İşletmeler İçin Başarılı Google Ads Reklamı Nasıl Oluşturulur?
Firmanızı ya da markanızı internette öne çıkarmak için dijital pazarlama kampanyaları oluşturmak istiyorsunuz, fakat nereden başlayacağınızı ya da hangi kanalın daha etkili bir yöntem olduğunu bilmiyor musunuz? İnternet devi Google’ın işletmeler ve girişimciler için sunduğu kapsamlı reklamcılık hizmet olan Google Ads (Google Adwords) tam da aradığınız çözüm olabilir. Peki “Google Ads nedir?”, “Başarılı bir Google Ads reklam kampanyası nasıl oluşturulur?” , “Google Adwords kampanyası önemli bileşenleri nelerdir?” Bu ve benzeri sorularınıza cevap arıyorsanız makalemizi okumaya devam edin!
İpucu
“Google Ads Nedir?” sorusundan yola çıkarak Google reklam kampanyalarına dair yaklaşımımızı, danışmanlık sürecimizin detaylarını kapsamlı biçimde açıkladığımız Google Ads Yönetimi hizmetimize göz atabilirsiniz!
Google Ads (Google Adwords) Kampanyası Nedir?
Google Ads, (önceki adıya Google Adwords) Google'daki arama motoru sonuç sayfalarında (SERP'ler) reklam vermek için kullanılan tıklama başına ödeme (PPC) sistemidir. Google Ads kampanyaları, anahtar kelimelerinizi, reklam metnini ve kullanıcıların tıklamasını istediğiniz açılış sayfalarını (landing page) barındıran bütünlüklü bir reklam grubunu içerir.
İşletmenizin web sitesine bağlı kurduğunuz Google Ads hesabınızda, aynı anda yayınlanan bir veya daha fazla kampanya olabilir. Benzer reklam gruplarını düzenlemek için farklı kampanyalar oluşturabilirsiniz. Google Ads hesabınızı kampanyalarla yapılandırmanın avantajı, farklı hedef kitleleri (daha iyi kişiselleştirmeler ile) hedefleyebilmeniz, teklifleri daha yapıcı biçimde verebilmeniz ve hatta ana kampanyalarınızı etkilemeden farklı test kampanyaları yapabilmenizdir.
Örneklendirmek gerekirse, işletmenizde iki farklı ürün grubu sattığınızı ele alalım. İlk ürün grubunuz satışlarınız ve geri dönüşler açısından daha kazançlı bir fırsat. İkinci ürün grubu ise firma hedefleriniz açısından ikincil sırada yer alsa da yine de reklam ve tanıtım açısından harcama gerektirmektedir. Bu iki ürün grubu için ayrı ayrı kampanyalar hazırlayarak, daha az getirisi olan ikincil ürün grubu için tüm bütçenizi tüketmeden, harcamalarınızın daha fazlasını daha çok kazanç getirecek olan ürün grubuna teklif vermek için planlayabilirsiniz.
Geçmişte bilinen adıyla Google Adwords’e tanımsal olarak kısaca değindik; şimdi arama motoru pazarlaması (SEM) stratejisi kapsamında, başarılı kampanyalar oluşturmak için ihtiyacınız olan profesyonel ipuçlarına geçebiliriz.
Başarılı bir Google Reklam Kampanyasının Aşamaları ve Püf Noktaları
Google’da reklam vermek, web sitesine trafik ve potansiyel müşteri çekmek isteyen işletmeler için 21. yüzyılın vazgeçilmez aracı haline geldi. İstatistiksel olarak konuşmak gerekirse Google Ads şu anda piyasada yer alan en büyük arama motoru reklamcılığı servis sağlayıcısı konumundadır. Ayrıca arama motoru pazarının %76'sı Google'a ait ve 2020 rakamlarına göre işletmelere ait 2 milyondan fazla Google Ads hesabı mevcut. (Kaynak: https://www.digitalthirdcoast.com/blog/google-ads-statistics) Bu güçlü verilerle bile tek başına tercih sebebi olarak öne çıkan Google Ads'e yeni giriş yapacaksanız, platformun nasıl çalıştığına dair birkaç detayı da bilmeniz gerekiyor.
