İnternetten Satışı Arttırmanın Yolları

İnternetten satışı arttırmanın yolları kapsamında tek bir formül yoktur. İnternetten satış, bir ürün veya hizmetin dijital platformlarda çevrimiçi olarak satılmasına verilen isimdir. İnternet, dünyadaki herkesin ulaşabildiği bir mecradır. Dolayısıyla, bir ürün veya hizmet siparişinin satın alma ve ödeme süreçlerinin tamamen çevrimiçi olarak yapılabildiği bir ticaret yöntemidir. 

İpucu

Dijital pazarlama danışmanlığı kapsamındaki  yaklaşımımızın ajans hizmetlerimizin detaylarının açıklandığı Dijital Pazarlama Ajansı sayfamız ilginizi çekecektir.

İnternetten satış, günümüzde gitgide yaygınlaşan bir kavramdır. Bu satış, müşteri erişimini artırır. Çevrimiçi bir mağazayla, tüm coğrafi sınırlamaları kaldırarak şehir ve ülkeler arasında satış yapabilirsiniz. Çevrimiçi mağazanız, perakende satış yerlerinin geleneksel olarak açık olmadığı zamanlarda göz atmayı ve satın almayı daha uygun bulan tüketicilere hitap etmenize de olanak tanır. İnternetten satış, hem alıcı hem de perakendeci için zamandan tasarruf sağlayarak, bulunabilirlik, çalışma saatleri veya şirket ve ürün sayfalarında kolayca bulunan diğer bilgiler hakkındaki telefon görüşmelerini azaltabilir.

İnternetten Satış

İnternetten satış; bir internet veya mobil uygulama, açık artırma sitesi, çevrimiçi sınıflandırılmış reklam, çevrimiçi mağaza, sosyal ağ, sosyal medya veya web mağazası aracılığıyla mal, ürün veya hizmet satma eylemi veya işlemidir.

İnternet üzerinden satışın, diğer satış yöntemlerine göre birçok avantajı bulunmaktadır ve internetten satışı arttırmanın yolları kapsamında aşağıdaki faydalara dikkat edilebilir:

  • Kurulum ve işletim maliyetlerinde tasarruf edersiniz. Ana cadde mülkleri kiralamanıza veya mağaza asistanlarına ödeme yapmanıza gerek yoktur.
  • Sipariş işleme maliyetiniz azalır. Müşteri siparişleri, web sitesinden veri tabanınıza otomatik olarak gelebilir.
  • Küresel bir kitleye ulaşabilir, satış fırsatlarınızı artırabilirsiniz.
  • Haftanın yedi günü ve 24 saat açık olarak daha büyük işletmelerle rekabet edersiniz.
  • Daha hızlı ödeme alırsınız.
  • Müşteri satın alımlarını takip edip toplanan verileri kullanarak işletmenizi geliştirirsiniz.
  • Evden çalışabilir, kendi saatlerinizi belirleyebilir ve işinizi ne kadar uzağa götürmek istediğinizi seçebilirsiniz. İmkânlar sonsuzdur. 
  • "Geleneksel" bir iş kurmak kadar zor veya riskli değildir. İlk başladığınızda fiziksel mağazacılıktaki gibi yatırımlar yapmanıza gerek yoktur. 

İnternetten Satış Fikirleri

Hangimiz “X işini çok iyi yapıyorsun. Gel beraber bu konu hakkında internet sitesi açalım ve online satışa başlayalım!” sözünü duymadık ki? Online satış fikrini hayata geçirmek, fikir bulmaktan daha önemli bir konudur. Birçok insanın fikri vardır ama herkes fikrini hayata geçiremez. Uygulamaya geçilmeden online satış sitesi kurma fikri kulaklarda hoş bir seda olarak kalacaktır. Eğer siz de e-ticaret anlamında girişimciyseniz, Albert Solino olarak size en büyük tavsiyemiz “Fikir üretmeyi bırakın ve aksiyona geçmek için kendinizi zorlayın.” olacaktır. 

