Google AdWords: Mutlaka Bilmeniz Gereken 30 Google Ads Terimi
Google Ads, ya da herkesin bildiği haliyle Google AdWords, dünyadaki en popüler ve en iyi bilinen dijital reklam yönetim sistemlerinden biridir. Arama sonuçları sayfalarında listelenen reklamlar sadece yazı ve linklerden ibaret reklamlar değildir; bunlar Google'ın tescilli, yüksek kaliteli reklam içerikleridir. Bu Google reklamları, müşterileri reklamverenin web sitesine veya içeriğine doğrudan yönlendirmek amacıyla oluşturulur ve bu bağlamda spesifik bir konuya hizmet eder: potansiyel yeni müşterilerden gelecek tıklanma ve nihayetinde satış! Google Ads reklamlarını verimli biçimde yöneten işletmeler veya da Google Ads reklam uzmanları nitelikli reklamlarını, arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) en iyi görünecek biçimde Google Ads yönetimi ile yerleştirebilirler. Peki Google Ads terimleri bu sürecinde neresinde ye ralır?
Bunu başarabilmek için ise bazı hayati Google Ads terimlerinin AdWords stratejinizi nasıl etkilediğini öğrenmeniz ve bilmeniz gerekir. Bu makalemizde sıklıkla karşılaşılan ve reklam stratejisinin bel kemiğini oluşturan AdWords terimlerini kullanım alanlarına göre ele alacağız. Çünkü, Google Adwords terimlerinin kendi terminolojisi özellikle yeni başlayan ve Google reklam uzmanı olmak isteyenler için biraz göz korkutucu olabilir. Google AdWords terimlerinin bu kısa bir sözlüğü, ilk kez reklam verecek küçük işletmelerden tutun da Google Ads’de uzmanlaşmak isteyen girişimcilere kadar konuya dair bilgi sahibi olmak isteyen herkesin işine yarayacak!
Google’da reklam vermek için nereden başlanmalıdır sorusuna cevap bulmak ve etkin bir Google reklam kampanyası oluşturmak için okumaya devam edin!
İpucu
Google Ads reklamlarınızın SERP sonuçları arasında en yukarıda görünmesini istiyorsanız, danışmanlık sürecimizin detaylarının ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı Google Ads Yönetimi sayfamızı ziyaret edin!
Google AdWords Ayarlarına Dair Google Reklamcılık Terimleri
30 farklı maddedeki Google Ads terimlerine detaylı olarak değinmeden önce en sık karşılaşılanları kısaca listledik:
Bilmeniz Gereken Google Ads Terimleri Hangileri ?
- Kampanya ve Kampanya Türü (Campaign & Campaign Type)
- TBM / CPC / PPC
- Tıklama Oranı (TO/CTR)
- Dönüşüm Oranı (Conversion Rate)
- RLSA
- BGBM / CPM
- ROI
- Anahtar Kelimeler (Keywords)
- Kalite Puanı (Quality Score)
- Gösterimler (Impressions)
- Optimizasyon
- Geniş eşleme (Broad match)
- Ürün liste reklamları (PLA)
- Teklif Stratejisi (Bid Strategy)
- Günlük bütçe (Daily budget)
Şimdi daha detaylı olarak terimleri inceleyelim:
- Kampanya (Campaign) – Google AdWords'teki bir reklam kampanyası, reklam gruplarından oluşur ve aynı bütçeye, kampanya türüne ve diğer reklam ayarlarınıza sahiptir. Genellikle reklam verirken ilk kurulan adımdır ve birbirinden farklı ücretli reklamcılık çalışmalarınızı düzenlemenize yardımcı olur. Google hesabınızdan istediğiniz zaman birden fazla kampanya yaratıp yönetebilirsiniz.
- Reklam grupları (Ad groups) – Bir reklam grubu, aynı kampanya içinde belirli bir amaç için anahtar kelimeler, bütçeler ve hedefleme yöntemlerinizdir. Örneğin, ayakkabı satışı için bir reklam kampanyası yürütüyorsanız, çevrimiçi satışları, kadın ayakkabılarını ve erkek ayakkabılarını hedefleyecek reklam grupları oluşturabilirsiniz. Her reklam grubunda birden fazla reklamınız olabilir.
