ChatGPT’nin Limitleri ve Sınırları Nelerdir?

Dijital dünyanın ‘yeni oyuncağı’ ChatGPT’ye dair güncellemeler ve beraberinde gelen tartışmalar hız kesmeden devam ediyor. En son 10 Şubat 2023’te yapılan son güncelleme ile yeni ücretli versiyonu hayata geçirilen chatbot uygulaması artık iki versiyon şeklinde kullanıcıların karşısına çıkacak. Türkiye’den bağlanan kullanıcılara da Ücretsiz Plan (Free Plan) ve ChatGPT Plus seçenekleri sunan uygulamada artık yeni bir döneme giriliyor diyebiliriz. Albert Solino dijital pazarlama birimi olarak ChatGPT’nin limitlerine ve sınırlamalarına dair ilk ve ikinci etap detayları kısaca ele aldık. İşte karşınızda ChatGPT'nin limitleri, sınırlamaları var mı? Ücretli ve ücretsiz versiyon arasındaki farklar neler? En çok konuşulan detaylara değindik!

İpucu

Dijital pazarlama, kullanıcı deneyimi, içerik pazarlama ve benzeri konulardaki tüm yaklaşımlarımızı, danışmanlık sürecimizin detayları ve bu hizmetimizin püf noktalarının açıklandığı Dijital Pazarlama Ajansı sayfamız ilginizi çekecektir.

Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!

ChatGPT’nin Genel Sınırlamaları 

ChatGPT ve ona benzer diğer dil modelleri şuan içinde bulundukları geliştirmelerin doğasından ötürü çeşitli sınırlamaları bulunmaktadır. OpenAI firmasının geliştirdiği ChatGPT’nin açılış ekranında Limitations / Sınırlamalar başlığı altında her kullanıcıyı aşağıdaki 3 madde karşılamaktadır. 

  • Zaman zaman yanlış bilgi üretebilir. (May occasionally generate incorrect information)
  • Zaman zaman zararlı talimatlar veya önyargılı içerik üretebilir. (May occasionally produce harmful instructions or biased content)
  • 2021'den sonraki dünya ve olaylar hakkında sınırlı bilgi sahibi olabilir. (Limited knowledge of world and events after 2021)

ChatGPT yalnızca üzerinde eğitildiği veriler kadar iyidir, bu nedenle daha önce görmediği komut istemlerine veya durumlara yanıtlar üretemeyebilir. Ek olarak, ChatGPT gibi dil modelleri ve chatbot’lar kişisel veya duygusal destek sağlayamaz veya karmaşık konular hakkında derin konuşmalar yapamaz. Basitçe, üzerinde eğitildikleri verilerdeki kalıplara dayalı olarak metin oluşturmak üzere programlanmışlardır.

ChatGPTnin Limitleri ve Sınırları

ChatGPT'nin ücretsiz versiyonundaki hali hazırda var olan bazı eksiklikleri veya geliştirilebilecek yanları daha detaylı biçimde şöyle sıralayabiliriz:

Bağlamı tam olarak anlayamama: ChatGPT gibi dil modelleri, genellikle doğal dil işleme (NLP) görevlerinde başarılı olsa da, cümlelerin bağlamını tam olarak anlama konusunda bazen zorlanabilirler. Bu, özellikle belirli kelimelerin birden fazla anlamı olduğunda veya kelime oyunları veya argo kullanımı gibi durumlarda önemli bir zorluk olabilir. 

Aşırı optimizasyon : Halen eğitimi devam eden bir dil modeli olması nedeniyle, ChatGPT fazla konuşkan olabilir ve belirli ifadeleri çok sık tekrarlayabilir. Örneğin; bu sorun nedeniyle, birçok kez OpenAI tarafından eğitilen bir dil modeli olduğunu tekrarlar ya da aynı metin içerisinde yer alan farklı maddelere aynı yüklemleri kullanarak benzer yorumlarda bulunabilir.

Yanlış, yanıltıcı veya hatalı cevaplar verebilme: ChatGPT, büyük veri kümeleri kullanarak eğitildiğinden, bazen yanlış, yanıltıcı veya hatalı cevaplar verebilir. Sürekli olarak eğitilmesi ChatGPT, yanıtların doğruluğunu artırmak için kullanılan bir yöntemdir. Ancak halen yeni bir teknoloji olduğu için bu modelinin eğitimi devam etmektedir. Bu nedenle, yapay zeka sohbet robotu yanlış cevaplar verebilir. Bu durum, özellikle nadir veya nadir olmayan konularla ilgili sorular sorulduğunda veya yanıltıcı bilgi içeren veri kümelerinde eğitildiğinde daha sık ortaya çıkabilir. Ayrıca, denetimli öğrenme modeli, kişinin ne bildiğinden ziyade modelin ne bildiğiyle ilgilidir ve bu yüzden yanıltıcı olabilir.

Veri girişinde küçük değişikliklere karşı hassasiyet: Veri girişinde küçük bir değişiklik yapılırsa veya aynı istek birden çok kez yöneltilirse, ChatGPT'nin cevapları tutarsızlık gösterebilir. Bu tür durumlarda model, cevabı bilmediğini iddia edebilir veya doğru cevabı verebilir.

Duygusal zekanın eksikliği: ChatGPT gibi dil modelleri, duygusal zeka veya insanlar arasındaki sosyal etkileşim gibi daha sofistike zeka formlarını tam olarak yansıtmakta zorlanabilir. Bu nedenle, ChatGPT bazen insanlarla olan etkileşimlerde doğal bir dil kullanımına sahip olmasına rağmen, duygusal bağlantıyı tam olarak yansıtmayabilir.

