En İyi Yapay Zekâ Uygulamaları:
ChatGPT, Bing, Bard ve Daha Fazlası!
Tahminlerimizden çok daha hızlı gelişen yapay zekâ alanı artık bir teknolojik sektöre dönmüş durumunda. Hayatımızın birçok alanında devrim yaratma potansiyeline sahip olan yapay zekalar (Artificial Intelligence-AI), sağlık hizmetlerinden müşteri ilişkilerine, güvenlikten pazarlama ve PR’a kadar oldukça geniş bir yelpazeye yayılmış durumda. Yapay zekalar artık büyük küçük fark etmeksizin her boyuttaki işletmeler açısından reddedilemeyecek bir etkiye sahiptir. Bu bağlamda ya oyun kurucu olacaksınız ya da yedek kulübesinde sektörünüzün Yapay zeka uygulamalarından nasıl faydalandığını karşıdan izleyeceksiniz. Bu yazımızda 2023 yılının ilk 2 çeyreğinde adı dijital mecralarda sıklıkla geçen en iyi ve en aktif kullanılan yapay zekâ uygulamalarına sizin için kısaca göz atmak istedik!
İpucu
Yapay Zeka (AI - Artificial Intelligence) alanındaki yaklaşımımızı incelemek ve danışmanlık uygulamalarımızın detaylarını öğrenmek için Yapay Zeka Danışmanlığı sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz!
Yapay Zeka Nedir?
Yapay zekaya dair önceki içeriklerimizde de belirttiğimiz üzere, Yapay Zeka (AI) aslında akıl yürütebilen, öğrenebilen ve özerk olarak hareket edebilen sistemler olan zeki makinelerin yaratılmasıyla ilgilenen bir bilgisayar bilimi dalıdır.
Yapay zeka algoritmaları matematik, mantık ve olasılık kombinasyonuna dayanır ve verilerden öğrenmeyi ve bu bilgiyi karar vermek için kullanmayı amaçlar. Yapay zeka algoritmaları girdiyi alır, işler, ilgili sonuçlara ulaşır ve istenen çıktıları üretir. Yani yapay zeka, “Sevgilimden ayrıldım, çok kötüyüm” ya da “Sence bu sene kim şampiyon olur?” gibi ortalama altı sohbetlerden çok ötede insan davranışını taklit edebilen makinelerin oluşturulmasına odaklanan bir teknolojidir. Yapay zeka araştırmaları, oyun oynamadan tıbbi teşhise kadar geniş bir yelpazedeki sorunları çözmek için etkili teknikler geliştirmekte son yıllara büyük başarıya ulaşmıştır ve yapay zekalar ‘şimdilik’ süreçleri otomatikleştirmek, zamandan tasarruf etmek, daha iyi müşteri hizmeti sunmak ve verimliliği artırmak gibi amaçlar doğrultusunda için kullanılmaktadır.
En İyi Yapay Zeka Uygulamaları Nelerdir?
Open AI şirketinin ürünü olan ChatGPT’nin Kasım 2022 itibariyle günlük internet kullanıcısının hayatına ücretsiz biçimde girmesiyle bu piyasa beklenmedik biçimde kızıştı ve doğal olarak rekabet arttı. Yazı/metin yazma, görsel tasarlama, şablon oluşturma ve kodlama alanlarında sınırlı ölçüde ücretsiz servis veren ya da büyük ölçüde ücretli üyelik ile hizmet veren uygulamalar, ücretsiz servis seçeneklerini genişleterek ve hizmet kalitelerini artırarak sektörün büyük isimleri ile yarış haline girdiler.