Online Satış

Online satış, internetten satış ile neredeyse eşdeğer anlamda kullanılan bir kavramdır. Online kelimesinin Türkçesi “çevrimiçi” olarak isimlendirilmektedir. Online satışta, internete bağlı olan mecralarda, yani web siteleri veya pazar yerleri üzerinden bir ürün veya hizmet satışa sunulur. 

İnternetten satış yapma kavramı son 10 yıl içinde çok ciddi bir ivme kazandı. İnternetin 90’lı yıllarda hayatımıza girmesiyle beraber internetten satış kavramı da ortaya çıkmıştı ama günümüzdeki gibi profesyonel değildi. 90’lı yıllarda kurulan e-ticaret girişimlerinin çoğunun bugün hayatta olmadığını görebiliriz. 2000’li yıllarla beraber internetten satış kavramı artık bir kök buldu ve Türkiye’de ortaya çıkan Hepsiburada ve Sahibinden gibi platformlar sayesinde ciddi bir satış mecrası olarak karşımıza çıktı. Eskiden, internet satış siteleri, ürünleri sergileme platformu gibi düşünülmekteydi. Firmaların fiziksel mağazaları vardı ve insanlar ürünleri 5 duyu organıyla hissederek satın alırdı. İnternet ise sadece, bu ürünleri almadan önce bir araştırma yapma amacıyla kullanılmaktaydı. Teknolojinin hızla gelişmesiyle imkân çeşitliliği de ortaya çıktı. Günümüz dünyasına baktığınızda satışların büyük bir kısmının internetten yapıldığını ve bunun her geçen gün arttığını görebilirsiniz. İnternetten satış hacmi 1 sene içerisinde hem dünyada hem de ülkemizde %50’den fazla bir şekilde artmıştır. Araştırmalara göre, tüm dünyadaki ticaret hacminin yaklaşık %8’inin online satış kanalı üzerinden gerçekleştirildiği görülmektedir. 10 sene önce bu oran %2 şeklindeydi. 

İnternet size, dükkân açmadan satış imkânı vermektedir. Türkiye’de bir dükkânın açılması 1 milyon TL’den başlamaktadır. Bu kapsamda online satışın oldukça büyük faydaları bulunmaktadır. İnternet üzerinden ürün satmak, girişimcilere ciddi bir fırsat kapısı yaratırken, tüketicilere de ürüne kolay ulaşma fırsatı sağlar. 

Online Satış Sitesi Nasıl Kurulur?

Online satış sitesi kurmak bir furya oldu. Online satış sitesi, internette satış yapabilmek için vazgeçilemez bir platformdur. İnternet satış sitelerinde maliyet anlamında giriş bariyerleri de düştüğü için birçok insan bu kapsamda girişimcilik örnekleri sergilemeye başladı. Siz de isterseniz, sadece birkaç gün içerisinde internetten satış yapar hale gelebilirsiniz. Önerimiz bu kapsamda değildir lakin internetten satış sitesi kurmak bu kadar kolaylaşmıştır. Ödeme ve kargo sistemleri gibi birçok alan çok kolay hale geldiği için online alışveriş sitesi kurmak çok zor bir konu değildir. “İnternetten satış yapmak istiyorum.” diyen her kişi, kısmi ücretli/ücretsiz platformlar üzerinden ürünlerini satışa sunabilmektedir. İnternet satışı için şirket kurmak da çok kolaylaşmıştır. Bu kapsamda, e-ticaret, e-arşiv, e-imza ve e-sözleşme gibi elektronik ticareti kolaylaştırıcı kavramlar uygulanmaktadır. İnternet satış sitesi kurmak için yapmanız gereken en önemli nokta istemektir.

İnternetten Satış Nasıl Yapılır?

İnternetten satış yapabilmek için öncelikle kendinize “İnternetten satış nasıl yapılır?” sorusunu sormalısınız. Bu soruyu sorarak internetten satış üzerine daha çok araştırma yapacağınızdan dolayı, internetten satış kavramını da daha içselleştirirsiniz. “Satış nasıl yapılır?” sorusunun cevabı da internetten satışın nasıl yapılacağı cevabına %80 oranla benzer çünkü satışın kuralları değişmez. Mağaza açtığınızda satış yapmak için taktikler geliştirdiğiniz gibi internetten satışta da aynısını yapmanız gerekir. 

