Marka Tescili Nedir? Marka Tescil Belgesi Nasıl Alınır?
İşletmelerin markalarının korunması için büyük önem taşıyan hak ve sorumluluklarını almaları gerekir. Bu hakları elde edebilmek için marka tescili yaptırmak gerekir. Bu işlem ile firmalar özgün hale gelir. Marka 19. yüzyıldan beri süre gelen ayırt edici bir unsurdur. Bu unsuru dünya üzerinde her yerde görmek mümkündür. En önemli özelliği ise tasarımları, yani logolarıdır. Etrafımızda yüzlerce logoya rastlayabiliriz.
Bazılarının adını bilmesek de tasarımlarından hangi ürünlerde kullanıldığını görebiliriz. Araçlar, emlak sektörü, gıda, temizlik gibi daha birçok alanda bu logolara denk geliriz. Aslında işletmeler adlarının değil tasarımlarının bilinmesini istiyorlar. Çünkü tasarımların olduğu görseller her zaman insanlar için akılda kalıcı olmuştur.
Bir markanın ürünü ne kadar çok yaygınsa o kadar çok güven verir az bilinenler ise insanlara pek güven vermez. İşte bu nedenle tasarımlarının bulunduğu ürünlerin insanlara güven vermesini ister. Bunun en etkili yöntemi ise bilinir olmaktır. Bilinir olmak için daha çok insana ulaşabilmek gerekir. Herkes tarafından kullanıldığı görülen ürünler devamlılığını sürdürür. Ürünün devamlılığı da markanın devamlılığını sağlar.
Marka tüketicilerin bir ürünü kullanırken karar vermesini sağlayan en önemli etkendir. Bu nedenle işletmelerin sürekli olarak yatırım yaptıklarını görebiliriz. Bu yatırımlar firmanın yarattığı ismin daha çok tanınması ve daha fazla tüketiciye ulaşılması için yapılır. Tüketici sayısının artması maddi anlamda büyük kazançlar elde etmek anlamına gelir. Bu da bir işletmenin sürdürülebilir olmasına olanak verir. Aynı zamanda bir işletmenin parmak izi gibidir işletme tanınması ve bilinirliğini sağlar.
Marka, bir teşebbüsün mallarının veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlaması ve sahibine sağlanan korumanın konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayabilecek şekilde sicilde gösterilebilir olması şartıyla kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her tür işaretten oluşabilir.
Sicili Kayıt ortamının türündeki ayrıcalığa bakılmaksızın, tüm tescil bilgilerinin ve tescilleme ile ilgili olarak sonradan meydana gelen bütün değişikliklerin kayıt edildiği sicildir.
Marka Koruma Süresi ve Tescilinin Yenilenmesi
Koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır ve onar yıllık dönemlerle tescilin yenilenmesi halinde uzatılabilmektedir. Koruma süresinin bitiminden itibaren altı aylık süre içerisinde tescili yenilenmediği takdirde hükümsüz sayılmaktadır. Yenileme isteminin yapılması ve yenileme harç ve ücretinin ödenmesi, koruma süresinin sona erdiği tarihten önceki altı ay içinde gerçekleştirilmektedir. Bu süre içinde talebin yapılmaması veya yenileme ücretinin ödendiğine ilişkin bilginin Kuruma sunulmaması halinde, yenileme talebi, koruma süresinin sona erdiği tarihten itibaren altı aylık süre içinde ek ücretin ödenmesi şartıyla da yapılabilir.
Tescil İşleminin Sağladığı Haklar
Marka tescili ile doğan haklar münhasıran sahibine aittir. Tescil işlemi sahibine, bu kapsamına giren aynı veya benzer mal veya hizmetlerle ilgili olarak karıştırılma ihtimali olan, tescilli markanın itibarından dolayı haksız avantaj elde edecek veya ayırt edici karakterine zarar verecek nitelikteki herhangi bir işaretin izinsiz kullanımını önleme hakkını vermektedir.
