Google Reklam Uzmanı ya da Google Adwords Yöneticisi Nedir; Kimdir?
Sektörünüze dair Google’da bir arama yaptınız ve rakiplerinizin arama sonuçlarının en üstünde reklamlarla listelendiğini gördünüz. Eğer yaptığınız aramada kendi firmanız organik sonuçlar arasında henüz yer almıyorsa, Google’da müşterilerinize etkin ve hızlı biçimde görünebilmek için Google’a reklam vermek avantajlı bir başlangıç olabilir. Bu sayede arama ağı sonuçlarında organik olarak yer almasanız da müşterilerinizin sizden haberdar olması ve firmanızı fark etmesi kolaylaşır; tıpkı rakipleriniz gibi! Peki Google Ads’e nasıl reklam vereceksiniz? Eğer dijital pazarlamanın bu sürecinde henüz çok yeniyseniz, kavramları ya da işleyişi bilmiyorsanız, pek çok insanın tercih ettiği gibi bir profesyonelden , yani Google reklam uzmanından destek alabilirsiniz. Adwords danışmanı olarak da bilinen bu profesyoneller firmanız adına Google’a reklam verme stratejisi oluşturur ve kampanyalarınızı başarıya ulaştırmak için çalışır.
Öte yandan, dijital pazarlama stratejileri ile ilgilisiniz fakat Google Ads ile daha önce çalışmamış, Google’a reklam vermeyi denemiş olabilirsiniz. Yine de bir Google reklam uzmanı olmak için çok geç değil.
İster firmanız için profesyonel destek alacağınız bir Google reklam danışmanı arıyor olun, ister “Google reklam uzmanı nasıl olunur?” sorusuna cevap arayın! Bu makalemizde bir Google Ads uzmanının tanımına, görevlerine, özelliklerine, hatta iş bulma ve ücretlendirme kriterlerine dahi değineceğiz.
Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!
İpucu
Google Ads reklamlarınızın SERP sonuçlarında daha yukarıda çıkmasını istiyorsanız, danışmanlık sürecimizin detaylarının ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı Google Ads Yönetimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz
Google Reklam Uzmanı Nedir, Kime Nedir?
Kısaca Bir Google Reklam Uzmanı, Google Ads'deki kampanyaları planlayan, oluşturan ve yöneten kişidir. Google’a reklam veren uzmanlar, Google arama motoru sonuçları (SERP) listesinin başında ya da sonunda çıkan reklamları işletmeler için yöneten profesyonellerdir ve genellikle dijital pazarlama dünyasının detaylarına hakimdirler. Bu bağlamda Google reklamlarının yanı sıra dijital pazarlama alanında web sitesi, landing page tasarımı ya da e-posta kampanyaları gibi alanlarda çoklu hizmet de verebilirler. Bir Google reklam danışmanı genellikle Google Ads hakkında derinlemesine bilgi sahibidir ve kampanyaların nasıl oluşturulacağını, yönetileceğini ve kampanya performansının nasıl iyileştirebileceğini iyi bilen bir profesyoneldir. Bunun yanı sıra, rakipleri takip edip iyi analiz etme becerisine sahip olmalıdır. Bir Google Ads uzmanı şu ana bileşeni iyi yönettiğinde hızlı adımlarla başarıya ulaşacaktır:
- Yeni şeyler deneme arzusu
- Dijital pazarlama ve analiz bilgisi
- Rakiplerin sıkı takibi
- Uygulamalar üzerinde aktif pratik deneyimi
Google reklam danışmanının başlıca işi ‘pazar ve rakip araştırması yapmak, en kritik anahtar kelimeleri tespit edip kampanyalar oluşturmak’ şeklinde özetlenebilir. Ama tabii ki bu sadece başlangıç noktasıdır. Kampanya süreçlerini kârlı bir şekilde ve olası satışlar ekseninde ilerlemesi işin gelişme bölümü olarak kabul edilebilir. Öte yandan rüzgar tersten eserse bir Google Ad yöneticisi kampanyanın yeni rotasını tekrar belirlemek ile yükümlüdür. Kampanyaların yeniden ayarlanması ve sürecin tekrar düzgün biçimde rayına oturmasını sağlamak zorundadır.
Örneğin, bir arama ağı reklam kampanyası istenilen geri dönüşümleri sağlamıyorsa o dönüşümü sağlayacak kârlı anahtar kelimeleri bulmak, bu kelimeleri arama yapan kullanıcıların dikkatini çekecek biçimde kurgulayarak reklamı güncellemek, Google’a reklam verirken izlenmesi gereken bir stratejidir. Google arama sonuçlarını bir deniz, Google reklamlarını ise ucunda yem (anahtar kelimeler) olan bir kanca gibi ele alabilirsiniz. Doğru yem ile denize açılanlar, akşam aç yatmazlar.
