OKR Nasıl Çalışır?
Kısaca OKR, Objectives and Key Results, Hedefler ve Anahtar Sonuçlar, hedefleri ve sonuçları tanımlamak ve izlemek için kullanılan bir stratejik yönetim metodolojisidir. Başta Google, Facebook ve Intel olmak üzere dünyanın en büyük firmalarının birçoğu stratejik yönetimlerinde OKR sistemini kullanmaktadır.
İpucu
Albert Solino olarak OKR yaklaşımımızın, OKR danışmanlığımızın detaylarının ve püf noktalarının açıklandığı OKR Danışmanlığı sayfamız ilginizi çekecektir.
OKR'nin nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için önce OKR'yi açıklayalım.
Tarihinin, Hedeflere Göre Yönetimi (kısaca MBO) icat eden Peter Drucker ve OKR modeline MBO'yu geliştiren Andy Grove ile başladığını söyleyebiliriz.
OKR'nin amacı, ekipleri ve ekip üyelerini, hep birlikte doğru ve aynı yöne bakmalarını sağlayarak ölçülebilir ve niceliksel başarılar etrafında birleştirmektir. Etkili OKR'ler yazmak için OKR metodolojisinin nasıl çalıştığı derinlemesine anlaşılmalıdır.
OKR, şeffaf bir çalışma alanı oluşturur, bu da her üyenin, şirketlerinin hedeflerinin ne olduğunu görebileceği anlamına gelir. Bu hedefe ulaşmak için sorumluluklarının yanı sıra. Bu, şirketlerin herkesin aynı yönde ilerleyip ilerlemediğini anlamasına yardımcı olur.
Yönetim uzmanları, ekip üyelerini kendi rahatlık alanlarından ayrılmaya zorlamak için OKR ile hedefler belirler ve bu da ekibin çapraz işlevselliğini geliştirir. Böylece gerçek sonuçları çok daha hızlı ve çok daha kolay alabilirler.
Rakiplerden sıyrılmakla denizde boğulmak arasındaki fark odak noktasıdır. OKR sistemini, bu odağı bulmak için yararlı bir metodoloji olarak tanımlayabiliriz. Bu harika metodoloji, aslında hedef odaklı bir yaklaşımla izlenebilecek bir yol haritası gibidir. Bu, özellikle dinamik bir yapıya sahip şirketler için başarıya ulaşmanın güçlü bir yoludur.
Google, LinkedIn, Zynga, Twitter ve Slack gibi iş profesyonelleri, Peter Drucker'ın Hedeflere Göre Yönetimi icat etmesinden ve Intel MBO'yu OKR adlı bir modele dönüştürmesinden bu yana bu metodolojiyi kullanıyor. Bu nedenle, etkili, basit ve zaman kazandırıcıdır. Ek olarak, şirketinizin hedeflerini izlemek ve yönetmek için bir OKR şablonu kullanabilirsiniz.
Hizmetlerimizle ilgili daha fazla bilgi edinin...
OKR Danışmanlığı: OKR Danışmanlığımız ile şirket kültürünüzü güçlendirin, uyumlu ve aynı hedefe odaklanmış bir yapıyla rekabet gücünüzü artırın. Daha fazla bilgi almak için "OKR Nasıl Belirlenir?", "OKR Örnekleri" ve "KPI Nasıl Belirlenir?" içeriklerimize göz atabilirsiniz.