Marka Tescili Nedir?
İşletmeler yıllarca verdikleri emekle başarıya ulaşmaya çalışırlar. Başarıya ulaşıldığında artık bir marka haline gelirler ve işletmelerin kimliği olarak görülebilir. İnsanlar bunları gördüğünde bir güven duygusu hissederler ve tercihler arasında birinci sıralara yükselir. Bu nedenle işletmelerin tescil işlemi ile koruma sağlamaları gerekir. Peki, tescil nedir, ne yapılması gerekir?
Tescil, işletmelerin kendi isimleri altında tüm yasal haklarını koruma altına almasına denir. Bu işlem ile beraber sizden habersiz markanızın ismi veya logosu herhangi bir mecrada kullanılamaz. Tescil yapıldıktan sonra işletmeler istedikleri şekilde yasal mecralara reklam verebilirler. Yapılan reklamlarla daha fazla tüketiciye ulaşılır ve işletmenin değeri arttırılır. İşletmeler ayrıca yapılan tescille beraber ürünlerini tek çatı altında toplayabilirler.
Marka tescili yaptırmak işletmeye kimlik kazandırırken aynı zamanda farklı işletmeler tarafından isim veya logosunun kullanılmasını da engeller. Ayrıca bu tescil ile beraber kötü niyetli insanların verebilecekleri olası zararların da önüne geçilir. İtibarı zedelemeye ilişkin ortamlarda yasal haklarınız sayesinde korunursunuz. Bu haklarınızı mahkemeye taşıyabilir, markanıza zarar vermek isteyen kişi veya kurumlara davalar açabilirsiniz. Açılan davalar sonucunda haklı bulunduğunuz takdirde hem markanızın adına zarar gelmesini önler hem de karşı tarafın bir daha olumsuz herhangi bir eylemde bulunmamasını sağlarsınız. Tüm bu sebepler göz önüne alındığında marka tescili işleminin bir işletme için mutlak gerekli olduğunu görüyoruz.
Marka Tescil ve Marka Tescil Belgesi Nedir?
Marka Tescil Belgesi Nedir?
İşletmeler tescil işlemi ile beraber büyümeye başlarlar. Çünkü bu işlemi ile firma artık yasal olarak korunma hakkını eline alır. Ayrıca koruma işletmelerin elini daha fazla güçlendirir. Üretim için daha büyük bir özveri ile çalışmalarını sağlar. Çünkü üretilen ürünler bu markalar üzerinden piyasaya sürülür. Ürünlerin tek bir çatı üzerinde toplanması ile bilinirliğin daha geniş kitleye yayılması sağlanır.
Gelişim gösteren markalar işletmenin değerini arttırır. Maddi olarak da büyük bir kazanç getirir. Bu yasal hakları tam olarak elinize geçirebilmeniz için marka tescil belgesine ihtiyacınız vardır. Bu belge sayesinde hiçbir kuruluş sizin haklarınızı kullanamaz. Kullanıldığında size ait olan belge sayesinde dava açar, yüklü miktarda tazminat alırsınız.
Marka tescili belgesini almak için yoğun, uzun ve zorlu bir süreç sizi bekler. Tescil için başvurduktan sonra başvurunuz bir dizi süreçten geçer. Bu süreçler uzun zamanlar alır. Şartlara uygun ve eksiksiz bir şekilde gerekenleri yaptığınızda tescil belgeniz size ulaşır. Belge elinize ulaştığında artık markanızın tüm güvenliği sağlanmış olur. İşletmenizin büyümesi için ortada herhangi bir engel kalmaz. Aklınızda bulunan bütün fikirleri masaya yatırıp markanızın tüm haklarından faydalanma şansını elde edersiniz. Belirlediğiniz ürün sınıfında büyük bir marka olabilir, aynı zamanda hedeflerinize emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.
