Google ADS Tekliflendirme Türleri Nelerdir? 

Google reklam yayınlama aracı olan Google Ads reklamverenlere pek çok farklı kampanya türü ve tekliflendirme stratejisi imkanı sunar. Zira Google Ads’in yegane amacı reklamverenlerin en optimum bütçe ile en yüksek verimi almalarını sağlamaktır. Karşı cephede ise en olası ve doğru eşleşmelerle kullanıcılara onlar için en uygun reklamları göstermeyi hedefler. Google Ads bu anlamda bir kazan-kazan (win-win) platformudur. Tabii bu arada kendisi de şüphesiz kazanır. 🙂 Biz bu blog yazımızda "Google Ads Teklif Türleri Nelerdir?" sorusunun cevaplarının yanı sıra sıkla dile getirilen Google Ads teklif stratejilerini, bu stratejilerin kullanım alanlarını,  Google Ads başlangıç tekliflerini, manuel, akıllı ve otomatik teklif gibi adı çok geçen konuları da ele aldık. 

Google ads tekliflendirme turleri

Google Ads Teklif Stratejisi Nedir?

Google Ads teklif stratejisi, Google reklam yönetimi içerisinde yer alan ve Google reklam verenlerini hedeflerine ulaştırmayı amaçlayan bir araçlar bütünüdür. Google Ads teklif stratejisinin amacı, Google reklamlarından en iyi sonuçları almaktır.

Teklif stratejisi yalnızca reklam yayınlayanların başta gösterim başına ne kadar harcanacağı olmak üzere pek çok değişkeni kontrol edebilmelerini ve maliyetlerini, bütçelerini yönetmelerini sağlar. 

Google AdWords En İyi Teklif Stratejisi Hangisidir?

Google Ads en iyi teklif stratejisi, reklamverenin Google Ads kampanyalarını en etkili şekilde yönetmesini ve yapılandırmasını sağlayan stratejidir. Bu strateji, reklamverenlerin kampanyalarının etkinliğini artırmak için gerekli olan tüm araçları ve bilgileri sunar. Bu açıdan bakıldığında her kampanya dinamiği için farklı bir farklı bir Google AdWords teklif stratejisi kurgulanabilir. Google Ads en iyi teklif stratejisi, reklamverenlerin kampanyalarını daha etkili hale getirerek reklamlarını daha az maliyetle daha etkin kitlelere ulaştırmalarını sağlar. 

Google Ads Teklifi Nasıl Çalışır?

 

Google Ads, nihai hedefinizin ne olduğuna bağlı olarak Google reklamlarında teklif vermeniz için size pek çok yöntem sunar. Çoğu reklamveren popüler metrikler olan tıklamalar, gösterimler, dönüşümler veya görüntülemeler (video reklamlar) gibi kriterlere odaklanır.

Google, arama ağındaki veya arama sonuçlarındaki bir web sitesinde reklam alanı bulunduğunda, bir açık artırma gerçekleştirir. Açık artırma, o anda o alanda hangi reklamların gösterileceğine karar verir. Teklifiniz sizi açık artırmaya sokar. Kulağa oldukça basit gelmekle birlikte, bu tekliflerin birden çok farklı yolu ve prosedürü bulunur. Bu farklı yöntemleri incelikle öğrendiğinizde, daha iyi bir teklif sunan bir reklamveren olmaya doğru adım adım yaklaşırsınız. 

İşletmenizin hedefine bağlı olarak, reklamlarınız için teklif vermenin farklı yolları vardır. Bu yazımızda işletme hedeflerinize en uygun teklif verme stratejisini seçebilmeniz için Google Ads’in sunduğu seçenekleri kısaca açıklayacağız.

Öncesinde öğrenmeniz gereken bazı Google Ads terimlerine aşina değilseniz sizi şu blog yazımızı okumaya davet ediyoruz : Mutlaka Bilmeniz Gereken 30 Google Ads Terimi.