- Kampanya Türü (Campaign Type) – Kampanya türünüz, Google'da reklamlarınızın görünmesini istediğiniz yerdir. Google reklamverenlere şu alanları sunar:
- "Yalnızca Arama Ağı" (“Search Network only” ) : Yalnızca Google aramasında görüntülenecek reklamları anlamına gelir
- "Yalnızca Görüntülü Reklam Ağı" (“Display Network only”) : Bu tabir reklamınızın Google'ın web siteleri, videolar, YouTube, Blogger ve daha fazlasından oluşan Görüntülü Reklam Ağı'nda göründüğü anlamına gelir. Bu alanlar terminolojide AdSense olarak da bilinir.
- Alışveriş Reklamları (Shopping campaigns): Ürün envanterini satmak isteyen perakendeciler için ideal olan ürün listelemeleridir. Alışveriş reklamları, arama sonuçlarında ve spesifik olarak Google Alışveriş sekmesinde görünür.
- Video Kampanyaları (Video campaigns): Bu kampanya türü YouTube'da ve diğer web sitelerinde video reklam göstermenize olanak tanır.
- Uygulama Reklamları (Universal App Campaigns): Yeni uygulama kullanıcıları bulmanıza ve uygulamanızdaki satışları artırmasına yardımcı olur. Bu kampanya türü, Arama, Play, YouTube, Keşfet ve 3 milyondan fazla site ile uygulamadaki reklamları otomatik olarak optimize etmek için uygulamanızdaki bilgilerden faydalanır. - Anahtar Kelimeler (Keywords) – Anahtar kelimeler Google’a reklam verirken çok önemlidir. Bunlar, reklamlarınız için seçtiğiniz kelimeler veya kelime öbekleridir ve reklamlarınızın nerede ve ne zaman görüneceğini belirlemenize yardımcı olur. Anahtar kelimelerinizi seçerken, kendinizi müşterilerinizin yerine koyun ve ürününüzü, hizmetinizi veya teklifinizi talep ettiklerinde sizi hangi kelimelerle arayacaklarını düşünün. Google startejinize bağlı olarak istediğiniz kadar anahtar kelime kullanmanıza olanak verir; öte yandan Google reklam danışmanları genellikle maksimum 20-25 anahtar kelime kullanmanızı tavsiye eder. Google Ads’in içinde yer alan ücretsiz Anahtar Kelime Planlayıcı’nın yanı sıra Google reklamlarınız için Google Analytics verilerinden de faydalanabilirsiniz. Öte yandan anahtar kelime stratejisi artık sadece hangi kelimeyi kullanacağınızı değil, hangi kelimeleri kullanmamanız ve hedeflememeniz gerektiğini de kapsamaktadır. Bu yöntemin genel tabiri ise negatif anahtar kelime kullanımıdır.
- Kalite Puanı (Quality Score )– Kalite puanı, reklamınızın başlığının, açıklamanın, anahtar kelimelerin ve hedef URL'nizin reklamınızı gören potansiyel müşterinizle alaka düzeyine dayalı olarak Google tarafından yapılan ölçümdür. Daha yüksek bir Kalite Puanı, size daha iyi reklam yerleşimi ve daha düşük maliyetler sağlayabilir.
- Gösterimler (Impressions)– Bir gösterim en basit tabiriyle, reklamınızın kullanıcılara kaç kez gösterildiğinin ölçümüdür.
- Reklam Sıralaması (Ad Rank) – Reklam Sıralamanız, Google Ads reklamınızın bir arama / sonuç sayfasında nerede görüneceğini belirlemek için kullanılan değerdir. Kalite Puanınızı ve teklif tutarınızı temel alır.
- Mobil reklam (Mobile ad) – Mobil reklamlar, mobil arama yapanların cihazlarında gördükleri reklamlardır. Google AdWords'ün WAP mobil reklamları ve "ileri düzey teknolojik mobil cihazlar için reklamları" vardır.
- Reklam uzantıları (Ad extensions )– Reklam uzantıları, yerel adresiniz, telefon numaranız ve hatta kuponlar veya ek web siteleri gibi işletmenizle ilgili ek bilgilerdir. Bunlar, ad açıklamalarınızın altında mavi renkte görünenlerdir.