Marka Tescili Belgesi Örneği
Bu belge işletmeye büyük avantajlar sağlar. Bu avantajlar firmanın büyümesine, gelişmesine ve daha geniş tüketiciye ulaşmasını sağlar. Bu sayede işletmeler hem maddi kazançlarını arttırır hem de daha fazla kişiye istihdam sağlar. Tescil işlemi sadece işletmeler için değil ülke için de büyük önem teşkil eder. Çünkü işletmelerin büyümesi demek daha fazla istihdam sağlamaları anlamına gelir. Bu da ülkedeki işsiz olan insan sayısının azalmasına katkıda bulunur.
Tescil işlemi akabinde alınan belge hukuki koruma anlamını taşır. Bu belgeyi iyi saklamak gerekir. Orijinal hali yerine belgenin örneğinin çıkarılıp kullanılması en doğru olanıdır. Çünkü orijinal belgenin korunması ve kaybolmaması için saklanması gerekir. Her yasal durumda bu belge çıkarılıp geri yerine konduğunda kaybolma ihtimali artar. Bu nedenle marka tescili belgesi örnekleri çıkarılmalıdır. Bu örnekler ihtiyaç halinde orijinal belge yerine kullanılabilir.
Markanız adına oluşan her problemde bu belgeyi kullanmazsınız. Çünkü gelişen teknoloji ile beraber sistemlerde tüm belgeler kayıt halindedir. Ancak sistemler üzerinde oluşabilecek herhangi bir soruna karşı mutlaka belgeniz bulunmalıdır. Mahkemelik durumlarda bu belgenin orijinali istenir.
Belge sadece mahkemelik durumlarda istenmez. Bazı devlet dairelerinde de gerekli olduğunda istenebilir. Kuruma göre örneği de kabul görülür. Ancak aksi durumlarda gerçek tescil belgesinin götürülmesi gerekir. Bundan dolayı belge örneklerinin çok sayıda çıkarılmaması önerilir. Yeterli sayıda örneklerine sahip olmanız herhangi bir sorun teşkil etmez.
Neden Önemlidir?
Her işletmenin kendine ait bir markası vardır. Bunlar işletmenin kendi adını kullandığı bir unsurdur. Bu nedenle firma adına yapılan her işlem, sahip olduğu işletmeden sorulur. Kötü şekilde kullanılması işletmeyi zora ve zarara sokar. İtibarını zedeler, tüketici karşısındaki güven yüzdesini en aza indirir.
Bu güveni tekrar geri kazanmak çok zor hale gelir. Bu nedenle de maddi zararlarla karşılaşır. Hatta batma noktasına kadar gelinir. Bu tür durumlar günümüzde birçok işletmenin başına gelmiş durumdadır. Ancak tescil yaptırıldığında bu tür durumlarla karşılaşılması durumunda işetmenizi koruyabilirsiniz. Tescilinin en önemli etkeni işletmenizin zarar görmesini engelleyebilmesidir.
Tescil işlemi sayesinde markalarınızın farklı işletmeler tarafından kullanılması engellenirken aynı zamanda yasal yollarla zararlarınızı tazmin edebilirsiniz. Art niyetli olan insanların firmanıza yönelik imaj zedeleyici eylemlerini engelleyebilirsiniz. Her durumda haklarınızı koruma altına alır, farklı kişi veya kurumlar tarafından saygı görürsünüz bu durum doğal olarak itibar artırır. Böylelikle tasarımınızın veya logonuzun bulunduğu her ürün tüketicinin güvendiği firmalar arasına girer. Ayrıca ürüne yönelik inovasyonlarınızı da patent tesciline konu ederek yasal haklarınızı koruma altına alabilirsiniz.
Tescil ile Sağlanan Faydaları
Yapılan tescil daha geniş bir kitleyle buluşma ve tanışma imkanı sağlanır. Tescil edilmeyen markaların reklamı yapılmazken, tescil edilenler için reklam verilebilir. Aynı zamanda bilinirlik olması ürünlerinize olan ilgiyi arttırır. Ürün satışlarınızın en üst seviyelere çıkmasını sağlar.
