Mülakat Nedir?
Mülakat, potansiyel bir işveren ve bir aday arasındaki bir tartışma veya konuşmadır. Bir işverenin becerileri anlamasına, kişilik ve karakter özelliklerini incelemesine ve alan bilgisini kontrol etmesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir seçim sürecidir.
Mülakat sırasında, başvuran adayın eğitim geçmişi, çalışma koşulları, adayın tecrübeleri ve karakteri, bilgi birikimi, hedefleri ve kariyer planı konuşulur. İnsan kaynakları ya da firma yetkilisi tarafından adayın verdiği yanıtlar değerlendirilir ve eğer karşılıklı olarak uygun görülürse işe alım gerçekleşir.
İşe alım süreci sırasında karşılaşabileceğiniz birkaç mülakat türü şunlardır:
- Yapılandırılmış görüşmeler
- Yapılandırılmamış görüşmeler
- Durumsal görüşmeler
- Davranışsal görüşme
- Stres altında görüşme
- Teknik görüşmeler
İpucu
Mülakat ve danışmanlık sürecimizin detayları hakkında bilgi aldıktan sonra birçok firma içerisinde iş fırsatlarını gözden geçirmek ve başvuru yapmak için Albert Solino İş İlanlarını incelemelisiniz.
Yapılandırılmış Görüşmeler
Yapılandırılmış görüşme süreci, bir işverenin görüşmeye gelen tüm adaylara sabit bir dizi soru sormasıdır. Bir işveren, deneyime dayalı sorulara odaklanmak yerine, sabit bir dizi soru sormayı ve her adayın yanıtlarını kaydetmeyi tercih eder. Bu yanıtları uygun bir puanlama sistemine göre derecelendirirler ve bu sonuca göre adayları işe alırlar. Yapılandırılmış bir görüşme, işe alım sürecindeki önyargıları ortadan kaldırdığı için hem görüşmeciler hem de adaylar için faydalıdır.
Yapılandırılmamış Görüşmeler
Yapılandırılmamış görüşmelerde, konuşma şeklinde ve spontane olarak gerçekleşir. Görüşmeyi yapan kişi, adayın becerileri, deneyimi veya yeterliliği ile ilgili sorular sorabilir. Bu tür görüşmeler belirli bir formatı takip etmez. Kuruluşun uygun adayları işe almak için kullandığı geleneksel bir görüşme yöntemidir. Yapılandırılmamış bir görüşme kullanarak, görüşmeciler bir adayın görüşme becerilerini, performanslarını diğer adaylarla karşılaştırarak ölçer.
Durumsal Görüşmeler
Durumsal bir görüşmede, adaya belirli bir durumda davranışının ne olacağını sorarsınız. Adaylarla, işle ilgili çeşitli durumlarda ne gibi önlemler alacakları konusunda görüşülür. Durumsal görüşmeler, görüşülen kişilerden bugün veya yarın varsayımsal bir duruma nasıl tepki vereceklerini açıklamalarını ister.
Davranışsal Görüşme
Davranışsal mülakatlar, işverenlerin bir adayın farklı durumlarda geçmişteki davranışlarını ölçmek ve değerlendirmek için kullandığı bir tekniktir. Bir adayın işte benzer durumlarda nasıl performans göstereceğini anlamada yardımcı olur. Bir işverenin, bir adayın geçmiş performansındaki başarısını tahmin etmesi daha kolaydır. Genellikle işveren, uygun bir adayı işe almak için belirli durumlar hakkında açık uçlu sorular sorar. İşveren daha sonra bir adayın sabitlenmiş bir derecelendirme ölçeğine verdiği yanıtı değerlendirir
Stres Altında Görüşme
Bir stres görüşmesinde, görüşmeci başvuru sahibini ara sıra kaba sorularla rahatsız etmeye çalışır. Amaç, sözde hassas başvuru sahiplerini ve düşük veya yüksek stres toleransına sahip olanları tespit etmektir. Danışmanlık gibi bazı iş rolleri için işverenler, hassas başvuru sahiplerini tespit etmek ve yüksek stres toleransı olan adayları diğerlerinden ayırmak için stres görüşmeleri yapar.
Teknik Görüşmeler
Teknik mülakat, işverenin teknik ve işle ilgili yetenekleri anlamasına yardımcı olan bir mülakat türüdür. Sağlık, bilgi teknolojisi, mühendislik ve bilim için başvururken, bir adayın teknik mülakatlarla karşılaşma olasılığı daha yüksektir. Bu tür görüşmeler yoluyla, bir işveren teknik uzmanlığınızı ölçer ve işinize özgü görevlerinizi tamamlamak için gereken becerilere sahip olup olmadığınızı anlamanıza yardımcı olur.
İpucu
Mülakat ve İşe Alım kapsamındaki yaklaşımımızı, danışmanlık sürecimizin detayları ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı İşe Alım Danışmanlığı sayfamız ilginizi çekecektir.
