Web Tasarımı Nedir? | Temel Web Tasarımına Giriş
Web tasarımı bir web sitenin arama motorlarına erişebilirliğine yarayan, ana hatlarıyla kişi ile kurumları, hizmet veya ürünleri tanıtan grafikle metinleri bir araya gelerek kalite bir çalışma oluşturmasıdır. Web site tasarımları yapılırken temel giriş olarak bazı ana başlıklar vardır. Bunlar, html, domain, css, dinamik ile statik web sitesi, hosting, FTP’dir. Profesyonel web tasarım sitesi hazırlamak uzmanlık gerektiren iştir. Web sitesini hazırlamaya başlanılmadan önce bazı gerekli çalışmalar yapmak ve web sitesini zihinde veya kâğıt üzerinde tasarlaması yapılmalıdır.
Web Tasarım Nedir?
İnternet tarayıcıların görüntülenmesi özel olarak hazırlanan bir tasarım olan web tasarımı, HTML dilinde olarak uzmanlar tarafında yapılmaktadır. Bunu yapan kişilere web master veya web tasarımcısı denilmektedir. Kısaca tasarım fikirlerini bir estetik çizgide belli bir amaçlar dâhilinde yönlendirdiği ve düzenliği bunlarında uygulamaya dönüşmesi işlemidir. Bütün bu işlemlerin tamamlanmasıyla aktif bir web sitesi ortaya çıkar. Web tasarımı uygulamasından sonra kullanıcılar bir web sitesi tarayıcısı ile internet üzerinde web sitelerine erişmektedir.
Web Tasarımı Ne İşe Yarar?
Web tasarımı genel haliyle internet üzerinde görüntülenen web sitelerin tasarımını ifade etmektedir. Ancak ayrıntılı olarak web tasarımı bir web sitedeki içeriğin çevrimiçi yada online olarak planlanması ve düzenlenme sürecidir. İnternet teknolojileri ile web tasarımı büyük oranda artış göstermiştir. Bu sonuçlar ile kişi veya işletmeler için önemli bir etkileşim haline gelerek metin içeriğin yanında görsel medya ile tüketicilere zengin bir içeriği ortaya çıkarmaktadır.
Daha çok konum problemi yaşayan insanların bu sorunlarını ortadan kaldırarak oturdukları yerden istediklerine ulaşmak tüketiciler için web siteleri vazgeçilmez bir alışveriş aracıdır. Bu sebeple de işletmeler ile kişilerin internet teknolojilerine yatırımları gün geçtikçe daha da artmaktadır. Web tasarımın önemi de, web tasarımcıları tarafından eşsiz fikir ile basit bir ara yüzü birleştirerek kullanıcıya sunması sonucu kişiler ya da işletmecileri kalıcı ve ileriye indeksli bir profil ortaya koymasını sağlar.
Web tasarım olmasının avantajları;
- Uzaklık olan kavram ortadan kalkarak dünyanın her bölgesine etkileşim ve dönüşüm sağlanır.
- E-ticaret ile satış yapmak hedeflenirse 7 gün 24 saat kapanmayan bir işletme olacak ve uyku esnasında bile satış -yapılabilecektir.
- Müşteri portföyü ile aranızda bir köprü görevi kurar. İşletmeye hiçbir ziyaret almadan satış ya da hizmeti internet üzerinden gerçekleştirir.
- Doğru bir şekilde kurgulanarak tasarlanmış olan web sitesinin veya dijital pazarlama stratejisi ile pazarlamada reklam giderlerini minimuma indirerek, çok etkin geri dönüşler alınmasını sağlanır.
- Teknik yeterliliğin iyi ve anlaşılır olmasını sağlarken, şık bir web tasarım çalışması ile profesyonel olarak güvenilir bir imaj oluşturulur.
- Televizyon ya da yüksek bütçeli olan reklam kanallarına kıyasla çok uygun bütçeler ile marka olunacak bir platform özelliği sağlar.
Web Tasarım Neden Önemli?
Web sitesi tasarımı Bir tanıtım aracı olarak kullanımının yanı sıra web tasarım sonucunda elde edilmiş olan web site tasarımı diğer bir önemli bir artısı ise firmaların içi internet üzerinde online mağaza şeklinde işlev görebilmesidir. Profesyonel web tasarımı ile firmalar bu ürünlerinin tüm bilgilerini bu sitelerden paylaşarak satışlarını yapmaktadırlar. Bir e-ticaret sayfası olarak açılan web design doğru bir tasarımda olmadığı zaman ürün satışı gerçekleştiremez.
