9 Adımda İş Modelinizi Geliştirmenin En Etkili Yolu
Alex Osterwalder tarafından geliştirilen ve Eric Ries tarafından öncülük edilen “Yalın Girişimcilik” akımının mihenk taşlarından olan İş Model Kanvası sayesinde yöneticiler iş modellerini en etkili ve hızlı bir biçimde hazırlama imkanı buluyorlar. Kapsamlı ve detaylı bir iş model planı hazırlamaktansa her şeyi bir arada görebildiğimiz ve fazlasıyla minimal olan bu çalışma stili sayesinde yöneticiler ve girişimciler rahatlıkla iş planlarını hazırlayabiliyorlar.
İşte o 9 adımda etkili bir biçimde iş model hazırlama planı…
Değer Önerileri
İlk aşamada yapılması gereken müşteriye sağladığımız değerleri saptayabilmektir. Müşterimizin hangi sorunlarını çözmeye çalıştığımızı bilmek sunacağımız hizmetin daha net bir yapıya bürünmesine yardımcı olur. Müşteri kesitlerimize hangi ürün ve hizmetleri sunduğumuz da yine bu bölümde belirlenmesi gereken konulardandır.
Müşteri Kesitleri
Kimler için değer yarattığımızı, ürün ve hizmetlerimizi hangi müşteri kesitlerine sunduğumuzu ve şirketimize değer katacak en önemli müşterilerimizin kimler olduğunu saptayabilmek iş modelinin en temel parçalarından biridir.
Müşteri İlişkileri
Belirlemiş olduğumuz müşteri kesitleri bizden onlarla ne tür bir ilişki kurmamızı ve bunu sürdürülebilir hale getirmemizi bekliyorsa ona göre bir aksiyon planı hazırlamalıyız. Aynı zamanda müşteri ilişkilerimizin güncel durumu hakkında ve iş modelimizin geri kalanıyla uyumu da bu bölümde saptanması gereken noktalardandır.
Kanallar
Belirlediğimiz müşteri kesitlerine hangi yollarla ve araçlarla ulaştığımızı belirttiğimiz bölümdür. Bu kanalların en etkili olanları ve en az maliyete sahip olanları seçilip ona göre devam edilmelidir. Kullanacağımız kanalları, müşteri kesitlerimizin alışkanlıklarına ve tüketim davranışlarına göre seçmekte fayda var.
Gelir Kaynakları
Müşterilerimiz şu anda hangi yolla ve ne kadar miktarlarda ödeme yapıyorlar? Gelir kaynaklarımızın toplam şirket gelirine katkısı nedir? Müşterilerimiz gerçekten hangi değerler, ürünler ve hizmetler için ödeme yapmayı kabul ediyor? İşte bu soruların cevapları sizlere gelir kaynaklarınızı belirlemekte yardımcı olacak.
Maliyet Yapısı
Gelir kaynaklarıyla birlikte iş modelinizin en önemli maliyet noktalarını belirlemelisiniz. Temel kaynaklarınızın en pahalı olanı hangisidir? Temel etkinliklerinizin en pahalı olanı hangisidir? Bunlar belirlendikten sonra olabildiğince uygun maliyetli ve yüksek getirisi olan etkinlikler seçilmelidir.
Kilit Etkinlikler
Belirlediğiniz değer önerileri hangi kilit etkinliklerinizle örtüşüyor? Müşteriye sunduğunuz ürün ve hizmetleri önceden belirlemiş olduğunuz değer önerileriyle entegre hale getirmek iş modelinizi en etkili şekilde oluşturmanıza katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda bu kilit etkinliklerin dağıtım araçlarını da kanallar bölümüyle birlik içerisinde olmasına dikkat edin.
Kilit Kaynaklar
Seçtiğiniz değer önerileri ve müşteri kesitlerinize sunmayı planladığınız ürün ve hizmetler için gerekli kaynaklar nelerdir? Hangi kaynaklar işinizi oluşturabilmek ve sürdürülebilir hale getirmek için gereklidir? Kilit etkinlikleri gerçekleştirmek adına kilit kaynakları çok dikkatli bir şekilde belirleyip bu kaynakların mali yansıması aynı şekilde iş model kanvasında belirtilmelidir.
Kilit Ortaklar
Ortaklarınız ve tedarikçilerinizi belirlemeniz gereken bölümdür. Önceden belirlemiş olduğunuz kilit kaynakların ne kadarını ortaklarınızdan alıyorsunuz? Yine aynı şekilde belirlediğiniz kilit etkinliklerin hangilerini kilit ortaklarınız gerçekleştiriyor? Organizasyonel planın etkili işleyebilmesi adına bu ayrımların dikkatli bir şekilde yapılmasında fayda var.
Daha fazla bilgi almak için Yönetim Danışmanlığı Hizmetlerimizden Strateji/Yönetim Danışmanlığına göz atmayı unutmayın.