Müşterimiz Koluman İle Dijital Dönüşüm Danışmanlığı Üzerine Konuştuk

Mercedes-Benz Türk A.Ş.’nin ortaklarından ve ana bayilerinden biri olan Koluman’ın İnsan Kaynakları Müdürü Neslihan Tosun Kayhan ile birlikte Albert Solino Dijital Dönüşüm Danışmanlığı hakkında konuştuk…

1965 yılında temsilcilik ve ithalat alanında çalışmak üzere kurulmuş bir işletme olan Koluman; motorlu araçlar, inşaat, mühendislik, pazarlama ve dış ticaret sahalarını kapsayan geniş bir alanda faaliyet göstermektedir. Dijital dönüşüm danışmanlığı kapsamında Albert Solino’dan hizmet alan Koluman, 1984 yılında Otomarsan'a ortak olarak, Mercedes-Benz'in Türkiye'de yeniden yapılanması sırasında, ülkemizin otomotiv pazarında önemli bir sorumluluk almıştır. 

İnsan kaynakları müdürü Neslihan Tosun Kayhan, 2011’den beri Koluman Motorlu Araçlar Tic. ve San. A.Ş bünyesinde çalışıyor. Otomotiv sektöründe oldukça deneyimli bir isim olan Neslihan Tosun Kayhan, “Koluman’ı Dijital Dönüşüm yapmaya iten etken ne oldu?” sorumuza, “Farklı müşteri ihtiyaçlarına daha hızlı cevap verebilmek için dijital dönüşüm yapma gereği duyduk.” şeklinde yanıt veriyor. Neslihan Tosun Kayhan, dijitalleşmenin, Ceo’ları Kaan Saltık’ın vizyonunda olan bir kavram olduğunu söylüyor. İnsan kaynakları müdürü Kayhan, sorularımızı şöyle yanıtladı:

"KOLUMAN MOTORLU ARAÇLAR, MERCEDES’İN HEM BAYİLİĞİNİ HEM DE SERVİS AĞINI KURAN BİR ŞİRKETTİR. AYNI ZAMANDA MERCEDES BENZ TÜRK’ÜN %7 ORANINDA ORTAĞIYIZ."

Koluman Motorlu Araçları ve Kendinizi Biraz Tanıtabilir Misiniz?

Koluman deyince herkesin aklına Mercedes ile olan bağlantımız geliyor. Biz Koluman Motorlu Araçlar olarak Mercedes’in ana bayilerinden biriyiz. Distribütörü değil, bayisiyiz. Koluman bir şirketler grubudur. Koluman Holding adı altında birçok farklı şirketimiz vardır. Bunlardan biri de sizden (Albert Solino) danışmanlık aldığımız Koluman Motorlu Araçlar’dır. Koluman Motorlu Araçlar, Mercedes’in hem bayiliğini hem de servis ağını kuran bir şirkettir. Aynı zamanda Mercedes Benz Türk’ün %7 oranında ortağıyız. Mercedez Benz Türk, Mercedes’in Türkiye’deki operasyonlarına denir. Aksaray’da kamyon ve İstanbul/Hoşdere’de otobüs fabrikamız bulunmaktadır. Koluman Motorlu Araçlar olarak toplam 4 şehirdeyiz. Bu 4 şehir, İstanbul, Gaziantep, Mersin ve Ankara şeklindedir. Her şehrimizde binek, ticari araç, hafif ticari araç, satış ve servis noktalarımız mevcuttur. Bunun dışında en büyük ikinci şirketimiz yine Koluman markasıyla Mersin/Tarsus’da üretim yaptığımız üretim tesisimizdir. Bu bir üst yapı fabrikasıdır. Üst yapı, kamyon ve çekicilerin arkasında gördüğünüz tır, treyler, askeri araç, ekipmanlar, inşaat ekipmanları, beton pompası ve beton mikseri gibi birçok başlıktan oluşur. Ürün yelpazemiz çok geniştir. Askeri alanda da “Derman” isimli bir aracımız bulunmaktadır. Bunun dışında Koluman Sigorta şirketimiz var. Hizmette bütünlük ve müşteriye sigorta imkânı sağlıyoruz. Alman ortaklı Hama ticari araç kiralama şirketimiz var. Peugeot’nun bayiliğini üstlendiğimiz ve DS showroomlarını açtığımız Monde şirketimiz var. 

