Pazarlama Karması Nedir?
Pazarlama karması, pazarlamayı en iyi şekilde yapmak için kullanılan bir araçtır. Pazarlama karması, Ürün, Yer, Promosyon (Tutundurma) ve Fiyat kavramlarının stratejik olarak belirlenmesidir. Şirketler büyümek ve kar elde etmek için pazarlama stratejilerini doğru bir şekilde belirlemelidir ve bu da pazarlama karmasını etkin bir biçimde uygulamaktan geçmektedir.
İpucu
Pazarlama Danışmanlığı yaklaşımımızın, danışmanlık sürecimizin ve danışmanlık hizmetlerimizin detaylarının açıklandığı Pazarlama Danışmanlığı sayfamız ilginizi çekecektir.
Bir başka deyişle pazarlama karması, pazarlama müdürü veya direktörünün karar vermesi gereken temel değişkenlerin tümüne verilen isimdir. Pazarlama karması, "Pazarlama nedir ?" sorusuna cevap arayan kişilerin; cevabı bulmasında en çok yardımcı olan araçtır denilebilir.
Şirketlerin, pazarlama süreçlerini etkin bir şekilde yönetebilmesi için pazarlama karmasını kullanması verimli bir yöntemdir. Pazarlama karmasına öncülük eden birçok isim vardır. Bunlardan biri Jerome Mccarthy’nin “Pazarlamanın Temelleri” adlı kitabıdır. Aynı zamanda, Neil H. Borden da pazarlama kavramını ele alan isimlerden biridir. Yönetim gurusu olan Philip Kotler de, pazarlama karması kavramını iş dünyasında trend haline getiren öncülerdendir.
Temelde iki tane pazarlama karması türü vardır;
- Ürün pazarlama karması
- Hizmet pazarlama karması
Pazarlama karması denildiği zaman akla ilk gelen 4P kavramıdır. 4P kavramının açılımı;
- Product (Ürün)
- Place (Yer)
- Price (Fiyat)
- Promotion (Promosyon)
1. Product (Ürün)
Ürün, bir şirketin müşterilerine sunduğu mal veya hizmeti ifade eder. Ürün , Pazarlama karmasının birinci parçasıdır. Ürün türü, işletmelerin bunun için ne kadar ücret alabileceğini, nereye yerleştirmeleri gerektiğini ve pazarda nasıl tanıtmaları gerektiğini de kısmen belirler. İdeal olarak, bir ürün mevcut bir tüketici talebini karşılamalıdır. Başarılı olmak için, pazarlamacıların bir ürünün yaşam döngüsünü anlaması ve işletme yöneticilerinin yaşam döngülerinin her aşamasında ürünlerle ilgilenmek için bir plana sahip olması gerekir. Başarılı bir şirket olmanın formülünü öğrenmek için bu konudaki detaylı makalemizi okumanızı öneririz.
Dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;
- Faydalar
- Özellikler
- Ürün etkileşimi
Ürün pazarlama kararları verilirken ayrıntılı bir şekilde birçok soru sorulabilir. İşte en önemlilerinden birkaçı:
- Ürününüz neyi karşılar?
- Hangi sorunu çözer veya müşterinin hangi sorunun üstesinden gelmesine yardımcı olur?
- Diğer bir deyişle, müşteri ürününüzü kullanarak ne kazanacaktır?
- Ürününüz ona nasıl fayda sağlayacaktır?
- Ürün, müşterinizin ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olan hangi özelliklere sahiptir?
- Ürününüzün rekabet avantajı nedir?
- Ürününüzün rakiplerinizden farkı nedir?
- Müşteri neden rakiplerinizin ürünü yerine sizin ürününüzü satın almalıdır?
2. Place (Yer)
4P kavramının bu aşamasında göz önünde bulundurulması gerekenler aşağıdaki gibidir;
- Konum
- Ürünün pazara nasıl sokulacağı
- Dağıtım
Yer hakkında sorulacak sorular, nasıl dağıtılacağından hangi pazarda bulunacağına kadar değişir. Yer hakkında sorulabilecek sorular şu şekildedir;
Potansiyel alıcınız ürününüzü nerede arayacak?
Bir tuğla ve harç mağazasındaki bir katalogda mı, yalnızca web'de mi yoksa bir veya daha fazla konumun birleşiminde mi bulunacak?