Öncelikle Google Adwords kampanyaları yalnızca anahtar kelimeleri doğru seçmek ile ilgili değildir. Bir dijital reklam stratejisi olduğu için, daha ziyade ücretli reklamları belirli kitlelere doğru hedeflemek ile ilgilidir. Anahtar kelimelerin nokta atışı biçimde belirlenmesi stratejinin de bir parçasıdır.
Bu açıdan bakıldığında, Google Ads kampanyasında başarılı olmak için sağlam bir stratejinin en baştan belirlenmesi gerekir. Bu sayede yayınladığınız kampanya devam ederken, kullandığınız yöntemlerden nelerin işe yarayıp nelerin yaramadığını da net biçimde görebilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan, işletmeniz için başarılı bir Google Adwords reklam kampanyasının nasıl oluşturulduğuna ilişkin takip edilmesi gereken adımları ve yöntemleri sıralayalım :
1. Hedefleri En Baştan Doğru Belirleyin
Oluşturacağınız her Google Ads kampanyasının başlangıç aşamasında belirlediğiniz bir hedefi olmalıdır. Bu hedef, yayınlayacağınız kampanyanızın belirli bir sonuca odaklanmasına da destek olur. Ayrıca hedefleriniz stratejinizi de netleştirir. Kampanya hedefleriniz aşağıdakilerden biri olabilir:
- Satış
- Potansiyel müşteriler
- Web Sitesi trafiğini arttırmak
- Ürün ve marka değeri yaratmak
- Marka farkındalığı yaratmak
- Yerel (fiziki) mağazaya müşteri çekmek ve tanıtım yapmak
Bu başlıklar arasından seçeceğiniz hedef, kampanyanızı oluştururken Google reklam konsolunun size sunacağı seçenekleri de etkiler.
Mesela hedefiniz web sitenizin trafiğini arttırmak ise “Tıklamaları Artırma” benzeri bir teklif türü kampanyanızı daha olumlu etkileyecektir. Örneğin, satış ve potansiyel müşteri hedeflerine yönelik oluşturacağınız “alışveriş kampanyaları” daha hızlı sonuç almanızı sağlarken, “marka farkındalığı yaratmak” için Google’ın görsel evrendeki gücünden de yararlanabilirsiniz.
2. Kampanya Türlerini Detaylı Biçimde İnceleyin
Google’da reklam vermenin bu adımında, sistem ilk basamakta belirlemiş olduğunuz hedefe ulaşmanız için size kampanya önerilerini listeler. Kampanya türü hem internette reklamların gösterileceği yerleri, hem de çıkacağınız reklamların nasıl görüneceğini şablonlarla ifade eder. Kampanya türleri arasında,
- Arama Ağı
- Görüntülü Reklam Ağı
- Video
- Discovery (Keşfet)
- Uygulama Reklamları
- Alışveriş Reklamları
- Yerel Reklamlar
- Maksimum Performans Reklamları yer alır.
Google Ads işletmelerin ve reklam yöneticilerinin işlerini kolaylaştırmak için bu kampanya türlerini detaylı olarak açıklar ve örneklendirir. Reklam kampanyasına bütçe harcadığınızı göz önüne alarak bu kampanya türlerine reklam vermeden önce detaylı biçimde incelediğinizden emin olun. Kullanabileceğiniz yüksek bir bütçeniz varsa, en popüler seçeneklere gözü kapalı biçimde güvenmeyin. En popüler başlık (örneğin Youtube reklamlarında çıkmak hep çok çekicidir), sizin hedefleriniz açısından her zaman en doğru kampanya seçeneği olmayabilir. Bu bağlamda nokta atışı karar vermekte zorlanıyorsanız, profesyonel bir Google Ads danışmanı ile çalışmak çok daha verimli ve kârlı bir seçenek olabilir.
