Marka Danışmanlığı Nedir?
Herhangi bir markanın marka yönetimini üstlenen alana marka danışmanlığı adı verilir. Marka danışmanlığı sayesinde markanın konumlandırılması, marka hakkında yapılabilecek stratejiler, marka ile ilgili kampanyalar, markanın değeri ve de marka iletişimi ile ilgili unsurları yetkin bir biçimde ele alınır.
İpucu
Marka kapsamındaki yaklaşımımızı, danışmanlık sürecimizin detayları ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı Marka Patent Danışmanlığı sayfamız ilginizi çekecektir.
Marka Danışmanlığının Sunduğu İmkanlar
Marka danışmanı olan kişiler sadece işletme markalarına hizmet vermekle kalmaz kişisel marka danışmanlığı altında bir markaya sahip kişilere de danışmanlık imkanı sunar. Marka danışmanlığı yapılırken, Pazar, tüketicinin analizi ve marka büyük önem taşır.
İşinde profesyonel olmuş bir marka danışmanı, aşamaların öncesini ve sonrasını ele alarak ilgili çalışmalarını gerçekleştirir. Marka danışmanları bir ajansa bağlı olmak ya da özgür çalışan olarak çeşitli imkanları sunar. Özgür çalışma sistemiyle çalışmak isteyenler ciddi bir deneyime sahip olmalı ve profesyonel hizmet sunmalıdır.
Özgür şekilde çalışan marka danışmanı, bilgi ve becerilerini kanıtlamayı başardığı için müşteri bulurken de sıkıntı çekmez. Herhangi bir ajansa bağlı olarak çalışan marka danışmanları ise büyük bir tempoyla ve pek çok farklı türdeki müşterilerle çalışır. Her markaya göre farklı bir yol izler. Marka yönetiminin bölümlerine geçmeden önce olabilecek ve ileriye dönük Pazar araştırmalarına yer verilir. Böylece en uygun strateji planı çizilir.
Marka Danışmanı Kimdir?
Marka danışmanı, marka danışmanlığı ile ilgili konularda ilgili kişilere veya markalara danışmanlık hizmeti verir. Marka danışmanı, danışmanlıkla ilgili hizmet verdiği süre dahilinde imaj ve marka kimliği konusunda şirket ile müşteri arasında önemli bir köprü görevi kurmayı üstlenecek görevler elde edinmiştir. Marka danışmanlığı mesleği alanında uzmanlık ve meslek bilgisi gerektiren önemli bir iştir.
Markalara veya markalar ile çalışmakta olan şirketlere, ajanslara danışmanlık hizmetini Marka Danışmanları sağlar. Markaların pazarlama, iletişim gibi konularda danışmaya ihtiyaç duydukları kişilerdir. Ayrıca marka danışmanları sadece şirketlerde, ajanslarda çalışan kişiler değillerdir. Marka danışmanı olan kişiler bu işi herhangi bir şirketten bağımsız özgür bir şekilde de gerçekleştirebilir. Serbest çalışan olabilir.
Bir bütün haline geldiğimiz bu dünyada üretimin ve ticaretin yanında tüketici isteklerinde de dönüşümler meydana gelmiştir. Marka sahipleri, ellerinde bulunan sınırlı sayıdaki kaynakları nerede, nasıl ve ne zaman harcamaları gerektiği konusunda yardıma ihtiyaç duyabilir.
Böyle bir durumda marka danışmanına ya da marka danışmanından alacağı marka olma hizmetlerinden faydalanabilir. Yaşadığımız bu çağda markalar artık geleneksel marka iletişimlerini gözden geçirerek bir marka danışmanı gözetiminde bulunarak yeni marka iletişimlerine kaymak zorundadırlar.
Marka Danışmanlarının Sunduğu Hizmetler Nelerdir?
İletişim sektöründeki bol kazanç sağlayan mesleklerden birisi de şüphesiz ki marka danışmanlığıdır. Bir işletmeye ya da bir işletmenin sahip olduğu markaya danışmanlık hizmeti veren marka danışmanı, marka yönetimi konusunda bilgili, yetkili kişilerden birisi halindedir.
Marka danışmanı yalnızca işletmelere danışmanlık imkanı sunmaz. Buna ek olarak kişisel marka danışmanlığına bağlı kişilere de danışmanlık hizmeti verir. Bu meslek deneyim gerektiren bir iştir. Marka danışmanı mesleğine sahip kişi, pazarlama iletişimi, marka yönetimi ve halkla ilişkiler alanında bilgisine, tecrübesine dayanarak memnun edici sonuçlar ortaya koyar.