Ürününüz bir tuğla ve harç mağazasında satılacaksa mağaza hangi özelliklere sahip olacak? Bir butikte mi yoksa indirimli bir mağazada mı satılacak? Ev gereçleri mağazasında, bakkalda, çocuk mağazasında vb. gibi yerlerde bulunacak mı? Perakande mağaza satışları nasıl arttırılacak ?
Ürününüzü piyasaya sürmek için planınız nedir?
Doğrudan müşterilerinize mi satış yapacaksınız yoksa bir distribütör veya satış ekibi mi kullanacaksınız?
Bir firma yer ile ilgili kararlar verirken, bir ürünü nerede satması gerektiğini ve ürünü pazara nasıl ulaştıracağını belirlemeye çalışmaktadır. Pazarlama yöneticilerinin amacı, ürünleri, satın alma olasılığı en yüksek olan tüketicilerin önüne çıkarmaktır.
Bazı durumlarda bu, bir ürünün belirli mağazalara yerleştirilmesi anlamına gelebilir. Aynı zamanda ürünün belirli bir mağazanın ekranına yerleştirilmesi gibi inovatif aksiyonlarda alınabilir.
3. Price (Fiyat)
Pazarlama karmasının fiyat adımında dikkate alınması gereken maddeler şöyledir;
- fiyat stratejisi
- indirimler
- kar marjı
Ürününüzü hangi fiyata ayarlayacağınızı düşünürken, müşterinizin ürününüzdeki değeri algılaması gerektiğini ve bunun yalnızca fiyat üzerinden müşteri kazanılamayacağı anlamına geldiğini unutmayın. Ürün fiyatı belirlemeye çalışırken şu soruları göz önünde bulundurmak gerekir:
- Rakipleriniz ürünü ne kadar satıyor?
- Rekabetçi bir piyasa fiyatı belirleyip sürdürebiliyor musunuz?
- Fiyatınız rakiplerinize kıyasla nasıl olacak?
- İndirimler veya satın alma avantajları sunacak mısınız?
- Bir sadakat programı veya ödül programı sunacak mısınız?
- Ürününüz birden fazla fiyat noktasında mı sunulacak? Öyleyse neden?
- Ürününüz için belirleyebileceğiniz ve yine de ihtiyacınız olan kar marjını koruyabileceğiniz en düşük fiyat nedir?
Fiyat, tüketicilerin bir ürün için ödediği maliyettir. Pazarlamacılar, fiyatı ürünün gerçek ve algılanan değerine bağlamalı, ancak aynı zamanda tedarik maliyetlerini, dönemsel indirimleri ve rakiplerin fiyatlarını da göz önünde bulundurmalıdır. Bazı durumlarda, pazarlama yöneticileri, ürüne lüks görünümü vermek için fiyatı artırabilir. Alternatif olarak da, daha fazla tüketicinin ürünü deneyebilmesi için fiyatı düşürebilirler. Bir başka önemli nokta da; pazarlamacıların, indirim yapmanın ne zaman uygun olduğunu belirlemesi gerekir.
4. Promotion (Promosyon)
Promosyon adımında dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıda şekildedir;
- pazarlama kanalları
- pazarlama stratejisi
- sezon
Müşteriniz bunları bilmiyorsa en iyi ürünler bile satmakta zorluk çekebilirsiniz. Ürününüzü nasıl tanıtacağınızı düşünürken sorulması gereken sorular şunlardır;
- Pazarlama mesajınızı potansiyel müşterinize hangi yollarla ulaştıracaksınız? Örneğin; doğrudan posta, reklam panoları, web, sosyal medya vb. kullanacak mısınız?
- Ürününüzü tanıtmaya ne zaman başlayacaksınız ve o sırada onu tanıtmanızın nedeni nedir?
- Ürünü piyasaya sürülmeden kaç ay önce tanıtacaksınız?
- Ürün mevsimlik mi? Eğer öyleyse, bu onu ne zaman, nerede ve nasıl tanıtacağınızı nasıl etkileyecek?
Promosyon adımı, reklam, halkla ilişkiler ve promosyon stratejisini içerir. Bir ürünü tanıtmanın amacı, tüketicilere neden ihtiyaç duyduklarını ve bunun için neden belirli bir bedel ödemeleri gerektiğini açıklamaktır.
Dolayısıyla, pazarlamanın 4P'si, bir mal veya hizmetin pazarlanmasında yer alan temel faktördür. 4P, bir mal veya hizmetin ürünü, fiyatı, yeri ve promosyonudur. Genellikle pazarlama karması olarak anılan 4P, genel iş ortamında iç ve dış faktörlerle sınırlandırılır ve birbirleriyle önemli ölçüde etkileşime girer.