Tescil İşlemi Nasıl Yapılır?
Tescilli olan işletmenin imajını korurken, art niyetli insanların firmaya vereceği olası zararları da önceden engeller. Tescil bu nedenle bir işletme için olmazsa olmazdır. Bir diğer tabirle işletmenin devamlılığını sağlayabilmesini sağlayan en büyük unsurdur. Eğer tescil belgesine sahip değilseniz başkaları tarafından kullanılır ve buna engel olamazsınız. Ancak tescil belgesine sahipseniz o zaman buna rahatlıkla engel olabilirsiniz. Peki, tescil nasıl yapılır ve süreçleri nasıl işler?
Herhangi bir zarara uğramaması için öncelikle başvuru yapmanız gerekmektedir. TPE yani Türk Patent Enstitüsü tescil başvurularının yapıldığı kurumdur. Kuruma yapılan başvuru sırasında bazı evrak ve bilgiler verilir. Bu başvurular titizlikle kurum tarafından süreçler halinde işler. Aşama aşama giden süreç çok yavaş ilerler. Süreç sonunda başvurunuzla ilgili karar verilir. Başvuruları iki şekilde yapılabilir.
- Bireysel Başvuru
- Vekil Aracılığı İle Yapılacak Olan Başvuru
Bu başvuru türlerinde verilmesi gereken belgeler farklıdır. Başvurunun olumlu sonuçlanması için yapılan başvurunun şartları eksiksiz yerine getirilmelidir. İstenilen belgeler zamanında kuruma iletilmelidir.
Zamanında verilen belgeler sürecin daha hızlı işlenmesini sağlar. Eğer başvuru sırasında verdiğiniz evrakların eksik olduğunun farkına varırsanız başvuruya itiraz edebilirsiniz. İtirazınız sonucunda eksik olan belgeleri tamamlayarak yeniden başvurabilirsiniz. Eğer itiraz etmezseniz süreç aynı şekilde devam eder. Fakat uzun süre sonucu beklemeniz gerekecek. Belgeleri tam olmayan başvurular kabul edilmez. Bu nedenle itiraz etmek en doğrusu olur.
Tescil Süreci
Tescile sahip olmak için yapılan başvurudan sonra uzun bir sürece girilir. Bu süreçte başvuru ile ilgili tüm bilgiler ve belgeler incelenir. Ancak bu inceleme ve değerlendirme süreci uzun bir zaman alır. Ardından ise karara bağlanır. Peki, süreç nasıl işler?
- Tescil sürecinde öncelikle gereken evraklarla birlikte başvuru yapılır.
- Türk Patent Enstitü’sü tarafından başvuru incelenir.
- Şekil incelemesi yapılır. Burada öncelikle kanuna uygun olup olmadığına bakılır. Eğer şeklinde bir eksiklik olursa red edilmeden önce eksiklerinin giderilmesi için geri gönderilir. Kurum 2 aylık süre içerisinde eksiklerinin giderilmesini ister. Eğer giderilmez ise başvuru süreci yasalar gereği düşer.
- Şekil incelemesi bittikten sonra ret olup olmadığına bakılır. Eğer ret kararı varsa başvuru ya tamamen red edilir ya da kısmen devam eder. Kurumun ret kararlarına karşı 2 ay içerisinde itiraz etme hakkı bulunur.
- Kurum şeklin eksiksiz bir şekilde yapıldığına karar verirse 2 ay boyunca Resmi Marka Bülteni’nde yayımlar. Yayımlandıktan sonra eğer farklı işletmelerden itiraz gelirse değerlendirmeye alınır. Yayımlandıktan 2 ay sonrasına kadar itiraz hakkı vardır.
- Son olarak yapılan başvuru onaylanır ya da uygun görülmediği için reddedilir.