Marka Danışmanının Görev ve Sorumlulukları
Marka Danışmanı ne iş yapar sorusu şöyle yanıtlanabilir. Marka danışmanları, adı üstünde markaların tercih etmesi gereken iletişim yöntemleri hangisi ise iletişim hakkında strateji oluşturmaları için markalara yardımcı olup onlara danışmanlık hizmeti verirler. Ayrıca bunun dışında da hizmet geliştirme, pazarlama gibi süreçlerin de içinde yer alabilirler. Marka danışmanlarının bir başka görev ve sorumluluklarından bahsedecek olursak onları da şu şekilde sıralayabiliriz:
- Danışmanlık hizmetinde bulunacakları kişilerin kullanmaları gereken iletişim araçlarının belirlenmesinde yardımcı olurlar
- Danışanlarını sabır ve can kulağı ile dinleyerek reklam yüzünün seçiminde kullanılacak şeyler hakkında fikir yürütüp geliştirmek
- Marka imajının gelişmesini ve kârın artmasını engelleyecek durumları gözden geçirerek bu engelleri bulmak için çalışmak
- Markanın iletişim stratejisi hakkında değerlendirmeler yaparak bu stratejiyi geliştirmek için çabalamak
- Pazar araştırmaları ve fikir analizlerini inceleyerek bunlar hakkında bilgi sahibi olmak
- Marka danışmanı, bütün hizmetleri vererek müşterilerine ya da çalıştığı şirkete fayda sağlar, işini hakkıyla yerine getirmiş olur.
Yukarıda belirtilenler sayesinde markayı en iyi yere getirilmek amaçlanır. Başarıya ulaşmak için bu aşamalar oldukça önemlidir. Markalar iletişim ve danışmanlığı önemserler. Çünkü bir işi başarmak için en önemli noktalar bunlardır. Daha sonra ise diğer sorumluluklar göz önünde bulundurulması gerekir. Verimli çalışmalar, sayesinde elde edilen sonuçlar beklentiyi karşılamaktadır.
Marka Danışmanlarının Çalışma Alanları
Marka danışmanlık ya da danışmanlık hizmeti veren şirketlerde, ofislerde ve ajanslarda doğrudan doğruya marka işletmesinde ya da bağımsız bir şekilde çalışmasını gerçekleştirir.
Marka danışmanları, yapmış oldukları bu meslekte iletişim ve uzmanlık bilgilerinin yeterli olmasına önem gösterirler. Bu mesleğe yeni adım atmayı düşünen kişiler kesin olarak alan bilgilerini ve deneyimlerini arttırmaya yönelerek kendilerini geliştirirler. Bu sayede de ileri yol almayı sağlarlar.
Marka Danışmanı Ne İş Yapar?
Marka danışmanlığı mesleğine sahip kişiler ve marka yönetimi ile ilgili uzmanlık bilgileri doğrultusunda görevlerini yerine getirirler. Marka danışmanlığı nedir sorusuna bir çok yanıt verilir. Sadece marka ile ilgilenmez ayrıca markanın ilgili olduğu her türlü konuda da iletişim halindedir.
Bu yüzden de temposu yüksek meslekler arasında yerini alır. Ve belirlenen hedef kitleyle ilgili araştırmaları takip eder, marka pazarıyla ilgili analizler yapar ve markanın paydaşlığını yapan kişilerle iletişimini geliştirmeye çalışır.
Ayrıca markanın ürün geliştirirken yaşadığı süreçleri de en doğru şekilde düzenlerler. Bütün bu detay içeren bölümlere ek olarak da markanın ihtiyaçlarına ve alanına göre farklı bölümleri de dikkatle inceleyerek danışmanlık verme görevine sahiptirler.
Marka Danışmanı Yöntemleri
Bir marka danışmanı, sektörünüzü, işinizi, süreçlerinizi, rakiplerinizi denetim ve analiz süzgecinden geçirerek üst seviyeye çıkmanız için gerekli yöntemleri belirler. Ayrıca müşteriler ile üst düzey seviyede marka iletişimi kurabilmek için özel bilgiler toplayarak kişiye özgü olan analizler yapmaya özen gösterir.
