Sözlü Mülakat Soruları Nedir?

Mülakatın her türlüsü yazılı veya sözlü farketmeksizin ilana başvurduğumuz andan itibaren başlar. Bizim ilk önce ilanı iyice analiz edip işveren firmanın aradığı içerikleri tam olarak algılamamız gerekir ki sözlü mülakat esnasında sorularımızı buna göre modifiye edebilelim. Firmayı bir şekilde araştırıp hakkında edindiğimiz bütün bilgiler ışığında hareket etmeliyiz. Firmanın ilanda hangi anahtar kelimeleri kullandığını tespit etmeliyiz. Yöneticilerinin röportajlarına ulaşıp geçmiş ve gelecek dönem vizyon ve misyonlarını öğrenmeliyiz. Özetle, firma hakkında detaylı bir araştırma yapmalıyız. Bu araştırmalar mülakatta daha rahat cevap verebilmemizi sağlar. 

Mülakatlarda kıyafet seçimi çok önemlidir. Ortama ve şirket kültürüne uygun giyinmelisiniz. Dijital bir ajansta herkes casual giyinirken, takım elbiseye mülakata gitmek abes kaçabilir. Aynı şekilde tam tersi olarak, herkesin takım elbiseyle çalıştığı bir ortamda tshirt-kot pantolon giymek uyumsuz kaçabilir. 

Mülakatlarda heyecanlanmaktan çok korkarız. Aslında heyecan bizim dostumuzdur. Heyecana rağmen özgüvenli bir karşılama yapılabilmesi çok önemlidir. Görüşmeyi yapan kişiyi dikkatlice dinleyip gerekli olan noktalarda not alıyor olmalısınız. Bu, süreci biraz daha ciddiye aldığımız hususunda bir izlenim oluşturur.

İpucu

Mülakat Soruları kapsamındaki yaklaşımımızı, danışmanlık sürecimizin detayları ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı İşe Alım Danışmanlığı sayfamız ilginizi çekecektir. Albert Solino'da size sunulan iş fırsatlarını da incelemenizi tavsiye ederiz.

Sözlü Mülakat Soru Örnekleri

1- Bana kendinizden bahsedebilir misiniz?

Kendiniz hakkında profesyonelce konuşmaya devam edin. Kişisel ayrıntılardan kaçının ve kısa ve öz olun.

2- Hayalinizdeki meslek nedir?

Belirli bir iş adı ve bununla birlikte gelen sorumluluklar ile cevap vererek, başarılı olmak için gerekenlere sahip olup olmadığınızı görmek için sorgulanabilir. 

3- Önceki işinizden neden ayrıldınız?

"Bir değişikliğe ihtiyacım var" gibi olumlu bir cevap vermek iyi olacaktır. Daha sonra işe alım görevlisine yeni fırsatlar için açık olduğunuzu gösterebilirsiniz. Eski şirketiniz hakkında ise asla dedikodu yapmayın veya olumsuz konuşmayın.

4- En zayıf noktanız nedir?

Profesyonel eksikliklerinize odaklanarak cevap verin.

5- Güçlü yönleriniz nelerdir?

Tüm güçlü noktalarınızı iyi hazırlayın ve hepsinden önemlisi, bunları göstermek için argümanlar, örnekler bulun. İş arkadaşlarınızın sizi takdir ettiği nitelikleri vurgulamaktan çekinmeyin.

6- Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz?

İş görüşmenize iyi hazırlandıysanız ve şirketi araştırdıysanız bu soru sizin için sorun olmamalıdır.

7- Sizi neden işe alalım?

İşe alım uzmanı, onların size olduğu kadar sizin de onlara ihtiyacınız olduğunu anlamalıdır. Bu konu hakkında kendinizi kanıtlayın ve asla kendinizi diğer adaylarla kıyaslamayın.

8- Meslektaşlarınız sizin hakkınızda ne diyor?

İş arkadaşlarınızdan duyduğunuz iltifatlara bağlı kalın ve aşırıya kaçmamaya dikkat edin.

9- Takım çalışmasını sever misiniz?

10- İş felsefeniz nedir?

Bu soruyu asla bir sıfatla cevaplamayın. Bunun yerine, işte sahip olduğunuz değerlerden ve takıma getirdiğiniz enerjiden bahsedin.

11- Bir projeyi yönetmek için bir çalışma ekibinde hangi pozisyonu tercih edersiniz?

Bu soruyla ortama nasıl uyum sağlayacağınızı bildiğinizi göstermelisiniz.

12- Meslektaşlarınız hakkında sizi ne rahatsız eder?

Genel olarak uyumlu olduğunuzdan bahsedin.

13- Bu pozisyon için neden uygun olduğunuzu düşünüyorsunuz?

İşe alım uzmanlarının sizin doğru kişi olduğunuzu hissetmeleri için, önceki pozisyonlarınızda edindiğiniz becerilerinizi ve deneyiminizi anlatabilirsiniz.

14- Sizi en çok ne motive eder?

Tek bir tercih belirtmeyin.

25- Eski yöneticiniz sizin hakkınızda ne derdi?

