Fikri Mülkiyet Yönetimi

Fikri Mülkiyet Yönetimi, fikri mülkiyet sahiplerinin maddi olmayan duran varlıklarından kâr elde etmelerini ve aynı zamanda onları korumalarını sağlayan bir sistemdir.

Peki, fikri mülkiyet yönetimi hangi temel unsurları sahiptir? Şirketlerin dikkate alması gereken stratejik hedefler nelerdir?

Hemen okumaya devam edin ve daha fazlasını öğrenin…

İpucu

fikri mülkiyet yönetimi nedir

Fikri Mülkiyet İhlali, Sınai Mülkiyet, Sınai Mülkiyet Kanunu ve Telif Hakkı  gibi konular  ile ilgili verdiğimiz hizmetlerle alakalı tüm bilgilere sahip olmak istiyorsanız "Fikri  ve Sınai Haklar Danışmanlığı" sayfamız ilginizi çekecektir.

Fikri Mülkiyet Yönetimi ve Temel Unsurları Nelerdir?

Fikri mülkiyet yönetimi dört ana direkten meydana gelir. Bunlaar; oluşturma, değerlendirme, koruma ve kullanımdır.

Üniversitelerdeki araştırmacılar istedikleri araştırma türünü sürdürmekte özgürdürler. Dolayısıyla, bu ortamda ticari fırsatlar yaratmak, genellikle yüksek kaliteli ve nitelikli buluş açıklamaları sağlayan faaliyetlerin yürütülmesini gerektirir.

Araştırmacıların teknolojinin ticarileştirilmesinin önemini anlamaları çok önemlidir. Ayrıca teknolojilerinin ticarileştirilmesini başlatabileceklerini ve destekleyebileceklerini de kabul etmelidirler. Diğer bir bileşen ise öğretim ve eğitimdir. Araştırmacıların ve idari personelin ticarileştirmeyi anlamlı bir şekilde desteklemesi sağlanmalıdır.

Fakülteler araştırma ve öğretime öncelik vermelidir. Üçüncü şahıslar ve finansman kuruluşları ile işbirliği sözleşmeleri yapmak için üniversite yönetiminden fikri mülkiyet hakları desteğine ihtiyaçları olacaktır. Bu sözleşmeler, müteakip ticarileştirmeyi kolaylaştıran uygun fikri mülkiyet kurallarını içermelidir. Bu sayede fikri mülkiyet yönetimi adına başarılı adımlar atılmış olur.  

Çoğu teknolojik keşif, yeniliğe güçlü bir bağlılığı olan üniversitelerde yapılır. Bu üniversitelerdeki TTO (Teknoloji Transfer Ofisi) personeli, ticari potansiyeli olan teknolojileri aktif olarak araştırmaktadır. Ancak, teknoloji simsarları ve açık inovasyon uygulayan şirketler ticari olarak ilgili sorunlara çözümler için üniversitelere yaklaştıkça, yapılandırılmamış dış tetikleyiciler olabilir.

Bazı üniversiteler, bu teknolojilerin ticarileştirilmesi olasılığını ve potansiyelini artırmak için ve teknolojik iyileştirmeler yapabilmek için için mikro veya tohum finansmanı sağlar.

Ticarileştirme başarılı olursa, üniversite mucitleri genellikle gelirden pay alarak finansal olarak ödüllendirilir. Bazı üniversiteler, mucitlerinin başarılarını halka açık bir şekilde kutlamak için yenilik ödülleri ve mucitler gününe sahiptir.

Tüm bu önlemler, teknoloji transfer ofisine açıklanan buluşların niceliğini ve kalitesini artırmaya yöneliktir.

Bir sonraki adım olan değerlendirme, fikri mülkiyet koruması için yalnızca en umut verici projelerin onaylanmasını sağlamalıdır. Kaynaklar sınırlı olduğundan, belirli durumlara ve ticarileştirme için gereken IP koruma türü ve düzeyine odaklanmak çok önemlidir. Koruma, IP'nin bütünlüğünü sağlar ve kullanım aşaması için zemin hazırlar.

İşletmeler, genellikle sattıkları ürün ve hizmetler gibi iş stratejilerini desteklemek için korudukları IP'yi kullanırlar. IP lisanslama, giderek genel iş stratejilerinin bir parçası haline geldi. 