 

Google Ads Açık Artırma Sıralamasının Üç Bileşeni

Her Google Ads açık artırması, reklamınızın sıralamasının nasıl olması gerektiğine karar verirken üç ana unsuru dikkate alır:

  • Anahtar kelime için maksimum tıklama başına maliyet teklifiniz 
  • Söz konusu anahtar kelime için kalite puanınız 
  • Reklam uzantılarınız ve bunların reklam ve anahtar kelimeyle alaka düzeyi 

Google Ads açık artırması son derece hızlı (ve çok sık) gerçekleşen, dinamik bir süreçtir; bu yüzden size en çok faydayı sağlayacak etkenleri net olarak bilmek önemlidir. 

Teklif stratejileriniz için net hedefler belirleyin

Reklamlarınızın ulaşmasını istediğiniz doğrultuda, gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirlemek önemlidir. Öte yandan tüm metriklerde  her zaman ileriye doğru hareket edemeyebilirsiniz. Daha büyük hedeflere ulaşmak için küçük çaplı hedefleri eleyebilirsiniz. 

İşte bazı ulaşılabilir, net hedeflere örnekler:

  1. Hedef: Dönüşüm oranını %20 artırın
  2. Hedef: ROAS'ı %15 artırın
  3. Hedef: EBM'yi (CPA) %45 azaltın

Bu hedeflerin tümüne aynı anda ulaşmayı deneyebilirsiniz, ancak çoğu zaman bu hedeflerden bir veya ikisini gerçekleştirmek çok daha etkili olacaktır. Daha az önemli hedefleri ikincil sıraya koyabilirsiniz. Bu sayede ilk hedefi gerçekleştirdikten sonra gelecek adımı da belirlemiş olursunuz. 

Manuel ve akıllı teklif ve otomatik teklif stratejileri karşılaştırması

Manuel ve akıllı teklif artı artıları ve eksileri ile hangi stratejinin sizin için daha iyi olduğunu nasıl belirleyeceğiniz her Google Ads reklam uzmanı için kafa karıştırıcı bir süreç olabilir. Şimdilik temel tanımlamalardan yola çıkalım: 

Manuel teklif verme nedir?

Manuel teklif verme, kelimenin gerçek anlamıyla, tekliflerinizi anahtar kelime veya reklam grubu düzeyinde manuel olarak ayarlayamanıza olanak veren sistemdir. Değişkenlerin belirlenmesinde yönetici sizsinizdir. Yani, anahtar kelimeleriniz için bir açık artırmada teklif etmek istediğiniz maksimum tutarı Google Ads panelinde siz belirlersiniz. 

Otomatik Teklif Ne Demek?

Otomatik teklif stratejileri, belirlediğiniz kampanya hedeflerine göre tekliflerinizi sizin adınıza optimize etmek için makine öğrenimini kullanan stratejilerdir. 

Akıllı Teklif Nedir?

Akıllı teklif, her açık artırmada dönüşümler veya dönüşüm değeri için özel olarak optimizasyon yapmak üzere makine öğrenimini kullanan otomatik teklif verme stratejilerinin bir alt kümesidir. Bu, "açık artırma anında teklif verme" olarak bilinen bir özelliktir.

Akıllı teklif stratejileri arasında hedef EBM, hedef ROAS, dönüşümleri artırma, dönüşüm değerini artırma ve geliştirilmiş TBM (GTBM) bulunur.

Google Ads Teklif Stratejisi Seçenekleri 

Google Ads’e reklam verme sürecini manuel mi yoksa otomatik ve daha verimli mi gerçekleştirmek istersiniz? Tabii ki ibre verimlilik yönünden olacaktır. Yazımızda kısaca değineceğimiz farklı Google Ads teklif verme stratejileri, hedeflerinize her geçen gün biraz daha yaklaşmanıza yardımcı olacak! 

Öte yandan Google Ads yönetim panelindeki tüm süreçlerinizi de otomatik pilota bağlamamanız gerekir. Bir Google reklam uzmanı ya da reklam vereni olarak manuel ya da otomatik/akıllı tüm reklam kampanyalarınızın gidişatını takip etmeniz gerekir. 

