Marka (NICE) Sınıflandırma Sistemi Nedir?

Marka başvurularında tescillerinin kapsamı belirlenirken bir sınıflandırma sistemi uygulanmaktadır. Bu sistemin adına nice marka sınıflandırma sistemi diyoruz. Yani, bir marka başvurusunun hangi meslek alanında yapılacağını ya da hangi ürün ya da hizmet ile tüketiciye sunulacağını belirlerken bu nice sınıflandırma sistemini kullanıyoruz. Ve marka başvurumuzu bu sınıflar üzerinden gerçekleştiriyoruz.

İpucu

Marka Sınıflandırma, Marka Konumlandırma ve Marka Stratejisi kapsamındaki yaklaşımımızı, danışmanlık sürecimizin detayları ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı Yurt Dışı Marka Tescil sayfamız ilginizi çekecektir.

Marka Sınıflandırma Listesine Nasıl Ulaşabilirsiniz?

nice sınıflandırma

Burada NICE sınıflandırması yazıyor. Çok karıştırılan bir husus olduğu için şunu belirtmek istiyorum. NICE ismi bu sınıflandırma sistemine dair yapılan anlaşmanın imzalandığı şehir olan Nice şehrinden geliyor. Karıştırılan kısım ise Nace diye ticaret alanında kullanılan sınıflandırma sistemi. Bize zaman zaman Nace kodu üzerinden sınıflandırma ile marka başvurusu talebi gelebiliyor. Bu iki sınıflandırma sisteminin de birbiri ile alakası yoktur.

Bu nice sınıflandırma sistemi de yaklaşık 5-6 yılda bir yeni meslek gruplarına göre güncellenmektedir. Biz şu an Nice sınıflandırması versiyon 11’i kullanıyoruz. Dünya’da da genel olarak bu 11.versiyon kullanılıyor.

 

Bir Marka Tescil Başvurusu Yaparken Hangi Sınıflarda Başvuru Yapabilirsiniz?

 

İsterseniz ücretini ödeyerek 1’den 45’e kadar tüm sınıflarda başvuru yapabilirsiniz. Ancak biz tabi ki bunu önermiyoruz. Ve hatta ilgili sınıflarda da ilgili ürün ya da hizmetler için başvuru yapılmasının daha doğru bir strateji olduğunu düşünüyoruz ve tavsiye ediyoruz.

Bir örnek vermemiz gerekirse diyelim ki markanız ağız bakım ürünleri ile ilgili bir tescil yoluna gidecek. Yani ürününüz ağız bakım ürünleri, markayı bu ürünler için kullanacaksınız. Nice sınıflandırmasına baktığınız da 03.sınıfta “Diş bakımı ürünleri: diş macunları, diş parlatma ve beyazlatma maddeleri, tıbbi amaçlı olmayan ağız gargaraları” ifadesini göreceksiniz. Şimdi 03.sınıfı komple başvurunuzda tercih edebilirsiniz ancak aslında yalnızca diş bakım ürünlerinde kullanacaksınız yani aslında 03.sınıfta geriye kalan “Deri, vinil, metal ve ahşap için parlatma ve bakım ürünleri:” gibi sınıf detaylarını başvuruya eklemenize gerek yoktur. Biz genellikle bu şekilde hem sınıf seçerken hem de sınıfın içerisinde yer alan detayları dahil ederken markayı kullanacağımız ürün ya da hizmetler için spesifik eşya listeleri ile devam edilmesini öneriyoruz.

Yalnızca mal sınıfları yani 1’den 35’e kadar olan kısım ya da yalnızca hizmet sınıfları yan 35’den 45’e kadar olan sınıflardan birini seçmek durumunda değilsiniz.  Bir örnek basılı yayınlar için 16. Sınıfta tescil alırken aynı zamanda yayınların okuyucuya ulaştırılması ile ilgili 41.sınıfı da tescilinize dahil edebilirsiniz. Bu şekilde sınıflar ürün mal ya da hizmet olarak ayırt etmeksizin tescile konu edilebilir.

Marka Tescil Başvurusu Yaparken Sınıflandırma Tercihinde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