Eğer yapılan başvuru kabul edilirse tescil edilen markanız sicile eklenir. Sicile kaydedildikten sonra da tescil belgenizi alabilirsiniz. Bu belgeyi aldıktan sonra kullanma zorunluluğunuz olmaz. Fakat bu 5 yıl için geçerlidir. 5 yılın sonunda otomatik olarak iptal edilir.
Tescil Belgesi Nasıl Alınır?
İşletmeler ürünleri ya da hizmetleriyle ön plana çıkarlar. Hizmet odaklı çalışan işletmeler kendi isimlerini yayabilmek için kaliteli işler ortaya koymak zorundadırlar. Hizmet kalitesi artan firmalar daha fazla tüketiciye ulaşmaya başlar.
Ürün odaklı çalışan işletmeler büyüyebilmek için kendilerine bir marka edinirler. Edindikleri ile beraber piyasada varlıklarını sürdürmek isterler. Ancak öncesinde tescil belgesi almaları gerekir. Bu tescil belgesi itibarlarını korur. Bu nedenle her işletme için bu belge şarttır.
Belge sayesinde işletme artık yasal bir hakka sahip olur. İşletmeye ait olan bu hakkı herhangi başka bir firma kullanamaz. Tescil belgesini alabilmek için bazı aşamalardan geçmek gerekir. İlk aşama ise başvuru aşamasıdır. Başvuru yapabilmek için başvuru ücreti ödemek gerekir.
Daha sonra istenilen belgeler ile beraber Türkiye Patent ve Marka Kurumu’na tescil belgesi başvurusu yapılır. Kurum başvurunuzu inceler ve herhangi bir benzeri olup olmadığına bakar. Bu süreçte inceleme hukuksal alanı da kapsar. Son aşamada ise kurumun kararı açıklanır. Eğer olumlu bir karar çıkarsa belge için de ayrı bir ücret ödenmesi gerekir. Ücret ödendikten belli bir süre sonra tescil belgenizi alabilirsiniz.
Başvurusu Sırasında Talep Edilen Bilgi ve Belgeler Nelerdir?
Başvurunun olumlu sonuçlanması için kurum tarafından istenen bilgi ve belgelerin eksiksiz olarak verilmesi gerekir. Eksiksiz bir biçimde verilen belgeler sürecin olumlu bir şekilde ilerleyebilmesi açısından önemlidir.
Bilgi ve belgelerle beraber kurum inceleme başlatıp tescil konusunda hüküm verir. İnceleme olumlu sonuçlandığı takdirde tescil belgesini elde edersiniz. Kurum tarafından istenen belgeler başvurunun yapılma türüne göre değişkenlik gösterir. Eğer yapılan başvuru bireysel ise istenen evrak ve bilgiler şunlardır:
- Kişinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası
- Markaya ait logo veya işaret gibi bir örnek
- Başvuru için yapılan ödemenin belgesi
- Vekaletname
Bir diğer başvuru türü ise tüzel başvurudur. Bu başvuru türünde istenen belgeler ise şunlardır:
- Vergi Levhası
- Logo veya işaret gibi bir örnek
- Başvuru için yapılan ödemenin belgesi
- Faaliyet Belgesi ya da Raporu
Bu belgelerin tamamının Türkiye Patent ve Marka Kurumu’na ulaştırılması tescil belgesine sahip olma şansınızı arttırır. Belge alındıktan hemen sonra kullanılmak zorunda değildir.
Bir süre bekletilip daha sonra da kullanılabilir. Fakat bekletme elde olmalıdır. Sistem üzerinde bekletilme yapılmaz. Ayrıca alınan tescil belgesi kullanılmasa dahi kullanım zamanı işlemeye devam eder. 5 yıl boyunca herhangi bir şekilde kullanım yapılmayabilir. Ancak 5 yıl sonunda belgenin kullanılması gerekmektedir.
Tescil Başvurusu Nereye Yapılır?