4P, şirketler tarafından, tüketicilerin onlardan ne istedikleri, ürün veya hizmetlerinin bu ihtiyaçları nasıl karşıladığı veya karşılamadığı, ürün veya hizmetlerinin dünyada nasıl algılandığı, duruşları dahil olmak üzere işletmeleri için bazı temel faktörleri belirlemek için kullanılır.
Hizmet Pazarlama Karması ile Ürün Pazarlama Karmasının Farkı Nedir?
Şirketlerde, satılabilir faktörler ikiye ayrılır. Bunlar; ürün ve hizmettir. Ürün için pazarlama karması denildiği zaman 4P akla gelmektedir. Hizmet denildiğinde ise 4P kavramına 3P daha eklenerek 7P kavramı devreye girmektedir. Peki, 7P kavramı nedir? 7P kavramının ilk 4P’si ürün pazarlamasında kullanılan geri kalan 3P 'si ise hizmet pazarlamasında etkin olan pazarlama karmasıdır;
- Product (Ürün)
- Place (Yer)
- Price (Fiyat)
- Promotion (Promosyon)
- People (İnsanlar)
- Processes (Süreçler)
- Physical Evidence (Fiziksel kanıt)
5. People (İnsanlar)
7P'lerin "insanlar" unsuru, doğrudan veya dolaylı olarak, işletmenin iş tarafında yer alan herkesi içerir. Doğru insanlar yoksa harika bir marka, yenilikçi ürün veya harika bir sosyal medya varlığı yaratmanın hiçbir faydası yoktur. İşinizin hayatta kalmasının ayrılmaz bir parçası, tüm çalışanlarınızın perde arkasında veya müşteriyle iletişimlerinde dinamik ve kaliteli aksiyonlar alması gerekliliğidir.
Kitlenizin sorunlarına empati duymayan bir müşteri hizmetleri temsilcisine sahip olamayacağınız gibi, insan becerilerinden yoksun bir yöneticinizin de olmaması gerekmektedir. Kendinize sorun: bu çalışanlar şirketin vizyonunu paylaşacak ve ayrıca müşterilerin beklenti ve gereksinimlerini anlayacak mı?
Doğru kişileri işe almak ve elde tutmak, işletmenizin hem uzun hem de kısa vadeli başarısı için gereklidir. Aynı biçimde durumsallık yaklaşımı ; günümüzdeki çok hızlı değişen pazarlama dinamiklerinin kasırga hızındaki dinamiklerini yönetmek için biçilmiş kaftandır. Durumsallık yaklaşımı çerçevesinde; pazarlama alanındaki alınacak kararlar duruma, zamana ve koşullara özgü olmalıdır. Aksi halde; bir başka olay için alınmış karar seti; yepyeni bir durumda da aynen uygulanırsa aynı başarıyı göstermesi beklenemez.
6. Processes (Süreçler)
Pazarlama karmasındaki 7. bileşen "süreç", hizmeti müşteriye sunarken gerçekleştirilen bir dizi eylemi tanımlar. Süreci incelemek, satış hunisi, ödeme sistemleriniz, dağıtım prosedürleriniz ve müşteri ilişkilerini yönetmek gibi hususları değerlendirmek anlamına gelir.
Ancak sadece işlemleri yapmak yeterli değildir. Bu süreçler için attığınız her adım ve kullanmayı seçtiğiniz yöntemler, sizin tarafınızdan maliyetleri en aza indirirken, aynı zamanda müşteriniz için fayda ve değeri en üst düzeye çıkaracak şekilde yapılmalıdır.
Sürecinizin farklı bölümlerini değerlendirmek, ayarlamak ve optimize etmek, iş çabalarınızı düzene koymanıza yardımcı olurken, aynı zamanda yöntemlerinizin güncel ve mevcut eğilimlere uygun olmasını sağlar.
7. Physical Evidence (Fiziksel kanıt)
Önemli noktalara indiğimizde, tüketicilerin satın aldıkları veya etkileşimde bulundukları markanın yasal olduğunu ve aslında gerçek hayatta var olduğunu bilmeleri önemlidir. Fiziksel kanıtın devreye girdiği yer burasıdır.