Online satış kapsamındaki önerilerimiz aşağıdaki gibidir; 

  1. İnternetten satmak istediğiniz ürün ve hizmeti belirlemekle işe başlayın.
  2. Online satış deneyimi yaşamış girişimcilerin deneyimlerini YouTube gibi kanallardan dinleyin ve kendinize yakın gelen yaklaşımı benimseyin.
  3. E-ticarete konu olacak ürün veya hizmet için tedarikçi araştırmaları yapın ve en az 3 güvenilir tedarikçi bulduğunuzdan emin olun.
  4. Şirket kurun ve vergi mükellefi olun.
  5. Hem yatırım hem de işletme sermayesi için bütçe tahmininde bulunun ve bu parayı ilk başta sermaye olarak kasanıza koyduğunuzdan emin olun.
  6. Ufak başlayın, denemeler yapın. Doğru alan, ürün, yöntem ve pazar yerini bulduktan sonra yatırımınızı büyütün.
  7. E-ticaret sitenizi ve internet sitenizi oluşturun.
  8. Müşteri verilerini entegre biçimde saklayıp satış artırıcı kampanyalar yapabilmek için CRM yazılımı kullanın.
  9. Pazarlama stratejileri üzerine kafa yorun. Müşteriyi tanıyın ve doğru yerde, zamanda ve fiyatta ürün veya hizmetinizi öne çıkartın.
  10. Dijital pazarlama için zaman, insan ve para kaynağı ayırın.
  11. Markanıza yatırım yapın.
  12. Sosyal medyanın gücünden faydalanın.
  13. Ödeme yöntemlerinde müşterinizin ihtiyacına göre çeşitlendirmeler yapın.
  14. Uçtan uca müşteri deneyimine odaklanın. Siparişten kargo ve paketlemeye kadar müşteriye değer yaratın.

Online Satış Nasıl Yapılır?

Giderek artan dijital çağda, fiziksel bir ürün veya cadde üzerinde mevcudiyete sahip olanların çevrimiçi satış yapmasına olanak tanıyan birçok kanaldan yararlanmaması imkânsızdır. Çevrimiçi bir ürün satmak, daha geniş bir kitleye ve yeni müşterilere ulaşmanıza olanak tanır. İstatistikler, 2,14 milyardan fazla insanın 2024 yılına kadar çevrimiçi ürün ve hizmet satın almış olacağını göstermektedir. Bu kapsamda, online satış yaparken aşağıdaki maddeleri takip edebilirsiniz;

  • Çevrimiçi satılacak ürünlerinizi belirleyin.
  • E-ticaret markanızı oluşturun.
  • Çevrimiçi mağazanızı oluşturun.
  • Mağazanızı ve ürünlerinizi pazarlayın.
  • Güvenli ödemeleri ayarlayın ve ödeme alın.
  • Gönderim ayarlarını yapın.
  • İşinizi büyütün.

İnternet Üzerinden Satış Nasıl Yapılır?

Satıştan konuştuğumuz her yerde müşteriden de konuşmamız gerekir. Müşterinizi anlamak ve ihtiyaçlarını doğru analiz etmek sizi her zaman ön planda tutacaktır ve satış rekabetinde sizi bir adım öne çıkaracaktır. İnternetten satış hakkında konuştuğumuz sürece yazılım ve CRM gibi konulara da değinmiyorsak bir yerde hatamız var demektir. İnternetten satış ile mağazadan satışı birbirinden ayıran en önemli olgu veriye ulaşmaktır. Kaç kişi mağazaya girdi, hangi ürün ile ilgilendi gibi birçok sorunun cevabını fiziksel mağazada tam olarak öğrenemezsiniz. Oysaki, internetten satışta farklı entegrasyonlarla tüm bu soruların cevabı öğrenilebilirdir. İnternetten satış, veriyi yorumlamadan ve o veriye uygun yazılım platformları üzerinden pazarlama kampanyaları gerçekleştirmeden yapılmaz.