Toplamda 12 farklı türde Google Ads teklif stratejisi mevcuttur:

  • Hedef EBM
  • Hedef ROAS
  • Tıklamaları en üst düzeye çıkarma
  • Dönüşümleri en üst düzeye çıkarma
  • Dönüşüm değerini en üst düzeye çıkarma
  • Hedef gösterim payı
  • Manuel tıklama başına maliyet (TBM)
  • Gelişmiş tıklama başına maliyet (GTBM)
  • Görüntülenebilir BGBM (1.000 gösterim başına maliyet ) 
  • Maksimum BGBM 
  • Hedef BGBM (1.000 gösterim başına maliyet)
  • Portföy teklifi stratejileri

1. Hedef EBM Hedef Edinme Başına Maliyet (Target CPA)

Belirlediğiniz bir hedef EBM ile mümkün olan en fazla dönüşümü elde edersiniz. Amacınız hedefleri tutturmak ve olası satışları artırmak ise bu en iyi seçenektir. 

2. Hedef ROAS

PPC harcamanız söz konusu olduğunda ulaşmak istediğiniz belirli bir YG'niz var mı?

Öyleyse, reklam harcamalarından elde edilen geliri (ROAS) kullanmak sizin için uygun olabilir. ROAS, dönüşüm değerlerinizi (dönüşüm izleme aşamasında belirlenen) veya Google Analytics e-Ticaret gelir değerlerinizi hesaba katan bir metriktir. Birden çok ürüne sahip e-Ticaret platformlarına yönelik olarak, hacimli satıcılar ile yüksek marjlı kazananlar arasındaki doğru dengeyi belirleme sorununu ortadan kaldırabilir. Reklamlarınızı "satın almaya hazır" kitlelerin önüne koymanıza yardımcı olur

 

3. Tıklamaları En Üst Düzeye Çıkarın

"Tıklamaları en üst düzeye çıkar" ile Google Ads, bütçenizi aşmadan mümkün olduğunca çok tıklama almanıza yardımcı olmak için tekliflerinizi otomatik olarak ayarlar. Bu, güçlü bir dönüştürme performansınız olduğunda ve daha fazla hacim bulmak istediğinizde kullanmak için idealdir.

Bu yöntem basit ve anlaşılırdır. TBM'leri düşürme ve arama gösterim payını (SIS) artırma eğilimindedir. Trafik üretmek için en verimli stratejidir. Öte yandan tıklamalar ve dönüşümler daha düşük kalitede olabilir. Yine de pek çok başarı hikayesine konu olduğunu ekleyelim. 

4. Dönüşümleri En Üst Düzeye Çıkarın

Hedefiniz satışları veya olası satışları artırmak ise, bütçeniz dahilinde en yüksek dönüşüm sayısını elde etmenize yardımcı olması için Google'ın tekliflerinizi otomatik olarak belirlemesini sağlayabilirsiniz. Bu strateji, tüm bütçenizi tek bir günde kullanmak istiyorsanız en mantıklı seçimdir. 

Çünkü daha yüksek dönüşüm hacmi hedeflerini elde etmeye yardımcı olur. Ayrıca dönüşüm gerçekleştirme olasılığı daha yüksek olan daha fazla kişiyi otomatik olarak bulur ve onlar için daha yüksek teklif verir. Öte yandan bu kadar çok teklif vermenin bir dezavantajı olarak bu stratejide teklif sınırı kontrolü yoktur; bu nedenle tıklamalar çok maliyetli hale gelebilir ve günlük bütçenizi kolaylıkla aşabilirsiniz. 

Unutmayın ki Google Ads, size mümkün olan en fazla dönüşümü sağlamakla ilgilenmektedir, ancak bunun maliyeti daha yüksek olabilir ve bu da EBM'nizi yükseltebilir veya ROAS'ınızı düşürebilir.

5. Dönüşüm Değerini En Üst Düzeye Çıkarın

Google Ads, bütçenizi aşmadan en yüksek dönüşüm değerini elde etmenize yardımcı olmak için tekliflerinizi otomatik olarak ayarlar. Google, her açık artırma için en uygun TBM teklifini bulmak için cihaz, konum, günün saati, demografi, sorgu ve daha fazlası hakkında toplanan bilgileri kullanır.

Bu teklif türünün artısı reklamlarınızdan elde edebileceğiniz en yüksek geliri elde etmeye yaklaşırsanız. Google Ads satın alma olasılığı daha yüksek kişilerin sizin adınıza bulur. Fakat yüksek gelir ihtimali beraberinde yüksek risk de getirir. Daha fazla harcama riskine rağmen daha fazlasını kazanma ihtimaliniz vardır ama ROAS dengesi eskisi kadar iyi olmayacaktır. Bu teklif türü bütçeniz karşılığında size daha fazla dönüşüm sağlamaya odaklanmaz, yalnızca daha değerli dönüşümler elde etmeye odaklanır. 