3. Doğru Anahtar Kelimeleri Seçin
Başarılı bir Google reklam kampanyası sürdürmek istiyorsanız reklam içeriğinde ve hedeflemede doğru anahtar kelimeleri seçmek çok önemlidir. Yanlış anahtar kelimeleri seçerseniz, reklamlarınız beklediğiniz ilgiyi görmeyebilir, bu da zamanınızı ve bütçenizi boşa harcadığınız anlamına gelir. Ancak, doğru anahtar kelimeleri seçerseniz, reklamlarınız daha çok dikkat çekecek ve daha anlamlı sonuçlar elde edecektir. Bu da, daha fazla potansiyel müşteri çekebileceğiniz ve daha fazla satış yapabileceğiniz anlamına gelir.
Doğru anahtar kelimeleri bulmak için Google reklam yönetimi size uygulamanın kendi içerisinde yer alan Anahtar Kelime Planlama aracını sunar. Google Ads’in bu ücretsiz hizmetinin yanı sıra internette farklı anahtar kelime araçlarını da bulabilirsiniz. Googleye reklam vermeye yeni başlıyorsanız ve reklam vermek için hevesliyseniz, geniş kapsamlı ve genele hitap eden anahtar kelimeler seçmek isteyebilirsiniz. Fakat bu kelimeleri seçerken işletmeniz ya da sunduğunuz ürün/hizmet ile spesifik olarak ilgili olduklarından emin olmalısınız. Geniş anahtar kelimeler çok fazla trafik getirebilir, ancak arzu edilen potansiyel müşterileri çekemeyebilirler. Hem geniş kapsamlı hem de spesifik anahtar kelimeler seçerek, web sitenize doğru trafik çekebilirsiniz. Kampanyanızı yayınlandıktan sonra, hedeflemede kullandığınız ve geri dönüş alamadığınız negatif anahtar kelimeleri belirleyip değiştirebilir ve bu sayede yeni bir yol haritası çizebilirsiniz
4. Bütçe Belirleyin ve Kontrolü Elinizde Tutun
Google reklam oluştururken, tekliflerinizde ne kadar harcama yapılacağını siz belirleyebilirsiniz; bunun için günlük bütçe ayarlamanız gerekmektedir. Belirlediğiniz günlük bütçeyi kampanya devam ederken istediğiniz zaman tekrar değiştirebilirsiniz. Google reklam platformu, tıklama veya dönüşüm alma olasılığının daha yüksek olduğu günlerde kampanya harcamalarını optimize eder. Bu yöntem, kampanyanın bazı günlerinde ortalama günlük bütçeye ulaşılamayacağını, geri kalan günlerde ise günlük bütçenin aşılabileceği manasına gelir. Şayet “Bu mali dengeler ve ayarlamalar bana çok uzak konular” diyorsanız bir Google reklamı uzmanı ile çalışarak bütçe dengesini korumayı profesyonel ellere emanet edebilirsiniz.
5. Google Ads Teklifini Gözden Geçirin
Google’a reklam verirken bu süreçleri kolaylaştırmayı hedefleyen Google Adwords platformu, kampanya adımlarını tamamlarken kullanıcılara stratejileri doğrultusunda teklif önerileri sunar ve kampanya başlamadan önce kapsamlı biçimde gözden geçirme imkanı tanır. Bu adımda belirlediğiniz kampanya hedefine göre teklif türü seçerken size “teklif odağı “(örneğin, "dönüşüm sayısı") önerisi sunar. Bu öneri, kampanyanızın hedefinize uygun bir şekilde tasarlandığından emin olmanız için Google reklam yönetimi tarafından gösterilir. Nihayetinde bazı kampanya türlerinde önerilen teklif odağını kullanmamayı tercih edebilirsiniz. Google Ads bu ve benzeri durumlar için otomatik teklif stratejisi imkanları (Edinme Başına Maliyet (EBM) Hedefi veya Reklam Harcamalarından Elde Edilen Gelir (ROAS) Hedefi gibi) da sunar. Ya da kullanmak istediğiniz teklif stratejisi bu adımda önünüze bir seçenek olarak gelmiyorsa, en başa dönerek birinci adımda tercih ettiğiniz kampanya hedefini veya türünü değiştirerek devam edebilirsiniz.
6. Google Ads Reklam Uzantılarını Kullanın
Google reklam yönetimi kapsayıcı bir platform olarak kurgulandığından, çok yönlü kullanım stratejilerine de sahiptir. Platform, kampanyanızı geliştirmek için kullanabileceğiniz birkaç farklı reklam uzantısı seçeneği sunar.