Reklam ajansındakiler rakiplerinin yaptıkları hamlelere göre şekil alıp teklifini sunarken, marka danışmanı ise yalnızca rakibinin durum hakkında bilgisini rekabetçi bir şekilde avantaja döndürmeye çalışır. Oluşan bu bilgilerden herhangi bir strateji oluşturulmasına izin vermez. Bunun nedeni de başarılı organizasyonların hızlı harekette bulunduğunun farkında olmasıdır.
Marka danışmanı, markayı hem içeriden hem de dışarıdan geliştirmeye yönelik stratejileri kapsayan detaylı bir plan hazırlar. Reklamcılık faaliyetleri bir bütüncül yaklaşım ile müşteriyle yüz yüze geldiği departmanlar ve de markayı pazarlayabilme becerilerini de ele alan önemli konuları içinde barındırır.
Marka danışmanı, marka için gerekli olan organizasyonu oluşturmak için en iyi kaynakları bulmaya özen gösterir. Bir markayı reklam brief’i ile tanımlamak tanımlamak doğru değildir ama detaylıca yapılacak bir marka planı ile bu iş rahatlıkla yapılır. Marka danışmanlığı da bu noktada önem arz eder.
Marka Danışmanı Nasıl Olunur?
Marka danışmanlığı, günümüzde tercih edilen ideal meslekler arasındadır. Marka danışmanı olmak için atılacak ilk adım meslek için alandaki yetkinliğe bakılmasıdır. Yetkinliğe bakılırken buna ek olarak da deneyime de bakılır. Yetkin ve deneyim sahibi olmak için marka ile ilgili alanlara yönelip bu alandaki şirketlerde işe girerek kendinizi geliştirme imkanı bulabilirsiniz.
Buna ek olarak reklam ve halkla ilişkiler alanındaki ajansların marka ile ilgili süreç gösterdikleri zamanlarda burada görev almak marka danışmanlığı kariyeriniz için çok ciddi adımlardan birisi olur.
Ayrıca marka danışmanlığı ile ilgili bölümde okuyarak alan bilginizi daha da arttırarak üst seviyeye çıkartabilirsiniz. Marka danışmanlığı firmaları işinde bilgili insanlarla çalışmayı sevdikleri için rakiplerinizden bir adım önde olabilirsiniz.
Marka Danışmanı Olmak İçin Okunabilecek Bölümler Nelerdir?
Günümüzde pek çok alanla ilgili üniversitede okunabilecek bölümler vardır. Bu bölümleri okuyarak kişi alanında uzmanlaşabilir ve iş imkanları artabilir. Marka danışmanı olmak için de yeni medya, pazarlama, halkla ilişkiler, reklamcılık, işletme, görsel iletişim tasarımı, psikoloji gibi bölümlerde eğitim alabilirsiniz. Aldığınız bu eğitimler size olumlu yönde dönüş alma fırsatı sağlayacaktır.
Marka Danışmanı Olmak İçin Sertifikaya İhtiyaç Duyulur Mu?
Marka danışmanı olarak çalışmak için bazen yalnızca üniversite okumak yetmez. Bazı şirketler, ajanslar alınan ek eğitimlere ve sertifikalarınıza bakarak sizi iş görüşmesinde değerlendirmeye alabilir. Marka danışmanlığı ile ilgili ne kadar çok sertifikanız, eğitimleriniz, workshoplarınız var ise o kadar avantaj sağlarsınız. Yabancı dil bilmenizde de fayda vardır. Bu özellikleri taşımak haricinde analiz yapabilme ve değerlendirebilme yetkinliğine sahip olmakta büyük önem taşır. Marka yönetiminin olmazsa olmazlarından birisi de stratejidir. Stratejik adımlar da araştırma, analiz yapma, değerlendirme ve planlama yapılabilmesini ister. Tüm bu belirtilen nitelikleri büyük bir ölçüde ilerletme imkanı bulduysanız bile insanların sizi tercih etmesi için nasıl bir danışmanlık hizmeti verebileceğiniz önemli unsurlardan birisi olacaktır.
Marka danışmanı mesleğini yapmak isteyen kişilerin özel bir eğitim almalarına gerek yoktur. Üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinin herhangi birinden mezun olan ya da marka danışmanlığı ile ilgili bölümlerden mezun olan kişiler bu işi yapabileceklerine dair kendilerine güveniyorlarsa marka danışmanı olarak rahatlıkla çalışabilirler. Bunun dışında gazetecilik mesleğine sahip kişiler ya da akademisyen olan kişiler de kendi işlerine ek olarak marka danışmanlığı mesleğini yapabilirler.