Herhangi bir işletme için gerekli olan başvuru öncesinde ödeme yapılmalıdır. Ücret başvuru yapılacak kurumun hesabına yatırılır. Yatırılan ücretin belgesini almayı unutmayın. Kurum belgeyi de başvuru ile beraber ister. Ödeme için herhangi bir süre yoktur. Çünkü başvurular ödeme yapıldıktan sonra dikkate alınır.
Tescil edilmiş bir belgeye sahip olmak için başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvurular Türkiye Patent ve Marka Kurumu’na yapılır. Gereken evraklarla yapacağınız başvuru sonrasında kurum başvurunuzu değerlendirmeye alır. Bu kurum bu tip işlemlerinin yanı sıra tasarım, ürün patentleri gibi hakların yasal yollarla korunmasını sağlar. Bu şekilde aslında kişilerin verdikleri emekler ve başarılar korunmaya alınır.
Tescil İşlemi Ne Kadar Sürer?
Süreç pek de kolay bir süreç değildir. Çünkü başvuru yapmakla marka koruması elde etmiş olmuyorsunuz. Bu başvurudan sonra aylar boyunca beklemeniz gerekecek. Tescil işlemi kaç gün sürer ya datescil ne kadar sürer gibi soruların net bir yanıtı yoktur. Tamamen başvuru yapılan kurumun işleyişine bağlıdır.
TPE incelemelerine ince bir titizlikle ilerletir. Bu sebeple de acele etmez. Tahmini olarak 10-11 ay sonunda markanızın tesciline ilişkin bir hüküm verilir. Öncelikle başvuru süreciniz işlenir. Bu süreç 2-5 iş günü sürer.
Daha sonra TPE şekilsel inceleme başlatır. Bu incelemenin süresi ortalama olarak 1-2 aydır. Şekilsel inceleme tamamlandıktan sonra hukuksal incelemeye geçilir. Bu dönem 3-4 ay sürer. Hukuksal incelemenin ardından ilan verilir. Bu ilan dönemi eğer bir itiraz olmazsa ortalama 3 ay sürmektedir. Son aşamada ise tescil belgesinin hükmü verilir. Bu hükmün verilme süresi ise 2 aydır. Tescile onay verildikten marka tescil belgesi çıkartılır.
Tescil Süreci Nasıl İlerler?
Başvuru süreci, şekli inceleme, başvurunun mutlak ret nedenleri çerçevesinde değerlendirilmesi, karara ve yayıma itiraz, üçüncü kişilerin görüş ve itirazlarının değerlendirilmesi ile başvurunun tescil edilmesi aşamalarından oluşmaktadır.
Kanun hükümlerine uygun bir şekilde tescilinden bahsedebilmek için Kuruma sunulan başvurunun ilk olarak şekli yönden incelenmesi gerekmektedir.
Şekli inceleme
Bu aşamada herhangi bir eksiklik tespit edilmesi durumunda ise başvuru sahibine eksiklik ve/veya hataları gidermesi için iki aylık süre verilmektedir.
Bu süre içerisinde eksikliği tamamlanmayan başvurular yasal mevzuat hükümlerine göre hükümden düşmekte ya da eksiklikle ilgili talepler dikkate alınmadan devam etmektedir.
İnceleme
Kanunun 5 inci Madde Çerçevesinde Değerlendirme Şekli incelemesi tamamlanarak kesinleşen başvuru, tescili istenen mal ve hizmetler de dikkate alınarak mutlak ret nedenleri çerçevesinde uzmanlar tarafından re’sen incelemeye tabi tutulmaktadır.
Mutlak ret nedenlerinden birinin varlığı durumunda başvuru, tescili talep edilen mal ve hizmetlerin tamamı veya bir kısmı için reddedilmektedir. Ø Mutlak ret nedenlerine ilişkin ayrıntılı bilgilerin bulunduğu marka inceleme kılavuzuna ulaşabilirsiniz.