Arama ağı, video, Discovery ve maksimum performans kampanyalarından yararlanarak reklamlarınıza daha fazla web sitesi linki, yol tarifi veya işletme telefon numarası gibi ek veriler ilave edebilirsiniz. Bu reklam uzantıları, TO (tıklanma oranı)'nı yüzdesel açıdan artırmayı destekler. Reklam uzantılarını nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız Google ads yardım sayfalarını inceleyebilir ya da Google Ads uzmanlarımızdan yardım alabilirsiniz!
7. Reklam Grupları Tanımlayın ve Oluşturun
Google Ads, kampanyalarınızı konuma, cihaza veya size mantıklı gelen diğer faktörlere göre ayırmanıza olanak tanıyan reklam grupları oluşturmanıza olanak tanır. Reklam grupları, Google reklam yönetimi panelinizi düzenlemenizi ve yönetmenizi de kolaylaştırır.
Alışveriş ve maksimum performans hariç diğer tüm kampanya çeşitlerinde aynı hedeflemeyi paylaşan birbiriyle ilgili reklamları gruplandırabilirsiniz. Örneğin, bir grupta topladığınız beyaz spor ayakkabılara odaklanan reklamlar ile beyaz spor ayakkabı arayan kullanıcıları hedefleyebilirsiniz.
Farklı rakamlarla farklı reklam gruplarını da hedefleyebilirsiniz. Farklı reklam grupları ve kampanyalar oluşturarak, hangilerinin en çok trafik getirdiğini ve hangilerinin hiç dikkat çekmediğini görebilirsiniz. Google, her bir kampanya için en az iki reklam grubu oluşturmanızı önerir. Bu şekilde, Google ads reklamları söz konusu olduğunda nelerin işe yarayıp nelerin yaramadığının ayrımına varabilirsiniz. Reklam grupları sayesinde Google reklamlarınızı daha iyi ele alarak, kampanyalarınızı optimize edebilecek ve kampanyalarınız açısından en iyi sonuçları elde edebileceksiniz.
8. Google Reklamları İçin Hedeflemenizi Seçin
Reklam hedefleme, başarıya ulaşacak bir reklam kampanyasının ayrılmaz bir bileşenidir. A’dan Z’ye her aşaması düşünülmüş bir reklam düzenlemiş olabilirsiniz, ancak doğru zamanda doğru kişilere gösterilmeyen iyi bir reklam hedefine ulaşmaktan uzak kalır. Bu anlamda Google Ads’in sunduğu hedeflemeler, reklamlarınızın hedef kitlesinin ne kadar dar veya geniş olacağını belirleyebilmenize olanak sağlar. Herhangi bir hedefleme yapmadığınızda, Google reklamlarınız mümkün olan en geniş erişime ulaşır. Bu bağlamda reklam hedefleme, sunduğunuz ürün ve hizmetlerle ilgilenen müşterilere nokta atışı biçimde ulaşmanızı sağlar.
Reklamverenler için her türlü kıstasın düşünüldüğü Google ads reklam yönetimi, burda oluşturduğunuz reklamları hedef kitlenizle buluşturmak adına çeşitli yöntemler sunar. Kitle hedefleme ya da içerik hedefleme olarak farklı hedefleme türlerini kullanabilirsiniz. Ayrıca anahtar kelime, kitle, konum, konu, cihaz ve yeniden pazarlama gibi hedefleme türleri reklamverenler tarafından sıklıkla kullanılan kriterlerdir. Öte yandan spesifik hedefleme Google ads reklam yönetiminde yalnızca bazı kampanya türlerinde kullanılabilir.