35. Sınıf Nedir? 

Marka tescillerinde sık sık kafa karışıklığına sebep olan bir konu 35.sınıftır. Başvuru sahipleri hangi durumlarda 35 sınıfta tesciline ihtiyaç duyulduğunu hangi durumlarda duyulmadığı genelde tartışılan bir konudur. 35 sınıfın iki tane tanımlaması var biri 1995'ten 2011 sonuna kadar uygulanan tanım “müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için çeşitli malların bir araya getirilmesi hizmetleri” tanımıdır. Bu tanımdan anlayacağınız üzere bu çeşitli mallar her şey olabilir. Bir örnek olarak diyelim ki bir tişört satıyoruz.  Çeşitli tişörtleri internet sitemize yüklüyoruz ve satışını yapıyoruz. Eğer durum bundan ibaret ise yani çeşitli tişörtleri çeşitli markalar altında satıyorsak evet 35.sınıfı başvurumuza dahil etmeliyiz. Bu tür işleri yapan başvuru sahiplerinin 35.sınıfı alması gerekir. Yani mağazacılık hizmeti gibi düşünebilirsiniz. Ancak, Deniz isminde çeşitli mallar tanımı altında tişört satıyorum ancak Deniz isminde yine kırtasiye ürünleri satmak isteyen bir firma var. Benim 35.sınıfım çeşitli mallar ifadesi ile korunduğundan bu kırtasiye ürünleri satmak isteyen firmaya engel oluyorum. İşte tam bu yüzden, 2011'in sonunda bu değişti. Çeşitli mallar tabiri gitti. Onun yerine, bu tarihten itibaren şöyle bir tanımlama geldi müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için malların bir araya getirilmesi hizmetleri buradaki mallarının yanına bir yıldız koydular. Onun açıklamasına da dediler ki "Ne satıyorsanız onu yazın." Yani bu kısımda "mal veya mal grubu belirtiniz" denmesinin sebebi bu idi ne satıyorsanız onu yazın. Diyelim ki yine aynı örnek üzerinden tişört satıyorsanız siz buraya tişört yazın ki her ikisi de marka tescili alabilsin ve birbirine engel olmasın.

Buradan yola çıkarak 1. sınıftan 34. sınıfa kadar tanımlanan malları üreten işletme yani tekstilcisisiniz, giysi üretiyorsunuz veya bir yerde ürettiriyorsunuz. Sizin üretiyor olmanız gerekmez ürettikleri Bu malları doğal olarak sattıkları düşünülüyor.  

Eğer çeşitli markalı ürünleri bir araya getirerek satıyorsanız 35 sınıfta müşterilerin malları elverişli bir şekilde görmesi ve satın alması için çeşitli malları bir araya getirmiş oluyorsunuz.

Tam bir örnek vermek gerekirse, markamız "Deniz" olsun markamızı da kullanacağımız alan tekstil olsun sınıf 25 oluyor. Benim firmam Deniz markası ile tişört üretiyor. Ve bir mağazası var mağazasında da kapısında Deniz tabelası var içeride Deniz  markalı tişört satıldığını görüyoruz böyle bir durumda bu firma  15. sınıfta marka tescili yapar, başka bir sınıfa ihtiyacı yoktur. Çünkü başka markalı çeşitli ürünleri bu mağazada satmamaktadır.

Başka bir örnek yapalım ikinci örnek burada da markamız Deniz olsun burada firma tekstil piyasasında olsun ama bu sefer bir mağaza olsun firmanın mağazasında da farklı bir çok marka tişört görelim. Mağazanın da adı Deniz fakat içeride Deniz markalı bir ürün yok. İçeride çeşitli markalı tişörtler satılmakta böyle bir durumda bu faaliyet 35 sınıfa girer.  O sebeple markasını 35. sınıfta tescil eder, burada 25.sınıfa gerek yoktur. 

Son örneğimiz de de yine markamız Deniz fakat şimdi faaliyet alanımız hem tekstil ürünleri üretiyoruz yani Deniz diye tişört markamız var hem de bir mağazaya sahibiz. Mağazamızda ise diğer markalı ürünlerin yanı sıra kendi Deniz markalı ürünümüzü satıyoruz. Böyle bir durumda hem çeşitli malları bir araya getirmekte hem de mağazada Ayrıca kendi ürünümüzde satılmaktadır. O zaman da hem 25.sınıf hem de 35 sınıfta faaliyet var ve her ikisinde marka tescili alınması gereklidir. Bunlar elbette örnek farklı durumlar da oluşabilir konu özelinde değerlendirilebilir.  

Yurtdışı Marka Başvurularında Sınıflandırma Sisteminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yurt dışı marka tescil başvuru, inceleme ve danışmanlık süreçlerindeki en önemli problemlerden birisinin sınıflandırmaya yönelik eksik ve yanlış bilgi ve bilgi aktarımı olduğu dikkate alınırsa, konuyla ilgilenenlerin 2023 değişikliklerini, özellikle de açıklayıcı notlardaki yenilikleri dikkatli biçimde değerlendirmeleri uygun olacaktır. Irak’ta ise alt sınıf uygulaması mevcuttur.

 

İpucu

Yurt Dışı Marka Araştırma, Avrupa Birliği Markası, Amerika'da Marka Tescil Ettirmek gibi konular  kapsamındaki yaklaşımımızı, danışmanlık sürecimizin detayları ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı Yurt Dışı Marka Tescil sayfamız ilginizi çekecektir.