Google Ads (Google Adwords) Nedir, Nasıl Çalışır?

Çoğu zaman, şirketler sitelerine nasıl ziyaretçi çekeceklerini bilmeyebilir. Siz de bunu bilmeyebilirsiniz.

Ama merak etmeyin, Google AdWords yardımıyla bu sorun çözülebilir! 

Bugün insanlar her gün Google'da milyonlarca arama yapıyor.

AdWords ile bu kitlenin, aktif olarak ürün ve hizmetlerinizi arayanların ilgisini çekebilirsiniz. 

İşletmenizin görünürlüğünü artırmanın yolları hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız bu metni okumaya devam edin!

İşte detaylar...

İpucu

Google Ads yaklaşımımızı, danışmanlık sürecimizin detayları ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı Google Ads Yönetimi sayfamız ilginizi çekecektir.

 

Google Ads, Türkçe'ye "Google Reklamları" şeklinde çevrilebilir. Google Ads, reklam verenlerin Google arama motorunun geniş yelpazesini -ve bağlantılı olduğu diğer platformları da- kullanarak reklam vermelerine destek  olmak için Google tarafından tasarlanmış bir platformdur. Tarihçesi açısından Google Ads, Google ekipleri tarafından geliştirilen ve 23 Ekim 2000'de başlatılan bir çevrimiçi reklamcılık ağıdır. 29 Haziran 2018 tarihine kadar platformun adı Google Adwords idi ve aynı yılın 24 Temmuz'una kadar ismi değişmedi. 

Google Ads üzerinden reklam vermek, şüphesiz ki web sitenizin daha fazla görünür sağlar. Reklam verdiğiniz arama kelimelerinde kullanıcılar tarafından hemen fark edilmek Google Ads ile mümkün olur. Google Ads konsepti, reklam verenlerin hizmetlerini ve ürünlerini internet ve mobil uygulama kullanıcılarına tanıtmasına imkan sağlamaktadır. 

Google Ads (eski adıyla Google Adwords), bir işletme sahibi olarak Google'ın arama motorunu kullanarak ürünlerinizi veya hizmetlerinizi tanıtabileceğiniz, Google tarafından geliştirilen ücretli bir arama motorudur. Kısacası, program, insanlar işletmenizle veya sunduğunuz hizmetlerle ilişkili anahtar kelimeler veya kelime öbekleri ile arama sorgusu yaptıklarında görünen metin reklamları sunar.

adwords

Örneğin, bir web siteniz olduğunuzu düşünün. Google aramalarında sadece isminizi ararsanız bulabilirsiniz. Ancak vermiş olduğunuz hizmetlerle ilgili arama yapıldığı zaman sektör olarak sizin hizmetlerinizin dışında rakiplerle de karşı karşıya kalırsınız. 

Aslında, birisinin Google'da kullanabileceğine inandığınız anahtar kelimeleri seçersiniz. Ardından, kişinin yazdığı sorguya göre sonuçlarda görünecek bir reklam oluşturursunuz.

Rakipleriniz eğer Google Ads tarafında çalışmalar yaptıysa ve SEO’sunu güçlü tuttuysa sizlerin aramalarının üstüne çıkar. Bu da sizi alt sıralamalara, hatta arka sayfalara doğru düşürebilir. Sizin de bu rakipleriniz ile birlikte yer almanız, yani ilk 10 sıralamada çıkabilmeniz için belli bir strateji izlemeniz gerekiyor. Ürün ve hizmetlerin tanıtımına hız kazandıracak bu strateji Google Ads’e sitenizi tanıtmak, konumlandırmak ve sitenizde geçen popüler kelimelerle Google Ads’te kampanya çıkmak olarak ilk etapta kurgulanabilir.

Örneğin, bir ayakkabı mağazanız var ve online olarak ayakkabı satan bir e-ticaret firmasısınız. Google'a "Adidas" markasını yazdığımızda sizinle ilgili bir reklam kampanyası yoksa, firmanızın ya da web sitenizin kullanıcı aramalarında en üst sıralarda görülme olasılığı çok düşüktür. Belki üçüncü, dördüncü sayfalarda listelenebilirsiniz; tabii bu da web sitenizin o anki durumuna, konumuna göre değişkenlik gösterebilir.