Genel AdWords ve Google Reklamcılık Tabirleri
- Harekete Geçirici Mesaj (CTA) – Bir CTA, yani İngilizce açılımıyla Call to Action, kelimenin tam anlamıyla, arama yapan kişinin almasını istediğiniz aksiyondur. Reklamlarındaki başarılı CTA'lar, "Satın Al", "Al", "Şimdi Harekete Geç" gibi kısa, eyleme yönelik kelimelerdir.
- Tıklama Oranı / TO (Click Through Rate / CTR) ) – Tıklama Oranınız, Google Ads hesap ayarlarınızda önemli bir ölçüm kriteridir. Reklamınızı gören kaç kişinin bağlantı hedefinize tıkladığını ölçer.
- Açılış Sayfası (Landing Page)– Açılış sayfanız, web sitenize reklamından doğrudan trafik çektiğiniz sayfadır. Bu yüzden, sadece reklamınızın değil, o reklamın bağlandığı bu sayfanın, linkin düzgün yapılandırılmış olması, kullanıcı dostu olması ve tabii ki reklam hedefleriniz doğrultusunda hazırlanmış olması gerekir.
- Optimizasyon (Optimization) – Google AdWords'teki optimizasyon faaliyeti, pazarlamanın alanının herhangi bir yerindeki optimizasyon gibidir. Hedefleriniz için daha yüksek sonuçlar elde etmenizi sağlamak adına reklamlarınızda değişiklikler yapmak anlamına gelir.
- Arama Reklamları İçin Yeniden Pazarlama Listesi (Remarketing Lists for Search Ads / RLSA) : Hedef kitleniz içerisinde sitenizi daha önce ziyaret etmiş kişilere ulaşmanıza ve onlara Google arama ağı veya Google Görüntülü Reklam Ağı'ndaki alakalı anahtar kelimeler için sorgularda, hedefli reklamlar sunmanıza yardımcı olan bir Google Ads özelliğidir.
- Bölünmüş Test (Split Testing) – Bölünmüş test, A/B ve çok değişkenli testi içerir. Hedef sonuçlarınızı (daha yüksek TO'lar, artan dönüşüm veya daha iyi Reklam Sıralaması gibi) iyileştirmeyi amaçlayan kontrollü pazarlama denemelerinin bir yöntemidir.
- Geniş eşleme (Broad match:): Anahtar kelime eşleme türü, reklamınızın, anahtar kelime terimlerini içermeyen aramaları da içerebilen, anahtar kelimenizin anlamıyla alakalı daha genel aramalarda gösterilmesine olanak tanır. Bu, tam ve sıralı eşlemelerden daha fazla aramaya ulaşmanızı sağlar. Geniş eşleme, tüm anahtar kelimelerinizin atandığı varsayılan eşleme türüdür ve yalnızca pozitif anahtar kelime hedefleme için geçerlidir.
- Ürün liste reklamları (Product Listing Ads / PLA) : Reklam vermek istediğiniz her bir ürün için ayrı ayrı bir reklam stratejisi oluşturmanıza gerek kalmadan reklamınızda fiyat, başlık, resim, mağaza gibi detayları hızlıca eklemenize yardımcı olan stratejidir. Bu özellikten ağırlıklı olarak e-Ticaret sitelerinin reklamlarında faydalanır.
Maliyetler ve Bütçeyle İlgili Google Reklam Terimleri
- Teklif Stratejisi (Bid Strategy) – Teklif stratejiniz, temel olarak, reklamlarınızla izleyici etkileşimi için ödeme yapmak üzere teklif türünüzü nasıl belirlediğinizdir.
- Günlük bütçe (Daily budget) – Günlük bütçeniz, reklam başına ve gün başına harcamayı belirleyeceğiniz tutardır. Günlük maliyetiniz, aylık bazda günlük ortalamayı temel alır; bu nedenle, sizin günlük bütçeniz günden güne değişim gösteriyorsa paniğe kapılmayın.
- Tıklama Başına Maliyet / TBM (Cost-Per-Click / CPC) Google AdWords'teki en yaygın teklif türüdür. CPC, bir kişi reklamınıza her tıkladığında ödeme yaptığınız anlamına gelir. "Maksimum CPC'nizi" teklif verme sürecinde belirlersiniz; bu, reklamınıza yapılan bir tıklama için ödeyeceğiniz en yüksek tutara denk gelmektedir.