Mülakat Türleri
Bire Bir Görüşmeler
Yalnızca bir görüşmecinin bir adayla görüştüğü yaygın bir görüşme türüdür. Başlangıçta işverenin gündemi yönlendirdiği ve bir adayın sonlara doğru sorular sorduğu sohbet tipi bir görüşmedir. Bir adayın deneyimini ve alan bilgisini anlamak için harika bir görüşme tekniğidir.
Toplu Mülakat (Grup Mülakat)
Kitle/grup görüşmesi batıda nispeten yeni bir tekniktir ve neredeyse bilinmez. Liderliğin keşfi için bir prosedürdür.
Birkaç iş başvurusunda bulunan kişi lidersiz bir tartışmaya girer ve görüşmeciler adayların performansını gözlemlemek ve değerlendirmek için arka planda oturur.
Toplu/grup mülakatında, bir panel aynı anda birkaç adayla röportaj yapar. Panel bir sorun teşkil eder ve ardından hangi adayın bir yanıt formüle etmede başı çektiğini görmek için izler.
Panel Mülakat (Kurul Mülakat)
Kurul mülakatı olarak da bilinen panel mülakatı, her adayla mülakat yapan ve daha sonra puanlarını nihai bir puanda birleştiren bir mülakat ekibi tarafından yürütülen bir mülakattır. Burada bir aday, firmanın birkaç temsilcisi tarafından mülakata alınır. Bu teknik, iş adayının bir görüşmeci paneli tarafından sorulan işle ilgili sorulara sözlü yanıtlar vermesini gerektirir.
Video veya Telefon Görüşmeleri
Bu tür röportajlar telefonda veya video aracılığıyla gerçekleşir. Bir işveren, bir aday yüz yüze görüşmeye katılamadığında bu tür görüşmeleri yapar. İşverenler, her adayı görüşmeye çağırmak yerine, potansiyel adayları taramak için genellikle telefon görüşmeleri yapar. Adaylar işverenlerden beklenmedik bir çağrı aldıklarında, işverenin adayın zekasını ve kişilerarası becerilerini anlamasına yardımcı olan anlık cevaplar verir.
Yapılandırılmamış Sıralı Görüşme
Her görüşmecinin farklı sorular sorduktan sonra bağımsız bir görüş oluşturduğu bir görüşmedir.
Yapılandırılmış Sıralı Görüşme
Her görüşmecinin adayları standart bir değerlendirme formu üzerinden değerlendirdiği bir görüşmedir. Üst düzey yönetici daha sonra kimi işe alacağına karar vermeden önce değerlendirmeleri inceler ve karşılaştırır.
Mülakat Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Mülakat, iş görüşmesi genel olarak stresli bir durumdur. Bu durum hemen hemen herkes için geçerlidir. Ne kadar kendinize, diplomanıza, eğitiminize, tecrübenize güveniyor olsanız da o ikili mülakatta ilk saniyeler bir gerginlik olması muhtemel ve doğaldır. Mülakat sırasında dikkat etmeniz gereken bazı başlıklar vardır. O stres anında kendinizi sakinleştirerek işe başlamanızda yarar var. Aksi halde kendinizi doğru ifade edemeyebilir ya da tereddütlü yaklaşımınız ile karşı tarafta güven zedelenmesi yaşatabilirsiniz. Peki, mülakat sırasında nelere dikkat etmek gerekir şimdi gelin biraz buna değinelim.
Kendine güvenmek ilk adımdır. Tecrübeniz az bile olsa en önemli şey özgüvendir. Kendinize güvendikten sonra başaramayacağınız bir iş yoktur. Olsa olsa biraz zaman alır ama günün sonunda mutlaka başarırsınız.
Enerjik ve güler yüzlü olun. Bu sizin ne kadar istekli olduğunuzun da bir göstergesi olacaktır. Asık suratla negatif elektrik yaymamaya dikkat edin, abartılı kahkahalardan da kaçının elbette. Doğallık daima alkışı alır ancak güler yüzlü olmak ekstra bir değer katar.
Sorulara samimi cevaplar verin. Cevaplarınız mümkünse paragrafları kapsamasın, öz ve net olun.
Aşırı el kol hareketlerinden kaçının. Bu anlamda sakin bir duruşunuz olsun.
Stres anında çoğumuzun ilk yaptığı şeylerden biri bacaklarımızı sallamaktır. Ancak unutmayın ki beden dilinde bu stres altında olduğunuzun apaçık bir göstergesidir. Bu nedenle bacaklarınızı sallamaktan ya da saçlarınızla oynamaktan kaçınmanızda fayda var.
Eski işyerini ne olursa olsun kötülemeyin. Eğer iyi bir ayrılıksa eski firmanızı onore edebilirsiniz. Bu bir anlamda sadakat duygunuzun gücünü de gösterir. Eğer çok kötü ayrıldıysanız bunu nefretle kusmaktan kaçının.
Maaş pazarlığı için doğru yer ve zamanlama olmayabilir. Hele ki ilk mülakatta hemen para konularına girmeyin. Muhtemelen size maille bir dönüş yapıp teklif vereceklerdir. O zaman uygun bir dille düşüncelerinizi paylaşırsınız.