başvuruyu gerçekleştirmemiz gerekiyor.
“Tescil tarihinden itibaren beş yıl içerisinde haklı bir sebep olmadan tescil edildiği mal veya hizmetler bakımından marka sahibi tarafından Türkiye'de ciddi bir biçimde kullanılmayan ya da kullanımına beş yıl kesintisiz ara verilen markanın iptaline karar verilir.” şeklinde bir maddemiz bulunduğunu unutmamak gerekir. Dolayısıyla, ne zaman kullanıp kullanmayacağımızı bilmediğimiz markalar için hemen tescil başvurusu yapmak biraz risk taşır. Piyasaya çıkacağımız, tüketiciyle buluşacağımız markalarımız için mümkünse tüketiciye sunmadan önce değilse sunmamızla birlikte marka tescil işlemlerini başlatmak uygun olacaktır.
Marka Tescilinin İptali Nedir?
10 Ocak 2024 tarihinden itibaren markaların kullanılmama sebebiyle kısma ya da tamamen iptali için mahkemeye gitmek gerekmeyecek, Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurmak yeterli olacaktır. Bu da depolama maksadıyla marka tescili yapanlar için dikkatli olunması gereken bir konudur. Özetle, marka tescilinin iptali ile ilgili eskiden mahkemeye başvuruyorduk, şimdi iste Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuracağız. Bu demek değildir Türk Patent ve Marka Kurumu otomatik olarak tescili üzerinden beş yıl geçmiş markaları iptal ediyor. Bu talep üzerine yine incelemeye alınıp karara bağlanıyor. Av
ABD'de Marka Tescil Süreci
Amerika’da iki farklı şekilde marka başvuru yapılması mümkündür. Eğer markamızı Amerika'da kullanacaksak ya da kullanılmasını planlıyorsak Amerika'da da başvuru yapmamız gerekiyor. Aslında, marka başvuruları ülkesel başvurulardır. Türkiye'de aldığımız bir tescil bizi herhangi başka bir ülkede korumaz ve Amerika'da bunlardan biridir.
Madrid Protokolü (WIPO) üzerinden uluslararası marka tescil başvurusu sırasında Amerika seçilerek bir başvuru yapılabilir ya da ve doğrudan Türk Patent ve Marka Kurumu’nda yaptığınız başvuru gibi Amerika Patent Marka ve Patent Ofisi’nde ulusal marka tescil başvurusunda bulunabiliriz. Madrid Protokolü üzerinden Amerika'da marka tescili yaptığımızda USPTO başvurumuzu Madrid Protokolü üzerinden kabul edilir. Amerika'da başvuru yapılırken özellikle dikkat etmemiz gereken konular vardır. Bunlardan en önemlisi Madrid Protokolü ile başvuru yaparken MM18 olarak adlandırdığımız formu doldurup başvuru evraklarını ekliyoruz ve bu şekilde başvuruyoruz. MM18 formu, ABD için markanın kullanılacağına dair bir taahhütname niteliğindedir. Eğer marka şekli bir unsur ya da böyle figüratif bir bir eklenti içeriyorsa detaylı bir taahhütname yazılması bekleniyor. Markanın içerdiği anlam ile ilgili olarak bir açıklama yapılması gerekiyor. Markada mesleki tabirler varsa feragat (disclaimer) dediğimiz dediğimiz bir beyan yapılması gerekiyor. Amerika'nın sınıflandırma detayları da genel olarak biraz farklıdır. Mesela, Türkiye'de tekstil-giysiler demek yeterli oluyorken Amerika'da bunu detaylandırıp tshirt’ler, pantolonlar, montlar gibi yazmak gerekiyor. Dolayısıyla, Amerika'da başvuru yaparken Madrid ile daha iyi yapsak da bunlara dikkat ederek ilerlememiz gerekiyor. Amerika gerçekten ciddi oranda yüksek uygunsuz karar ve red kararı bir veren bir ülkedir.
Amerika'da tescil hakkımızın devam etmesi için 5. ve 6. yıllarda 10. ve 11. yıllarda markamızı kullanmakta olduğumuzu bildirmek zorundayız ve bunu ispatlamak zorundayız.