9. Sonuçlarınızı Takip Edin ve Analiz Edin
Google reklamlarınızın işe yarayıp yaramadığını ölçmek dijital pazarlama stratejiniz açısından oldukça elzemdir. Bu sayede ortaya çıkan sonuçları izleyerek analiz edebilir ve gerektiğinde bir sonraki stratejik adımı bu sonuçlara göre belirleyebilirsiniz. Google Ads'in raporlama özelliğini kullanarak tıklamalar, gösterimler ve tıklama oranları (TO) gibi metrikleri kullanabilirsiniz. Bu analizler sayesinde taktiklerinizden nelerin işe yaradığını veya yaramadığını görebilirsiniz. Bu sayede, kampanyanızın yönünü yeniden ele alabilir, daha etkili bir kampanya stratejisi kurgulayabilirsiniz. Öte yandan, Google Ads raporları ile Google Analytics uygulamasını karıştırmamak gerekir. Kavramsal olarak her ikisi de analiz verisi sağlamakla beraber Google Analytics web sitenize gelen ziyaretçiler bütününü reklamlardan bağımsız olarak çok daha kapsamlı biçimde ele alır.
10. Dönüşümleri İzleyin
Google Ads’in sunduğu bir diğer servis olan ‘dönüşüm izleme’, müşterilerin reklamlarınız ile gerçekleştirdiği etkileşimin takibini sağlar. Diğer bir deyişle reklam sonrası bahsedilen ürünün satın alınıp alınmadığı, e-bültene kayıt olma oranı, uygulamanızın indirilip indirilmemesi gibi gerçek, aktüel eylemleri takip etmenizi sağlayan ücretsiz bir araçtır. Özetle, müşteri bir işlem gerçekleştirdiğinde bir değer ortaya koyar, bu değer içeren müşteri işlemlerine de dönüşüm adı verilir.
Dönüşüm izleme, müşterilerin web sitenizde tamamlamasını planladığınız işlemleri izlemenize destek olur. Tüm bu dönüşümler aracılığı ile reklamların, hedeflemenin ve genel kampanyanın etkisini çok daha verimli biçimde ölçebilirsiniz.
Google Reklamcılığı ile Başarıya Ulaşın
Sonuç olarak;
Google Ads, web sitesi ziyaretlerinizi artırmanın, potansiyel müşterilere ulaşmanın ve marka bilinirliğinizi genişletmenin dijital dünyadaki en uygun maliyetli yöntemlerinden biridir. Üstelik, kısıtlı bir bütçeyle çalışıyorsanız reklam vermenin en etkili yoludur. Makalemiz içerisinde başarılı bir Google’a reklam vermek için yapılması gereken ana kriterleri sıralamaya çalıştık. Biraz zaman ve emek ayrıldığında Google ads reklam verme işlemi karşıdan göründüğü kadar zor ya da karmaşık değildir. Çünkü Google reklam platformu sadece uzmanlar için değil, bu işe yeni başlayanlar için de detayların düşünüldüğü bir online uygulamalar bütünüdür.
Bir Google reklamı oluşturup onu yayına verirken kampanya amaçlarınıza dikkat etmeniz, hedef kitlenizi tanımanız ve bu süreç için bütçe (ve tabii ki zaman) ayırmaya niyetli olmanız yeterli. Google’da reklam vermek mevcut işinizi büyütmek ve makul zaman dilimlerinde beklenenden dahi iyi sonuçlar elde etmek için en başarılı yöntemlerden biridir. Reklam stratejiniz doğru kurgulandığında GoogleAds ile hedeflemelere ulaşmak sanıldığından daha da kolaydır.
Google ads reklamcılığına yönelik hazırladığımız bu 10 adımlık püf noktaları rehberi tabii ki Google ads reklamlarını her açıdan anlatmak için sınırlı bir içerik. Google adwords reklamları içine girdikçe, kampanyalar oluşturup bunların sonuçlarını sıklıkla takip ettiğiniz sürece detaylarını daha da iyi öğrenebileceğiniz bir uygulama sahası, hatta yeteri kadar zamanınız varsa dijital reklamcılık için bir oyun alanı. Öte yandan, sınırlı zamanı olan ama çevrim içi ortamda hızlı sonuçlara erişmek isteyen işletmeler için Google Ads, dilediğinizde bir uzman yardımı alabileceğiniz bir dijital platform. Google ads danışmanlığı ile kampanyalarınızın ve bütçenizin yönetimi bir profesyonele devredebilir, işletmenizi başarıya ulaştırması için işbirliği kurabilirsiniz. Google Ads Yönetimi hizmeti satın alarak Google ads reklamlarında başarıyı garantileyebilirsiniz.