Yapay Zekâ ile Sunum Nasıl Hazırlanır? 

Sunum hazırlamak, birçok kişi açısından zor ve zaman alıcı bir iş olabilir. Özellikle de ele alınan konu karmaşık ve teknik ise, sunumunuzu hem bilgilendirici hem de ilgi çekici hale getirmek kolay değildir. Ancak yeni çağın mucizesi olarak gösterilen yapay zekâ (Artificial Intelligence – AI) teknolojisi, sunum hazırlama sürecinizi kolaylaştırabilir ve sunumlarınızı daha etkili ve verimli hale getirebilir. 

Yapay zekâ, sunumunuz için gerekli içeriği otomatik olarak oluşturabilir, görsel tasarımınızı optimize edebilir, verilerinizi analiz edebilir ve yorumlayabilir, sunumunuzu kişiselleştirebilir ve çevirebilir, konuşmanızı hazırlayabilir ve tüm bunlar için geri bildirim alabilirsiniz. Bu blog yazımızda, yapay zekâ ile sunum hazırlamanın avantajlarına değineceğiz ve en iyi sunumları oluşturmak için kullanabileceğiniz önerileri sunacağız. 

İpucu

Yapay Zeka (AI - Artificial Intelligence) alanındaki yaklaşımımızı incelemek ve danışmanlık uygulamalarımızın detaylarını öğrenmek için Yapay Zeka Danışmanlığı sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz! 

Yapay Zekâ Sunum Hazırlar mı?

Sorumuzun cevabı çok basit bir “Evet!”. Ama önce yapay zekâ ile sunum hazırlama sürecini başlatmak için, öncelikle sunumunuzun konusunu belirlemeniz gerekir. Sunumunuzun amacı nedir? Kimler için hazırlıyorsunuz? Hangi mesajları iletmek istiyorsunuz? Bu sorulara cevap vererek, sunumunuzun ana hatlarını çizebilirsiniz. Bu sadece yapay zekâ için değil sıfırdan kendinizin de kurgulayacağı bir sunum senaryosu için başlangıç adımı olmalı.  

 Ardından sıra yapay zekâ destekli bir sunum aracı seçmeye gelebilirsiniz. Bu araçlar, sunumunuz için içerik ve tasarım önerileri sunarak süreci hızlandırır ve daha profesyonel sonuçlar elde etmenizi sağlar. Sunuma geçmeden önce içeriğinizi oluşturmak için de ChatGPT, Simplified.com gibi yapay zekâ ile içerik oluşturma araçlarını kullanabilirsiniz. Bu araçlar, doğru yönlendirildiğinde belirli bir konuda bir dizi bilgiye dayalı olarak otomatik olarak içerik oluşturabilir. Böylece, sunumunuz için gerekli metinleri kolayca yazabilirsiniz. Detaylar için Yapay Zekâ Kullanarak Nasıl Daha Hızlı Makale Yazılır? ya da En İyi Yapay Zekâ Uygulamaları: ChatGPT, Bing, Bard ve Daha Fazlası! başlıklı bloglarımıza göz atabilirsiniz. 

Yapay Zeka ile Sunum Hazırlama

Yapay Zekâ Destekli Sunum Araçları Nelerdir?

 Yapay zekâ destekli sunum araçları nelerdir ya da “Sunum hazırlamak için hangi yapay zekâ programları kullanılır?” günümüzde arama potansiyeli gitgide artan konu başlıkları olarak önümüze çıkıyor. Bu çok hızlı büyüyen sektörde şüphesiz ki sunum hazırlama sürecini kolaylaştıran bir dizi araç yer alıyor ve her geçen gün bunlara yenileri ekleniyor.  

Bir yapay zekâ sunum aracı seçerken ihtiyaçlarınızı ve gereksinimlerinizi göz önünde bulundurmanız önemlidir. Göz önünde bulundurulması gereken bazı faktörler arasında oluşturmak istediğiniz içerik türü ve istediğiniz otomasyon düzeyi yer alırken ve eğer kullanacağınız uygulama ücretli ya da ücretli ise bütçenizde bir faktör öne çıkabilir. 