Öte yandan, iyi bir reklam stratejisiyle “ayakkabı” kelime aramasında Adidas markasının üstünde çıkmak da mümkündür.

Google Ads'e aşina değilseniz, sürecin öncelikle, her biri amacınıza ulaşmanıza yardımcı olacak ve değişik seçenekler sunan 2 ana ağa dayalı olduğunu bilmelisiniz:

  • Araştırma Ağı
  • Görüntülü Ağ

Arama ağı, reklam mesajlarınızı aşağıdakilerin sonuçları arasında paylaştırılmasına imkan sağlar:

  • Google Araması (arama pazarlaması)
  • Google Haritalar
  • Google Alışveriş

Google görüntülü reklam ağı , görüntülendikleri sayfaların temalarına göre görüntülenen reklamlarla ilgilenir.

Youtube'da bir videonun başında bir reklam görüyorsanız, bu reklam görüntülü reklam ağındandır. Gelen kutunuzdaki bir mesajı okurken bir reklam görürseniz, bu da görüntülü reklam ağındandır. Hiç bir sitenin başlığında, sağ sütunda veya bir blog yazısının sonunda yayınlanan reklam görsellerini gördünüz mü? Bunlar, ortak sitelerdeki Google Ads görüntüleridir.

Google Ads’in Evrimi

Google, sürekli olarak ürününü geliştirmeye devam ediyor. Bu sebeple, Google Ads'in geçmişi, aşağıdakiler gibi önemli değişikliklerle ilerlemiştir:

  • 2003 yılında Google Adsense piyasaya sürülmüştür. Google Adwords'ün bu tamamlayıcı hizmeti, web sitesi yayıncılarının web sayfalarında Google Adwords'e reklam alanı sağlamalarını mümkün kılmıştır. Google Adsense, Google Adwords kullanan reklam verenlerin kullanımına sunulan reklam eklerinin sayısını artırmak amacıyla var edilmiştir.
  • 2007'de YouTube'da video reklamcılığı başlamıştır.
  • 2013'te Google Anahtar Kelime Planlayıcı (Google Keyword Planner) kurulmuştur. Bu araç, reklam kampanyalarının başlatılması için alakalı anahtar kelimeleri arama, inceleme ve kullanmaya imkan tanımıştır.
  • 2015'te akıllı hedefler tanıtılmıştır. Bu, reklam verenlerin reklam kampanyalarının dönüşümlerini daha uygun bir şekilde analiz etmelerini sağlayan bir araçtır.
  • 2018'de Google Adwords'ten Google Ads'e isim değişikliği yapılmıştır.

Google Reklam Nasıl Verilir? 

Google, arama motoru pazar payının yaklaşık %75'ine sahiptir . İnternet kullanıcıları, günde 3,5 milyar kez her türlü aramayı gerçekleştirmek için Google’a erişir ve bu da saniyede 2,5 milyon arama manasına gelir.

Bu aramaların tümü, markanızı öne çıkarmanız ve website trafiğini, olası satışları ve dönüşümleri artırmanız için büyük fırsatlardır.

Google Ads, Google tarafından sunulan ücretli bir çevrimiçi reklamcılık platformudur. Kullanıcılar bir anahtar kelime aradığında, sonuçlar bir arama motoru sonuç sayfasında (SERP) görüntülenir. Bu sonuçlar, o anahtar kelimeyi hedefleyen ücretli bir reklam içerebilir.

Örneğin, "yönetim danışmanlığı" için sonuç:

google ads reklam

Google Ads’de reklam oluştururken aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

Pazarlama hedeflerinizi tanımlayın

Basitçe söylemek gerekirse, belirleyeceğiniz hedefler, kullanacağınız Adwords kampanyasının türlerine bağlı olacaktır.

  • Ün artırma
  • Web sitenize trafik oluşturma
  • Potansiyel müşteri sayısını artırma
  • Ürün veya hizmetlerinizin daha fazla satışını elde etme
  • İnternet kullanıcılarını mağazanızı ziyaret etmeye teşvik etme
  • İnsanları sizi aramaya teşvik etme

 

Hedeflerinizi bilin

Bu reklam kampanyalarını gerçekleştirerek kimlere ulaşmayı istiyorsunuz? 

