SEM Nedir? SEM-SEO Arasındaki Fark Nedir?

Bu makalede milyonlarca işletmenin işlerini büyütmek için rekabet ettiği dijital pazarlama ortamında hep duyduğumuz ve dijital pazarlamada önem kazanan SEM (Search Engine Marketing) yani arama motoru pazarlaması konusunu ele aldık. Küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin hedef kitlelerine ulaşmasında, yeni müşteriler kazanmasında ve tüm bunları başarırken gelirleri artırmasında çok etkili bir yoludur.

SEM (Search Engine Marketing) Nedir?

Google bir arama yaptığımızda arama sonuçlarını bizlere iki ana kategoride sunmaktadır;

  • Organik arama sonuçları
  • Ücretli arama sonuçları

Arama sonuçlarından iyi bir trafik elde etmek için ve sitenizin iyileştirilmesi gerekir. SEM’in amacı hem organik trafik hem de ücretli aramadan trafik ve görünürlük elde etmektir. SEM, SEO’yu içerisinde barındıran daha üst düzey bir terimdir. SEM ek olarak PPC’yi (tıklama başına ödemeyi) de içermektedir. 

sem nedir

SEM (arama motoru pazarlaması) şirketlerin arama gönüllülüğünü artırmak için ücretli reklam satıcıları kullanma çalışmalarıdır. Reklamların arama motoru sonuç sayfalarında görünmesi için ödeme yaparlar. Ücretli arama reklamları hemen hemen her arama sonucu sayfasında bulunabiliyor. Bu ücretli yerleşimler genellikle sayfanın üstünde veya altında bulunuyor. Hizmetinize ait hedeflediğiniz anahtar kelimeleri belirliyorsunuz. Bu anahtar kelimeler Google'da aratıldığında markanıza ait bir reklamı üst bölgede ve alt bölgede görmüş oluyorlar. Biri reklamınıza tıkladığında ücretlendirme yapılmaya başlanıyor. Arama motoru pazarlamasında satın alma eylemi yüksek olan müşterilerin karşısına bu reklamın gözükmesi sağlanıyor. Başka hiç bir reklam aracı bunu yapamaz. Bu nedenle, arama motoru pazarlaması oldukça etkilidir ve işinizi büyütmek için inanılmazdır. Pazarda çevrimiçi ürün ve hizmetlere olan talep giderek artıyor. Ürünü araştıranlar alışveriş yapma eğiliminde olanlar arttığında şirketler ve markalar kendi trafiklerini artırmak için satışlar yapıyor. Bunun için de SEM uygulamaları gerekiyor çünkü bir web sitesine gelen ziyaretçilerin çoğu bir arama motorunda bir sorgu gerçekleştirerek ürün veya hizmeti bulabiliyorlar. Sonrasında, reklam veren işletmeler yalnızca ziyaretçilerle sonuçlanan gösterimler için ödeme yapma eğiliminde oluyor. 

Arama motoru pazarlamacılığı tüketicilere tam olarak doğru zamanda ulaşabiliyor. Sonuçlar SEM ile anında alınabiliyor. Tartışmasız bir web sitesine trafik çekmeye tartışmasız en hızlı yoludur. 

SEM’e Ne Zaman Odaklanmalı? 

Bir web varlığına sahip olmak isteyen her işletme SEM yapmaya başlamalıdır. Bu varlığın etkili olması için de her şeyin nasıl çalıştığı hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

Ayrıca reklam çalışmalarının site trafiğine etkisini ölçümlemek ve bu analizlere göre reklam stratejileri belirlemek çok önemlidir. Bu analizleri yapmanın en güvenilir aracı Google Analytics'dir.

SEM Ne İşe Yarar?

  • Arama motorları da marka bilinirliğine katkı sağlıyor. 
  • İnsanlara doğru yerde ve doğru zamanda ulaşabiliyorsunuz. 
  • Hedeflediğiniz satış rakamlarına ulaşabiliyorsunuz. 
  • Hızlı gelir artışı sağlıyor. 
  • Marka bilinirliğini artırıyor. 
  • Asıl hedeflediğiniz kitleye ulaşabiliyorsunuz çünkü zaten sizinle ilgilenen bir kitleye reklam veriyorsunuz.
  • Geleneksel reklamlardan çok daha uygun maliyetlidir. 
  • Diğer reklam türlerine kıyasla daha yüksek bir yatırım getirisi sağlıyor. 

