Mutlu Çalışan İçin Ne Yapmalıyız? Çalışan Mutluluğunu Nasıl Sağlarız?

 

Her işveren çalışanların mutlu olmasını ister ama bazen bunu nasıl yapabileceğini bilemez veya çalışanlarının mutsuz olduğunun farkına varamaz. 

Peki, çalışanlar nasıl mutlu olur?

Mutsuz Bir Çalışanınız Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Burada bir girişimci olarak birçok sorumluluğunuz oluyor. İşin temellerini atıyorsunuz, yeni fikirler üretiyorsunuz, idari kararlar veriyorsunuz, organizasyon lideri olarak da örnek oluyorsunuz. Dolayısıyla, bu işin bir parçası olarak da çalışanların mutluluğu-mutsuzluğu bir iş kolu olarak görmeyebiliyorsunuz. Aslında şirketinizin ya da kendi işinizin ayakta kalması için çalışanlarınızın mutluluğu çok kritik bir öneme sahiptir. Burada çalışanların memnuniyetsizlik belirtilerini gösterdiği zamandan itibaren bunu anlıyor olmamız gerekir. Gün sonunda mutlu çalışan, üretken ve çalışkan çalışanlardır.

Dolayısıyla, çalışan memnun olduğu zaman göstereceği performans ve üretkenlik daha faa olacaktır. Böylece organizasyondan da ayrılma olasılığı çok düşük olur ve siz de onu elde tutmak için ekstra bir zaman harcamazsınız. Çalışanın ayrıldığı noktada ise işe alım süreci ve tekrar o kişileri eğitmek için harcanan zaman azalacaktır.

Dolayısıyla çalışanların bu noktada memnuniyetlerini gözlemlemek çok önemlidir.

Bir kişi aleni bir şekilde herhangi bir memnuniyetsizlikten bahsediyorsa burada ortadan kaldırılması gereken bir belirsizlik yoktur. Kişi ne istediğini ifade etmiş ama her zaman çalışanlar bu kadar net bir şekilde ifade edemeyebilir. Bu noktada bunun sinyallerini yakalamak mümkündür. 

Peki bunu nasıl yapabiliriz?

Çalışanlarınızın başarılı olmasını istiyorsanız beklentileri açmanız gerekir. Burada çalışanların sadece asgari hedeflere ulaşmaya başladıklarını fark ediyorsanız yardıma ihtiyacı olan noktaları tespit edip buralarda müdahale etmek gerekir. Bazı çalışanlar kendilerini izole edebilir, kendilerini kapatmaya başlayabilir. Bu da aslında bir şeylerin yanlış işlediğini, yanlış bir şeyler olduğunu gösterir.

Çalışanlarımızla sıkı sıkıya bağlı bir iletişim kurmamız gerekir. Ekibinizin bağlılığı için iç iletişimi ve güven ortamını sağlamalısınız. Herhangi bir kriz anında da aksiyon alınması gerekir ya da krizi öngörerek aksiyon almalısınız. Dolayısıyla burada bazı çalışanların yeni fikir üretmede zorlandığını ya da bir eksikliği olduğunu farkedersiniz.

Çalışanlar kendi rolleri gereği ve bazen de organizasyon içinde fikirlerini özgürce üretmeleri gerekir. Siz bununla ilgili eğer bir kopukluk hissediyorsanız bu da bir mutsuzluk işareti olabilir.

Çalışanlar neden fikirlerini beyan etmiyor? Kendini önemsiz mi hissediyor? Fikirlerinin değer vermediğini mi düşünüyor? 

Gizlilik ve şeffaflık eksikliği varsa güven oluşturulması esastır. Bir lider olarak ya da bir yönetici olarak mutlaka bunu uyguluyor olmalısınız. Eğer çalışanlarınız size karşı güvenlerini kaybederse sizle kendi hissettiklerini paylaşmaz. Ateş topu da böyle büyür. 

Ne iş yapıyorsanız yapın bu bir takım işi ve takımın parçalanması, oradaki liderin ve sürecin de parçalandığı anlamına gelir. Görsel ipuçlarına da dikkat etmek gerekir. Bu anlaşılması zor noktalardan biridir. Vücut diline dikkat etmeliyiz. Böylece biraz gözlemle güven ortamı oluşturur ve iç iletişimi kuvvetlendirerek süreçleri analiz edebilirsiniz. 

 

Çalışanlar Neden Mutsuz Olur?   