Anahtar kelimeleri iyi yöneterek, kampanyada kazandıran teklifleri arttırabilir, kaybedenleri ise beklemeye alabilirsiniz. Google Ads platformu ilgili reklam kampanyanız sırasında size strateji değişikliği yapma imkanı sağlar; dahası tavsiye sunarak çeşitli iyileştirmelere (optimizasyon) yönlendirebilir.
Duraklattığınız reklamları geriye dönük olarak analiz edebilir, hesaba bağlı kampanyaların tüm verilerini raporlayabilirsiniz. Google’a reklam verdiğinizde en önemli kriterlerden biri güncel kalmaktır. Bu yüzden hem trendleri takip etmeli, hem de sıklıkla analiz yaparak kampanyalarınızı izleme altında tutmalısınız.
Bir Google Ads uzmanı ne iş yapar ya da AdWords uzmanı ne iş yapar?
Bu soruya hızlıca aşağıdaki kısa listeyle cevap verilebilir:
- Yeni kampanyalar başlatır
- Rakipleri analiz eder
- Kampanyaları optimize eder
- Strateji geliştirir ve Önerilerde bulunur
- Raporlama yapar
Buu listedeki maddelerin detaylı açıklamalarını yazımızın devamında bulabilirsiniz...
Google Reklam Yöneticisi Ne İş Yapar?
Google’da bir reklam kampanyası yürüten Google Reklam danışmanı, Google Ads'in mevcut performansını kontrol eder, hangi stratejinin işe yarayıp hangisinin yaramadığını belirlemek için reklamların nasıl performans gösterdiğini değerlendirir. Bu analizler gösterimler, tıklamalar, PPC, dönüşümler, dönüşüm oranı, maliyet ve tıklama oranı dahil olmak üzere bir dizi metriğin kontrol edilmesini içerir. Ayrıca reklamların hedeflemesini de sıklıkla gözden geçirir. Reklamların ideal müşteriye veya potansiyel müşteriye ulaştırılması için hedefleme oldukça önemlidir.
Bir Google reklam yöneticisinin gözden geçirmesi gereken hedefleme seçenekler arasında lokasyon, cihaz, demografi, pazar ve yeniden değerlendirme stratejileri yer alabilir.
Google Adwords Danışmanının Görevleri Nelerdir?
Bir Google ads uzmanı hizmet verdiği işletmeler için aktif çalışan ve başarılı Google Ads reklamları vermekle yükümlüdür. Projeler kapsamında Google Ads reklamı verilirken bir reklam uzmanı genel itibariyle aşağıdaki görevleri hizmet kapsamında yerine getirir:
Yeni kampanyalar başlatma: Bir Google Ads uzmanı, kampanyalarda kullanılan mevcut anahtar kelimeleri belirli aralıkla gözden geçirmek, Google Ads’e yönelik yeni anahtar kelimeleri araştırmak ve belirlemekle yükümlüdür. Yeni anahtar kelimeleri, reklamcılık hedefleriyle uyumlu hale getirerek, yeni reklam grupları (veya kampanyalar) oluşturmalı ve bu kampanyaları yayına vermelidir. Arama motoru sonuçlarında yer alan kampanyaların yanı sıra bu uzmanlar görüntülü reklam, video, alışveriş ve diğer kampanya türleri de oluşturabilirler.
Rakipleri analiz etme: Bu adım aslında “yeni kampanyalar başlatma” adımı ile paralel ilerler. Sektörde anahtar kelime analizi yaparken, aynı zamanda rakiplerin web siteleri, pazardaki konumları ve varsa Google Ads reklamları incelenir. Firmaların kendilerine rakip gördüğü markaları yanı sıra, Google arama ağı sonuçları içerisinde listelenen farklı rakip firma isimleri de çıkabilir. Üstelik hizmet verdiğiniz müşteri bu Google rakiplerinden habersiz olabilir; ya da onları önemsiz birer rakip olarak değerlendiriyor olabilir. Bu ve benzer durumlar bir Google reklam uzmanı gerek sektörel anlamda gerek Google arama sonuçlarında çıkan tüm rakipleri analiz etmeli; güçlü ya da zayıf rakiplere bu genel analizler sonucunda karar vermelidir. Bazı durumlarda sorumluluk aldığınız projede müşteriler sektörü sizden daha iyi tanıdıklarını iddia ederek olası rakip isimlerine karşı çıkabilirler. Bu noktada, Google reklam danışmanı, ekibindeki dijital pazarlama sorumlusu ile güç birliğine gidebilir, çıkan sonuçların dijital pazarlama açısından önemini ve proje içerisindeki yerini genel olarak müşteriye açıklayabilir. Hizmet verdiğiniz müşteriler ile derinlemesine detaya girmeden ama projeye dair kritik noktaları açıklayarak bir bilgi akışı sağlayabilir, bu sayede karşılıklı güven ortamı da oluşturabilirsiniz.