Ads ile yayın gününe ve saatine, cihaza, yaşa veya cinsiyete göre coğrafi ve dilsel hedefleme elde edebileceğiniz göz önüne alındığında, kitlenizi ve satın alma yolunu tam olarak anlayın . Böylece doğru zamanda doğru yerde doğru kişileri hedefleyebilirsiniz.

 

Pazarınızı ve rakiplerinizi inceleyin

Pazarınızı nasıl değerlendirirsiniz?

Faaliyet gösterdiğiniz ortamı bilmek, kendinizi nasıl konumlandırmayı beklediğinizi, gerekli bütçelerin yüksek olup olmayacağını, geri dönüş şansının ne olduğunu bilmenizi sağlar.

Örneğin, bir sigorta şirketinin, aşırı rekabetçi sektörlerin yöneticisiyseniz, reklamlarınızı iyi bir yere yerleştirmenin daha karmaşık olacağı ve kötü şöhretini artırmak isteyen yerel bir manavdan daha fazla bütçe gerektireceği açıktır.

Rekabet analizi sırasında rakiplerinizin reklamlarını derinlemesine incelemelisiniz: Google reklamlarını almak için hangi kelimeleri yazdınız? Hangi anahtar kelimeleri hedefliyorlar? Açılış sayfası nasıl? Reklamı nasıl yazmışlar? Hangi uzantıları kullanıyorlar? …

 

Bütçenizi tanımlayın

Her ay Google reklamlarınıza harcamak istediğiniz toplam bütçeyi düşünmeniz gerekir.

Rakiplerinizi ve anahtar kelimelerinizi dikkatlice incelemelisiniz.

 

Anahtar kelimelerinizi planlayın

Google'da bir reklam kampanyası oluşturmadan önce, faaliyet alanlarınıza ve rakiplerinize göre sözcük alanınızı düşünmelisiniz. 

Bir kullanıcı ilgili aramayı yaptığında kendinizi konumlandırmak istediğiniz genel ve özel anahtar sözcüklerin yanı sıra uzun kuyruklu anahtar kelimeleri tanımlayın. Bu hazırlık çalışması, daha sonra, reklamlarınızı oluştururken anahtar kelime seçimi aşamasında geliştirilecektir.

 

Sitenizi mobil için optimize edin

Ücretli reklama başlamadan önce, farklı nedenlerle internet sitenizi cep telefonlarına uyumlu hale getirmeniz gerekir:

  • Mobil cihazlar için optimize edilmiş web siteleri Google SERP'lerinde daha üst sıralarda yer alır
  • Google'da yapılan aramaların %50'den fazlası mobil cihazlardan yapılır.
  • Google trafiğinin çoğu mobil kullanıcılardan geliyor
  • Web siteniz mobil cihazlar için optimize edilmemişse, ziyaretçilerin siteden ayrılma olasılığı beş kat daha fazladır.

 

Google Ads Kampanyanız İçin Hangi Ağı Seçmelisiniz?

Google Ads, görünürlüğünüzü iki şekilde artırmanıza yardımcı olabilecek ücretli bir SEO aracıdır:

  • Arama Ağı: Google Ads hakkında konuştuğumuzda doğal olarak aklımıza gelen budur. Reklamınız SERP'de, yani arama motoru sonuç sayfasında görünür. Reklam, doğal sonuçların üstünde veya altında, sayfanın altında görüntülenebilir. Kullanılabilir reklam alanlarının sayısı, masaüstü ve mobil sürümler arasında da farklılık gösterir.
  • Görüntülü Reklam Ağı: Reklamlarınız, seçtiğiniz internet sitelerinde reklam banner'ları veya duyarlı biçimlerde (reklamın görünümü yayınlandığı yere göre değişir) yayınlanır. Görüntülü Reklam Ağı'nı seçerek, etkileşim oluşturmak ve ziyaretçileri ve potansiyel müşterileri, gerçek müşterilere dönüştürmek istiyorsunuz.

Ağ türünü seçtikten sonra ve Google Ads kampanyanızı oluşturmaya devam etmeden önce, kampanyanıza ayırmak istediğiniz bütçeyi de iyi planlamalısınız. 