Müşterilerine sorunsuz bir şekilde arayüz sunmak isteyen site yöneticilerini bu alanda daha önce birçok kez çalışmış olan kurumları tercih etmektedir. Web tasarımının önemi yalnızca içeriklere ulaşılmasını etkileyen yapıya sahip olmaları değildir. Başlangıçta sitede direkt olarak her kategori ile her içeriğin ulaşılmasına açık bir yapıda olduğunu göstermesidir Kalitesi olmayan sitelerde hangi alanlarda neyin olduğu çok fazla anlaşılmadığı için bu ziyaretçi sayısını direkt olarak etkilemektedir.
Web Tasarımı Neden Yapılır?
Web tasarımının yapılmasının temel amacı, ziyaretçi ve site sahibine karşılıklı olarak yarar sağlayacak bir platform olmasıdır. Ürününü tanıtmak ve satmak isteyen firma ile ürünü tanıyan, beğenen ve almak isteyen ziyaretçi buna örnek olarak verilebilir. Web siteleri çok farklı amaçlar doğrultusunda yapılır. Bunlar;
- Ticari ürün satış ile tanıtım web siteleri
- Kişisel blog web siteleri
- Haber web siteleri
- Sosyal medyadaki web siteler
- Online satış için veya E-ticaret web sitesi
- Kurumsal tanıtım amaçlı web siteleri
Web tasarım siteleri ticari amaçlı ya da tanıtım odaklı olsun farketmeksizin kurumsal bir kimliğe değer katmaktadır. Teknolojini çok hızlı gelişmiş olduğu, ticaretin tamamen değiştiği ve tanıtım faaliyetleri ile aktivitelerinin farklılık kazandığı dönemde web tasarım çalışmaları büyük bir ivme kazanmaktadır. Web tasarım çalışmaları planlama ile geliştirme süreçleri yeni bir boyutta kazanmış, günümüzde firmaların çalışma potansiyellerini arttırmak, daha çok kazanç elde ederek büyümek için web tasarıma ihtiyaç duymaktadır. Twitter, İnstagram, Youtube, Google ve Facebook gibi web dünyasında olan liderlerin sayılmayacak kadar özellikleri ve hizmetleriyle web tasarım ve web yazılım sektörlerine de büyük katkılar sağlanmıştır.
Kurumsal Web Tasarım Nedir?
Kurumsal web sitesi tasarımı bir firmanın kurumsal işleyişini en iyi şekilde yansıtmaya çalışan web tasarım çalışmasıdır. Kurumsal site tasarımı ile bir firmanın kurumsal kimliğinin dünyaya açıldığı bir pencerede denilebilmektedir. Bu nedenle firmayı temsil edecek web site tasarımı, kurumsal hizmet vermek amacı olan firmanın imajı göz önüne alınarak yapılmalıdır. Kaliteli olacak bir kurumsal web tasarım hizmeti, firmanın kurumsal kimliğine de ayna olacak biçimde tasarlanmaktadır.
Kurumsal web tasarım hizmeti sürecinde bakılması gereken nitelikler, hizmet verilen firmanın, bulunmuş olduğu sektör, amaç, logo, vermiş olduğu hizmet ve hedef kitlesi gibi etkenler örnek olarak verilebilir. Tasarımı yapılacak olan web sitesinin temastaki renkleri ile yazı fontu gibi küçük detayları da bu etkenlere göre seçilir. Bu sayede kurumsal web sitesi yapan firmalar yapılacak web sitesi firmayı olması gerektiği gibi yansıtmasını sağlayacaktır. Kısacası web tasarım sayesinde, firmaların yansıtılmak istediği imaja ve hedef kitlelerine göre analiz edilerek dizayn etmektedir.
Web Tasarımcısı Nedir?