Fikri mülkiyet hukuku ayrıca üniversiteler için bir iş geliştirme aracı olarak ortaya çıkmakta ve lisans sahipleriyle ek ortak araştırma projeleri başlatmalarına olanak tanımaktadır. Yeterince kullanılmayan fikri mülkiyet hakları üçüncü taraflara lisanslanır ve/veya ilgili tüm taraflar için değer yaratmayı en üst düzeye çıkarmak amacıyla bölünme şirketlerinin temeli olarak hizmet edebilir. Başka bir yöntem, teknolojiyi üçüncü bir tarafa devretmek veya satmaktır.

Fikri yönetim sürecinin genel kalitesini, şeffaflığını ve verimliliğini sağlamak için gerekli araçlar, süreçler, tavsiyeler ve yönergeler baştan uygulanmalıdır.

Telif Hakkı Nedir? | Sosyal Medya ve İnternet Ortamında Telif Hakkı

Şirketler Fikri Mülkiyet Yönetimi Stratejilerini Kendi Özel İş Modellerinde Nasıl Kullanabilir?

İşletmelerin fikri mülkiyet yönetimi stratejisine nasıl yaklaştıklarını etkileyen çok farklı faaliyet ve hedefleri vardır.

Üniversiteler öğretme ve öğrenmeye, temel ve uygulamalı araştırma yoluyla bilgi geliştirmeye ve topluluklara ve topluma fayda sağlamak için bilgi yaymaya odaklanmıştır. Üretim veya satış faaliyetleri yoktur, dolayısıyla fikri mülkiyetin birincil kullanıcıları değildirler.

Üniversitenin fikri mülkiyetinin yaratılması ve ticarileştirilmesi ile ilgili olan bu bilgi yayma faaliyetlerinin ticari olarak daha ilgili yönü, teknoloji transferi yoluyla iş dünyasına bilgi transferini içerir.

fikri mülkiyet yönetimiBu arada işletmeler, belirli bir pazar için belirli bir ürün veya hizmet türünü geliştirmeye, üretmeye ve/veya satmaya ya da fikri mülkiyetlerini lisanslayarak ve satarak yaygın olarak kullanılan bir teknolojinin ticarileştirilmesinden gelir elde etmeye odaklanma eğilimindedir. Böylece kendi fikri mülkiyetlerinin hem kullanıcıları hem de aracıları olabilirler.

Fikri mülkiyet, hem üniversiteler hem de işletmeler için önemlidir çünkü misyonlarına veya iş hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olur. Sonuç olarak, geliştirdikleri genel iş stratejisi ne olursa olsun, iyi tanımlanmış bir fikri mülkiyet stratejisi bunun temel bir bileşeni olacaktır.

Fikri mülkiyet stratejisine bakmanın iki yolu vardır;

  • Ar-Ge programlarına katılan işletmeler de bu konuda şirketleri için en iyi stratejileri belirlemekle ilgilenmektedir.
  • İkinci odak, rekabet avantajı elde etmek için fikri mülkiyetin ticari uygulamasıyla ilgili tüm işlevler ve hedefler üzerinedir. Ticari dünya, IP optimizasyonuna güçlü bir vurgu yaparak, belirli bir iş sektörü veya pazarına girmek için gereken belirli IP stratejisini belirler. IP stratejisinin bu yönü, mevcut işletmelerin yanı sıra üniversite şirketlerinin ve yeni teknoloji girişimlerinin kapsamına girecektir.

Üniversitelerin tipik olarak, fikri mülkiyet haklarını dış lisanslama ve elden çıkarmaya yönelik ticari bir stratejisi vardır, ancak bu, üniversitelerin doğrudan ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi, üretimi veya satışı ile ilgilenmediği için işletmelerinkinden farklıdır.

Fikri Mülkiyeti Geliştirirken ve Korurken Şirketlerin Dikkate Alması Gereken Stratejik Hedefler Nelerdir?