sem

SEM Terimleri 

PPC

Google Ads kullanarak ücretli reklamlar verilmekle birlikte arama sonuçlarında görmüş olduğunuz tüm reklamlar tamamen teklif vermekle ilgilidir. Tıklama başına ödemeyle belirli bir anahtar kelimeyi teklif verebiliyorsunuz. Bir müşteri veya kullanıcı ilgili anahtar kelimeyi aradığında reklamınızı görecektir. Reklamlarınızın sıralaması genellikle rakiplerinizin ne kadar teklif verdiği ile orantılıdır. Tabii tek faktör bu değildir. En yüksek teklifi veren sizseniz diğer tüm reklamların üzerinde görünme ihtimaliniz yüksek olacaktır. Müşteri, reklamınıza tıkladığında teklif ettiğiniz tutar kadar ödemiş oluyorsunuz. Ödemiş olduğunuz tutar tıklama başına maliyet olarak bilinir. 

Kalite Puanı

Kalite puanı çok önemli bir metriktir. Bu temelde Google'ın reklamı arayan kişiyle ürün ve hizmetimiz arasında bir eşleşme olup olmadığını anlama yöntemidir. Google kalite puanını kutlama oranına açılış sayfanızın kalitesi ve Google reklam hesabınızın genel kalite puanı bileşimine göre hesaplıyor. Reklamınızın puan yüksekse her tıklamada indirim alırsınız Bu gerçekten önemli bir metriktir. Reklam metnine dikkat etmeniz gerekir. İlgi çekici bir reklam metni hazırlamak PPC’de (tıklama başına ödeme) başarılı olmanın büyük bir parçasıdır. Meta başlıklarda ve açıklamalarda yazmış olduğumuz ifadelerle başarılı olabilirsiniz. Çok güzel hazırlanmış bir reklam metni yüksek tıklama oranı getiriyor ve yüksek tıklama oranı getiriyor yani iyi bir kalite puanı anlamına geliyor.

Reklamlarınız müşteri veya kullanıcıları tıklamaya teşvik etmezse puanı düşer ve PPC’ler çok daha pahalıya mal olur.

Gösterimler 

Gösterim, pazarlama kampanyanızın bir ekranda kaç kez görüntülendiğidir. Aslında bu, bir kişinin reklamınızı gördüğü anlamına gelmez.

Tıklama oranı 

Tıklama oranı, sayfanızı gören kişilerden gelen tıklamaların oranıdır.

PPC (Tıklama Başına Ödeme) Nedir?

Tıklama başına ödeme bir pazarlama yöntemidir. PPC, web sitenizi arama motoru sonuç sayfalarının ücretli alanlarda gözükür. PPC, işletmenin ürün ve hizmetlerine bir reklam oluşturarak kullanıcının veya müşterilerin her tıklandığında ücretlendirildiği bir pazarlama stratejisidir. Arama sonuçlarında PPC reklamları gösterildiğinde bu SEM olarak kabul edilir. Ancak PPC her zaman SEM ile ilgili değildir. Tıklama başına ödeme stratejileri arama motoru dışındaki kanallarda kullanıldığında SEM olarak kabul edilmez. 

Örneğin, tıklama başına ödeme pazarlamasında tanıtılan Twitter, Facebook, Instagram reklamları gibi reklamları destekleyen sitelerde de kullanılabiliyor. Tıklama başına ödeme pazarlaması ayrıca bir kullanıcı bir web sitesindeki reklama tıkladığında markaların ücretlendirildiği bir sistemdir. Google görüntülü reklamları da içermektedir. Buradan hareketle, tıklama başına ödeme pazarlaması bir SEM taktiği olsa da sosyal medya görüntülü reklam pazarlamasını da içermektedir. SEO ve tıklama başına ödeme pazarlamasının üst başlığı SEM’dir. 

ppc

SEO ve SEM Arasındaki Farklar

SEO ve SEM Arasındaki Fark

SEO ve SEM arasındaki en temel farklardan biri hızdır. Özellikle siteniz yeniyse ve link yapısı henüz iyi durumda değilse çok daha fazla zaman alacaktır. Eğer hedef kitlenize göre  anahtar kelimeleri hedefler ve doğru SEO çalışmaları uygularsanız birkaç ay içinde bazı sonuçları görmeyi başlıyorsunuz.

PPC'ye odaklandığımız zaman sonuçları hemen anında görmeye başlayabiliyorsunuz. Sabah 8'de yayınlamış olduğunuz reklamdan Bir saat sonra telefon çalabiliyor, talep gelebiliyor. Bir günde yatırım getirisi elde edeceğiniz anlamı da taşımıyor. Eğer rekabetin yüksek olduğu sektörde yer alıyorsanız çoğu zaman PPC'den olumlu bir yatırım getirisi elde etmek için aylarca ince ayar yapmalısınız. 

seo

İleri düzey SEM arama motoru pazarlaması teknikleri olmazsa olmazdır.