Fiziksel kanıt genellikle iki şekilde olur:
- hizmetin veya satın alma işleminin gerçekleştiğine dair kanıt
- markanızın varlığının kanıtı veya onayı
Örneğin, alınan tüm hizmetler veya ürünler fiziksel kanıt olarak sayılır. Makbuzlarınız, ambalajlarınız, takip bilgileriniz, faturalarınız, broşürleriniz veya PDF'leriniz vb...
Markanızın onayı veya doğrulaması ne olacak? Doğrulama ile ne demek istiyoruz? Doğrulama, temelde markanızın web sitesi, logonuz, kartvizitleriniz, binanızdaki bir tabela, markanın genel merkezi ve ekipmanı ve sosyal medyadaki varlığınız gibi görsel yönlerini veya ölçülebilir özelliklerini ifade eder. Bunlar, müşterinin sizinle veya tekliflerinizle gerçekten etkileşim kurmadan önce görmesi muhtemel unsurlardır.
Hem markalar hem de müşteriler için etkileşimlerini ve işlemlerini belgelemek GDPR açısından her zaman önemlidir.
Ürün pazarlaması | Hizmet pazarlaması | |
Anlam | Ürün pazarlaması, pazarlama faaliyetlerinin belirli bir segmentte belirli bir ürünü tanıtmak ve satmak için hizalandığı süreci ifade eder. | Hizmet pazarlaması, işletme tarafından müşterilerine yeterli değerlendirme için sunulan ekonomik faaliyetlerin pazarlanmasını ifade eder. |
Pazarlama Karması | 4P: Ürün, Fiyat, Yer, Promosyon | 7P: 4P + İnsanlar, Süreç, Fiziksel kanıt |
Ne Satıyor? | Değer | İlişki |
Kim kime geliyor? | Ürünler müşterilere gider. | Müşteriler hizmete gelir. |
Aktarım | Sahip olunabilir ve başka bir tarafa yeniden satılabilir. | Ne sahip olunur ne de başka bir tarafa devredilir. |
İade | Ürünler iade edilebilir. | Hizmetler işlendikten sonra iade edilemez. |
Somutluk | Somutturlar, böylece müşteri satın alma kararına gelmeden önce onu görebilir ve dokunabilir. | Soyut oldukları için hizmetleri tanıtmak zordur. |
Ayrılabilirlik | Ürün ve onu üreten firma ayrılabilir. | Hizmet, sağlayıcısından ayrılamaz. |
Görünürlük | Görünürlerdir ve dolayısıyla müşterilerden hızlı yanıt alırlar. | Görüntü içermezler ve müşterilerden hızlı yanıt almazlar. |
Kalite karşılaştırması | Bir ürünün kalitesi kolaylıkla ölçülebilir. | Hizmet kalitesi ölçülemez. |
Özelleştirilebilirlik | Ürünler gereksinimlere göre özelleştirilemez. | Hizmetler kişiden kişiye değişir, özelleştirilebilir. |
Pazarlama Karması Stratejilerini Uygulayarak Bir Şirket Nasıl Büyür?
İşletme hedeflerine ulaşmada pazarlama karmasının önemi büyüktür. Bahsettiğimiz gibi, pazarlama karışımının her bir unsurunun hedeflerinizi desteklemek için diğerleriyle birlikte çalıştığından emin olmalısınız. Örneğin, yüksek fiyatlı ve konumlu bir premium ürünü desteklemeniz gerekir ve promosyonunuz bu değeri iletmelidir. Bir unsur bile "kapalı" olduğunda engeller ile karşılaşabilirsiniz.
Göze çarpan büyümeye sahip bazı şirketler, pazarlama karmasının bireysel unsurlarından yararlanmanın etkilerini yaşamaktadır. Bu örneklerden bazılarında göreceğimiz gibi, bir öğe diğerlerini yükseltmeye bile yardımcı olabilir.
Pazarlama Karması ile Şirket Büyütmek için 5 Taktik:
1. Ağızdan ağıza pazarlama ile büyüyen şirketler tropikal ağaç gibi gür olur.
2. Pazarlama, satışı gereksiz kılmanın sanatıdır.
3. Ürün ve hizmet ile pazar uyumunu bulana kadar denemeyen, küçük kalmaya razı olur.
4. Pazarlama savaşı, masa başında, pazarlama karması ve pazarlama stratejileri ile verilendir. Satış ise sadece barış anlaşmasının imzalanmasıdır.