Çok geçmeden oyuna dahil olan ve genç girişimcilerin ürünü You.com, Microsoft ürünü olan ve Bing arama motoruna entegre bing.com, Google’ın halen test aşamasındaki son ürünü olan Bard.com ve aslında dijital içerik üreticilerinin bir süredir aşinası olduğu Simplified.com şuan bu iştah kabartan sektörde ChatGPT’den sonra hemen akla gelen pratik yapay zeka uygulamaları olarak karşımıza çıkıyor. Şimdi bu popüler yapay zeka araçlarına kısaca bir göz atalım:
- ChatGPT (OpenAI):
OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, büyük bir metin ve kod veri kümesiyle eğitilmiş bir dil modelidir. Bu, insan benzeri metin üretebilmesini, dilleri çevirebilmesini ve farklı türde yaratıcı içerikler yazabilmesini sağlar. Yaratıcı yazılar, açıklamalar yapma ve metin tabanlı içerik oluşturma konularında uzman olan ChatGPT, geniş bir internet metin veri setiyle eğitilmiştir ve bilgi sağlama, soruları yanıtlama ve önerilerde bulunma gibi görevleri başarılı bir şekilde yerine getirebilir.ChatGPT ayrıca şirketlere müşteri hizmeti sunabilen sanal personeller oluşturmalarını sağlayan yapay zeka destekli bir chatbot platformudur. ChatGPT, doğal dil işleme araçları, uygulanabilir içgörüler ve işletmelerin müşterileriyle etkileşim kurabileceği birleşik bir platform sunar.
Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere bir eposta hesabı ile kullanıcı üyeliği oluşturduktan sonra ChatGPT’yi kullanmak sıradan kullanıcılar için şu an ücretsiz. Öte yandan aylık ödeme düzeninde olan ChatGPT Plus ile sistemin teknik kısıtlamalarını aşabilirsiniz. Server yoğunluğundan kaynaklanan uzun bekleme zamanları hariç çalışma performansı olarak ülkemizdeki ücretsiz ChatGPT’nin en az ChatGPT Plus kadar verimli çalıştığını rahatlıkla dile getirebiliriz. Yeter ki sorularınızı doğru sorun, ona açık ve net brief’ler verin!
YZ’nin şuan için en güçlü isimlerinden olan ChatGPT’ye dair diğer içeriklerimiz için ChatGPT’nin Google Ads Kullanımı, Chatgpt İçerik Pazarlaması Kullanımı, ChatGPT’nin Limitleri ve Sınırları makalelerimize de göz atabilirsiniz!
- You.com:
You.com, kişiselleştirilmiş arama sonuçları ve öneriler sunmayı amaçlayan bir yapay zeka platformudur. Kullanıcı tercihlerini anlamak için yapay zeka teknolojilerinden yararlanır ve özelleştirilmiş bilgi sunar. ChatGPT’den farklı olarak internet üzerinden anlık arama yapabilen bu platform, geleneksel arama motorlarına kıyasla daha kişiselleştirilmiş ve sezgisel bir arama deneyimi sunmayı hedefler. Her ne kadar online sonuçlar bazlı çalışsa da veri olarak her sunduğu içeriğin %100 doğru olmadığını eklemek de fayda var. Öte yandan bir konu başlığı, outline, anahtar kelime listesi veya açık bir brief sağladığınızda YouWrite modülünün de ChatGPt gibi makale içeriği oluşturma hedefiyle işe koyulduğunu ekleyelim.
- Bing.com (Microsoft):
Bing.com, Microsoft tarafından geliştirilen bir arama motorudur. You.com gibi online olarak, anlık arama sonuçları üzerinden çalışan platform yapay zeka algoritmalarını kullanarak arama sonuçları sunar ve görüntü arama, video arama, haritalar gibi çeşitli özellikler sunar. Bing.com, görsel arama yeteneklerine de sahiptir ve sorulan sorulara yönelik görsel sonuçlar da verir; ayrıca Microsoft ürünleri ve hizmetleriyle entegre çalışabilme yeteneğine de sahiptir. Bing.com yakın zamanda Microsoft Office 360 çözümleri ile bütünleşik olarak son kullanıcı ile buluşmaya başlayacak. Bir eposta hesabı ile üye olmanız gereken Bing.com’a soru sormak ve içerik yazdırmak şu an için ücretsiz. Her bir konuda 20 soru-cevap hakkınız olduğunu ve kotanız dolduğunda o sohbetin de bittiğini hatırlatalım. Sizi sıklıkla yeni baştan sohbet açmaya yönlendiren Bing asistanı ile sohbet geçmişinize hesabınız altında kaydedilen başlıklar ulaşabilirsiniz. Bing.com’da de “oluştur” kısmından komutunuzu, kısa brief vererek ve yazdırmak istediğiniz metnin spesifik özelliklerini seçerek sizin için makale oluşturmasını isteyebilirsiniz.