Website tasarımcısı, kurulan web sitelerin tasarımlarını yapan kişiye site tasarımcısı ya da web tasarımcısı denir. web tasarımcısı ne iş yapar denildiğinde ise firma ile kişiye ait bir web sitenin kullanıcılarına yönelik olması ile sürekli olarak kullanıcı sağlanması için bu yönde çalışmalar yapan kişilere verilen mesleki bir unvan olarak cevap verilebilir. Ayrıca web tasarımcı olmak için tasarım araçları ile grafik programlarını iyi biliyor ve kullanıyor olmak gerekmektedir.
Web Tasarım Nasıl Yapılır?
Web sitesi kurabilmek için ilk önce onu koyabilecek bir yerin olması gerekmektedir. Bu da hosting olarak adlandırılır. Yani alan adı, kurulacak web sitenin adresinin belirlenmesi gerekmektedir. Günümüzde yüzlerce hosting seçeneği bulunmaktadır. Bunlardan uygun olanı seçilerek siteyi kurmaya başlanılmalıdır. Daha sonra hosting ile alan adı hazır olunca sıra sadece iyi bir görünüm dışında yönetmeninde kolay olacağı bir web sitesi tasarlama kısmına gelmektedir. Web sitenin hangi platformda kurulacağını karar verildikten sonra içerik ekleme kısmına geçilmektedir. Bu kısımda girilecek olan içeriklerin türü, web sitenin koyulduğu hedefler doğrultusunda değişebilecektir. Bu içerikler; ana sayfa, ürün ve hizmetler sayfası, hakkımızda sayfası, referanslar sayfası, iletişim sayfasıdır.
Web Tasarım Kaç Günde Yapılır?
Web sitesi kurulacak olan özellik ve büyüklüğüne göre bir haftada da yapılabilir veya web sitesi tasarımı nasıl yapılır özel tasarımlar ile birkaç ayda sürebilmektedir. Çünkü web site tasarımı nasıl yapılır tüm web siteleri birbirinden farklı olup web sitenin boyutu ile iş gereksinimleri sitenin aylar boyunca geliştirme aşamasında olmasına neden olabilir.
Web Tasarım Hizmetleri
Yapılacak bir web sitesinin hazırlanması ile tasarlanması, yayınlanmasıyla birlikte gerekli olan güncellemelerin ve geliştirilmelerin yapılması süreçlerini bütününü kapsayan hizmetler web tasarım hizmetleri olarak bilinmektedir. Web sitede yayınlandıktan sonra da yapılacak olan tüm işlemler web tasarım ajansı hizmetleri altında değerlendirilmektedir.
Web Tasarım Programları
Son zamanlarda web tasarımları için kullanılan programlar ile kodlama bilgisine duyulan ihtiyaçta da azalma olmaktadır. Bu azalma ile deneyimli veya deneyimsiz olan herkes dakikalar içinde istediği özelliklerde web sitelerin oluşturabilmektedir. Düzgün ve planlı olarak iyi tasarlanmış olan web site, yüksek yoğunluk ve iyi bir dönüşüm oranı sağlayabilmektedir. Bu sebeple web tasarımları için kullanılan araçlar özellikle de sorunsuz kullanıcı deneyimini hedefleyerek detaylara hakim olunmasını sağlamaktadır.
Web tasarım programları ile bir web sitesinin nasıl görüneceğini tasarlamak ve ihtiyaç duyulan öğeleri ile web sitesini eklemeyi kolaylaştırarak kullanılan araçlardır. Adobe ürünlerin olan web tasarım yazılımları WordPress ile içerik yönetim sistemleri veya Wix gibi platformlarda topluca “Web Design Tools” olarak sınıflandırılır. Web tasarım programlarında kodlama eğitim alanlar ile oluşturulacak olan web sitesi daha yüksek bir özelleştirme potansiyeline sahip tip kod tabanlı araçlarına yönelmek isterler bunlar, HTML, PHP veya CSS bilgisi olup benzersiz bir özelleştirmeye yol açmaktadır.