Önceki pozisyonunuzdayken güçlü yönlerinizi haklı çıkarabilecek durumlara özel örnekler verin. Ve varsa tavsiye mektuplarınızı göstermekten çekinmeyin.

İngilizce Sözlü Mülakat Soruları Nedir?

İngilizce sözlü mülakat meselesi biraz çetrefilliidr. İngilizce sözlü mülakata girdiğiniz zaman çok farklı parametreler devreye girebilir. Ayrıca heyecan faktörü de çok önemlidir. Yabancı dil konuşmak zaten başlı başına bir zorlukken mülakatta konuşmak daha da strese sokabilir. 

Firma kendi şirket kültürüne ve kendi ülke kültürüne uygun olarak sorular soracaktır. Türkçe sorulardan farklı sorular olmayacaktır. Bu mülakatlarda genelde İngilizceniz test edilir. Beklentilerini karşılayabilirseniz beraber ilerleyebilirsiniz.

İngilizce mülakat sorularına örnek verecek olursak;

  • Can you tell me about yourself?
  • Can you tell me about your education?
  • Can you tell me about your past experiences?
  • What are your weaknesses and strenghts?
  • Why did you quit your last job?
  • Where do you see yourself in 5 years?
  • Why should we hire you?
  • What would be the 3 words that decribes you the best?
  • How can you handle stress?

Sözlü Mülakat Sorularını Cevaplarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  • Herhangi bir işe yönelirken odak noktanızın maddi kaygılar olmaması gerekir. Evet, biz yaşamak için ve yaşamınızı sağlıklı bir şekilde sürdürmek için çalışıyoruz ve maddi kaygılarımız var ama mülakat esnasında bu maddi kaygıları olduğu gibi ortaya koymamız gerekir. 
  • Olduğumuz gibi kendimizi göstermemiz gerekir, herhangi bir kalıba da girmemeliyiz. 
  • Firma size birçok soru sorabilir ama asıl önemli olan kurduğunuz mantıktır. Sorunun şekli ne olursa olsun doğru yanıtı verebiliriz. O yüzden her sorudan sonra şöyle üç-beş saniye düşünme arası vermek iyi olacaktır. 
  • Stres düşmanımız değildir. Stres faydalı faktörlerden bir tanesidir. Gerçekten iyi bir mülakatçı ile karşı karşıyasınız beden diliniz nasıl olursa olsun o an stresli misiniz, öfkeli misiniz bunu rahatlıkla yakalayabilir. Bu parametreler elimizi, kolumuzu koyduğumuz yerlerden ibaret değildir. İnsan deri rengini kontrol edemez, deri rengi dahi değişir ve bu dahi ipucu verir. Stresinizi kontrol etmeye çalıştıkça daha fazla stres olursunuz ve bu kısır döngünün içerisinde mülakatı kendi kendinize zorlaştırmış olursunuz. Dolayısıyla, kaygılanmak gayet normaldir. “Bu soru benim için zor bir soru oldu” ya da “Beklemediğim bir soruydu” gibi sözleri söylemekte sakınca yoktur.
  • Mülakat sürecinde coşkunuzu yitirmemek önemli olan bir husustur.

Sözlü Mülakatta Başarılı Olmak İçin Öneriler

1) Mülakat için zamanında orada olun

Görüşme ister sanal ister yüz yüze olsun, zamanında orada olmalısınız. Daha da iyisi: erken orada olun. Bu, işveren için motivasyon ve organizasyon duygusunun iyi bir göstergesidir.

 

2) Mülakata iki kat hazırlıklı olun

İşverenin sorularını yanıtlamak için şirketi ve pozisyonu iyice araştırın ve kendi sorularınızı hazırlayın. İş görüşmesi iki yönlü bir yoldur: Bu çalışma ortamında kendinizi rahat hissedip hissetmeyeceğinizi öğrenmelisiniz.

3) Sözsüz dilinize dikkat edin

Sözsüz iletişim, görüşme sırasında önemli bir rol oynar. Ayaklarınıza bakmak, kollarınızı kavuşturmak ve sandalyenizde arkaya yaslanmak, özgüven eksikliğini veya kendi içine çekilmeyi ele verdiği için kaçınılması gereken hareketlere örnektir.

4) Herkese karşı kibar olun

Kocaman gülümseyin ve tanıştığınız tüm personellere karşı arkadaşça davranın. Görüşmenizden sonra işveren sizin hakkınızda ne düşündüklerini öğrenmek için meslektaşlarına sorular sorabilir.

5) Sanal görüşmelerde daha dikkatli olun

Sanal olarak pek çok şey olabilir! Riski en aza indirmek için aşağıdaki sorulara yanıt verin:

  • İletişim araçlarınız fişe takılı veya şarjlı mı?
  • İnternetiniz çalışıyor mu? Aksi takdirde, bir B planınız var mı?
  • Evinizdeki veya ofisinizdeki arka planı ve aydınlatmayı kontrol ettiniz mi?
  • Yanınızda su var mı?
  • Yanınızda not defteri ve kalem var mı?
  • Anlamayı kolaylaştırmak için mikrofonlu bir kulaklık takıyor musunuz?
  • Olası dikkat dağıtıcıları en aza indirdiniz mi? (ör. çocuklar, ev arkadaşı…)