- Bard.com (Google)
Bard.com, kullanıcıların, bilgilendirici ve kapsamlı olmak üzere eğitilmiş, konuşmalı yapay zeka veya sohbet robotu olarak da bilinen geniş bir dil modeliyle etkileşim kurmasına olanak tanıyan bir web sitesidir. Bard, büyük bir metin ve kod veri kümesi üzerinde eğitilmiş büyük bir dil modeli olan Google'ın Pathways Language Model (PaLM) tarafından desteklenmektedir. PaLM, metin oluşturabilir, dilleri çevirebilir, farklı yaratıcı içerik türleri yazabilir ve sorularınızı bilgilendirici bir şekilde yanıtlayabilir. Hala geliştirme aşamasında olan Bard, kendi kelimeleri ile “her türden kullanıcı için güçlü bir araç olma potansiyeline sahiptir.” Bard kullanıcıya öneriler sunarak, dil bilgisini düzeltme ve yazma önerileri gibi görevlerle yazma sürecine yardımcı olmak için özel olarak tasarlanmıştır ve farklı alanlardaki yazma görevlerinin kalitesini ve verimliliğini artırmak için kullanılabilir. 2023 Haziran başı itibariyle halen test sürüşlerinde olan Bard şimdilik sadece İngilizce (US), Japonca ve Korece dillerinde hizmet verebilmektedir. Bir Gmail account’u ile kullanabileceğiniz Bard.com şu an için ücretsiz.
- Simplified.com (TLDR Technologies, Inc).
İçerik yazarı, görsel ve video tasarlama, sohbet botu ve pazarlama otomasyon aracı dahil olmak üzere çeşitli yapay zeka destekli araçlar sunan bir bulut tabanlı platformdur. Simplified.com, müşteriler için kişiselleştirilmiş mesajlar oluşturarak satışları artırabilir, alışveriş deneyimini iyileştirebilir ve geliri artırabilir. Ayrıca, sosyal medya pazarlaması, içerik şablonu oluşturma ve kullanma, analiz gibi konularda e-ticaret uzmanlarını destekleyen özellikler de içerir. Simplified.com’da ücretsiz üyelik açabilir ve her bir kullanıcıya tanımlanan ölçüde kelime sınırına kadar (aylık 2000) bedava içerik üretebilirsiniz. Kotanız dolduktan sonra sistem sizi ücretli üyelik almaya yönlendirecektir. Ya da kotanız dolduktan sonra yeniden ücretsiz kullanım için 1 aylık sürenin dolmasını da bekleyebilirsiniz.
- getgenie.ai (XpeedStudio)
Getgenie.ai, WordPress eklentisi ve SaaS web arayüzü ile içeriği daha hızlı yazmanıza ve sıralamanıza yardımcı olan yapay zeka destekli bir platformdur. Bloglar, makaleler, ürünler, reklamlar, sosyal medya ve daha fazlası için içerik oluşturmak ve optimize etmek için kullanabilirsiniz. Saniyeler içinde SEO dostu içerik elde etmek için SERP rakiplerini analiz etmek, NLP anahtar kelimeleri bulmak ve içerik puanını optimize etmek için doğal dil işlemeyi ve yapay zekayı kullanır. Ayrıca farklı uzmanlıklardaki yapay zekalar ile sohbet edebilir, komutları ve çıktıları ihtiyaçlarınıza göre özelleştirilebilir ve GenieChat ile gerçek zamanlı sohbet edebilirsiniz. Plug-in dostu olan Getgenie.ai'nin WooCommerce mağazalarında içerik işlerini hızlandırmaya yönelik WooCommerce sihirbazı sunduğunu da ekleyelim. Kısa bir ücretsiz deneme süreci olan GetGenie.ai’nin daha sonra ücretli sürüme geçtiğini (ve üyelik sürecinde kredi kartı istediğini) anımsatalım.