İnternet Üzerinden Satış Yapmak İçin Gerekenler

Eğer girişimciyseniz ve online satış yapmak istiyorsanız, internet üzerinden satış yapmak için gerekenleri aşağıdan okuyabilirsiniz;

  • Şirket kurmak ve mali müşavirlik hizmeti almak
  • Vergi mükellefi olmak ve fatura kesebilmek
  • E-ticaret sitesi kurmak
  • Online pazar yerlerinde yer almak
  • Ürün tedarikçisi ile anlaşmak
  • Kargo firması ile anlaşmak
  • Dijital pazarlama ve online reklam yapmak
  • Pazarlama stratejisi üzerine zaman ayırmak 
  • Yılmadan denemek, sonucunu görmek ve yine denemek 

Bir  iş yapmak istiyorsanız şirket kurarsınız, şirket kurduğunuz zaman da dijital dünyayı bilen bir mali müşavir arayışına girmeniz gerekir. Sizi doğru yönlendirecek bir mali müşavir, şirketinizin doğru yolda gitmesinin önemli bir anahtarı olacaktır.

Fatura kesmenin resmi bir yükümlülüğü bulunmaktadır. İnternette de faturalar e-faturalarla kesilmektedir. Günümüzde elde kesilmiş fatura kavramı yoktur, onun yerine mail ile yollanan faturalar vardır. Fatura dışındaki diğer işler pazarlama ile alakalıdır. Pazarlama üzerine düşünürseniz internetten satış yapılması için gerekenleri yerine getirmiş olursunuz. İnternetten satış, fiziksel mağazadan çok da farklı değildir. Örneğin, fiziksel mağazanızı çok işlek bir caddeye kurdunuz. Doğru pazarlama karmasını hayata geçiremediyseniz dükkânınıza kimse girmez. Aynı durum online satış için de geçerlidir. İnternet sayfasına ürünlerinizi koymak tek başına yeterli değildir. Rakiplerinizden farkınızı ortaya koymanız gerekir. Dijital entegrasyonlarınız müşterilerinizin ihtiyacını karşılamalıdır. Kısacası, pazarlama ve dijital pazarlamayı en doğru şekilde yaptığınız sürece internetten satış yapmak için gereken en temel gereksinimleri yerine getirmiş olursunuz. 

İnternetten Satılabilecek Ürünler

Günlük hayatımızda ihtiyacımız olan neredeyse her ürün, internetten satışa sunulabilir. İlaç ve silah gibi bazı ürünler ise mevzuatsal olarak internetten satışa uygun değildir. Kendi yapısından ötürü satışı zor olan ürünler de vardır. Raf ömrü birkaç dakika veya saat olan gıda ürünlerinin satışı yapılamaz.

Online satışta sunulacak ürünler belirlenirken aşağıdaki yol izlenebilir;

  • Beyin fırtınası fikirleri
  • Google Trendler'de araştırma 
  • Sektör satışlarının artıp artmadığını görmek için pazar verilerini bulma
  • Büyüyen sektörlerde düşük rekabetli nişler bulma
  • Amazon satışları, arama hacmi ve anahtar kelime gibi verileri toplama
  • Fikirleri gerçek verileri kullanarak karşılaştırma

İnternetten satışta başarılı olmak için talep edilen ürünler hakkında bilgi, bunları pazarlama becerileri ve başarılı olma dürtüsüne ihtiyacınız vardır. Sürekli öğreniyor, araştırıyor ve başarıya hazırlanıyor olmanıza rağmen satılacak popüler ürünleri bulmak zor olabilir. Bu nedenle, trend olan yeni ürün fikirlerini ortaya çıkarmanıza yardımcı olmak için internetten satışı yapılabilecek bazı ürünleri aşağıdaki başlıkta ele aldık.