Amerika başvurusunun Amazon'da yani amazon.com’da markamızı kullanmak için de büyük bir önemi vardır. Amazon'da satış yapılacağı zaman markamızın Amerika'da tescilli olması gerekiyor. Dolayısıyla, Madrid Protokolü üzerinden tescil yaptığımızda da tescile ulaşma süresi bakımından Madrid biraz daha uzun sürebiliyor. Dolayısıyla, Amazon com için bir marka tescil başvurusunda bulunmamız istendiği zaman biz doğrudan Amerika Patent ve Marka Kurulu’na başvuru yapılmasını öneriyoruz. Aynı Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapmak gibi Amerika Patent ve Marka Kurumu'na başvuru gerçekleştiriyoruz ama Amerikan vatandaşı olmadığımız için doğrudan kendimiz yapamıyoruz Amerika'da yetkili bir vekil yardımıyla bu başvuruyu gerçekleştiriyoruz ve tescil işlemlerimizi başlatıyoruz.
Doğrudan Amerikan ofisine başvuru yapımının da üç tane yolu vardır.
1- Kullanıma dayalı başvuru: Eğer bizim markamız ABD'de başvurusu planlanan ürün ve hizmetler için halihazırda kullanılıyor ise markamızın Amerika'da kullanıldığını kanıtlayan kullanım beyanı ve kanıtları sunarak kullanma dayalı bir marka başvurusu yapabiliyoruz.
2- Türkiye'deki tescile dayalı başvuru: Eğer markamız Türkiye'de aynı ürün ve hizmetler için tescil edilmiş ise Amerika'da bu tescile dayanarak başvuru aşamasında kullanım beyanı sunmadan yapıyoruz.
3- Kullanma niyetine dayalı: Eğer marka Amerika'da kullanılmıyor ise ve kullanma niyetine dayanarak başvuru yapılabilir. Bunun için herhangi bir belgeye ihtiyacımız olmuyor. Başvurunun ofis tarafından kabul edilmesinden itibaren altı ay içerisinde ya kullanım beyanı ya da “kullanım beyanı sunamıyorum ve uzatma talep ediyorum'' şeklinde dilekçenin ofise sunulması gerekiyor çünkü eğer markayı ABD'de kullandığımızı kanıtlayamazsak tescil belgesi alamıyoruz. Dolayısıyla şunu hiç unutmamamız gerekiyor; hangi sistem, hangi yöntem, hangi dayanak ile Amerika'da başvuru yaparsak yapalım, kullanım ispatı sunmak zorundayız. Mevcutta kullanımınız varsa ilk başvuru esnasında sunabiliriz yoksa diğer yöntemler, seçtiysek tescil tarihinden itibaren 5. ve 6. yıllar arasında ve 9. ile 10. yıl arasında marka için kullanım beyanı sunulması zorunludur. Bu yüzden Amerika başvurularında sadece Amerika'da kullanılan ya da kullanılması planlanan ürünler için spesifik bir eşya detayıyla başvuru yapılması önerilmektedir ve eğer bu kullanım beyanı sunmamız gerektiği dönemde eşya listemizde yer alan herhangi bir ürün için ya da hizmet için kullanım beyanı sunamazsak o ürün için iptal edilecektir. Örneğin, 25. sınıfta gömlekler, pantolonlar ve montlar için başvuru yaptık. Kullanım sunma tarihimiz geldi ve biz sadece gömlekler ve pantolonlar için markamızı Amerika'da kullandığımızı ispat ettik. Bu durumda ispat edemediğiniz mont ürünleri için markamızın tescili iptal edilecek, kalan ürünler için ise tescil devam edecektir.
Amerika'da vekiller saat bazlı ücretlendirme yapar. Dolayısıyla, Amerika'da bir başvuru yapılırken özellikle mutlaka yerel bir vekille çalışılmasını öneriyoruz.
Amerika'daki kullanım kanıtlarımızı muhafaza ederken bunun istikrarlı bir kullanım olduğuna dikkat etmemiz gerekiyor. Yoğun ve nitelikli bir kullanım aranıyor. Dolayısıyla, Ağustos ayının sonunda artık kullanım beyanı sunmamız gerekiyor dediğimizde bizim sunacağımız kullanım kanıtlarının Temmuz 2022 yılında yapılmış olması yeterli olmuyor, uzun süreli nitelikli ve hacimli kullanım kanıtları sunmamız isteniyor. Faturalar tek başına kullanım kanıtı olarak yeterli kalmıyor. Faturalara ek olarak gümrük beyannameler, varsa reklam çalışmaları, distribütörlük sözleşmeleri gibi dokümanları da kanıt olarak gösterilmelidir. Bunları sağladıktan sonra da 10 yılda bir markamızı yenileyerek aynı şekilde markamızın tescilini devam ettirebiliyoruz. Amerika'da marka tescil işlemleri ortalama 10 ayda tamamlanıyor.