Google Ads Reklamları Nerede Görülür?

Google reklamları Google arama kriterlerine göre değişir. Google'ın kendi bünyesinde barındırmış olduğu markalarda (Google, Youtube) reklamınız çıkacaktır. 

Örneğin, tıklamaya dayalı bir reklam kampanyası yaptıysanız o sizi Google aramalarında çıkarır.  Google maksimum performansa çıkmış olduğunuz reklamınızı Google aramaları yanı sıra Google Play'de, Google Video ve Google bağlı olan diğer web sitelerinde çıkabilir. 

Google’a Reklam Vermenin Maliyeti Nedir?

Reklam kampanyalarınız için gerçekçi bir bütçe oluşturmanız önemlidir. Google’ın maliyeti kapsamında kesin bir rakam veremeyiz, kimse veremez.

İster ilk kez bir reklam bütçesi oluşturuyor, ister bir sonraki kampanyanız için hazırlanıyor olun, rakiplerinizin reklam harcamaları hakkında ne kadar fazla bilgiye sahip olursanız, kendi reklam harcamanızı tanımlamanız o kadar kolay olacaktır. Bu yüzden verilere bakmalısınız.

İyi bir Google Ads bütçesinin nasıl oluşturulacağını anlamak yalnızca paradan tasarruf etmekle ilgili değil, hedef kitlelerinizi nasıl hassaslaştırdığınız ve onları edinme, etkileşim kurma ve dönüştürme maliyetiyle de ilgilidir. Rakipleriniz için doğru maliyetler sizin için her zaman en iyisi olmayabilir. İyi bir reklam stratejisi, hedef kitleniz için en alakalı ve değerli anahtar kelimeleri bulmaktır.

Google'da reklam vermek, bir anahtar kelime teklif sistemi ile çalışır. Bir anahtar kelimenin tıklama başına maliyeti birkaç kuruştan birkaç yüz Türk Lirasına kadar değişebilir. Google, günlük harcamanızı ve toplam bütçenizi sınırlamayı teklif eder.

google reklam

Google Ads (AdWords) Reklamları İçin Ne Kadar Bütçe Ayrılmalıdır?    

Öncelikle Google reklamcılığına başlamadan önce mutlaka iyi bir web sitesine sahip olmanın gerekli olduğunu bilmek önemlidir. Google'da bir reklam kampanyası başlatmak için minimum ücret yoktur. Bu, bir kampanyayı ve açık artırma platformunu çok düşük bir maliyetle test etmenize olanak tanır.   

Google Ads’te bütçeniz üzerinde tam kontrole sahip olursunuz. Böylece kampanya için günlük maksimum bütçe ve toplam bütçe tanımlayabilirsiniz. Google, sizi olası aşırı harcamalardan korur. 

Ayrıca, yalnızca biri reklamınızı tıkladığında ödeme yaptığınızı anlamanız da önemlidir. Reklamınız Google'da görünüyorsa ancak reklama kimse tıklamıyorsa, hiçbir şey ödemezsiniz. Eğer reklamınıza tıklanırsa ücret ödersiniz.

Belirli bir anahtar kelime için harcamak istediğiniz maksimum tutarı da belirleyebilirsiniz.

Google Adwords'te Nasıl İyi Sıralanırsınız?

Google'da arama yaptığınızda, organik sonuçlarda olduğu gibi reklamların da alt alta sıralandığını görürsünüz.

Bulunduğunuz pozisyona göre az ya da çok trafik çekersiniz. 

Reklam sıralaması, reklamlarınıza Google sonuçlarında sıralamak için atanan bir değerdir. Google sıralamasında 4 faktör dikkate alınır:

  1. Teklif tutarı: Daha fazla teklif vermek daha yüksek bir sıralamaya yol açar. Ancak sadece yüksek teklif vermek yeterli olmayacaktır.
  2. Reklamınızın kalitesi: Kalite seviyenizin ölçüsü önemlidir. Kalite puanı, her anahtar kelimenizin veya reklamınızın ne kadar iyi performans gösterdiğini gösteren 1 ile 10 (10 en iyi olmak üzere) arasında bir sayıdır. Bu seviye 3 unsur tarafından belirlenir:  a) Beklenen tıklama oranı b) Reklam alaka düzeyi: Reklamlarınız belirli mi? Teklifiniz ve harekete geçirici mesajınız reklamınızla tutarlı mı? c) Açılış sayfanızdaki deneyim: Açılış sayfanız, reklamınızla aynı konudan mı bahsediyor? Aranan anahtar kelimeye iyi yanıt veriyor mu?