5. Hizmet alanlar, fiyata bakıp karşısındaki insana duyduğu güvene göre satın alım yapandır.
1. Ağızdan ağıza pazarlama ile büyüyen şirketler tropikal ağaç gibi gür olur.
Tropikal iklimin en belirgin özelliği toprağın, havanın ve sıcaklığın bir tohumun yeşermesi için çok uygun olmasıdır. Yere öylesine düşen bir tohum bile birkaç hafta sonra filizlenebilir. Şirketler için ağızdan ağıza öneri de bu etkiyi yaratmaktadır. Sizin haberiniz olmadan, ürün ve hizmetinizden memnun kalan bir müşterinizin sizi önermesi, en iyi pazarlama stratejilerinden biri olarak kabul edilir ve satışlarınız filizlenmeye başlar. Karşı taraf için deneyimlemiş bir insanın yorumu çok değerlidir ve güven verir. Bununla birlikte, hiçbir bütçe ayırmanıza gerek kalmadan reklamınız en etkili şekilde yapılmış olur.
Ağızdan ağıza önerilebilmeniz için yapmanız gerekenlerden en önemlisi mevcut müşterinizin isteklerini göz önünde bulundurarak onu memnun tutmaktır. Devamında, herhangi bir şikayet olduğunda en hızlı şekilde yanıt verilerek sorununun giderilmesi, müşterinizin size tekrar bağlanmasını sağlayacaktır.
2. Pazarlama, satışı gereksiz kılmanın sanatıdır.
Pazarlamanın sosyal medya, reklam, billboard, ağızdan ağıza, katalog, ürün yerleştirme vs. gibi birçok tekniği vardır. Bu uygulamaların her biri doğru zamanda doğru yerde yapıldığında beraberinde satışı getirmektedir. Pazarlama stratejilerinizi doğru belirlediğiniz ve uyguladığınız zaman, satış ekibiniz müşteriye gittiğinde konuşmasına bile gerek kalmadan o müşteriyi bünyenize katabilirsiniz. Müşteri daha öncesinde reklamınızı görmüş veya methinizi duymuştur ve bu sayede zaten ikna olmaya hazırdır.
Şirketlerde yapılan hatalardan biri de; satış departmanına gösterilen özenin pazarlama departmanına gösterilmemesidir. Pazarlama ekibi, sürecin ilk adımı olmasına rağmen satış ekibine daha çok yönelmek, ürününüzün müşteriye ulaşma süresini uzatacaktır. Bunun yerine pazarlama ekibinizi kuvvetli tutarak satış ekibinizin işini kolaylaştırabilirsiniz.
Günümüzde pazarlama, her alanda her şekilde yapılabilmektedir ve devir yaratıcılık devridir. Satış ekibinizin müşteriye dil dökmek için harcayacağı zamanı daha verimli kullanmasını sağlayarak şirketinize artı değer katabilir, ürün ve hizmetinizi müşterilere daha hızlı ulaştırabilirsiniz.
3. Ürün ve hizmet ile pazar uyumunu bulana kadar denemeyen, küçük kalmaya razı olur.
Ürün ve hizmetiniz pazar ile uyumlu olmalıdır. Talep edilen ve ihtiyaç duyulan bir ürünü ürettiğiniz takdirde pazarlama stratejilerinizi, rekabet ortamında daha verimli şekilde geliştirebilir ve sonuç alabilirsiniz. Kaliteli bir materyalden ürettiğiniz bir kazağı yazlık yerde satmak size hiçbir artı kazandırmayacaktır. Ürün ve hizmetiniz pazar ile ne kadar paralel giderse, şirketiniz o kadar büyür, hizmetiniz ve ürününüz o kadar tercih edilir.
Günümüzde pazar ve sektörler dijital çağ ile birlikte hızla değişiyor olabilir. Burada dikkat etmeniz gereken şey, değişenin, iş yapış şekilleri olmasıdır. Ürün ve hizmetler pazarın ihtiyacını karşıladığı sürece değişmez, değişen; onları pazarlama şeklinizdir.
4. Pazarlama savaşı, masa başında, pazarlama karması ve pazarlama stratejileri ile verilendir. Satış ise sadece barış anlaşmasının imzalanmasıdır.
Pazarlama, beyin fırtınalarının yapıldığı, uygulamaların planlandığı, kitlenin belirlendiği ve kitleye ulaşım stratejilerinin oluşturulduğu bir süreçtir. Bu süreci başta sona tasarlayıp başarılı bir şekilde uyguladığınız zaman satış ekibinize kalan tek iş müşteri ile imzaları atmak olacaktır. Ürün ve hizmetlerinizi ne kadar doğru ve akıllıca pazarlarsanız, satış ekibiniz, sahada kusursuz ve en az eforla işi bitiren olacaktır.