Kampanyaları optimize etme: Google reklam uzmanları, kampanyaları yönetmekten ve mümkün olan en iyi sonuçları elde etmek için bu kampanyaları optimize etmekten de sorumludur. Örneğin, bir arama ağı sonuçlarına yönelik çıkılan kampanyanın performansını iyileştirmenin bir yolu, Google Analytics üzerinden arama sorgularını düzenli olarak gözden geçirmektir. Çünkü bu arama sorgularından gelen kelimeler, insanların Google'da aradığı gerçek anahtar kelimelerdir. Google Ads, kampanya ve reklam gruplarına zaten dahil olan anahtar kelimeleri kendi Anahtar Kelime Planlama aracı içerisinde gösterir. Analytics’ten gelene ama kampanyaya dahil edilmeyenlerin, nokta atışı, uygun anahtar kelimeler olup olmadıklarını görmek için profesyoneller tarafından gözden geçirilmesi gerekmektedir. Kampanyaları optimize etme görevi, negatif anahtar kelimeler eklemek, hedeflemeleri ayarlamak, teklifleri değiştirmek gibi pek çok farklı başlığı içerebilir.
Önerilerde bulunma: Bir Google reklam uzmanı, reklamları ve kampanyaları yönetmenin yanı sıra, hizmet verdiği müşteri ayağında, kullanıcıların reklamı tıkladıklarında gittikleri açılış sayfalarını (landing page) ve web sitesinin genel performansını iyileştirmeye yönelik öneriler de sunabilir. Dönüşümlerin çoğu bir firmanın web sitesinde gerçekleştiğinden, bu görev özellikle dönüşümleri artırmak için tasarlanmış kampanyalar açısından önem arz eder.
Raporlama: Bir Google reklam yöneticisi, bir kampanyayı baştan sona takip etmeli ve performans raporlarını ekibiyle ya da müşterisiyle paylaşmalıdır. Bu raporlama akışı, yönetilen kampanyaya ve hesaba bağlı olarak haftalık veya aylık düzende olabilir. Raporlama etabı müşterinin aktif kampanya performansını, daha önceden belirlenen KPI'lar ve hedefler ile karşılaştırılmasını sağlar. Ve yukarıda da belirttiğimiz üzere hizmet verilen müşterinin bilgilendirme akışı raporlama evresiyle tamamlanır.
Nasıl Google Ads Uzmanı Olabilirsiniz?
Google reklam danışmanı olmak için ilk yapmanız gereken şüphesiz ki Google Ads (Adwords)'ün nasıl çalıştığını anlamak ve iyi öğrenmektir. Eğer bu işe sıfırdan başlıyorsanız, arama ağı (motoru) sonuçlarına yönelik kampanyaları detaylı öğrenerek sürece ilk adımı atabilirsiniz. Çünkü arama ağı kampanyalarını başarıyla yönetebilmek, size daha sonra Google Ads'de bulunan diğer kampanya türlerinde kullanacağınız önemli yetkinlikler kazandıracaktır. Arama motoru kampanyalarında uzmanlaştıktan sonra, görüntülü kampanyalara, alışveriş kampanyalarına veya video kampanya türlerine de geçebilirsiniz.
Henüz herhangi bir müşteriniz yoksa kendi Google Ads hesabınızı oluşturarak paneli kullanmaya ve yavaş yavaş öğrenmeye başlayabilirsiniz.
İşleyen gerçek bir hesap üzerinden öğrenme süreci en verimlisi olacaktır. Örneğin, günlük cüzi bütçelerle bir demo hesabı açabilirsiniz. Google’a reklam vermekte başarıya giden yol pratik yapmaktan ve deneyimlemekten geçer; bunun içinde bu sürece ve kendinize biraz yatırım yapmanız gerekebilir. Bir sonraki adımda, Google Ads için onaylı sertifika programlarına katılmanız ve bu sertifikaları almanız olabilir. Google, kullanıcılara farklı kampanya türlerini kapsayan ve kendilerini deneyebilecekleri çeşitli sınavlar sunar. Sınavları başarıyla verdiğiniz takdirde Google Ads'in o alanındaki sertifikaya sahip olabilirsiniz. Sertifika türleri şu şekildedir: arama ağı reklamı, görüntülü reklam, video reklamı, alışveriş reklamları, uygulamalar ve ölçüm.