Marka Danışmanı Maaşları
Marka danışmanı maaşları, danışmanlık hizmeti vermesinden dolayı yüksektir. Marka değerine sahip olan çoğu şirket ya da kişi, büyük derecede hizmet alma imkanına sahiptirler. Danışmanın kendi hizmet geçmişi de önemli yere sahiptir. Marka danışmanlık ajansı çalışanlarına 3 bin tl ile 8 bin tl arasında bir maaş verir. Eğer üst düzey şirketlerin marka danışmanlığını yapıyorsanız bu maaş 10 bin tl’ye kadar çıkar. Hatta 10 bin tl’yi aşan maaşlara sahip olabilirsiniz.
Bu meslekte önemli olan ne kadar uzman ve ne kadar deneyim sahibi olduğunuzdur. Bu deneyimlerin oranına göre aldığınız maaş fiyatları da artış gösterir. Serbest şekilde çalışan marka danışmanları da müşteri oranlarına göre 5 bin tl’yi geçebilecek maaşa sahip olabilirler.
Marka Danışmanı Mesleğine Sahip Olabilmek İçin Üniversite Eğitimi Almak Şart mıdır?
Marka danışmanı olmak için eğitim almak tabiki de kişiler için daha avantajlı olacaktır çünkü günümüzde kişiler ne kadar tecrübeli, bilgili, eğitimli ise işverenler de sizi işe alırken ön planda olmanızı sağlar ve işe daha kolay alınma şansı elde edersiniz ya da serbest çalışan iseniz müşterileriniz tecrübeli, eğitimli kişiler ile çalışmaktan daha çok keyif alacağı için başka işleri olduğunda tekrar sizi tercih edecektir ya da müşteriler sizden çevresine de memnuniyetle bahsedecektir böylece kazancınızda da artış görülecektir.
Marka Danışmanında Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?
Marka danışmanı mesleğine sahip kişilerin pek çok farklı konular hakkında bilgi sahibi olması beklenir. Bu yüzden bu mesleğe sahip kişiler her daim kendilerini geliştirip çeşitli bilgilere sahip olmalıdırlar.
Marka danışmanları hayat boyu öğrenme ilkesini benimseyerek bu mesleğe devam etmelidirler. Marka danışmanlarında olması gereken özellikler; herhangi bir yabancı dil hakkında bilgi sahibi olmak en çokta İngilizceyi iyi derecede biliyor olmak, analitik düşünme becerisine sahip olmak, düzenli ve sistemli bir şekilde çalışmak, müşterileri memnun edebilmek adına esnek çalışma şartlarına uyum sağlamalıdır.
Düzgün bir diksiyona sahip olmalı, müşterilerle güzel iletişim kurmalıdır. Müşterilerin beklentilerini anlayarak beklentilerini karşılamak için elinden geleni yapmak, pazarlama ya da iletişim alanında tecrübe sahibi olmak. Bütün bu özelliklere sahip marka danışmanları büyük avantajlar elde etmektedir. Ne kadar esnek çalışıp kendinden fedakarlık yapsalar da bu fedakarlıklarının sonucu kendilerine artı olarak dönmektedir. Marka danışmanları bu özellikler ile hem kendilerinden üst düzeyde bulunan yöneticilerinin hem de müşterilerinin sevgisini, saygısını kazanırlar. Ne kadar iyi olurlarsa maaşlarında da o kadar artış meydana gelir. Hem kendileri hem de karşı taraftaki insanların yüzü gülmüş olur.
Marka Danışmanlığı Hizmetleri
Şirketler ve markalardaki danışmanların özellikleri diğer danışmanlarda olduğu gibidir. Bunlar ise marka danışmanlığı hizmetlerini şirket ve marka hizmetini alabilirler.
Belirtildiği gibi her şirket ve markanın kendine özel çalışma kültürü bulunmaktadır. Her şirketin veya markanın ayrı kültürü vardır. Fakat belirli çerçeveler içerisinde olması gerekmektedir. Kültür tabi ki mühimdir ama baskı yapılması uygun değildir. Bu şekilde çalışan şirketleri tercih etmemektedirler.
Her şirket ve markanı kendine has bir kültürü bulunmaktadır. Her şirketin farklıdır. Aynı biçimde danışmanlarında herkesten ayrı kültürü bulunur. Bu konu sebebiyle şirketin ve markanın kendi kültürüne uygun çalışabileceği bir danışmanı araştırmalıdır. Ve bunun içinde iş toplantıları yapmalıdır.