Sürdürülebilirlik: ChatGPT teknolojisinin verimli ve stabil biçimde çalışması için gerekli olan GPU gücü oldukça yüksek; bazı sosyal medya paylaşımlarından görüldüğü üzere ChatGPT'yi çalıştırmanın maliyeti oldukça pahalıya geliyor. ChatGPT'nin kullanıcılarının büyük bir yüzdesinin ücretsiz kullanıcılar olduğu göz önüne alındığında, bu teknolojinin uzun vadede ne kadar sürdürülebilir olduğuna dair şu anda pek çok soru işareti de yer alıyor. 

Toplumsal önem arz eden konulara karşı duyarsızlık: ChatGPT, birçok farklı konuda eğitilebilir ancak bazı toplumsal öneme sahip konulara duyarsız tepkiler veriyor gibi görünebilir. Bu, özellikle önyargıya dayalı veya bireyler, toplumlar arası ayrımcılık gibi hassas konularda verdiği cevaplar tatmin edici olmayabilir. 

Açıklayıcı soru eksikliği: Mevcut model, kullanıcı belirsiz bir sorgu yaptığında ChatGPT'nin tahmin yapmasını gerektirir. Ancak aksine, yapay zeka modellerinde ideal olan chatbot un açıklayıcı sorular yönetilerek konuşmayı yönlendirmesidir. 

ChatGPT’nin Ücretsiz Versiyonunun Sınırlamaları 

10 Şubat 2023 itibariyle ücretli sürümü de yayınlanan ChatGPT için artık içerik incelemesi yapılırken her iki versiyon üzerinden ilerleyerek karşılaştırma yapmak gerekmektedir. 

ChatGPT ucretli versiyom

Bu bağlamda uygulamanın kendi web sitesinden öğrendiğimiz üzere ChatGPT’nin ücretsiz versiyonunda da ücretliye kıyasla birtakım farklılıklar ve sınırlamalar olacak. Bu sınırlamaların başında aşırı yüklenme yaşandığında siteye ve ChatGPT uygulamasına erişememe sorunu geliyor. 

Yoğunluğun yaşandığı saatlerde ChatGPT’ye ücretsiz erişim de maalesef kısıtlı olacak. Yani ücretsiz versiyonu tercih eden kullanıcılar aşırı yoğunlukta uygulamaya ya hiç erişemeyecekler, ya sıralarının gelmesini bekleyecekler ya da yoğun saatlerin geçmesini bekleyecekler. 

Daha hızlı ya da daha yavaş cevap verme özelliği de yine bu iki farklı üyelik sisteminde karşımıza çıkacak. Eğer ücretsiz versiyonu kullanıyorsanız chatbot un komutlarınızı işlemesini ve size mantıklı, işe yarar yanıtlar döndürmesi için kısa da olsa belli bir süre bekliyorsunuz. OpenAI, ücretli versiyonda, yani ChatGPT Plus’ta bu bekleme süresinin çok daha kısa olacağının garantisini veriyor. 

“Yeni özelliklere öncelikli erişme fırsatı” ise ücretsiz versiyonu tercih eden kullanıcıları muhtemelen en çok üzecek detay olarak karşımıza çıkacak. Çünkü ChatGPT’nin yeni özelliklerini keşfettikçe bunu iş hayatına entegre ederek dijital süreçlerini kolaylaştırmak isteyen kullanıcılar ihtiyaç duydukları yeni özelliklere ancak ücretli üyelikle ulaşabilecekler; ücretsiz üyelik mekanizmasını tercih edenlerin ise ChatGPT’nin şaşırtıcı yeni özelliklerini keşfetmek için ya sabırla beklemeleri ya da ChatGPT Plus’a geçerek üyelik modellerini değiştirmeleri gerekecek.  

Sonuç olarak, 

ChatGPT'nin yetenekleri dikkate değer olsa da, görüldüğü üzere geçmişteki birçok sohbet robotu gibi, kendi sınırlamaları ve sorunları bulunmaktadır. ChatGPT’yi verimli kullanmak adına mümkün olduğunca detaylı ve doğru komutlar yöneltmek ile birlikte aldığınız cevapların kavramsal ve maddi içeriğini kontrol etmeyi atlamayın. ChatGPT’nin sorularınıza verdiği yanıtlara %100 her an güvenmeyin, mantıklı bir çerçevede anlatılıyor gibi görünse de verilerin içeriğini çapraz sorgulama yaparak, arama motorlarının sonuçları üzerinden karşılaştırarak kontrol etmeyi unutmayın. 

Ayrıca toplumsal konulara ve hassas içeriklere yönelik verdiği cevapları göz önüne alarak chatbot’un sığ bir kapasitesi olduğunu düşünmeyin. Büyük veri kullanarak eğitilen bu dil modelleri soru-cevap veya komut-cevap mantığı içerisinde ilerleyerek kullanıcılara olumlu ve dahası işe yarar sonuçlar döndürme amacı taşırlar. Herhangi bir chatbot’tan net bir siyasi bir görüş bildirmesini, ülkeyi veya dünyayı kurtaracak bir ekonomi modeli sunmasını ya da devletler arası savaşları, anlaşmazlıkları bitirmesi beklemeyin. 

Yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi devam ettikçe, ChatGPT ve benzeri modellerin eksikliklerinin en aza indirilmesi için araştırmalar ve çalışmalar her zamankinden daha yoğun biçimde sürecek. Dijital dünya partnerlerinin başta ChatGPT olmak üzere bu şekilde geliştirilmeye açık chatbot’ları eğiterek gelecek yılların başlıca teknolojisini de şekillendireceğini hatırlatalım. 

Dijital pazarlama dünyasında nokta atışı en doğru içeriğin doğru hedef kitleye ulaşacak biçimde üretilmesi adına Albert Solino dijital pazarlama ajansı olarak uzman ekiplerimiz ile her zaman yanınızdayız!