İnternetten Satış Yapılabilecek Ürünler

  • Doğal, organik gıda ürünleri
  • Bebek eşyaları
  • 2. el kullanım değeri olan eşyalar
  • Kişisel bakım ürünleri
  • Gıda takviyesi 
  • Ev yapımı gıda ürünleri
  • Kişiye özgü; üzerine isim yazılan hediyelik eşyalar

İnternetten Satışı Arttırmanın Yolları

İnternetten satışı arttırma konusunda tek bir formül yoktur. Fikir bulma, fikirleri uygulamaya geçirme, emek, çaba ve çok çalışma ile siz de internetten satışınızı artırabilirsiniz! İnternetten satışı arttırmanın yolları kapsamındaki önerilerimiz aşağıdaki gibidir;

  • CRM yazılımı kullanın ve müşteri verilerini ve e-ticaret sitesi kullanıcı davranış verilerini mutlaka tutun.
  • CRM ile müşteri verisini anlamlandırın, müşterinizi tanımak ve onu segmente etmek için kullanın ve müşterinizin yeni tutumunu ve isteklerini sürekli olarak bu veriden öğrenin.
  • Pazarlama otomasyonu çözümleri ile müşterinize doğru yerde, zamanda, şekilde ve kişiselleştirilmiş içerikle ulaşın. Akıllı ve kişiselleştirilmiş bir kampanya, satışlarınızı ciddi bir oranda artıracaktır.
  • Google Tag Manager, Google Adwords, Google Search Console, Google Analytics, AHREF ve Fullstory gibi dijital pazarlama araçlarından mutlaka yararlanın ve gözünüz her gün bu araçlarda olsun.
  • Remarketing” ve “Retargeting” kavramını öğrenin, içselleştirin ve çok aktif bir biçimde kullanın.
  • Dijital pazarlama alanında ya profesyonel bir danışmanlık alın ya da bu konuda çok deneyimli birini işe alın.
  • Pazar yerlerindeki ürün yorumları kısmına çok önem verin. Bu yorumlar, satışlarınızı uçurabilir ya da yerine dibine batırabilir.
  • Pazar yerlerindeki şirket yorumları ve puanı kısmına önem verin. 
  • Müşteri deneyimini ve müşteri memnuniyetini her şeyin üstünde tutun. Tüm tasarımlarınızı ve ürün/hizmet sunumlarınızı buna göre yapın.

Online Satış Arttırma Yöntemleri 

Online satışları arttırmanın yolu çok çalışmaktan ve yeni faaliyetler denemekten geçer. Dijital dünyanın bize sunduğu yazılım platformlarını mutlaka öğrenip, kendi işimizde kullanmamız gerekir. Verileri ortaya çıkarmak, anlamlandırmak ve veriler üzerinden yorum yaparak doğru reklam, kampanya, tanıtım ve fiyat gibi kavramları pazarlamanın en önemli araçları haline getirmemiz gerekir. 

Dijital dünyadaki internetten satışla fiziksel mağazadan satışı ayıran en önemli nokta veridir. Eğer veriyi pazarlama aracınız olarak kullanmıyorsanız ve önemsemiyorsanız internetten satışta başarılı olamazsınız. İnternetten satış yapmak isteyen girişimcilerin kazanması gereken en önemli yetkinlikler veri okuma, veri anlamlandırma ve verileri pazarlama otomasyonuyla akıllı kampanyalara dönüştürmektir.

İnternetten Satış Arttırma - Albert Solino

İnternetten satış arttırma ve internetten satışı arttırma yolları hizmetimiz kapsamında pazarlama danışmanlığı, dijital pazarlama stratejilerini kurgulama ve dijital pazarlama danışmanlığı gibi birçok alanımız bulunmaktadır. Albert Solino olarak geliştirdiğimiz Prosoftly CRM ve Prosoftly pazarlama otomasyonu yazılımlarımız mevcuttur. CRM, müşteri ilişkileri yönetimidir. Bu yazılım, satış ile pazarlamayı buluşturmak, müşteriye değer yaratmak ve satışları arttırmak için kullanılan bir teknolojidir. CRM teknolojisi uçtan uca satış pazarlama sürecini ele alır. Müşteriyi tanımak, kontak bilgilerini saklamak, fırsat yönetimi, satış yönetimi, satış süreçleri yönetimi, müşteri bilgileri, müşterinin demografik bilgileri gibi konuları da içinde barındırır. Pazarlama kapsamında ise pazarlama otomasyonu, CRM ile birlikte çalışır. Pazarlama otomasyonu, pazarlama süreçlerini dijital ortama entegre bir biçimde otomatikleştirerek, satış arttırıcı veya satışı kolaylaştırıcı çözümler sağlar. Toplu email gönderme, iş akışları oluşturma, görev yönetimi, otomatik email atma ve kampanya yönetimi gibi birçok kavramı pazarlama otomasyonundan gerçekleştirebilirsiniz. Prosoftly pazarlama otomasyonunda da olduğu gibi akıllı kampanya özelliği bulunan çözümlerde ise müşterinin kişisel bilgileri geldiği anda müşterinizi tanımaya başlar ve hangi ürününüze ilgi duyabileceğini öğrenirsiniz. 