-Firmalar olumsuz olarak şeffaf olamayabiliyor. Çalışanlar o işletmenin bir parçası ve belirli bir görevi de yerine getirmekle yükümlüdür. O yüzden çalışanlar “Ben bunu neden yapıyorum?”, “Bu iş sonunda bana ne öğretecek?” sorularının cevabını bilmelidir. Çalışan "Benden ne isteniyor?", "Ben bu işi neden yapıyorum?" ya da "İşi yapıyorum ama neden ödül almıyorum?" gibi girdaplara kendi zihninde düştüğü zaman birtakım vesveselere gidiyor. Belki yanlış yorumluyor, iş arkadaşlarıyla beraber bir dedikodu oluşuyor. Belki de hiç doğru olmayan bir düşünceye kapılabiliyorlar. Bu da verimliliği  düşürmeye kadar gidiyor.

-Bir kariyer imkanı sağlamıyorsanız yani kişisel gelişim engelleniyorsa çalışan mutsuz olur.

-İnsan olmanın doğasında önemsenmek vardır. Çalışanların fikirlerinin önemsenmemesi de aslında mutsuzluk sebebidir. 

-Çalışan birden fazla kişiye rapor veriyorsa, yöneticisi aşırı müdahaleci davranıyorsa ya da çok verim alınan çalışana sürekli kalem görevler veriliyorsa çok büyük sıkıntı oluyor.

Bazı şirketlerde ise toplantılarda çok fazla zaman kaybettirilmesi ya da çalışanın iş yapamaz hale gelmesinden dolayı çabası kalmayabiliyor. Bu yüzden çalışanlar mutsuz olabiliyor.

 

Çalışanları Nasıl Mutlu Edebiliriz?

Öncelikle insan ilişkisi kurmalısınız. Görev amaçlı bir araya gelen farklı kişilikteki insanların mutlaka insan odaklı olması da gerekir. Empati kurarak bir yaklaşım sergilemelisiniz. “Ben böyleyim, ben şöyleyim…” gibi bir yaklaşımdan uzakta olmalısınız. Herkes birbiriyle ortak bir amaç için işletmede bir arada olduğunu ve birbiriyle saygı çerçevesi içinde iletişimde olması gerektiğini bilmelidir.

Çalışanlar için zaman ayırmalısınız. Sorunun üzerine gitmelisiniz.Sizin sorunu görmemeniz, reddetmeniz onu ortadan kaldırmaz. 

Başarının takdir edilmesi, ödüllendirilmesi gerekiyor. Aile duygusu yaratılmaya özen gösterilmesi lazım. Her işletmede mutlaka ufak tefek problemler olacaktır ama gün sonunda bunun aidiyet duygusu olarak şekillenmelidir. Çalışanın kendisini değerli hissetmesini sağlamamız gerekiyor. Teşekkür etmeyi, takdir etmeyi ve selamlaşmayı ihmal etmemelisiniz. Çalışan tökezler, düşer. Orada onu kaldırıp onunla beraber yürümelisiniz.

Düşündüklerinizi söyleyin. Karşı tarafı mutlaka geliştirin. Yapıcı bir dil kullanın. İnsanlara negatif bir şey söylemenin de pozitif yolları vardır. Dolayısıyla bu perspektiften kendilerini ifade etmesi gerekiyor. Eleştiriler, şikayetler yapıcı bir dilde olmalıdır. Çalışanların birbiriyle empatik olmasını sağlarsınız. 

Toplantıları kısa ama verimli hale getirmelisiniz. Karar almalısınız ve karar veren yetkinliklerini de geliştirmeniz gerekir. Dolayısıyla  bu süreçler böyle muğlak ve ortada kalmamalıdır. 

Herkes mutluluğun sırrını arıyor ama şu bir gerçek en mutlu çalışan verimli çalışandır. Çalışanları stres ve tükenmişlik sendromuna sokmamalısınız. 

Mutlu çalışanlar incelendiğinde de süreçlerle ve olumsuzluklarla ilgili çok fazla şey düşünmediklerini ve yeni işlere de çok kolay adapte olduğu gözlemlenir. Mutlu çalışanların sebebi iyi liderlerdir. Dolayısıyla daha esnek ve risk taşımayan bir yapıya sahip olurlar, yaratıcılıklarını konuştururlar. Günlük işler konusunda daha az endişeli ve ihtimallere ve rollere karşı açık olurlar. Bu kişiler takım oyuncularıdır, yardım etmeyi sever. Büyük sorunlarla karşılaşsalar bile kolayca çözüm geçebilirler. Dolayısıyla çalışanın memnuniyeti ve mutluluğu, süreçlerdeki herhangi bir aksama olduğu noktada kolayca çözüme ulaşacaktır..