- PPC (Pay-Per-Click) – Tıklama Başına Ödeme olarak çevrilebilecek PPC, Tıklama Başına Maliyet ile aynı tabire denk gelmektedir.
- Dönüşüm Oranı (Conversion rate) : Yüzde olarak gösterilen ve reklam etkileşimi başına ortalama dönüşüm sayısı.
- BGBM – Bin Gösterim Başına Maliyet (Cost-Per-thousand impressions / CPM), maliyetlerinizi reklamlarınızın kaç kez gösterildiğine (gösterimler) göre belirlemeye yarayan bir teklif verme yöntemidir.
- Yatırımın geri dönüş oranı (Return On Investment / ROI) : Bir Google Ads kampanyasında reklam için harcanan bütçenin geri dönüş oranıdır.
- Faturalandırma Eşiği / Ödeme Eşiği (Billing Threshold) – Faturalandırma eşiğiniz, reklam maliyetleri için sizden ücret alınmasını tetikleyen harcama düzeyidir. Otomatik ödemeler için geçerlidir ve eşik seviyesi belli bir ücretlendirme noktasından başlar. Bu meblağa 30 gün içinde ulaşırsanız, faturalandırılırsınız. Varolan limite bir sonraki otomatik ücretlendirmenizden önce ulaşırsanız, ödeme eşiğiniz Google Ads tarafından otomatik olarak yükseltilebilir. Örneğin, eşiğiniz 50 TL ise ve bu tutara birden çok kez ulaşırsanız, ödeme eşiğiniz 200 TL ve daha fazlasına yükseltilebilir
Google Reklamı Vermek İçin Kreatif Google Ads Terimleri
- Başlık (Headline) – Reklam başlığınız, reklam metninin başlığıdır. Reklamınız yayınlandığında genellikle mavi renkte görünür.
- Hedef URL (Destination URL) – Hedef URL'niz, tıklandığında reklamınızın yönlendirildiği açılış sayfasıdır. Hedef URL belirli bir sayfa olabilir. Reklam grupları içerisinde farklı reklamlar için hedef URL’i değiştirebilirsiniz.
- Site Uzantıları (Google Ad extensions) : Google Reklam uzantıları, Arama Ağı reklam yerleşimlerine sonuç sayfalarında göründükleri gibi gerçek zamanlı olarak uygulanan ek öğelerdir. Reklam görüntüleyenlerinize ek bilgiler sağlarlar ve mümkün olan en yüksek kaliteli kitle deneyimi için reklamlarınızı oluşturmanıza yardımcı olurlar. Bu ek bilgiler telefon numarası, Google Maps konum uzantısı, başka sayfalara yönlendiren url’ler, müşteri deneyimleri gibi uzantılar olabilir.
- Görünen URL (Display URL)– Görünen URL'niz, reklam metninde görünen linktir. Marka bilinirliğinizi, müşteri nezdindeki güveninizi ve elbette ki dönüşümlerinizi artırmak için bunu basit ve anlaşılır tutabilirsiniz.
- En iyi reklam (Top ad ) – En iyi reklam, organik arama sonuçlarının üzerinde listelenen reklamlardır. Google aynı zamanda sonuç sayfasının en aşağısında da bir reklam alanı sunar. İşletmeler ve reklam verenler genellikle en yukarıda listelenmeyi tercih etseler de ilk 10 sonucun altındaki bu alan, “ilgili aramalar” ya da “Kullanıcılar bunları da sordu” bölümlerinden hemen önce göründüğü için etkili bir alandır.
Sonuç olarak;
Google AdWords'ü kullanarak Google’a reklam vermeye başlamanız için size gereken temel Google Adwords tabirlerini tek çatı altında topladık. İşletmeniz için etkin ve başarılı Google Ads reklamı oluşturmak istiyorsanız Google reklamcılık yönetimine zaman ve emek harcayarak yatırım yapmanız gerekir. Google Ads’i bir kez öğrendikten sonra süreci kendi haline bırakmamalı ve yukarıda da bahsettiğimiz optimizasyon stratejileri ile kampanyalarınızı etkili ve aktif tutmanın stratejilerini kurgulamalısınız. Eğer Google Ads yönetimine ya da kapsamlı Google reklamcılığına ayıracak zamanınız yok ise işi profesyonellere bırakıp uzmanlarımızdan Google adwords danışmanlığı talep edebilirsiniz!