Özetle, SEM ile SEO'dan çok daha hızlı aksiyon alabiliyorsunuz.

Bir de maliyet olarak bunları karşılaştıralım;

SEO için organik arama sonuçlarında bir isteğinize tıkladığınız zaman ödeme yapmıyorsunuz ama bu SEO’nun ücretsiz olduğu anlamına gelmiyor. Google'da rekabetin yüksek olduğu pazarda organik sıralamada birinci olan bir sayfamız olduğunu düşünün. Google'da birinci sayfa ve birinci sıra konum olarak süper bir yerdir. Oradan her gün ilgili anahtar kelimelerden trafik alırsınız. Hiçbir şey ödemenize gerek yok. O 1. sayfaya gelebilmek için çok zaman ve çaba harcanıyor. 1. sayfaya gelmek için analiz programlarına ücretler verilebiliyor ve içeriği yazmak için saatlerinizi harcayabiliyorsunuz. Tabii ki anlık ödemelerle de bazı sonuçlar alabiliyorsunuz.

Arama motoru pazarlaması ile ilgili en büyük sorun reklamı durduğunuzda trafiğin sıfıra inmesidir. Mevcut sıramızı korumak için çok fazla para vermeniz gerekmiyor. SEO ve SEM karşılaştırıldığında maliyet söz konusudur. 

seo sem

SEM (Search Engine Marketing) Kampanyalarınızı Nasıl Optimize Etmelisiniz?

SEM stratejilerini en verimli şekilde uygulamak istiyorsanız kampanyalarınızı başlattıktan sonraki adıma ağırlık vermeniz gerekecektir.  Nasıl iyileştirebileceğimizi öğrenmemiz gerekmektedir. SEM, Google ile çalışır. İlk olarak alakalı anahtar kelimeleri eklemeye devam etmeliyiz. Kampanyanızı ilk oluşturduğunuzda hedeflediğiniz bazı anahtar kelimeleri kaçırmış olabiliyorsunuz. Bu çok doğal bir süreçtir. Kampanyaları incelemelisiniz. Eksik olabilecek ve önerilen uygun anahtar kelimeleri eklemeye devam etmeniz çok önemlidir. Bu kapsamda SEM reklamlarınıza dikkat etmeniz gerekir.

Negatif anahtar kelimeleri sürekli ayırmak gerekiyor. Kampanyanızı incelerken trafik çektiğini düşündüğünüz anahtar kelimeleri kaldırmalısınız. Alakasız sözcükleri negatif anahtar kelimeler olarak ayarlamalısınız. Kalite puanınızı artırma, yüksek kalite puanı isyan reklamlarınızın daha sık ve daha düşük maliyette göstermesine yardımcı olur. Hem de reklam metinleri açılış sayfasına yönlendirdiği için kalite puanınızı artırabiliyor.

İlgi çekici reklamlar yaratmaya çalışmak yine önemli bir parametredir. Bir SEM kampanyasının etkili olması için arama yapanların reklamı tıklamaya teşvik etmesi gerekir. Daha fazla kullanıcının arama sonuçlarınızı tıklamasını sağlamak için de reklamları oluşturur. Reklam metni de anahtar kelime de mutlaka kullanmalısınız. Buna ek olarak okuyucuya sunduğunuz faydayı veya çözümü açık bir şekilde iletmeniz gerekiyor. E-ticaret SEO çalışmaları yapıyorsanız, e-ticaret reklamlarınızda ilgili fiyatları ve promosyonları da dahil etmelisiniz. Call-to-action dediğimiz harekete mesajlar eklemek gerekiyor.

seo ve sem

Özetle, kampanyanızı optimize ederken müşterilerin arama motorlarını neden kullandığını öğrenmek ve müşteri psikolojisini iyi anlamamız gerekir. Bütçeyi doğru bir şekilde yönetmeyi gerçekten anlamak gerekir. Hedef kitlenizin kapsama alanını çok iyi analiz etmelisiniz. Anahtar kelime araştırmasını çok iyi yapmalısınız. Negatif anahtar kelimeleri sürekli ayıklamalısınız.

SEO’ya Mı SEM’e Mi Odaklanmalıyız?

SEM, SEO; peki hangisine odaklanacağız?