Kodlama bilmeyenlerle ile geliştirilen web tasarım araçlarında arayüz ile bağlantılar, metinler ve resimler adeta bir poster tasarlanıyor gibi sürükleyip bırakılmasını sağlar. Sürükle ve bırak özelliklerinde olan tasarım araçları kısa bir sürede çarpıcı web sitesi oluşturmayı sağlar. Genel olarak web sitesi yapanların aşinası olması gereken web tasarım programları bulunmaktadır. Bunu kullanan tasarımlar çok daha kısa sürede ücretsiz web tasarım programları ile profesyonelce web sitesi kurarlar. Aşağıda en çok kullanılan website tasarım programları listesi:
Adobe Dreamweaver
En çok bilinen web tasarım programlarından birisi olup Html, Php, Asp, Javascript gibi web tasarımların yapılacağı en çok tercih edilen web tasarım yazılımları olmaktadır. Kodlama işlemi ve tasarım işlemi rahatlıkla bu program ile gerçekleştirilebilir.
Adobe Fireworks
En iyi web tasarım programları olarak bilinen ve Fireworks ile Phortshop programına benzer olarak ancak yalnızca web tasarım yapılması üzerine spesifik amaçla geliştirilmiş olan bir grafik editörüdür. Jpg dosyasını, html ile css kodu haline dönüştürerek programın en öne çıkan özelliği ise pdf dönüştürücüsüne sahip olduğudur.
Adobe Photoshop
En çok tercih edilen web tasarım programların arasın olan Adobe Photoshop sayesinde tek rakip hayal gücünüz olmaktadır. Bu program ile tamamen hayal gücünüzün sınırlarıyla tasarımlar yapılır. Grafik tasarım programını web tasarımcılar ile grafik tasarımcı olarak çalışanlar yoğunlukla tercih etmektedir.
Microsoft Frontpage
FrontPage, araç ile menü çubuklarını içeren arabirimdir. HTML sayfalarını Word, PowerPoint ve Publisher gibi Microsof Office ürünlerin kullanarak insanların rahat bir şekilde ve kolayca çalışabilecek ortamlarda tasarlanma imkânı sağlamaktadır. FrontPage programı, Microsoft Office’in diğer programlarıyla uyumlu bir şekilde çalışır.
Frontpage ile tasarlanacak olan bir Web Sitesi metinleri, resimleri ve vinyetleri, dahası PowerPoint’le hazırlanan slayt gösterileri kolay bir şekilde koyulabilir. FrontPage ayrıca programlama bilgisi olmadan da kullanılan ya da çalışabilen erişilebilir bir Web veri tabanı yönetim araçlarının birkaçını da içerir. Frontpage programının kullanılması ile çevrimiçi bir tartışma platformu da oluşturabilir veya istenilen sayfa ile tasarımlar kolayca gerçekleştirebilir.
Freehand
Vektörel bir çizim programı olan freehang ile logo ve reklam tasarımları yapılabilmektedir. Sitelerin içinde yer alan logolar ve kampanyaların yapımı bu program ile yapılır. Çözünürlüğü arttırıldığında veya azaltıldığında görüntü bozulmayacağı gibi pixel’de bir kayba uğramaz.
Adobe Flash
Hareketli olan animasyonların tasarlanmasını sağlayan bir ara yüz programıdır. Çizim yaparak ya da imaj dosyalarını kullanarak animasyon yapılmaktadır.Sitelerin açılma hızını yavaşlattığı için arama motorlarını pek sevmediğinden vektörel dosyalar, flash ile çalışma imkânı vermektedir.
Corel Draw
Tasarımcılar ile profesyonel bir çizim yapanların daha çok tercih ettiği programdır. Vektör tabanlı olması bir avantajdır. Flash animasyon yaparak veya herhangi bir nesneyi web düğmesi şekline dönüştürebilmektedir.
Adobe Illustrator
Adobe Illustrator programı, Adobe firmasının geliştirmiş olduğu vektörel çizim yazılımıdır. Daha çok Kurumsal kimlik çalışmaları ile basılı olan yayınların oluşturulmasını sağlamaktadır. Kaliteyi arttırarak, karakalem çizimlerini renklendirmeyi sağlamaktadır
Swish
Swish, hareketli animasyonların tasarlayabileceği bir programdır. Swish ile yazı hazırlarken oldukça yardımcı olabilir. Farklı birçok animasyon ile varyasyonlarının da kullanılmasını sağlamakla birlikte ayrıca Swishde, HTML ve SWF olarak kayıt yapabilme seçeneği de vardır. Ayrıca son dönemlerin en fazla kullanılan programları arasında yer alır.
Mysql
Açık kaynak kodlu olan veri tabanı yazılımıdır.