En bilindik birkaç uygulamayı sayacak olursak:  

  1. Beautiful.AI: Bu araç, yapay zekâ ile dakikalar içinde akıcı ve profesyonel slaytlar oluşturmanızı sağlar. Sadece içeriğinizi girin ve yapay zekâ sizin için en uygun tasarımı seçsin. 
  2. Simplified.com: yazınsal içerik alanında aylık belli bir kelime sayısına kadar ücretsiz destek sağlayan Simplified.com görsel oluşturma ve sunum hazırlamak için de belli bir sayıya kadar imaj üretmenize olanak veriyor. Dall.e protokolü üzerinden geliştirilen uygulamanın yaratt
  3. Visme.co: Visme, yapay zekâ ile interaktif ve animasyonlu slaytlar oluşturmanızı sağlar. Sadece konunuzu seçin ve yapay zekâ sizin için en uygun şablonları ve grafikleri önerir. 
  4. Powtoon.com: Powtoon isimli bu uygulama, yapay zekâ ile eğlenceli ve ilgi çekici video slaytlar oluşturmanızı sağlar. Sadece metninizi girin ve yapay zekâ sizin için en uygun karakterleri ve sahneleri seçsin. 
  5. Prezi.com: Prezi ise, yapay zekâ ile dinamik ve akıcı sunumlar oluşturmanızı sağlar. Sadece ana fikrinizi girin ve yapay zekâ sizin için en uygun geçişleri ve efektleri oluştursun. 
  6. Slidesgo.com: Slidesgo AI Presentation Maker ise, tasarım sıkıntısı yaşıyorsanız girdilerinize göre sunumlar oluşturmanıza yardımcı olabilecek ücretsiz bir araçtır. 
  7. Wepik.com: Wepik AI Presentation Maker, AI kullanarak sunumlar oluşturmanıza yardımcı olabilecek başka bir ücretsiz araçtır. 
  8. Designs.ai: Designs.ai, çarpıcı sunumlar oluşturmanıza yardımcı olabilecek yapay zekâ destekli bir tasarım aracıdır. Bu uygulama ile sunumlarınızda kullanabileceğiniz logo tasarlama, video oluşturma veya sosyal medya postu hazırlama gibi içerikler üretiyor.  

Yapay zeka sunum hazırlama Programı

Bu araçlar, sunum hazırlama sürecinizi geliştirmenize ve sunumlarınızı daha etkileyici hale getirmeniz konusunda size destek olabilir. Her geçen gün gelişen bu teknoloji sayesinde sunumlarınızı daha profesyonel biçimde hazırlayabilir, yine YZ’nin oluşturduğu şablon, görsel ve videolardan faydalanarak ve sunumu izleyici ve takipçiler açısından daha cazip bir hale getirebilirsiniz.   

Eğer başlı başına logo oluşturacak bir AI programı arıyorsanız En İyi 2023 Ücretsiz Yapay Zeka Logo Oluşturucu Uygulamalar başlıklı blog yazımıza da göz atabilirsiniz!

Görsel Tasarım, Kişiselleştirilmiş Sunumlar ve Yapay Zekâ 

Yapay zekâ, görsel tasarım sürecinizi basitleştirerek daha profesyonel sonuçlar almanızı sağlar. Yapay zekâ destekli görsel tasarım araçları, renk şemaları, tipografiler ve görsel düzenlemeler gibi tasarım öğelerini otomatik olarak seçmenize ve bunları sunumunuza uygulamanıza olanak tanır. 

Örneğin, Canva, yapay zekâ ile görsel tasarım yapmanızı sağlayan bir araçtır. Bu araç, sunumunuz için en uygun tasarım şablonlarını önerir, görsellerinizi optimize eder ve slaytlarınızın uyumlu olmasını sağlar. Böylece, sunumunuzun görsel kalitesini artırabilirsiniz. 