Müşterilerimize SEO ve SEM’i birlikte ele alan bir pazarlama tadıyla kullanmalarını öneriyoruz. Tabi şartları değiştiren bazı etkenler var. Bu kapsamda önceliklendirme yapabiliyoruz. Örneğin, çok kısıtlı bir bütçe varsa sadece SEO’ya odaklanmak en doğrusu olacaktır. SEO çalışmalarınızda bir yatırım getirisi belki görmeyebilirsiniz ama sonrasında Bunlar yavaş yavaş ve kalıcı olarak sizlere etki yapmaya başlayacaktır. Gelir elde etmeye başladığında eğer bütçe payı da oluşursa o zaman reklamsız dahil edilebilir. Buna ek olarak, ürün-hizmeti öne çıkarmak için bilgilendirici anahtar kelimeler de kullanmak gerekiyor. Hedef kitlenizin aradığı bilgilendirici anahtar kelimeler üzerinden SEO çalışmaları yapabilirsiniz. 

“Dijital pazarlama nedir?” “Dijital dönüşüm nedir?” gibi aramalar çok iyi müşteri dönüşümü sağlamıyor gibi gelebilir ancak hacimsel anlamda çok yüksek trafik getirdiği için elinizi ve sitenize güçlendirebilir. Hizmet sayfalarınıza da dikkat çekebilirsiniz.

SEO ve içerik pazarlamasının devreye girmesinin zaman alacağını yine unutmamak gerekiyor. 

sem seo

Peki, SEM’e ne zaman odaklanmalı? 

Hizmetleriniz için tutarlı bir reklam bütçeniz varsa planlı ödeme yapabilirsiniz. Planlı bütçeyle Google reklamlarını uygulayabilirsiniz.

Eğer ilk kez reklam vereceksiniz ve ne yapacağınızı tam olarak bilmiyorsanız bütçenizi verimsiz ve hızlı bir şekilde tüketebilirsiniz. Ne telefonunuz çalar, ne mail gelir. Hiçbir dönüşüm elde etmeyebilirsiniz. Doğru anahtar kelimeler hedefleme, reklam metni, açılış sayfası, teklif türleri, ürün ve hizmet seçmelisiniz. 

Google Ads hesabını yönetmek ciddi bir disiplin ister. Dönüşüm oranlarını sağlamak ve reklamlardan en iyi şekilde nasıl yararlanacağını ilişkin doğru kararları almak ve uygulamak çok önemlidir.  

En Çok Karşılaşılan SEM (Arama Motoru Pazarlama) Hataları 

SEM’de belli bir uzmanlık aşamasına gelmek için gerçekten çokça zaman harcamak gerekir. 

  • Reklamın kurgusunu yapmalısınız. Reklamlarınızın açılış sayfanızla eşleşmesi potansiyel müşterinizi hayal kırıklığına uğratırsınız, güvenlerini kaybedersiniz. 
  • Çevrimiçi ortamda zaten çok fazla içerik bulunuyor. Rakipleriniz reklam veriyor. Sizler kendinizi öne çıkaracak metinler yazmıyorsanız, sıkıcı bir metniniz varsa bu size fayda sağlamaz. Dönüşümünüz düşer.
  • Hedef kitle erişimi ile anahtar kelime alaka düzeyi arasında bir denge bulmalısınız. Eğer eşleşmeleri doğru bir şekilde ayarlamazsanız müşteri kaybedebilirsiniz. Mobil için optimize edilmemiş bir sitenizin olmaması yine en büyük hatalardan bir tanesidir. Kullanıcı reklamınıza tıkladığınızda gerçekten kendisini anlayabileceği, okuyabileceği bir site yoksa yine dönüşüm sağlamayacaktır. Kullanıcı tıkladıktan sonra hemen terk edecektir. 
  • Kullanıcı amacına sadık kalmamak yine önemli hatalardan bir tanesidir. Müşteri odaklı hareket etmek gerekiyor. Bu nedenle müşterinin ne istediğini bilerek açılış sayfasını optimize etmeliyiz. Ölçemediğiniz reklamı yönetemezsiniz, etkili bir şekilde ölçüm yapamazsanız. Herhangi bir değişiklik yaptığınızda etkisini ölçemiyorsanız verilerinizi boşa harcamış olursunuz. Reklam uzantılarını kullanmak ve potansiyel müşterinize bilgiler vermeniz gerekir. Uzantıları lütfen kullanın. Form, adresler, telefonlar ve diğer ek hizmetler gerçekten çok önemlidir. 
  • Rakiplerinizi görmezden gelmeyin. Onlar da SEO yapıyor. Rakipleriniz sizden iyi ise onlardan çok şey öğrenebilirsiniz. Bazen rekabet iyidir.

search engine marketing

SEM Merak Edilen Sorular