Notepad++
Notepad++C++ ile saf Win32 API ve STL ile geliştirilmiş olan GPL ile dağıtılarak açık olarak kodlu bir kaynak kod düzenleyicisi olmaktadır.
Web Tasarımda Nelere Dikkat Edilmeli?
Web sitelerinin tasarım yapılırken sadece görünüm yeterli değildir. Arama motoru algoritmalarının istekleri de dikkate alınmalıdır. Günümüzde yapılan web siteleri estetik bir ara yüz ile tasarımlarını oldukça önemli ve etkili yapabilirler. Ancak bu iki unsur tek başına iyi bir web sitesi oluşturmada yetersiz kalmaktadır. Bir web sitenin tasarımı kadar arka planda yer alan teknik çalışmalarda büyük önem taşımaktadır. Bir web sitesi tasarımı yapılırken dikkat edilmesi gerekenler:
Açık Veya Anlaşılır Olan Bir Tasarım
Web site tasarım ile SEO ilişki doğru bir şekilde oluşturulmasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta sitenin açık, anlaşılır bir şekilde tasarlanmasıdır. Ana sayfada yer alan metin ve bilgiler; sitenin yapılış amacına uygun olmalı ve detaylı bir şekilde alt sayfalara gönderilmelidir. Birçok sayıda oluşturulan alt sayfanın SEO çalışmalarına zarar verileceğini de unutulmaması gerekiyor. Ancak bunun yanı sıra bir web sitesi URL yapısının kısa olması ile içerisinde olan özel karakterlerin yer almaması arama motorları için büyük önem taşımaktadır.
Mobil Tasarımına Dikkat Edilmeli
Dünya çapında mobil cihazdan internete erişebilen tüm bireylerin sayısı 5 milyarı aşmış olmaktadır. Günümüzde ise web aramalarının yüzde 60-70 oranlarında olması mobil cihazların üzerinden yapıldığı bilinirse, web sitelerin mobil tasarım ile optimizasyonu da bu noktada gözden kaçırılmamalıdır. Ancak sitenin hızı hem arama motorlarına hem de kullanıcı deneyimi açısı üzerinde durulan diğer bir konu olarak öne çıkmaktadır. Kullanıcıları hızı düşük olan web sitelerinde vakit geçirmekten pek hoşlanmadıkları, arama motorlarının ise hızı düşük olduğu için web sitelerini geri plana atmaktadır.
Trafiğin Anahtarı Görseller Olmakta
Bir web sitesine konulacak olan fotoğraflar için fotoğraf yükleme alanında bir alt etiket alanı oluşturulmasında SEO çalışmaları için önemli bir noktadır. Bu sayede web sitesine eklenilen JPEG formatlı tüm görseller üzerinden trafik çekebilir. Aynı zamanda fotoğraf optimizasyonlarına da dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu işlem ile web sitesi kodlanırken thump alanları ise üzerinden veya site kurulumu tamamlanmasından sonra manuel olarak yapılabilir.
Alan Adı Doğru Seçilmeli
Web sitesi için domain seçimi yapılırken arama motorlarının da önem vereceği kelimeleri iyi seçmeye özen gösterilmeli ve doğru bir uzantıda, anahtar kelimeyi içeren akılda kalıcı olan bir alan adı ile SEO çalışmaları güçlendirebilir.
Sade Kodlar Kullanılmalı
Web sitesinin kodlanmasının HTML5 teknolojisine uygun olması gerekmektedir. Ayrıca kodlar kısa ve sade olmalı, sitenin arama motorlarını daha değerli kılmayı sağlayacaktır. CSS ile javascriptlerin yoğun ve gereksiz kullanımı ile arama motorları üzerinden sitenin tanınması zorlaştırılmak ile birlikte site hızını düşürür ve SEO çalışmalarına zarar verir.
Özgün İçeriklerden Vazgeçmemek
Web sitesinin özelinde estetik bir ara yüzü destekleyecek içerikler belirli aralıklarla hazırlanarak siteye girilmektedir. Fakat burada üzerinde titizlik durulması gereken bir konu bulunmaktadır. Web sitesinin özelinde olan tüm içerikler özgün olarak muhakakak yazım kurallarına uygun olmalıdır. Taklitler arama motorları veya kullanıcı deneyimi açısından web sitesine zarar verileceği unutulmamalıdır.