Bu 3 unsur, potansiyel müşterileriniz üzerinde yüksek etkiye sahip olmak ve daha iyi bir kalite düzeyine sahip olmak için gereklidir.

  1. Arama bağlamı: Yer, araç, zaman... İnternet kullanıcısının kendini bulduğu bağlamla en ilgili olanıdır.
  2. Reklam uzantısı: Uzantılarınız 'klasik' reklamınızın içeriğine nasıl değer katar? Katma değer sağlarsanız, reklamınız daha sık tıklanır.

Google ekibi, rakipler daha yüksek teklif verse bile daha üst sıralarda yer alabileceğinizi söylüyor. Anahtar kelimelerinizin ve reklamlarınızın aramayla alaka düzeyi burada çok önemlidir.

Düşük bütçeyle ama güzel bir kelime havuzuyla çok büyük ve bilinen bir markanın önüne geçebilirsiniz.

Neden Google Ads’e İhtiyacımız Var? 

Eskiden mağazamızın tanınması için reklam broşürlerini basıyor ve dağıtıyorduk. Radyo ve televizyonlara reklamlar veriyorduk. Günümüzde bu reklamlar dijital mecralara taşındı. Artık, Google, Youtube, İnstagram, Facebook gibi alanlarda reklam vermek popüler hale geldi. Güne ayak uydurmak ve dijital reklamlara yönelmek en doğru tercih olacaktır.

Google Ads, işletmelerin çevrimiçi bilgi, ürün ve hizmet aramak için Google'ı kullanan herkese ulaşmasını sağlar . Doğru kullanıldığında, Google Ads, tam olarak sunduğunuz şeyi isteyen birçok kişiyi size gönderme potansiyeline sahiptir.

Google'da reklam verirseniz, 1 numaralı arama motorunun ilk sayfasında doğal sonuçların üzerinde görünmeyi bekleyebilirsiniz. Bu sebeple, konumunu iyileştirmek için Google'da reklam yayınlamak ideal bir çözüm olarak görülebilir.

Google, %90'ın üzerinde pazar payı ile dünyada ve Türkiye’de 1 numaralı arama motorudur. Google Ads ise en çok kullanılan reklamcılık çözümüdür. Günde 5,5 milyar arama, ayda ise 167 milyar arama yapılır. Aramaların %50'den fazlası da mobilde yapılır.

Adwords reklamcılığı ile Google reklamveren trafiğinin çoğunluğu mobil kullanıcılardan geldiği için mobil kullanıcıları da memnun etmeniz gerekir. Google'ın erişimi, işletmenizin marka bilinirliğini ve gelirinin devamlı olarak artmasını mümkün kılar

Facebook reklamcılığının aksine, Google Ads PPC'de (tıklama başına ödeme) çalışır. Yalnızca potansiyel müşterilerinizi tam olarak hedeflemekle kalmaz, ayrıca potansiyel müşteriniz reklamınızı tıkladığında ödemeyi planlar. Bu, TBM'nizi büyük ölçüde azaltmanıza ve çoğu durumda kârlı olmanıza olanak tanır… 

Google Ads'i, Facebook Ads veya Instagram Ads gibi diğer ücretli platformlardan ayıran şey, reklamların kullanıcılara sunulma şeklidir. Facebook Reklamları veya Instagram Reklamları ile platform, bir ürünü beğenebileceğinizi ve cinsiyetiniz veya belirli bir sosyal demografiye ait olduğunuz için neyi satın alabileceğinizi ve ne ile ilgilendiğinizi tahmin eder. Google Ads söz konusu olduğunda, reklamlarımızın kullanıcıları hedefleme şekli tamamen farklıdır çünkü Google, reklamlarınızı potansiyel bir müşteri aktif olarak Google'da aradığında gösterir. Bu, dönüşüm hunisinde dönüşüme daha yakın oldukları anlamına gelir.