Başarıya ulaşmak için Google Ads üzerinde canlı kampanyaları yöneterek yetkinliklerinizi geliştirmeniz gerekir. Google Ads’e bir kez bir başlangıç yaptığınızda ve yetkinliklerinizi ortaya koyduğunuzda müşterilerinizin açısından da kendinizi kanıtlayabilirsiniz. Yönettiğiniz başarılı kampanyalar size referans olacak ve potansiyel yeni müşteri olarak geri dönecektir. Özellikle freelance bir Google reklam yöneticisi olmayı tercih ettiyseniz Google Ads yöneticisi olarak başarıya ulaştırdığınız kampanyalara dair portfolyo da hazırlayabilirsiniz; tabii ki müşterilerinizden gerekli izinleri aldıktan sonra.
Google Reklam Danışmanı Nerede İş Bulabilir?
Google Ads Uzmanı olmak, serbest çalışma, dijital pazarlama ajansında görev alma veya bir şirkette şirket içi Google Ads uzmanı olarak kariyer yapma kapılarını açabilir.
Google reklam danışmanları bir dijital ajansa, bir reklam ajansına ya da Google Ads yönetim ajansına bağlı çalışabilecekleri gibi kendi müşteri portföylerini oluşturup freelance olarak da çalışabilirler ya da kendi şahıs firmalarını kurabilirler.
Ajans bünyesinde çalışan Google reklam uzmanları, müşteri ile olan ilişkiyi yönetmekten ve kapsamlı reklam stratejisini denetlemekten sorumlu olan bir üst hesap yöneticisine bağlı çalışır. Bir Google reklam ajansına çalışmak, farklı müşteri portföyleri veya farklı hesap türleri üzerinde çalışmak isteyen kişiler için uygun bir pozisyondur. Freelance (serbest) çalışmaya kıyasla tam zamanlı veya yarı zamanlı olarak düzenli bir iş bulma olasılıkları daha yüksektir. Ayrıca Google ads ajansları yüksek tempoda çalışmayı seven kişiler tarafından da tercih edilir.
Öte yandan, esnek çalışma saatlerini tercih edenler de Google reklam danışmanı olarak herhangi bir yere bağlı olmaksızın hizmet verebilirler. Serbest çalışan bir Google reklam yöneticisi genellikle müşterilerine doğrudan hizmet verir ; birebir toplantılar düzenleyerek strateji oluşturur ve bu stratejilerin yakın takibini yapar. Bu bağlamda, her bir müşteriye ya da projeye daha fazla zaman ayırması gerekebilir. Serbest çalışan bir Google reklam danışmanının en sık karşılaştığı zorluklardan biri ilk adımları atacağı, birincil müşteri kitlesini bulmaktır. Doğru stratejilerle kurgulanan kampanyalar müşterilere satış ve dolayısıyla Google reklam danışmanına da müşteri memnuniyeti olarak geri döndüğünde, referanslarla işleri daha da büyütmek mümkün olabilir.
Serbest çalışan bir Google Ads uzmanı olarak, belirli bir sektörde uzmanlaşabilir ya da belirli bir müşteri kitlesi ile çalışmayı tercih edebilirsiniz. Örneğin, yalnızca bölgenizdeki yerel işletmelerle çalışabilir veya restoranlar ya da yemek sektörü özelinde kampanya yönetme konusunda uzman olabilirsiniz. Ayrıca büyük ölçekli firmalarda doğrudan kurum içi Google Ads Uzmanı olarak da iş bulabilirsiniz. Kurumsal firmalarda uzmanlar genellikle pazarlama ekibinin bünyesinde çalışırlar. Kurumsal bir firmada uzman sıfatıyla çalışmanın kariyer açısından yararı, ekip içerisinde iş bölümü yapılabilmesidir. Bu sayede bir Google reklam danışmanı olarak, sadece Google Ads yönetimine odaklanarak işinize konsantre olabilirsiniz. Kurumsal şirketler, kampanya hedefleri hakkında çok yönlü ve derinlemesine bakış açıları geliştirirler; bu bağlamda Google Ads kampanyaları da dijital pazarlama ekibinin bünyesinde geliştirilir. Doğru verilerle hazırlanmış, etkin stratejileri yönetmek bir uzmanın da iş akışını kolaylaştırır.
Google Reklam Uzmanı Ücretleri Ne Kadardır?
Google Ads danışmanlık ücretleri, danışmanın deneyim seviyesi ve kampanyaları başarıya ulaştırmasına bağlı olarak yükselen bir ivme izleyebilir. Serbest çalışanlar ile bir Google reklam ajansı bünyesinde çalışan profesyonellerin maaşları değişebileceği gibi kurumsal bir firmada görevli Google adwords yöneticilerinin ücretleri de farklılaşabilir. Bu noktada yönetilen kampanya sayısından başlayarak reklam bütçesi, reklam optimizasyon oranları vb. gibi değişkenler uzmanların maaşlarını belirlemede etken olabilir.