ChatGPT, Bard, simplified.com ve getgenie.ai öncelikle doğal dil anlama ve üretme üzerine odaklanırken, You.com ve Bing.com farklı derecelerde kişiselleştirme içeren arama ile ilgili işlevler sunar. Her platformun kendi güçlü yönleri ve sınırlamaları bulunur, bu nedenle en iyi yapay zeka uygulamalarını değerlendirirken doğruluk, kullanıcı deneyimi ve kullanım durumunuzun özel gereksinimleri gibi faktörleri göz önünde bulundurmanız önemlidir.
Unutmayın ki bu yapay zeka platformlarını ve uygulamalarını karşılaştırırken, belirli kullanım durumlarını ve amaçlarını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Her şeyden önce kullanım amacınızı iyi belirlemeli ve buna göre hareket etmelisiniz. Öte yandan yapay zeka modellerinin sizin için sıfırdan ürettiği bilgileri her zaman gözden geçirip doğrulamanız da gerekiyor; zira kendi uyarı metinlerinde de olduğu gibi ne kadar akıllı olsalar da YZ’ler bazen yanlış veya önyargılı sonuçlar sunabilirler.
Eğer işiniz metin ve makale hazırlamak ise Yapay Zeka Kullanarak Nasıl Daha Hızlı Makale Yazılır? başlıklı blogumuz ilginizi çekebilir!
Farklı Yapay Zeka Araçlarını Kullanmanın Avantajları Neledir?
İşletmeler, farklı yapay zeka araçlarını kullanarak bu uygulama ve hizmetlerin avantajlarını bir araya getirebilir; bu platformların farklı yetkinliklerinden en iyi şekilde yararlanarak ve çözümlerini kendi özel ihtiyaçlarına yönelik olarak uyarlayabilirler.
Örneğin, bir işletme, içerik oluşturmak ve çeviri yapmak için ChatGPT'yi, görsel tasarım için Simplified.com'u (Dall.E tabanlı) ve pazarlama kampanyalarını güçlendirmek için başka bir yapay zeka aracını kullanabilir. örneğin Yapay Zeka ile E-posta Pazarlaması nasıl yapılabilir diye soranlardansanız, linkteki makalemiz tam size göre!
Çünkü farklı araçlar kullanarak, işletmeler daha kapsamlı ve etkili bir yapay zeka destekli çözüm oluşturabilirler. Zira yapay zeka çözümleri, işletmelerin operasyonlarını optimize etmelerine ve karlılıklarını artırmalarına yardımcı olabilecek farklı özellikler sunar. İş akışlarında yapay zekaları farklı düzeylerde kullanan işletmeler potansiyellerini maksimize ederek, hedeflerine daha hızlı ulaşabilirler.
İçerik uzmanlığı açısından örnek vermek gerekirse, elinizde var olan bir blog brief’ini (kendi uzmanlığınız ile çıkarttığınız anahtar kelime listesi ile) Bing’e verebilir ve sizin için o konuda kapsamlı İngilizce bir makale yazmasını isteyebilirsiniz. Elde ettiğiniz çıktıyı ise ChatGPT ile doğru ve nokta atışı bir komut aracılığı ile paylaşarak istediğiniz dile çeviri yapmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede kendi dilinizde özgün bir içeriğe ulaşma şansınız artar. Unutmayın ki internet üzerinden anlık arama sonuçları ile makale üreten bing.com gibi arama motoru bazlı içerik üreticileri taradıkları SERP’ler üzerinden bazı metinleri ve sonuçları birebir alarak içerik oluşturabilirler. Eğer herhangi bir insan müdahalesi olmaksızın bu içerikleri olduğu gibi yayınlarsanız elinizde kopyalardan derlenmiş bir metin olma olasılığı işten bile değildir! Siz siz olun ve hangi yapay zeka uygulaması olursa olsun üretilen içeriği mutlaka son bir editör gözüyle kontrol edin; bu en basit email şablonu bile olsa!
Nihayetinde farklı yapay zeka araçlarını kullanarak, bireyler ve işletmeler üretkenliklerini artırabilir, maddi-manevi maliyetlerden tasarruf sağlayabilir ve süreçlerini optimize edebilirler. Bu bağlamda yeni özellikleri denemekten çekinmeden, denem-yanılma yoluyla sizin için en uygun yapay zeka yazılımını keşfetmeye bakın!