Siz de Google Ads, SEO veya dijital pazarlama noktasında arayış içerisindeyseniz hemen uzmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz! Bu konuda kendini geliştiren, zaman ayıran bu alanda hizmet veren firmalarla çalışmak size oldukça büyük faydalar sağlayacaktır. Albert Solino olarak da birlikte büyümek en büyük hedeflerimizden biridir. 

Kendini Google tarafında geliştirmiş uzman kişilerin danışmanlık vermesine Google Ads Danışmanlığı denir.

Uzman bir Google Adwords danışmanı, Google Adwords'ü işletmeniz için daha karlı hale getirebilecek kişidir!

Google Ads hakkında yeterli bilginiz yoksa mutlaka bir uzmandan destek almanız gerekir. 

Ayrıca, başarılı kampanyalar gerçekleştirdiğinizi düşünüp aslında çok da başarılı olmayabilirsiniz. Örneğin, günlük 50 tl harcamayla günlük 5000 ziyaretçi aldığınızda başardığınızı düşünebilirsiniz ama halbuki 20 TL bütçe ve uygun anahtar kelimelerle de aynı ziyaretçi sayısına ulaşabilirsiniz. Bu kapsamda Google Ads danışmanı gereklidir.

Bir firma sürekli satışlarını artırmak, gelir elde etmek, kazanç sayısını artırmak, maliyetleri düşürmek istiyorsa bu noktada atması gereken adımların başında pazarlamasını dijital dünyaya taşımak geliyor. Bununla beraber güçlü bir SEO stratejisi kurgulamak ve eş zamanlı olarak sosyal medya ve Google Ads platformlarında reklam kampanyaları oluşturması  gerekiyor. 

Kimse kimseyi durduğu yerde, stabilken fark etmez. İnsanlar ihtiyaç duydukları şeyleri satın alırken, bir şekilde karşılarına ilk olarak düşen seçeneklere öncelik verirler.  

İyi bir Google reklamı stratejisi ile çok büyük başarılar elde edebilirsiniz. Ama zamana ihtiyacınız var. 

Google Ads’i öğrenmek de isteyebilirsiniz ve öğrenebilirsiniz de ama bu süreç çok zaman alır. Kendi işinizle Google Ads’i aynı anda yürütmek zor olabilir. Bu sebeple, bir uzmanla çalışmak daha uygun olacaktır. Uzman bir Google Adwords danışmanı, Google Adwords'ün içini ve dışını ve kârınızı artırmak için reklamlarınızı optimize etmenin tüm farklı yollarını bilir.

Google Ads uzmanının misyonu, işletmelerin ürün veya hizmetlerin Google'ın ilk sayfasında görünmesini sağlamak için anahtar kelimeler ve ifadeler satın almalarına yardımcı olmaktır. Anahtar kelime seçimi sayesinde web sitenizin ziyaret sayısını ve dolayısıyla satışlarınızı artıracaksınız.

Uzmanın rolü, çalıştığı sitenin kaliteli trafik oluşturmasını sağlamaktır. Çoğu zaman, hizmetlerini işletmelere olduğu kadar e-tüccarlara (e-ticaret sayfaları) da sunmaktadır. Bir olası satış oluşturucu, bir Google AdWords kampanyasını optimize etmek veya oluşturmak istediğinde, danışman müdahale edebilir. Amaç, çalıştığı şirketin yatırımlarının karlılığını maksimize etmektir. 

Özetle, Google Adwords danışmanı, reklam verenlerin kendilerini arama motorlarında konumlandırmak için en uygun anahtar kelimeleri satın almalarına yardımcı olur. Bu da dolaylı yoldan web sitelerine gelen trafiği artırmayı sağlar. Tıklama başına maliyeti izleyerek bir kampanyanın yatırım getirisini sağlamak için bir Adwords uzmanına da ihtiyaç olduğu belirtmek gerekir.

Bir Google Ads Danışmanının Becerileri Nelerdir?