Karara İtiraz Kurum Kararlarına Karşı,
Söz konusu karardan zarar görenler tarafından kararın bildirilmesinden itibaren iki ay içerisinde yazılı ve gerekçeli olarak itiraz edilebilmektedir.
Kuruma sunulan karara itirazlar Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Dairesi (YİDD) tarafından incelenmektedir. Kurumun nihai karar organı olan YİDD’nin itiraz işlemleri ile ilgili kesinleşen kararlarına karşı, kesinleşen kararın bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde, yetkili mahkemede dava açılabilmektedir.
Yayıma İtiraz
Başvuru şartlarına uygun olarak yapılmış ve Kanunun 5 inci maddesine göre reddedilmemiş bir başvuru Resmi Marka Bülteni’nde yayımlanmaktadır.
Başvurunun yayımlanmasından sonra başvurusu yapılmış markanın, Kanunun 5. ve 6. madde hükümlerine göre tescil edilmemesi gerektiğine ilişkin itirazlar ilgili kişiler tarafından başvurunun yayımından itibaren iki ay içerisinde yapılmaktadır. Nisbi ret nedenlerine ilişkin ayrıntılı bilgiye adresinden ulaşabilirsiniz.
Üçüncü Kişi Görüşü
Başvurunun yayımından sonra, herhangi bir gerçek veya tüzel kişi veya herhangi bir grup veya hizmetleri temin edenler, üreticiler veya imalatçıları temsil eden bir organ, tacir veya tüketiciler, Kurum nezdinde işlemlere taraf olmadan, Kanunun 5 inci maddesine göre, tescil için yeterli nitelikleri taşımadığını belirten yazılı ve gerekçeli görüşlerini sunabilmektedir. Ancak, marka başvurusunun Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendine dayanarak tescil edilemeyeceğine dair görüşler üçüncü kişi görüşü olarak sunulamamaktadır.
Tescil Edilme İşlemi
Eksiksiz yapılan veya eksiklikleri giderilen başvuruya ilişkin yasal süreler içinde itiraz edilmemesi veya yapılan itirazların kesin olarak reddedilmesi ve gerekli ücretin ödenmesi halinde başvuru tescil edilerek, sicile kaydedilir ve bültende yayımlanır.
Marka Tescili Kaç Yıl Geçerlidir?
Neredeyse 1 yıl süren tescil başvurusu sonunda verilen belge markanın değerini korur. Aynı zamanda bağlı olduğu işletmenin de yasal güvenliğini sağlar. Belge alındıktan sonra en fazla sorulan soruların başında belgenin süresi geliyor. Tescil belgesi süresiz mi? Yoksa belirli bir süresi mi var?
Tescil belgesi süresiz değildir. Tescil belgesi alındıktan sonra 10 yıllık bir kullanım hakkına sahip oluyorsunuz. 10 yıl boyunca markanızın tüm haklarını koruyabilir, herhangi bir art niyetli kullanımın önüne geçebilirsiniz. 10 yıl sonunda ise kullanım hakkınızı yenilemeniz gerekir. 10. Yılın sonunda eğer 6 ay içinde tescil yenilemesi yapmazsanız iptal edilir. Ayrıca tescil belgenizi aldıktan sonra 5 yıl kullanmamanız halinde de iptal edilir.
Marka Tescili Ücreti
Tescile ilişkin ücretlerin belirlenmesinde belirli bir standart bulunmaktadır. Bu standartlar başvuru türüne ve sınıfına göre değişim göstermektedir. İşlem üzerinde yapılan fiyatlandırmalar kurumun belirlediği sınıf başına harç tutarı, vekillik firmaları tarafından belirlenen hizmet bedeli ve başvuru ücretlerinin eklenmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Ücreti belirleyen diğer unsurlardan birisi ise sınıf sayısıdır. Yani bir markanın faaliyete sunacağı ürün ve hizmetlerin bulunduğu sınıf sayısı belirleyici olur. Ücreti de buna göre artacak veya azalacaktır. Bu Türkiye Patent ve Marka Kurumu tarafından belirlenen bir standarttır. Başvuru sonucunda bu ücrete ek bedeller istenebilir ayrıca başvurunun onay ile sonuçlanması durumunda ise belge için ayrıca ücret ödenmesi gerekir. Başvuru aşamasında gerekli görülen ücret ödenmediği taktirde başvuru işleme alınmaz. Marka tescil ücreti ödeme için Türkiye Patent ve Marka Kurumu’nun belirlediği hesap kodlarına ücretler yatırılmalıdır.