Bu dönemde ihracata büyük önem veriyoruz. Rusya’da bir şirketimiz bulunuyor. Koluman markasıyla ürettiğimiz üst yapılar Türkiye’den Rusya’ya demonte olarak gidiyor ve orada tekrar monte ediliyor. Rusya’da Kamaz ve farklı kamyonlar üzerine operasyonlarımız oluyor. Koluman dediğimizde, büyük bir şirketler grubunu anlamamız gerekiyor diye düşünüyorum. Ben Ankara merkezde çalışmaktayım. Koluman Motorlu Araçlar olarak da operasyonlarımız, satışımız ve servisimiz 4 şehirde devam etmektedir.

“DEĞİŞEN ÇAĞA UYUM SAĞLAMAK BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR.” 

Koluman’ı Dijital Dönüşüm Yapmaya İten Faktörler Ne Oldu?

Koluman olarak bizim önceliğimiz ve en büyük değerimiz müşteri memnuniyetidir. Müşteriyi elimizde tutmaya, müşteriye değer katmaya ve müşteriyi memnun etmeye oldukça önem vermekteyiz. Hem servis, hem de hizmet sektöründeyiz. Dolayısıyla değişen çağa uyum sağlamak bizim için çok önemlidir. 

Artık, müşterinin ihtiyaçları, profil ve ulaşım kanalları farklılaşıyor. Farklı müşteri ihtiyaçlarına daha hızlı cevap verebilmek için de Koluman olarak dijitalleşmeye ihtiyaç duyduk. Reaksiyon hızımızın artması ve daha hızlı cevap verebilmek için dijitalleşmeye ihtiyacımız vardı. Dijitalleşme, Ceo’muz Kaan Saltık’ın vizyonunda olan bir kavramdı. Geçtiğimiz yıllardan beri bu yolda adım atmaya başlamıştık. Pandemi ile birlikte bu süreç hızlandı. Dijital dönüşüme olan ihtiyacın ne kadar büyük olduğu kanıtlanmış oldu. Dolayısıyla, “Bir anda home office çalışmaya hazır mıyız?”, “Müşteri pandemiden dolayı bizim ayağımıza gelemediğinde başka kanallardan bize ulaşabilir mi?” ve “Böyle durumlara daha hazırlıklı olabilir miyiz?” soruları karşımıza çokça çıkmaya başlamıştı. Biz de, Kaan Bey’in vizyonunu uygulayabilmek için somut bir adım atma ihtiyacı hissettik. “Dijitalleşmek ve dijital dünyaya uyum sağlamak istiyoruz ama şu an neredeyiz?” sorusunun cevabını öğrenmek ve bu bilince ulaşmamız gerekiyordu. Bu bağlamda destek almamız gerektiğini hissettik ve bunun bilincine vardık. Sonuçta da bir danışmanlık şirketi araştırmaya başladık. Dijitalleşme kapsamında adım atmadan önce yerimizi belirmemiz gerektiğini biliyorduk. “Neredeyiz?”, “Nereye ulaşmak istiyoruz?” ve “Nasıl ulaşacağız?” sorularının cevaplarını öğrenmek için danışmanlık almak şart olmuştu ve böylece danışmanlık hizmeti arayışı içine girdik. 

“ALBERT SOLİNO’YU BİZİM İÇİN ÖN PLANA ÇIKARAN KONU, GERÇEKTEN YERİNDE İNCELEME YAPARAK BELLİ BİR SONUCA ULAŞMA HEDEFİNDE OLMASIYDI.”

Albert Solino’dan Dijital Dönüşüm Danışmanlığı aldığınız süreçte neler yaşandı? Danışmanlık yaklaşımımızın sizdeki yansıması nasıl oldu?