6. Hedef Gösterim Payı

Hedef gösterim payı teklifi, tüm kampanyalarda Gösterim Payı hedefinize ulaşmanıza yardımcı olmak için teklifleri otomatik olarak ayarlar. Reklamlarınızın nerede gösterilmesini istediğinize bağlı olarak, Hedef gösterim payı stratejisi için üç seçenek bulunur: 

  • Sayfanın mutlak üst kısmında
  • Sayfanın üst kısmında
  • Google arama sonuçları arasında herhangi bir noktada 

Bu strateji, stratejinin teklif vermesine izin vereceğiniz maksimum tutarın üst sınırı olan bir maksimum TBM teklifi sınırı belirlemenizi sağlar. Limitinizi çok düşük ayarlarsanız, hedeflerinizi etkileyebilecek tekliflerinizi kısıtlama riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Hiç sınır belirlemezseniz, TBM'leriniz gerçekten fırlayabilir ve bütçenizi hızla tüketebilirsiniz.

7. Manuel Tıklama Başına Maliyet (TBM)

Manuel tıklama başına maliyet, teklifleri reklam grubu veya anahtar kelime düzeyinde belirlemenize olanak tanır. Anahtar kelime düzeyinde ayrı ayrı teklifler belirlemek, en üst düzeyde kontrol sağlar. Buna karşılık, reklam grubu düzeyindeki manuel teklifler, söz konusu reklam grubundaki tüm anahtar kelimelere veya yerleşimlere aynı teklifi verir.

Bu genellikle yeni reklamverenler, yeni hesaplar veya yeni kampanyalar için en iyi teklif verme stratejisidir. Performansı yakından takip edebilir ve reklamlarınızdan hiçbirinin fazla harcama yapmadığından emin olabilirsiniz.

Teklifleriniz üzerinde en üst düzeyde kontrol sağlar ama teklifleri güncel tutmak ve en iyi sonuçları almak için daha fazla çalışma, zaman ve deneyim gerektirir. Diğerlerine göre dönüşüm gerçekleştirme olasılığı daha yüksek olan kullanıcıları bulmak için Google'ın makine öğrenimi algoritmasından yararlanmaz. 

8. Gelişmiş Tıklama Başına Maliyet (GTBM)

Geliştirilmiş TBM (GTBM), manuel TBM'ye uygulayabileceğiniz bir akıllı teklif ayarıdır ve Google'a bir dönüşüm olasılığının az ya da çok olduğunu belirlediğinde tekliflerinizi artırma veya azaltma özgürlüğü verir. Bu teklif türü tipik olarak tıklama oranını (TO) ve dönüşüm oranını (CVR) tek başına manuel TBM teklifinden çok daha fazla artırır ve daha geniş bir kitlede daha fazla kişiye ulaşır

Teklif üst sınırı olmadığından, TBM'de hesabınız için kârlı olmayabilecek bir artış görebilirsiniz; bu bağlamda teklif kontrolünün olmaması, günlük bütçenizden daha fazlasını harcamanıza neden olabilir

9. Görüntülenebilir BGBM (1.000 Gösterim Başına Maliyet)

Yalnızca Görüntülü Reklam Ağı için kullanılabilir, görüntülenebilir BGBM teklifi, görüntülü reklamınızın görüntülenebilir olarak kabul edildiği her 1.000 gösterim için hedef teklifler belirlemenize olanak tanır.

Bu reklam stratejisi marka bilinirliğini artırmanın çok başarılı bir yoludur. Öngörülebilir fiyatlandırma imkanı sunar ve yalnızca reklamınızın gerçekten görüntülenebilir olduğu 1.000 sefer için ödeme yaparsınız. Öte yandan gerçek sonuçları (dönüşümleri) yönlendirmek için tasarlanmamıştır. 

10. Maksimum GBM (Görüntüleme Başına Maliyet)

Bir Youtube kampanyası ile marka bilinirliğini artırmayı planlıyorsanız, bu teklif stratejisi yalnızca iki teklif seçeneğinden biri olacaktır.