Marka danışmanları direk olarak, markalama işleriyle birlikte görevlendirilmiş olan bir üst yöneticilerle çalışması gerekmektedir. Bunlar ise CEO ve Genel Müdür ayrıca Pazarlama Müdürü diyebiliriz. Buna ek olarak Pazarlama İletişimi Müdürüyle Genel Koordinatör ekleyebiliriz.
Bir takım kurumlar içerisinde direk marka departmanı bulunmaktadır. Bu marka departmanı ile markaların hem içerisinde hem de dışarısında bütün tüketicilerin iletişim noktalarında bulunmaktadır. Her markalamada süreci yaratmaktadır. Bunları uygulayarak işleme geçirdikten sonra kontrol etmektedir. Bu departmanın olması sayesinde olduğu kurumlarda, bu departman çoğunlukla CEO’ya bağlı olduğu söylenebilir. Ve daha sonra ise marka danışmanıyla direk departman ile birlikte çalışması gerekmektedir.
Marka danışmanıyla çalışmaların en baş sırasında yer alan, markalama işleminin çalışması hangi konularda işlem yapacağı kararı verilmektedir. Mesela birçok marka danışmanı marka değerlendirme çalışmasını yapmamaktadırlar. Marka analizi yapılacak ise çalışmayı bir dış şirkete devrederek yönetmeyi amaçlamaktadır. Ve ya markanın ihtiyacı ile yalnız marka kimliği yenilemesi yapmak olabilmektedir. Bu ise bir anlaşma ile birlikte çalışma süresiyle koşullar belirlenmesi gerekmektedir.
Marka Danışmanlığı Hizmet Süresi Nedir?
Marka danışmanlığında merak edilen konularda birisi ise hizmet süresinin ne kadar olduğudur. Hizmet süresi, hizmet verilmiş markanın ve müşterinin memnuniyet durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Marka danışmanı, kişisel markalara da hizmet vermektedir. Kişisel marka danışmanı daha çeşitli ve daha farklı uygulamaları düşünmelidir. Marka danışmanının yapması gereken işler şu şekildedir:
- Markanın genel durumu hakkında analizlere yer verir.
- Analiz yaptıktan sonra marka iletişimi ve imajı ile ilgili yapabileceği çalışmaları düşünür
- Marka imaj, itibar ve kampanyaları hakkında yapılıp yapılamayacak şeyler hakkında yöneticilerini bilgilendirir.
- Marka sonuçlarının başarılı ve etkili sonuç göstermesi için rakip analizleri yapar.
- Marka uygulamaları ile ilgili planlama aşamasını etkin hale getirir.
- Reklam, halkla ilişkiler, pazarlama iletişimi hakkında yönetici ve danışanlarına stratejik bilgiler sunar
Bütün bu saydığımız maddeleri başarılı bir şekilde gerçekleştiren marka danışmanı, hem kariyerinde iyi yerlere tırmanmaya başlar hem de müşterilerinin güven duygusunu kazanır ve aynı müşterilerle tekrar tekrar çalışma imkanını kazanır.
Marka Danışmanı Nasıl Seçilir?
Teknik açıdan danışmanlık alanlarında çoğunlukla marka danışmanlık şirketleri belli bir iş tecrübesi ve sektörde uzmanlık aranmaktadır. Fakat reklam ve dijital doğrudan pazarlama alanlarında olduğu gibi, . Bu sosyal alanların temel bilgi kaynağı yapılan pazarlama araştırmalarıdır.
Açıkçası en iyi marka danışmanları bu yola başlarken o alanı çok bilmese de zamanla bilgi edinerek bu süreç sayesinde uzmanlaşmaya başlamışlardır. Bu uzmanlaşma süreci çok etkili olmaktadır. Alanı öğrendikten sonra ise pazarlama araştırması yapar. Tüm pazara ait verileri öğrenerek bu verileri düzenler ve toplar. Gözden geçirip analiz edilir. En son aşama ise markalama çalışmasıdır. Tamda bu noktada bu verileri kullanmaktadır.
Bir marka danışmanı seçerken mühim olan konu iletişim konusunda iyi olmasıdır bu kişisel marka danışmanı nedir sorusuna cevap verirken, kişi seçim aşamasında bakılacak en gerekli nokta danışmanlık verebilme yeteneğinin olmasıdır. Tecrübe ve uzmanlık değil de bu danışmanlık verebilme yeteneğinin öğrenilmesi daha çok önemsenmektedir. Bir işte ne kadar uzman olunursa olunsun danışma konusunda yetersizlik başarısızlığa götürebilmektedir.