Marka Tescili Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Yapılacak olan başvuruda markanın farklı herhangi bir firma ile ilgisi olmadığından emin olunmalıdır. Bu nedenle diğer isim ve firmalar ile ilgili bir karşılaştırma yapmak gerekir. Bu karşılaştırmanın nedeni tescil başvurusu inceleme sürecinde markanın özgün olması gerektiğidir. Başvuru sırasında sorgulama yapılır. Sorgulamalar sırasında herhangi bir benzerlik göstermediği takdirde, aşamayı başarıyla geçer.
Tescil sorgulamasında başvuruda bulunurken daha önceden tescil edilmiş olmaması ya da tescili başvurusunda herhangi bir benzerlik göstermemesi gerekir. Bunun için uzman ekipler özel olarak bir araştırma yapar.
Araştırmada markanın en belirgin özellikleri belirlenir. Daha sonra hangi ürünler üzerinde hizmet vereceği belirlenerek sınıflandırılır. Sınıflandırıldıktan sonra bu sınıf içerisinde yer alanlar ile karşılaştırma yapılır. Bu karşılaştırma için uzman ekiplerden yardım alınabilir. Sonunda ise tescili için sorgulama yapılır.
Başvuru Reddedilirse Tekrar Başvuru Yapılabilir mi?
Başvuruda Türk Patent ve Marka Kurumu başvurunun reddine de karar verebilir. Kurum başvuruyu birçok farklı nedenden dolayı reddedebilir. Temel olarak reddedilmesinde özgün bir tasarımın olmaması etken olabilir. Ya da diğerlerinden ayırt edilebilecek bir özelliğinin bulunmaması veya başkalarıyla benzerlik göstermesi de etken olarak gösterilebilir. Bu nedenler daha da artabilir. Bu nedenle işlem yaparken başvurunuzun özgün ve ayırt edilebilir özelliklere sahip olmasına dikkat etmelisiniz.
Başvurunuz eğer reddedildiyse her türlü mahkeme yolunun açık olduğunu bilmelisiniz. Ancak mutlaka uzman bir patent ekibinden yardım almanız gerekir. Ayrıca mahkeme yoluna başvurmadan reddedilme nedenlerinizi öğrendikten sonra eksiklikleri giderip yeniden başvuru yapabilirsiniz. İkinci başvurunuzda doğru adımlar attığınız takdirde markanızı tescil ettirme ihtimaliniz yükselir.
Belge için işletmeler genellikle bir patent firması ile anlaşır. Bu firmalar başvuru sırasında neler yapılması gerektiğini, başvurunuzun nasıl özgün hal alabileceğini iyi bilirler. Uzman ekipleri ile birlikte 10 ay ila 1 yıl arasında markanızın tescil edilmesini sağlarlar. Tescil başvurusunda yapılması gerekenlere tam olarak hakim değilseniz tescil belgenizi almanız pek de mümkün olmaz. Bu sebeple iyi bir patent firması ile çalışmanız gerekir. Patent firmaları sizin adınıza başvuruyu yapar, süreci yönetir. Bu hizmet için belli bir ücret bedeli alırlar.
İpucu
Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır? veya Marka Türleri Nedir?, Com.tr Alan Adı gibi konular hakkında bilgi almak istiyorsanız danışmanlık sürecimizin detayları ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı, Marka Tescil Danışmanlığı sayfamızı ziyaret edin.