İnternetten satış yapmaya çalışan bir girişimciyseniz elinizde birçok veri bulunmalıdır. Bu verileri Prosoftly pazarlama otomasyonu anlamlandırabilir. Çeşitli veri kaynaklarından veri alma özelliği bulunmaktadır. Bu veriler anlamlandırılıp, otomatik makine algoritmalarına tabi tutulup, kişinin veya şirketin size sağlayacağı değere dair tahminler yapabilirsiniz. Kişinin demografik özelliklerinden faydalanarak, sizi ne kadar ziyaret ettiğini, ne kadar satın almaya niyetlenip vazgeçtiğini gösterebilir ve tüm bunlardan size anlamlı kampanya önerileri sunabilir. 

Pazarlama otomasyonu ve CRM ciddi fırsatlar yaratır. Kampanyaları gönderdikten sonra kampanya performanslarını ölçebilirsiniz ve o kampanyalar ile alakalı önerilerinizi yazılımdan alabilirsiniz. 

Müşterinizi ne kadar iyi tanırsanız, ürün ve hizmet sunumunuzu da o kadar kişiselleştirebilirsiniz. Bunun için verileri tutmak ve sosyal medya entegrasyonları yapmak gerekir. Entegrasyonlar sayesinde kişinin doğum gününden zevkine kadarki tüm bilgilerine ulaşabilirsiniz. Entegrasyondan alacağınız veriler sonucunda da satışı arttırmaya yönelik faaliyetler gerçekleştirebilirsiniz. 

Toplu email gönderme özelliği de oldukça önemlidir. Buradaki etiketleme ve filtreleme özellikleri kampanyanızı etkili hale getirmeye fırsat tanır. Prosoftly CRM ile ileriye doğru görev atama ve tekrarlanabilir görevler oluşturma imkânına sahip olursunuz. Örneğin, her ayın 3’ünde toplu olarak belirlediğiniz kişilere otomatik olarak mail yollayabilirsiniz.

Daha Fazla Bilgi İçin...

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir? Güncel Google SEO Rehberi: SEO ile ilgili tüm ayrıntıların yer aldığı SEO kılavuzunda; SEO ile İşinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz? Google SEO Çalışması Nasıl Yapılır? Önemli SEO Kuralları ve Uygulamaları Nelerdir? SEO ile Performansınızı Nasıl Ölçebilirsiniz? Albert Solino SEO Danışmanlığı ve Hizmetleriyle ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Hizmetlerimizle ilgili daha fazla bilgi edinin...

Dijital Pazarlama Ajansı Hizmetlerimiz: SEO ve Web Sitesi Yönetimi, Marka Konumlandırma ve Marka Stratejisi, Kreatif Hizmetler, Sektör ve Rakip Analizi, Sosyal Medya ve Google Ads Yönetimi, İçerik Pazarlama ve E-mail Pazarlama.

SEO Ajansı Hizmetlerimiz: Anahtar Kelime Araştırma Stratejisi, Site İçi SEO, Site Dışı SEO, E-ticaret SEO ve İçerik Planlama.

Dijital Pazarlama Danışmanlığı Hizmetlerimiz: İşinizi Google Ads ile Büyütüyoruz, SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) İle Arama Sonuçlarına Hakim Olmanızı Sağlıyoruz, Kişiye Özel E-Posta Pazarlama Çalışmalarını Uyguluyoruz, Sosyal Medya Yönetimi ve İçerik Pazarlama Çalışmalarını Gerçekleştiriyoruz.