Bir Google Adwords uzmanı ile çalıştığınızda onun becerilerinden ve teknik bilgisinden daha fazla olası satış elde etmek için yararlanırsınız.  Google Ads Danışmanının becerileri aşağıdaki gibidir;

  • Editoryal: Bu danışman iyi  yazma becerileri göstermelidir. Duyurularda hata yapmamak için yazım hatasız olmalıdır. İyi bir dil bilgisine sahip olmalıdır.
  • Pazarlama: Kampanya hedefleme çok önemlidir. Google Ads, belirli kitlelere hitap edebilen güçlü bir araçtır: seyahat meraklıları, çevrimiçi alışveriş yapanlar, güzellik ile ilgilenenler… Danışman; hedefini anlamalı, beklentilerini karşılamalı, reklam kollarını doğru mesajlarla optimize etmelidir.
  • SEM'de ustalık: Bir siteyi tanıtmak amacıyla arama motorlarında ve sosyal ağlarda yapılan tüm pazarlama faaliyetlerine SEM  (Arama Motoru Pazarlaması) diyoruz. Bir Adwords uzmanı, reklam yönetimi araçları konusunda uzmanlaşmıştır. Aynı zamanda, hedef kitleyi benzersiz bir ustalıkla segmentlere ayırmanıza olanak tanıyan Keyword Planner (Anahtar Kelime Planlayıcı), Google Analytics, Adwords, Google Search Console (Google Arama Konsolu), Google Merchant Center, Ubersuggest veya Yooda Insigh'i bilmesi ve ustalaşması gerekir.
  • Ticari: Ziyaretçileri ikna etmeniz gerekir. Dönüşüm oranını artırmak için metin yazarlığı yöntemleri kullanabilir.
  • Geliştirme/Teknik: İlk olarak, bu profesyonel, kampanyaların karlılığını en üst düzeye çıkarmak için açılış sayfalarının nasıl oluşturulacağını ve optimize edileceğini bilmelidir. WordPress, Prestashop veya Shopify gibi ana CMS'e hakim olmak genellikle gereklidir.
  • Analitik: Bu uzman, reklamların etkisini ölçmek için izleme yükler. Dönüşümleri izlemek için Google Analytics'i kullanır. Etiketlerin yönetimini kolaylaştırmak için Google Tag Manager’da (Google Etiket Yöneticisi) uzmanlaşmak gerekir.

Adwords Danışmanı Nasıl Seçilir?

Dijital pazarlamada büyük önem kazanan SEM çalışmaları için bir Adwords danışmanı ile çalışmadan önce gerekebilecek bazı ipuçlarını aşağıda maddeledik;

  • Sözleşme koşulları hakkında bilgi edinin. Ne kadar sürelik bir taahhütte sahip? Belirli hedeflere ulaşmaya bağlı mı? İşbirliğini hangi koşullar altında sonlandırabilirsiniz?
  • Ödeme yöntemleri nelerdir? Ücret, kampanyalarınızın performansıyla bağlantılı mı?
  • Hangi hizmetler görev kapsamına dahil edilmiştir ve hangi hizmetler görev kapsamına dahil değildir? Örneğin, Dijital Pazarlama Danışmanlığı ve SEO Ajansı kapsamında SEO, Google Ads, YouTube, Sosyal Medya, İçerik Pazarlama vs. gibi alanlar ayrı ayrı değerlendirilebilir. 
  • Danışmanınızın rolü nedir? Reklamları yazmadan önce bir denetim yapacak mı? Alternatif reklamlar yapıyor mu? Açılış sayfalarınızı etkiler mi? 
  • Uzman sizin adınıza bir hesap mı oluşturacak yoksa kampanyalarınızı yönetmek için kendi hesabını mı kullanacak? İkinci durumda, sözleşmenin ihlali durumunda yapılan tüm işleri kaybedersiniz ve denetim hakkınız kalmaz.

Google Ads, belirli metrikleri izlediğiniz ve bunları hedeflerinize ve stratejinize göre ayarladığınız sürece, birçok işletme türü için son derece etkilidir. Sonuçlarınıza göre her gün anahtar kelimeleri, reklamı vb. izlemeniz ve optimize etmeniz gerekir. Platformda uzmanlaşmak belirli bir düzeyde bilgi gerektirir; bu nedenle Albert Solino gibi bir Dijital Ajans ile çalışmanız gerçekten tavsiye edilir.