Maksimum GBM ile, bir video görüntüleme (veya reklamınızla etkileşim) için ödemeye hazır olduğunuz en yüksek teklifi belirlersiniz. 30 saniye izlenme, izlenme olarak kabul edilir veya video reklamınız daha kısaysa izlenen reklamın tamamı izlenme olarak kabul edilir.

Biri, sahip olduğunuz yer paylaşımlarına veya benzerlerine tıklayarak önce reklamınızla etkileşime girerse, o zaman GBM teklifiniz için ücretlendirilirsiniz. Dolayısıyla, reklamınızı atlayan veya reklam bitmeden videoyu kapatan kişiler için ödeme yapmazsınız. Sonuçta bu strateji sizi daha ilgili kitlelerin önüne çıkarır ve marka bilinirliğini artırır. Reklamlarınızı atlayanlar için ödeme yapmadığınızdan ötürü  reklamlarınızın gerçek görüntülenme sayısını artırmak için iyi bir seçenektir. 

Öte yandan daha fazla görüntüleme daha fazla dönüşümü garanti etmez, bu nedenle bu tekliflendirme türü esas olarak bir farkındalık stratejisidir. Birisine 30 saniyelik bir reklamın tamamını izletmek zor olabilir, bu nedenle 15 saniyelik bir reklam ile mesajınız seyircilere daha rahat ulaşabilir. 

11. Hedef BGBM (1.000 gösterim başına maliyet)

Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu strateji eskiden görüntülü reklam kampanyalarında kullanılabiliyordu, ancak artık yalnızca Youtube kampanyalarında kullanılabiliyor. Bu stratejiyle, maksimum değil, bunun yerine reklamınızın her 1.000 gösterimi için ödemeye razı olduğunuz ortalama teklif olan, belirlediğiniz hedef BGBM üzerinden ücretlendirilirsiniz.

Görüntüleyenlerin reklamı bitirip bitirmemesine veya atlamasına bakılmaksızın, maliyetiniz reklamınızın gösterildiği gerçeğine bağlıdır. Bu strateji ile markabilinirliğiniz artar ancak bir izleyen reklamınızı atlasın ya da atlamasın o gösterim için ücretlendirilirsiniz, bu nedenle potansiyel olarak çok fazla boşa gidecek gösterim için ödeme yapıyorsunuz demektir.

12. Portföy Teklifi Stratejileri

Artık yukarıdaki stratejilerin her birinin neler yapabileceği hakkında biraz daha bilgi sahibi olduğumuza göre, portföy teklifi stratejilerinin ne olduğundan son olarak biraz bahsedebiliriz. Portföy teklifi stratejisi, kampanya bazında farklı stratejiler uygulamak yerine birden çok kampanyaya uygulanan tek bir teklif stratejisi oluşturmanızdır. Mevcut portföy teklifi stratejileri şunlardır: hedef EBM, dönüşümleri artırma, dönüşüm değerini artırma, hedef ROAS ve hedef gösterim payı. Portföy teklifi stratejileri, Google Ads hesabınızdaki kitaplığınızda yer alır.

Normalde bir maksimum TBM belirlemenize izin vermeyen bazı stratejiler, bir portföy teklifi stratejisi olarak kullanıldıklarında bir maksimum TBM belirlemenize izin verir. (örneğin hedef EBM). Stratejinin öğrenme hızı, birden çok kampanyadaki verileri referans aldığı için daha hızlıdır. Fakat unutmayın ki portföy teklifini kullanmak için kampanyaların benzer EBM hedeflerine sahip olması gerekir.  

Sonuç olarak; 

Google Ads’te reklam vermek isteyenler için en çok kullanılan tekliflendirme türlerini detaylarıyla açıklığa kavuşturmak istedik. Google AdWords'ü kullanarak Google’a reklam vermeye başlayabilir, bütçenizi kampanya türünüze en uygun tekliflendirme stratejisi ile yönetebilirsiniz. Bütçe açısından eliniz rahatsa Google tekliflendirme türleri arasında deneme yanılma yöntemiyle size en uygun türü bulabilirsiniz. Ya da Albert Solino Google Ads (Reklam) Yönetimi danışmanlık hizmetine başvurarak profesyonel ekibimizden destek alabilirsiniz.