Amerika'da Marka Tescili İçin Madrid Protokolünü Mü Yoksa Doğrudan Başvuruyu Mu Tercih Etmeliyim?
Genel olarak Madrid Protokolü’nü ilgili ülkelerdeki masraftan korunmak için ya da tescillerimizi online ve sıkça ibraz edebilmemiz gereken durumlarda tercih ediyoruz. Ülkeye ve Madrid Protokolü’ne ödediğiniz belli harçlar tabii ki var ama ülkeye doğrudan yaptığımızda oradaki vekilin masrafını da karşılamamız gerekiyor. Konu Amerika olunca Madrid Protokolü’nün avantajlarının bir bölümü ortadan kalkıyor çünkü Madrid Protokolü’nü kullansak dahi çok sık uygunsuzluk kararlarıyla karşılaştığımız için ve kullanım beyanı suma zorunluluğumuz olduğu için zaten işin devamında Amerika’da bir vekil atamış olacağız. Dolayısıyla, bazen Madrid Protokolü kullanmamıza gerek olmayabiliyor. Tabii, bu strateji olarak duruma göre değişiyor. Eğer zaten bir Madrid Protokolü başvurunuz varsa ve biz buna Amerika'yı ekleyeceksek o zaman ülke ekleme yöntemi kullanarak Amerika'yı tercih etmek daha avantajlı olabiliyor. Baştan yapacaksak ve çok fazla ülke yoksa Amerika bizim için önemliyse vekil ile ilerlemeyi daha uygun görüyoruz.
Amerika'daki marka tescil işlemleri ve değerlendirme kriterleri de biraz farklıdır. Marka için bir ret kararı, uygunsuzluk kararı geldiyse buna doğrudan Madrid Protokolü’nden itiraz edemiyoruz. Bu konudan dolayı da bir vekil ataması yapmamız gerekeceği için doğrudan ulusal başvuru yapmak tercih edilebilir.
Amerika’daki Araştırma ve Kullanım Kanıtı İspatı Süreçleri Nasıl İlerler?
Yoğun, nitelikli ve düzenli bir kullanım kanıtı olması gerekiyor. Sadece faturaları kullanım kanıtı olarak kabul edilmiyor. Destekleyici dökümanların da elinizde bulunması gerekiyor. 5, 6 ve 9 ve 10. yıllar arasında sunulması zorunludur. Bunu sunmadan tescilinizi devam ettiremiyoruz veya sunduğumuz ürünler veya hizmetler için tecilimiz devam ediyor.
Amerika ofisinin online veritabanı açıktır. Herhangi bir ücret ödemeden online veritabanı üzerinden araştırmamızı gerçekleştirebiliyoruz. Amerika Patent Ofisi’nin veritabanları genelde günceldir, yani son yapılan başvuruları da çok güncel bir şekilde görebiliyoruz. Bulduğumuz markaların da son durumlarını detaylarıyla inceleyebiliyoruz. Ret kararı almış mı, bir itirazla karşılaşmış mı, hangi sınıf detayları için başvuru yapmış, hangi markadan feragat etmiş, ettiyse hangi alanlarından etmiş, renk tanımlaması girmiş mi gibi soruların cevaplarını öğrenebilirler. “Basic word trademark search” yazarak markanızı aratabilir ve detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Araştırma, Amerika'da “artı bir” diyebiliriz. Biliyorsunuz ki Amerika çok büyük bir pazar ve dolayısıyla marka başvurusu da çok yoğun olarak alır ve bu başvuruları çok ince eleyip sık dokur. Dolayısıyla, başvurudan sonra herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamak ya da karşılaşacağımız olumsuzlukları minimize etmek adına başvurudan önce bir araştırma yapabiliriz ve bunu bir vekil aracılığıyla da yapabiliriz. Eğer isterseniz USPTO’nun websitesine girerek kendiniz de marka araştırması yapabilirsiniz. Sınai hakların her alanında başvurudan önce bir araştırma yapılması oldukça önemlidir.