Yapay Zekâ Kullanıma Yönelik Küçük Tavsiyeler
Yapay zeka yaygınlaştıkça, işletmelerin bu teknolojiyi kullanırken birtakım yöntemlerin doğru benimsenmesi ve yapay zeka sistemlerinin özünün iyi anlaşılması önemlidir. Yapay zeka uygulamalarından faydalanırken aşağıdakiler aklınızda olsun:
Yapay zekayı doğru görevler için kullanın: Yapay zeka, tüm sorunları çözebilen bir sihirli değnek değildir. Yapay zekânın sizin işiniz için doğru araç olup olmadığını dikkatlice düşünmek önemlidir.
Küçük adımlarla başlayın: Yapay zeka kullanırken genellikle küçük, aşamalı projelerle başlamak en iyisidir. Bu, teknolojiyi nasıl kullanacağınızı öğrenmenize ve potansiyel sorunları belirlemenize yardımcı olacaktır.
Geri bildirim alın: Yapay zeka tabanlı çözümler geliştirirken kullanıcılardan ve diğer paydaşlardan geri bildirim almak önemlidir. Bu geri bildirim, çözümlerinizin performansını iyileştirmenize ve kullanıcıların herhangi bir endişesini ele almanıza yardımcı olacaktır.
Kibar olun: İlk bakışta gereksiz gibi görünse de yapay zeka uygulamalarına özellikle chatbot’lara bi konu danışırken “teşekkürler, lütfen” gibi genel kibarlık ifadelerini kullanın; chatbot’a karşı “Ne kadar da salaksın, yanlış yazıyorsun” gibi argo ve ters ifadeler kullanmaktan kaçının. Evet, karşınızda bir insan değil, yapay zeka var ama unutmayın ki kendilerine verileni öğrenen bu sistemler farklı dillerdeki tutumları ve kibarlık ifadelerini de tıpkı bizim algıladığımız gibi algılama kapasitesine sahipler. Duyguları olmayabilir ama yapay zekaya yaklaşım diliniz, alacağınız geri dönüşleri bir nebze de olsa etkileyecektir.
Eğer bir yapay zeka uygulaması geliştirmeye niyetiniz varsa, yapay zeka uygulamanız açısından aşağıdaki kriterleri de siz göz önüne almalısınız:
- Etik düşünce: Yapay zeka sistemleri tarafsız bir şekilde işlem yapmalı ve herhangi bir ayrımcılık veya zarar yaratmamalıdır.
- Şeffaflık: Yapay zeka sistemleri nasıl çalıştıklarını ve topladıkları verileri açık bir şekilde belirtmelidir. Kullanıcılar, sistemin kararlarına neyin etki ettiğini bilmeli.
- Gizlilik ve güvenlik: Yapay zeka sistemleri kullanıcı verilerini izinsiz erişim ve kullanımdan koruyacak şekilde tasarlanmalı ve uygulanmalıdır.
- Kullanıcı deneyimi: Yapay zeka sistemleri, kullanıcı deneyimi göz önünde bulundurularak tasarlanmalıdır. Kullanıcıların kolayca kullanabileceği ve anlamlı değer sunabilecek şekilde tasarlanmalıdır.
Sonuç
Görüldüğü üzere yapay zeka (AI) ve yapay zeka tabanlı geliştirilen uygulamalar ve platformalr , hayatımızın birçok alanını devrim yaratabilecek güçlü birer teknoloji olarak karşımızdalar. Sorumlu ve etik bir şekilde farklı yapay zeka uygulamalarını kullanarak, hem bireyler hem de işletmeler günlük iş akışlarını düzenleyebilir, optimize edebilir ve performanslarını iyileştirebilirler. Günümüzde hemen hemen her sektörde fark etmesek de kullanılan bir teknoloji haline gelen yapay zeka uygulamalarına dair daha kapsamlı bilgi edinmek ve iş süreçlerinize YZ’leri entegre etmek için şimdi Yapay Zeka Danışmanlığı hizmetimizden faydalanabilirsiniz!