Koluman Motorlu Araçlar Tic. Ve San. A.Ş olarak çıkış noktamız, piyasada çokça duyduğumuz dijital olgunluk seviyemizi ölçmekti. “Dijital olgunluk seviyemiz nedir?” kapsamından yola çıkarak danışmanlık şirketlerini araştırmaya başladım. Bu aşamada danışmanlık şirketlerinin farklı yöntemlerinin olduğunu gördüm. Örneğin, üst yönetim anketi yapılabiliyor, benim de başka bir şirketle görüşmem bu yöndeydi. Üst ve orta yönetim sorgulama yöntemiyle size bir dijital olgunluk seviyesi belirtiyorlar ve sonuç çıkartıyorlar. O konu bazında araçları bulunuyor. Albert Solino ve diğer şirketlerle olan tüm görüşmelerimi icra kuruluna aktardığımda Albert Solino’yu bizim için ön plana çıkaran konu, gerçekten yerinde inceleme yaparak belli bir sonuca ulaşma hedefinde olmasıydı. Albert Solino’nun yol haritası şu şekildeydi; şirketimize gelecekler ve operasyonları yerinde anlamaya çalışacaklardı. Albert Solino danışmanları, yöneticilerle tek tek görüşecek, gerektiğinde operasyonların detayını kendilerinden dinleyecek, sonrasında üst yönetimle bir görüşme yapacak, onların fikirlerini alacak, kendi içine dönüp elindeki argümanlarla, dünyadaki en iyi uygulamalarla karşılaştıracak ve en sonunda bizim dijital olgunluk seviye puanımızı belirleyecekti. Benim için karar aşamasındaki kritik nokta, işin içine girerek dijital olgunluk seviyesini belirleyecek olmaları oldu. Bu amaçla Albert Solino’yla çalışmalara başladık. Kadir Ayaz Bey’in proje liderliğinde ve Barış Karol Bey’in katkılarıyla dokuz haftalık bir proje planı çizdik. 

Mali işler, servis, satış, ticari araç satış, otomobil satış ve yedek parça şeklinde ana bölümlerimiz mevcuttur. Albert Solino da, bütün bu bölümlerin müdürleriyle tek tek toplantılar yaptı. Gerektiğinde online, gerektiğinde ise İstanbul’da yüz yüze toplantılar gerçekleştirildi. Önce İstanbul şubemizde bir inceleme gerçekleşti. Danışmanlar bizi yerinde dinledi. Koluman’ın ne yaptığını ve nerede olduğunu gördüler. Diğer şubelerimizle de online toplantılar organize ettik. Şubeler arasındaki farkları gördüler ve bizlere de gösterdiler. Proje bu tespitlerle ilerledikten sonra bize çok detaylı bir yönetim raporu sundular. Bu rapor da en son icra kuruluna sunuldu. Kick-off toplantılar da icra kurulu ile başladı. Albert Solino danışmanları öncelikle icra kurulumuzun vizyonunu anladı. Daha sonra, orta kademe yöneticilerimizle beraber şubelerimizdeki operasyonları öğrendiler. Sektördeki en iyi uygulamalarla karşılaştırma yaptılar. Müşteri deneyimi haritalarını karşılaştırdılar. Bize sonuçta, “Biz neredeyiz?” sorusunun cevabını verdiler. Bizim öncelikli beklentimiz nerede olduğumuzu  görmek ve puanımızı öğrenmekti. Nereye gitmek istediğimizi bilmek için de önce yerimizi bilmemiz gerektiğini düşünüyorum. Albert Solino’dan ayrıca bir yol haritası da talep etmiştik. Koluman Motorlu Araçlar olarak “Şu an neredeyiz?”, “Nereye gitmek istiyoruz?”, “Hedefe giden yolda yapı taşlarımız ne olacak?” ve “Projelerimiz ne olmalıdır?” sorularının cevaplarını öğrenmek istemiştik. Albert Solino’nun bize sunduğu raporda da mevcut dijital olgunluk seviyemiz bize verildi. Danışmanlarınız bize iyileştirme önerilerinde bulundular. Her ürün grubu için müşteri deneyimi haritasını çıkardılar. Gelişim yol haritası çizdiler. Ana projeler, alt projeler ve kritik gördükleri projeleri belirlediler. Çok az bütçeyle ve orta ve uzun vadede gerçekleşebilecek projeler olarak ayırdılar. Albert Solino’nun danışmanlığı bize kuş bakışı açısını kazandırdı. Birim yöneticileri zaten kendi biriminden haberdardı. Oradaki sorunlar, gelişim alanları ve dijitalleşme yolları hakkında bilgi sahibiydiler. Sadece tek tek tüm fikirlerin bir araya toplanması gerekiyordu. Albert Solino Danışmanlık geldi, herkesi dinledi ve diğer uygulamalarla karşılaştırmalar yaptı. Dolayısıyla tüm bu eylemleri harmanlamış oldu. Bize proje planları çıkardı. Projelerimizin hangi alanda olması ve ne olması gerektiğini söyledi. Hangi projelerin kesinlikle yapılması gerektiğini bize gösterdi. Küçük, orta ve büyük bütçeli projeleri ayırdık ve tüm bunlar sonucunda da bir yol haritasına kavuşmuş olduk.