Pazarlama süreci, içerisinde birçok faktörü bulunduran ve plan yapılmadığında karmaşıklaşabilen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle, sürecinizi doğru yönetmeniz ve stratejilerinizi akıllıca belirlemeniz, ürün ve hizmetinizin müşteriye ulaşması noktasında en önemli unsurlardandır.
5. Hizmet alanlar, fiyata bakıp karşısındaki insana duyduğu güvene göre satın alım yapandır.
Hizmetinizin, müşteri tarafından tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biri verdiğiniz güvendir. Fiyat, tercih esnasında etkileyen bir faktördür fakat güven vermediğiniz takdirde fiyatınızı uygun tutsanız bile müşteri tarafından tercih edilme olasılığınız çok düşüktür. Müşteri, alınan hizmetin, verilen paraya değmesini ister ve bunu da sizin vereceğiniz güven ile doğru orantılı düşünür.
Hizmetinizi, güven verici bir şekilde sunmanız müşterinizin gözünde iyi bir başlangıç yapmanızı sağlar. Dolayısıyla, fiyattan önce yaratacağınız değeri öne çıkarmanız hem şirketiniz hem de müşteriniz açısından çok önemlidir.
Pazarlama Karması Kapsamında Albert Solino Yaklaşımı
Şirketinizi büyütmenizin yolu satış ve pazarlama süreçlerinden geçmektedir. Albert Solino olarak bu süreçte vermiş olduğumuz danışmanlığımıza temel metodolojilerimizi uygulamakla başlamaktayız. Bunlar;
- Mevcut durum analizi (muayene)
Şirketinizdeki sorunları buluyoruz.
- Gelişim durum yol haritası (reçete)
Bulduğumuz sorunların iyileştirme yöntemlerinin proje kartlarını oluşturuyoruz.
- Uygulama projelerinin hayata geçirilmesi (tedavi)
Sorunların iyileştirme yöntemlerine dair oluşturulan proje kartlarının uygulanması sırasında rehberlik ediyoruz.
Bu alanda vermiş olduğumuz danışmanlık hizmetlerimizi sıralamak gerekirse;
1. Satış ve Pazarlama Danışmanlığı
- Pazarlama departmanının kurulumu
- Pazarlama organizasyon şemasının kurgulanması
- Pazarlama stratejisinin oluşturulması
- Pazarlama planının kurgulanması
- Pazarlama karmasının oluşturulması ve hayata geçirilmesi
2. Stratejik Plan Danışmanlığı
Bu alanda danışmanlık hizmetimizi verirken yolumuzu belirlemek için sorduğumuz sorular aşağıdaki gibidir;
- Şirketi büyütmek için vizyonumuz nedir?
- Geleceğe dair hedefler nelerdir?
- Bu hedeflere nasıl ulaşabiliriz?
- Bu hedeflere ulaşmak için stratejiler ne olmalı?
- Stratejilerin başarıya ulaştığını nasıl anlarız?
- Hedefler ne olmalıdır?
- Bu hedefler nasıl ölçülebilir?
3. Dijital Dönüşüm Danışmanlığı
Bu danışmanlık hizmetimizde ilk önerdiğimiz uygulamalardan biri CRM Yazılımını (Müşteri Portalı Yazılımı) şirketinize adapte etmektir. CRM yazılımı, müşteri ilişkilerinizi yönetmenizi kolaylaştırarak birçok sürecinizin karmaşıklığını basit hale getirir. Bu da şirketinize zaman ile birlikte ekstra verim kazandırmaktadır. Müşterileriniz ile yaptığınız anlaşmaları bu yazılım üzerinden görebilir, müşteri geri bildirimlerinizi takip edebilir, müşterilerinizin iletişim bilgilerine kolayca ulaşabilir ve müşterilerinize hızlıca yeni ürünlerinizi tanıtabilirsiniz.
Albert Solino olarak, verdiğimiz danışmanlık hizmetlerinden edindiğimiz tecrübeler ile her yeni müşteri şirketimize hızlı ve etkin çözümler sunmaktayız. Şirketinizin bugününü tasarlayarak, geleceğinin en verimli şekilde sonuçlanmasını hedeflemekteyiz.