Web Tasarım Unsurları
Bir web tasarımı sitesinin kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan biri ilk etapta görsel olarak dikkatleri çeken unsurlarla birlikte içerik, güvenlik, özgünlük gibi noktalardır. Bu noktalar web sitenin kalitesini etkileyen özelliklerdir. Web tasarım unsurları:
Düzen
Bir web sitesinde kullanılan grafik ile metinlerin gözleri yormayacak bir formatta ve belli bir düzen içinde olması gerekmektedir. Aranılan bilgiye hızlı ulaşmada düzen çok önemlidir. Tüm bu özellikler kullanıcının web sitesinde kalma süresini uzatmaktadır.
Renk
Renk seçimleri ne kadar çok isteğe bağlı olsa da, tercihler marka imajı ile kurumsal kimliğini yansıtan renkler olmasına dikkat edilmelidir.
Grafikler
Sayfanın açılma hızını olumsuz yönde etkileyebilecek grafiklerin fotoğraf, simge ya da logo kullanılması önemlidir.
Fontlar
Yazı tipleri ile web site tasarım kalitesinde son derece önemli ve etkilidir. Birçok web tarayıcısı web-güvenli yazı tiplerini kaliteli olacak şekilde görüntülemektedir. Bu sebeple de kabul görülen fontlar tercih edilmelidir.
İçerik
Görsel veya metinlerden oluşan içeriklerin ürün ile hizmet tanımında okuyucuda merak uyandırabilecek ve bilgilendirecek şekilde SEO uyumlu olmalıdır. İçeriğin konuyla ilgili anahtar kelimeler içermesi ve arama motoru optimizasyonu olan SEO için önem arz etmektedir.
Web Tasarım Örnekleri
Web tasarımı kendi içinde çok farklı bir dünya, farklı bir macera ve mecra olup bu macerada birçok yolla kişisel veya firma için örnek site tasarımları ile web siteleri oluşturulabiliyor ve aynı zamanda kişisel web sitesi örnekleri üzerinde yapılanlara ulaşılabiliyor. Kişisel web sitesine örnek olarak; Enfold Kişisel WordPress Sitesi, Bridge Kişisel WordPress Sitesi, Kleo Kişisel WordPress Sitesi ve Unicon Kişisel WordPress Sitesi verilebilir. Web sitesi tasarım örnekleri bu konuda çok fazla bilgisi olmayan insanlar örnek ışığında ilerleyerek kendilerine web tasarı kurabilirler. Yapılmış olan web site tasarım örnekleri bu dünyaya adım atacak insanlar için birer yol gösterici niteliğindedir.
Web Tasarımında En Çok Karşılaşılan Sorunlar
Profesyonel bir web sitesi tasarımı uzmanlaşması zor olan bir alandır. İş tasarım oluşturma işlemine gelindiği zaman öncelik dönüşümler ve kazançları yükseltebilecek hamleler üzerinde olunmalıdır. Birçok işletme göze hoş gelebilen ve kendi zevkine hitap edecek olan web tasarımını tercih ettiğinden dolayı ticari anlamda büyük hata yapmaktadır. Çünkü web sitenin amacı hedef kitlenin kolay kullanacağı, kullanıcı deneyimlerine uygun ve onların ortak zevklerine hitap eden, hedefe gidiş yolunca sade veya yalın, hızlı çalışan ve markanın kimliği yansıtabilen bir tasarım olmalıdır. Bunu kendin görsel zevkine hitap ederek yapan biri müşterilerin satışa giden yollarında sorun çıkaran bu tasarımı düzeltme çabasına da girmiyorsa yönetimsel olarak yapılan en büyük hata bu olmaktadır. Bu aslında küçük ve önemsiz bir detay gibi görülse de dönüşüm yollarının önüne engel olabilecek ne varsa kaldırılmalıdır.
Çünkü web site tasarımı kişisel görsel zevklerin tatmin olunacağı bir alan değil, markanın online bir yüzü ve hedef kitlenin markayı ilk defa tanıyacağı bir alandır. Bu nedenle kesinlikle şahsi beğeniler web site tasarımında olmamalıdır. Ayrıca web site trafiğini yükselterek daha fazla müşteriyi siteye çekme ve onların istedikleri hedefleri yani satışa gidilecek yolları sadeleştirilmesi isteniyorsa web sitesi tasarımında belli hatalardan uzak durulmalıdır. İlk olarak bu hataları tespit etmek ile başlanılmalıdır.