Ayrıca bazı yapay zekâ uygulamaları, sunumlarınızda kullanacağınız veri analizini de geliştirir. AI algoritmaları, büyük veri kümelerini analiz ederek önemli eğilimleri ve modelleri belirleyebilir. Bu, sunumunuzun daha etkili ve ikna edici olmasına yardımcı olur. 

Tüm bunlarla birlikte yapay zekâ, sunumlarınızı izleyicinizin ilgi alanlarına ve tercihlerine göre kişiselleştirmenize yardımcı olabilir. AI algoritmaları, izleyicinizin demografik bilgilerini, davranışlarını ve geri bildirimlerini analiz ederek sunumunuzun içeriğini ve tonunu optimize edebilir. Bu, sunumunuzun daha ilgi çok etkileşim yaratmasını destekler. Örneğin, Slidebean, yapay zekâ ile kişiselleştirilmiş sunumlar oluşturmanızı sağlayan bir araçtır. Bu araç, izleyicinizin profiline göre en uygun içerikleri ve tasarımları seçer, sunumunuzu canlı olarak paylaşmanızı sağlar ve izleyicinizden geri bildirim almanızı sağlar. Böylece, sunumunuzu izleyicinizle daha iyi bağlantı kuracak şekilde özelleştirebilirsiniz. 

ChatGPT, Bing.com, ya da deepl.com kullanıyorsanız yapay zekâ destekli bir uygulamalar sunumlarınızı farklı dillerde çevirmenize yardımcı olabilir. AI algoritmaları, doğal dil işleme (NLP) teknikleri kullanarak metinleri ve sesleri otomatik olarak tanır ve çevirir. Bu, sunumunuzu farklı kültürlerden gelen izleyicilere rahatlıkla ulaştırmanızı sağlar. Yapay zekanın diğer pek çok uygulama alanına dair detayları ele aldığımız Yapay Zekâ (AI) Nedir ve Yapay Zekâ Uygulama Alanları Nelerdir? blog postumuz da ilginizi çekebilir!  

 Son birkaç dipnot olarak yapay zekâyı sunumlarda kullanmaya yönelik olarak bazı ek ipuçlarını şu şekilde sıralayabiliriz: 

  •   Yapay zekâyı kendi yaratıcılığınızı desteklemek için kullanın, onu kendi yerinize geçirmeyin. Yapay zekâ, fikir ve içerik oluşturmak için müthiş bir araç olabilir, ancak onu kendi sunum becerilerinizi geliştirecek şekilde kullanmak önemlidir.
  • Yapay zekâyı kullanma hedefleriniz konusunda net olun. Sunularınızda yapay zekâ kullanarak neyi başarmayı umuyorsunuz? Hedeflerinizi öğrendikten sonra, doğru AI aracını seçebilir ve etkili bir şekilde kullanabilirsiniz. 
  • Test edin ve denemekten korkmayın. Farklı yapay zekâ araçlarını ve tekniklerini denemekten korkmayın. Siz ve hedef kitleniz için neyin en iyi olduğunu ancak farklı araçları karşılaştırmalı olarak kullanarak ve test ederek deneyimleyebilirsiniz.  
  • Önce ücretsiz yazılımlardan başlayın. Yapay zekâ uygulamalarına yönelik sektör özellikle ChatGPT’nin herkesin kullanıma ücretsiz açılması ile iyice kızıştı. Daha önce sınırlı kelime sayısı ve görsel üretimi sağlayan servisler de dahil olmak üzere pek çok uygulama ve platform bu katı tutumlarından bir nebze olsun vaz geçerek daha çok içeriği ücretsiz oluşturma imkanını sunmaya başladı. Bu konuya sunum hazırlamak da dahil. Elbette ücretli servislerin sunduğu sınırsız imkanlar insana daha cazip gelebiliyor fakat hali hazırda pek çok özelliği bedava biçimde açan sunum araçlarını denemeden ücretli üyeliğe geçiş yapmayın. Belki de tüm ihtiyacınızı bu ücretsiz sunum yapma programları karşılayabilir!