“ALBERT SOLİNO SAYESİNDE YÖNETİCİLER VE ÇALIŞANLAR ARASINDA ‘KOLUMAN, DİJİTALLEŞME YOLUNDA BİR ADIM ATIYOR.’ FARKINDALIĞI YARATILDI.”

Albert Solino’nun Dijital Dönüşüm Danışmanlığı hizmetinin Koluman’a ne gibi katkıları oldu?

Bence en büyük katkısı farkındalık oldu. Albert Solino sayesinde yöneticiler ve çalışanlar arasında “Koluman, dijitalleşme yolunda bir adım atıyor.” farkındalığı yaratıldı. Albert Solino, herkesin bu konudaki fikirlerini ortaya koyabileceği bir platform bulmuş oldu. Fikirlerin kime, nasıl gideceği gibi kaygılar olmadan herkes fikrini belirtti. Zaten dijitalleşme adına bizim planlarımız vardı ve dijitalleşme her zaman bizim gündemimizdeydi. Örneğin, pandemi ile birlikte sanal showroomumuz kurulmuştu. Orada iyileştirmeler planlandı ve gerçekleşti. Bize göre dijitalleşmenin bir kısmı müşteri ayağıydı, diğer kısmı ise operasyonlarımızın dijital hale getirilmesiydi. Sorunlarımız tek tek masaya yatırıldı. Bu konular hemen çözülebilecek konular değildir ama şu an en azından Albert Solino sayesinde elimizde bir liste var. “Nereden başlayalım?”, “Nereye gitmeliyiz?”, “Nerede bağlantıyı kaybetmişiz?” ve “Neleri toplayabiliriz?” sorularının cevapları proje planı olarak şu an elimizde bulunuyor. Danışmanlık ile paralel olarak bilgi sistemleri direktörlüğümüz kuruldu. Bizim zaten yazılım uzmanlarımız tarafından şirketin bütün şubelerinin raporlarının çekildiği bir platformumuz vardı, bu platform geliştirildi. İş zekâsı programlarına geçiş yapmaya yönelik araştırmalarımız ise devam ediyor. İnsan kaynakları olarak, bir insan kaynakları yazılımı edindik. İnsan kaynakları programı zaten yazılı projelerimiz arasındaydı ama bunun gerekliliği bu projeyle daha da su yüzüne çıkmış oldu. Dijital dönüşüm adım adım olacak bir konudur. Dijital olgunluk seviyemiz çok kötü çıkmadı ama ilerleme sağlamak, hedef koymak ve o hedefe ulaşmamız gerekiyordu. Şu ana kadar kendimizi geliştirdiğimiz birçok nokta oldu ve daha da geliştireceğimiz birçok nokta olacaktır.