Başlıca yapılan bazı hatalar:
Esnek (Responsive) Tasarım Kullanmama
Bir web sitesi için en önemli özelliklerden biri kesinlikle esnek olan bir tasarımdır. Esnek tasarım ile cihaz farklılığı yaşamadan her kim olursa olsun hangi cihazdan giriş yapılırsa yapılsın tasarım kişinin cihazına göre şekil alarak kendini o cihazda kullanılır bir hale getirmelidir. Müşterilerin web sitesine masaüstü bilgisayardan, akıllı telefondan, tabletten ve hatta PlayStation gibi oyun konsollarından bile kolayca ziyaret edebilecek formata getirilmelidir. Akıllı telefonların onlarca farklı boyutların olan marka ve modellerinden siteye giriş olması sağlanmalıdır. Burada önemli nokta ise farklı olan ekran çözünürlüklerinde bile aynı kalitede esnek bir çözümü sunabilmektir.
Favicon Kullanmama
Müşterilerin internette gezintiye çıktıklarında birden fazla site içinde onlarca sayfa açmaktadırlar. Açtıkları her bir sayfaları da daha sonra göz atabilmek için açık bırakırlar. Favicon ile küçük görseller ise bu açılan sekmelerde hangi web sitenin yer aldığını anlamalarını sağlayacaktır.
Jenerik 404 Sayfaları Kullanmak
Kullanıcıların siteleri ziyaret ettiklerinde en son karşılaşmak istedikleri sayfa 404 sayfaları olmaktadır. Yapılan bir araştırmaya göre 404 sayfası ile karşılan kullanıcıların %98’i 404 sayfasının ne anlama geldiğini bilmemektedir. Bu nedenle karşılaşılan bu 404 sayfalarıyla kullanıcılar sitenin kapalı ya da yanlış siteye girdiğini düşünerek siteden ayrılmayı tercih ediyor.
Web Sitenin Yavaşlığı
Bir web sitesine ait olan herhangi bir sayfanın 3 saniyeden önce açılımı olmuyorsa o web sitesi yavaş çalışıyor demektir. Google’ın yaptığı bir araştırmaya göre web sitelerinin %70’inin açılış süreleri 7 saniye ve üzerinde olmaktadır. Aynı araştırmada ise yavaş olan sitelerde hemen çıkma oranının çok fazla olduğudur. Web sitesinin yavaşlığı konusunda ilginç olan diğer bir unsur ise sayfa hızının arama motorunun sıralamasına doğrudan etki eden faktör olmasıdır.
Web sitenin Açılış Sayfasında Döngü Kullanmak
Carousel tarzı olan slaytların açılış sayfaları oldukça riskli tercihler arasındadır. Dönüşümleri ile olumsuz etkiledikleri için bu kullanımdan uzak durulması gerekmektedir. Kullanıcıların dikkatini dağıtacak ve onları kızdıracak olan bu ögelerden olabildiğince uzak durulmalıdır.
Tarayıcı Desteği
Bir web sitenin tüm tarayıcılarının doğru bir şekilde görüntülendiğinden emin olunmalıdır. Aksi takdirde birçok ziyaretçi ile dönüşüm kaybedilebilir. Google, IE, Android Browser, Safari,
Mozilla, Yandex, Bing, Baidu, Puffin ve daha onlarca arama motoru mevcuttur. Kullanıcıların en fazla hangi arama motorunu kullanıyorsa ilk yapılacak optimizasyona o tarayıcılardan başlanılmalıdır.
Web Tasarım Fiyatları
Web site tasarım fiyatları oluşacak sitenin tipi, kullanılacak tasarımları, oluşturulacak olan sayfa sayısı, yazılı altyapısı, yönetim panel özellikleri ve mail altyapısı ile hosting kalitesi gibi özellikler web sitesi tasarımı fiyatları belirleyecek olan önemli ölçüler arasında yer almaktadır. Web tasarım ücretleri tüm paketlerinde kredi kartı kullanarak da taksit seçenekleriyle ödenebilmektedir.