Başlamak için, teknolojinizi "tekelinize almak" mı yoksa ona ücretsiz erişime izin vermek mi istediğinize karar vermelisiniz. Burada üç olasılık var. Birincisi, teknolojiyi yayınlamak ve herkesin kullanımına sunmaktır. Bu, tekellerin oluşmasını engeller. Teknolojinin daha geniş uygulaması, daha fazla inovasyonu ve umarız herkesin yararına daha fazla iyileştirmeyi teşvik eder. İkinci amaç, teknolojiyi patentler ve diğer fikri mülkiyet biçimleri aracılığıyla korumaktır. Bir patent, başkalarının korunan teknolojiyi kullanmasını engelleme hakkını verdiğinden, bu, sahibinin bir "tekel" kazanmasına neden olabilir. Üçüncüsü, ya güçlü bir patent verilemeyebileceğinden ya da buluşun çalışmalarının başkalarının kopyalaması için kamuya açıklanmasını istemediğiniz için, teknolojiyi gizli bilgi birikimi olarak sürdürmektir.

Üniversiteler, bir patent başvurusunu sınırlı bir süre için aktif tutmak için bir strateji geliştirebilir. Lisans sahibi bulamazlarsa, ek maliyetlerden kaçınmak için başvurudan vazgeçebilirler. Ayrıca buluşu coğrafi olarak korumak için bir stratejiye sahip olmalıdırlar. Seçtikleri ülkeler, teknolojinin ticari uygulanabilirliği tarafından belirlenecektir. Patent sahipleri, ilk buluşun statüsünü ticari olarak daha çekici bir fırsat haline getirerek nasıl iyileştirebileceklerini düşünmelidir. Bu, örneğin teknolojinin daha ileri uygulamalarını veya onu tamamlayan teknolojileri geliştirmek için ek araştırmalar yürütmek anlamına gelebilir. Strateji, ticari bir ilgi alanındaki ürün ve hizmetleri çevreleyen ve diğer değerli fikri mülkiyet koruma biçimlerini de içerebilen değerli bir fikri mülkiyet portföyü yaratmaktır.

Bir şirketin fikri mülkiyetinden para kazanma stratejisi, gelir getirici faaliyetlere dahil edilebilir. Dış lisanslama, doğrudan satış, fikri mülkiyetin birlikte geliştirilmesi veya fikri mülkiyetin değerinden yararlanmak için yeni bir ticari kuruluşun oluşturulması veya bölünmenin tümü seçenekler olabilir.

Rekabet avantajını sürdürmek için bir şirketin fikri mülkiyet portföyünü boşlukların olduğu alanlarda da genişletmesi gerekebilir. Şirket içinde tamamlanamayan araştırmalarda diğer şirketler ve kamu araştırma kuruluşlarıyla işbirliğini içeren bir açık inovasyon stratejisi, satın almalar ve lisanslama yoluyla yeni teknolojilere ve fikri mülkiyete (IP) erişim sağlayabilir.

Bir şirketin fikri mülkiyetinden para kazanma stratejisi, gelir getirici faaliyetlere dahil edilebilir. Dış lisanslama, doğrudan satış, fikri mülkiyetin birlikte geliştirilmesi veya fikri mülkiyetin değerinden yararlanmak için yeni bir ticari kuruluşun oluşturulması veya bölünmenin tümü bir seçenek olabilir.

Rekabet avantajını sürdürmek için bir şirketin fikri mülkiyet portföyünü boşlukların olduğu alanlarda da genişletmesi gerekebilir. Şirket içinde tamamlanamayan araştırmalarda diğer şirketler ve kamu araştırma kuruluşlarıyla işbirliğini içeren bir açık inovasyon stratejisi, satın almalar ve lisanslama yoluyla yeni teknolojilere ve fikri mülkiyete erişim sağlayabilir.

Gelir getirici faaliyetler, bir şirketin fikri mülkiyetinden para kazanmak için bir strateji içerebilir. Bu, lisans dışı bırakma, doğrudan satış, fikri mülkiyetin birlikte geliştirilmesi veya fikri mülkiyetin değerinden yararlanmak için yeni bir ticari kuruluşun veya bölünmenin oluşturulmasını içerebilir.

Bir şirketin, rekabet avantajını sürdürmek için, boşlukların olduğu alanlarda fikri mülkiyet portföyünü oluşturması da gerekebilir. Kurum içinde tamamlanamayan araştırmalarda diğer şirketler ve kamu araştırma kuruluşlarıyla işbirliği yapmayı içeren bir açık inovasyon stratejisi, satın alma ve lisanslama yoluyla yeni teknolojilere ve fikri mülkiyete erişim sağlayabilir.