Müşteriler Çalışacakları Marka Danışmanlığı Firmasına Nasıl Karar Vermelidir?
Çalışılacak marka danışmanlığı firmasını seçmeden önce firmanın referans çalışmaları hakkında inceleme yapmak önerilebilir ve bütün detayları bulunan bir sözleşme ile çalışmak karşınızda bulunan firmanın yasal mı değil mi olduğunu anlayıp huzurlu bir şekilde harekette bulunmanızı sağlayacaktır. Fiyat merkezini ele almak yerine yapılan işin niteliğine, güzelliğine bakmanız ve öyle karar vermeniz sizin için daha avantajlı olacaktır. Markanız için yapmak istediğiniz yatırımın size olumlu bir dönüş sağlamasına yarayacaktır.
Marka Danışmanlığı ve Marka Vekilliği
Marka Danışmanları pazarlamanın ve pazarlamada iletişimin temelini oluşturmak adına çalışanlardır. Fakat Marka Vekili ile Marka Danışmanı arasında farklar vardır. Karıştırılmaması gerekmektedir. Çünkü Marka velili olan kişi markanın adı ve şekli ile ilgilenmektedir. Kurumsal marka danışmanlığı yani yasal kurumlarda Marka tescilini gerçekleştirebilecek yetkiye sahip kişilerdir. Marka danışmanı değillerdir. Danışman ve Vekillik görevini yapan kişiler iki işi de aynı zamanda yürütebilme yetkisine sahiptir.
Marka vekilleri genellikle dört şey yapar:
- Şirketinizin ticari markalarını tanımlama
- Uygun ticari marka aramaları
- Şirketinizin ticari markaları için hukuki bir dosyalama stratejisi geliştirme.
- Taslak marka başvuruları
Geçmişten günümüze kadar uzanan reklam ajansları, markalara uygun olan mesajlar ne ise onları belirleyerek seçtikleri çeşitli kanallar aracılığı ile yayınlanarak markaya yön gösterdiler. Buradaki amaç olabildiği kadar hedef kitleye erişim sağlamaktır. Ancak günümüz sosyalleşen ekonomi dünyasında tüketici olanlar sayısı gitgide artan medya kanallarında bulunan reklamlara daha az bir şekilde ilgi göstermeye başladılar.
Tüketicilerin büyük bir çoğunluğu vakitlerini sosyal medyada ya da belirli bir konuya hakim olan kendi kurmuş oldukları sanal topluluklarda geçirmektedirler. Bu sayede de bir hizmete ya da ürüne ihtiyaç duymaları halinde araştırma yapar hale geldiler. Ve bütün bu gelişmelere baktığımızda reklam ajanslarının bittiğini düşünebiliriz fakat böyle bir düşünceye kapılmak yanlış olacaktır çünkü günümüzde hala iyi reklamcılara ve reklam ajanslarına ihtiyaç bulunmaktadır.
Reklam ajansları artık bir markanın oluşum sürecindeki sorumluluklarını alamaz hale gelmiştir. Geçmiş zamanlarda reklamcılık ve markalaşma pazarlamanın birer kolu olarak çalışıyordu. Günümüzde ise geçmiştekinden farklı olarak pazarcılık ve reklamcılık marka yani marka danışmanlığının bir kolu haline gelmiştir. Bu yüzden marka yapılandırmasının doğru bir şekilde yapılması için marka danışmanı ile çalışarak marka danışmanlığı hizmeti almak en doğrusu olacaktır.
Bireysel ve Kurumsal Marka Danışmanlığı
Marka danışmanlığı bireysel ya da kurumsal olabilmektedir. İlk öncelik sırasının başında yer alan danışmanlık deneyimi için, danışmanlık yapacak kişinin internet adresi ve sosyal medya hesapları araştırması yapılabilmektedir.
Ülkemizde marka ve şirket danışmanları, yöneticileri ile bir arada bulunan Marka konseyi bulunmaktadır. Bu Marka Konseyi’nden danışmanların listesi alınabilmektedir.
Kültüre Uygun Olan Marka Danışmanlığı
Şirketlerin ve markaların kültürüne uygun olacak bir danışman bulunması gerekmektedir. Uygun danışmanı bulmak için danışmanlık adına toplantılar yapılması uygun görülmektedir. Yapılan teklifler sonrasında danışmanlar sırayla elenmektedir. Ve istenilen kritere göre bir danışmana karar verilmektedir.